Hírek Megmérték: ennyivel hatékonyabb a napelem fehér talajtakarással

Nagyon egyszerű megoldás lehet, mégsem alkalmazzák széles körben, de egy kanadai kutatás eredménye megváltoztathatja azt, ahogyan ma egy napelem hatékonyságáról gondolkodunk.

Nem véletlen, hogy éppen az Ottawai Egyetemen, Kanadában jutott eszébe a tudósoknak, hogy komolyabb kísérleteket végezzenek a napelem hatékonyságának növeléséről. Egyrészt azért, mert az észak-amerikai ország sok régiójában a téli időszakban alacsony a napsütéses órák száma, másrészt pedig azért, mert rájöttek, hogy amikor hó borítja a napelemparkok talaját, észrevehetően megemelkedik a panelek energiatermelése.

Fehérbe kell burkolni a napelem alatti talajt​


A visszatükröződő fény felhasználása persze nem új dolog a napelemgyártók számára. A ’70-es években feltalált és azóta is alkalmazott, ún. bifaciális panelek olyan megoldással készülnek, hogy felvegyék az alulról érkező sugárzást, ám az messze nem elterjedt megoldás, hogy ezt a visszaverődést valahogyan felerősítsék. Itt jönnek a képbe a kanadai kutatók, akik egész egyszerűen fehér színű talajtakarást alkalmaztak a kísérleti helyszínen, majd elkezdték mérni, hogy mi történik.

A napenergia-hasznosítási fejlesztése érdekében a panelek alá „mesterséges talajreflektorokat”, vagyis erősen fényvisszaverő fehér anyagot terítettek – írják az egyetem közleményében. Az egyszerű és olcsó módszer nagyon kifizetődő, mivel igazolták, hogy 4,5 százalékkal növeli az energiatermelést.


„Kritikus, hogy ezeket a fényvisszaverőket közvetlenül a napelemek alá és ne a sorok közé helyezzük, hogy maximalizáljuk az előnyt” – figyelmeztetett Mandy Lewis, a kísérlet vezető szerzője. Mivel a bifaciális napelemek mindkét oldalról elnyelik a napfényt, érdemes némi rásegítést alkalmazni. Ez ugyanis kifogja a szelet a hasznos technológia ellenzőinek vitorlájából.

Csak a havat kell utánozni​

Az Ottawai Egyetem tanulmánya a mesterséges talajvisszaverőkről csak a kezdetet jelentik egy nagyobb ívű együttműködésben, amit a Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriummal közösen hajt végre az intézmény. Kanada ideális helyszíne a további kutatásnak, mivel az ország területének kb. 65 százalékát minden egyes évben legalább hat hónapig hó borítja. Ezeken a tájakon a bifaciális napelem rendszerek már ma is 20 százalékkal több energiát termelnek, mint a nem havas tájon telepített társaik.

A nyilvánvaló cél az, hogy kifejlesszenek egy olyan talajtakaró megoldást, ami a hóréteghez hasonló fényvisszaverő hatást vált ki, így a jelenleg használt kísérleti anyagnál is 4-5-ször nagyobb mértékben képes emelni a napelemek hatékonyságát.
A kutatók hozzátették: mivel a Föld szárazföldjeinek négy százaléka sivatag – és mint ilyen, ideális helyszíne a napelemparkoknak – óriási jelentősége lehet, ha talajtakaró kiegészítést kapnak, hogy „földrajzilag változatos helyeken is maximalizálható legyen a napenergia-termelés”. A hatékonyság növelése a szükséges panelek számát is csökkenti – jegyzik meg a kutatók, így a napenergia elérhetőbbé válik a sűrűn lakott, de túl sok hellyel nem rendelkező városokban is. És minél hatékonyabb, illetve eredményesebb a napenergia-alapú technológia, annál könnyebb lesz a világ számára a teljes átállás, kibocsátásmentes energiaforrások használatára.

Gábor János

1715497274208.jpeg
 
És minél hatékonyabb, illetve eredményesebb a napenergia-alapú technológia, annál könnyebb lesz a világ számára a teljes átállás, kibocsátásmentes energiaforrások használatára.
Hangzatos....a világ számára....
Teljes átállás....
Kibocsátásmentes....
Maximum hatékonyabb lehet de, mennyire lesz környezetbarát? Plusz ha világos takarót kapnak a napelem parkok akkor mennyire lesz számot tevő a fényszennyezés?
Nem mintha engem annyira érdekelne de, tudom hogy majd jönnek majd ezek a kifogások is.
 
Hangzatos....a világ számára....
Teljes átállás....
Kibocsátásmentes....
Maximum hatékonyabb lehet de, mennyire lesz környezetbarát? Plusz ha világos takarót kapnak a napelem parkok akkor mennyire lesz számot tevő a fényszennyezés?
Nem mintha engem annyira érdekelne de, tudom hogy majd jönnek majd ezek a kifogások is.

Hát ilyen az élet kedves Setni, az embereknek az egyik problémát kell a másik után megoldaniuk a túléléshez.

Ezért gondolom, hogy a teremtő istent egy szadistának kell elképzelnünk,
aki a 6. nap miután létrehozta és Földre helyezte az embert
hátradőlt és azóta azon szórakozik, hogy miként tudjuk menteni az irhánkat a ránk zúduló akadályok özönétöl. :)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vivant wrote on nadva's profile.
máj 14 péntek 8:47
PaSa1957 wrote on Elek János's profile.
Legalább olvasnád el a játékszabályokat!
Kostenszky Valéria wrote on Olaszné Kovács Andrea's profile.
Helló! (Gábor vagyok.)
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!

Statisztikák

Témák
38,223
Üzenet
4,819,614
Tagok
616,722
Legújabb tagunk
Zsanriella
Oldal tetejére