Megszületett az ítélet Sarkozy korrupciós ügyében — Nem járt jól a volt francia elnök

Ezzel véget érhet a politikai pályafutása.


Három év börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt, ebből két év felfüggesztett börtönbüntetés. Bár valószínűleg házi őrizetben fogja tölteni büntetését, a volt elnök ügyvédei fellebbeznek.

A vád korrupció volt: Sarkozy egy bírót próbált megvesztegetni, hogy információt adjon neki egy ellene folyó eljárásról.

Gilbert Azibert jogász akkor a legfelsőbb bíróságnál dolgozott főügyészként, így lehetett hozzáférése azokhoz a dokumentumokhoz, amelyek Sarkozy-nek kellettek.

Sarkozy ezért cserébe állítólag azt ajánlotta neki, hogy monacói pozícióhoz fogja hozzásegíteni.

A vádakat lehallgatott telefonbeszélgetések alapján emelték, a használatuk jogszerűségéről azonban hosszas vita folyt, melynek során Sarkozy botrányosnak nevezte azt, hogy lehallgatták a telefonját.

„Ha Putyin úr világában lennénk és így viselkednének, de mi az emberi jogok országában vagyunk” – mondta a vádemelés után a BFMTV-nek.

Ezzel nem csak Sarkozy politikai karrierjének van végleg vége, de a francia jobboldal helyzetét is jelentősen megnehezíti.

Bár Sarkozy hivatalosan visszavonult a politikától, a jövőre esedékes választások kapcsán azért a lehetséges jelöltek között rebesgették a nevét. Pártja, a Les Républicains a bíróság döntését politikailag motiváltnak tartja.

Nem ez az egyetlen eljárás azonban a volt elnök ellen: legközelebb pártfinanszírozási csalás miatt kell bíróság elé állnia:

ez esetben az a vád, hogy Sarkozy Líbiából kapott pénzeket a 2007-es választási kampányához.

Franciaországban csupán 2007 óta lehet volt elnököt felelősségre vonni, és azt is csak olyan ügyekben, amelyeket nem hivatali idejében követett el.

A Sarkozy ellen hozott ítélet így történelmi jelentőségű is lehet és a franciaországi politikai berendezkedés újrarendezéséről tanúskodik.

Nem arról van szó azonban, hogy az elnöki poszttal járó hatalom és az autoriter irányítás mértéke csökkenne; a francia elnököt ugyan a nép választja, valójában akár diktátorként is uralkodhat: a parlament jóváhagyása nélkül is hozhat döntéseket, háborút indíthat, a rendőrségi kontrollal is megkerülheti a lakosság által választott intézményeket.

sarkozy.jpg
 
Van baj elég franciaországban is...Lyonban gyújtogatnak a magyar jobboldali portálokon már más sincs mint ez .
Csütörtök este óta zavargások vannak és erőszak tombol Lyon több városrészében, feldühödött fiatalok kukákat, parkoló autókat gyújtanak fel, békés járókelőket vernek meg, és egy rendőrautót is megtámadtak, ami a tűzben teljesen megsemmisült. Az erőszak állandósult, minden éjszaka ez van. Az egyik, elsősorban bevándorlók lakta előváros polgármesterét halálosan megfenyegették, Jérémie Bréaud-t azóta rendőrök őrzik. Túlságosan egyértelműen fogalmazott a tombolókkal kapcsolatban, ez a bűne.
Lyonban már három napja zajlanak az erőszakos tüntetések, elsősorban a bevándorlók lakta városrészekben. Legalább 21 embert vettek őrizetbe. A legnagyobb felháborodást egyébként az okozta, hogy egyre-másra engedik ki a rendőrségről az elfogott bűnözőket. Volt, akit azért, mert 14 éves. Igaz, több autót felgyújtott.
 
Ismét egy hír franciaországból..
Samuel Paty középiskolai történelemtanárt Párizs egyik elővárosának nyílt utcáján gyilkolta meg egy iszlamista terrorista tavaly októberben. A bestiális kivégzés elkövetőjét a rendőrök a helyszínen agyonlőtték. Mindez azután történt, hogy a 47 éves tanár állítólag becsmérelte muszlim diákjait és Mohamed prófétát az egyik óráján, amiért egy diáklány apja feljelentette és internetes hadjáratot indított ellene.
A diáklány „élménybeszámolójáról” most hivatalosan is kiderült, hogy hazugság volt. A magatartás-problémái miatt az események idején már eltanácsolással fenyegetett 13 éves jelen sem volt azon a bizonyos órán. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő tanuló ügyvédje tegnap úgy fogalmazott: védence hatalmas nyomás alatt állt, beszippantották az események, és osztálytársai folyamatosan azért nógatták, hogy legyen szószólója a tanár elleni lejárató kampánynak.

Hat további felbujtó, köztük több osztálytárs és a diáklány apja szintén vádlott most. Az ügyészség szerint közvetlen és egyértelmű összefüggés volt a tudatos internetes hangulatkeltés és az aljas tragédia között.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,686
Tagok
615,329
Legújabb tagunk
Amberer
Oldal tetejére