Menekult statusz Canadaban

TrafficLight

Állandó Tag
Állandó Tag
Valakik állhatnak a roma kivándorlás mögött

A kanadai hatóságok és a magyar Külügyminisztérium szerint szervezett segítséget is kaphatnak azok a roma családok, amelyek minden vagyonukat eladva Kanadába utaznak, és menedékjogot kérnek. A Külügyminisztérium többek között kanadai utazási irodákra gyanakszik, mások "belső segítséget", vagy nyerészkedő ügynököket sejtenek az utazási láz mögött. Nyíregyházán is megjelent egy segítséget kínáló szervező, a városszéli cigánytelepen azonban - ahonnan sokan távoztak az elmúlt hónapokban - állítják, hogy a saját szakállukra indulnak Kanadába.
</BEVEZETO>

Huszár lakótelep - így nevezik Nyíregyházának azt a részét, ahol szinte csak cigányok laknak. Valójában nem lakótelepről van szó, az egykori laktanya elhanyagolt épületei váltak mára cigányteleppé, amely a város külső részein is kívül esik, a vasúton túl. Innen utazott el az elmúlt pár hónapban legalább ötven ember Kanadába, miután összegyűjtötték a repülőjegyre valót. A Huszár lakótelep azonban csak egy a sok közül, ahol szinte utazási láz tört ki a romák között: Magyarországról, a Külügyminisztérium információi szerint csak az idén ezernél is többen kértek menedékjogot Kanadában, 2008 óta mindeddig 2021-en.
Három-négy hónap, és mi is megyünk - mondja egy 16 év körüli, sovány fiú az egyik omladozó Huszár telepi épület sarka és a sáros, pocsolyás út mellett álldogálva. A családja négy-öt hónapja gyűjti már a pénzt, állítólag heten utaznak majd Torontóba, összesen kilencszázezer forintból. "Az egész a nagyapámnak jutott eszébe, ők már öt hónapja kint vannak, mindennap jelentkeznek, és azt mondják, hogy nagyon jó kint. Eddig szállón laktak, de nemsokára lesz lakásuk" - állítja a fiú.
Arról nem hallott, hogy Kanada ne fogadná a Magyarországról érkezők menedékkérelmét, ő és családja is menekültként próbálnak majd szerencsét Kanadában. Ennek a feltételeiről keveset tud, csak annyit, hogy a reptéren a "gipsy provident" (a "providence" szó egyik jelentése gondviselés - a szerk.) feliratot kell keresni, ott aztán a kanadai hatóságok mindent elintéznek.
A telepen többen azt mondták, ők maguk is mennének gondolkodás nélkül, ha lenne rá pénzük. Az ott élők szerint ugyanis csak a tehetősebb cigányok tudják összegyűjteni a pénzt az utazásra - ők is csak úgy, ha mindenüket eladják. "Budapestről jött a híre pár hónapja, hogy vándorolnak a romák" - mondta egy névtelenséget kérő férfi, aki szerint a készülődők attól félnek, hogy Kanada hamarosan visszaállítja a vízumkötelezettséget Magyarországgal szemben, és bezárulnak a kapuk előttük.

"Belső segítség"
A megkérdezett nyíregyházi romák közül mindenki azt állította, az elutazóknak nincs külső segítségük, mindent maguknak intéznek. Balog Artúr, a városi cigány kisebbségi önkormányzat (ckö) vezetője ugyanakkor azt mondta az [origo]-nak, nemrégen bejelentkezett náluk valaki, aki azt állította, hogy a romák útjait szervezi, és együttműködést ajánlott. Ebben nem voltunk partnerek - mondta Balog, aki az ajánlkozóról nem akart többet mondani. A helyi ckö csak származási igazolást adott azoknak, akik kérték ezt az elutazók közül - tette hozzá.
Hasonlóan nyilatkozott a Romnetnek Balog János, egy sajóhidvégi roma egyesület vezetője is, aki szerint több elutazó család útjait Kanadából szervezik olyan személyek, akiknek vannak magyarországi összekötőik. A Romnet szerint az utak szervezői kisebb-nagyobb összegekért vállalják a segítséget, de az is előfordul, hogy hiteleket vetetnek fel az emberekkel, és annak egy részét a "felmerülő költségekre" hivatkozva elveszik tőlük.

20091116nyiregyha12.jpg

Huszár lakótelepnek nevezik - Fotó: Hirling Bálint

Az [origo] által megkérdezett megyei és országos roma vezetők nem akartak beszélni arról, hogy valamilyen segítők szervezik-e a menedékkérők útjait, vagy azt állították, nem tudnak ilyenről. A Baranya megyei ckö elnöke, Horváth József azt mondta: "vannak ismeretei" az utazások szervezettségéről. "Van olyan segítség, ami lehetővé teszi, hogy Kanadában minden segítséget megkapjanak a kiutazók", szerinte "belső segítségről" van szó, részleteket azonban nem akart mondani.

Ügynökök és utazási irodák
Az idén felerősödő kivándorlási hullám mögött a magyar hatóságok és Kanada is szervezettséget gyanít. A kanadai kormány októberben intézkedésre kérte Magyarországot, miután április óta megtöbbszöröződött a Kanadában jelentkező magyar menedékkérők száma. Az ottawai menekültügyi hatóságok szerint 2009 első felében 750 - többségében roma - magyar állampolgár kért menedékjogot Kanadában, legnagyobb részük április óta érkezett - írta korábban a kanadai Canwest News Service. A magyar Külügyminisztérium szerint az elmúlt két évben, összesen 2021 kérelmet nyújtottak be. Korábban a tárca azt közölte, hogy tavaly összesen 288-an jelentkeztek menekültként Kanadában - ez azt jelenti, hogy idén már több mint 1700 kérelmet adtak be.
Alykhan Velshi, a kanadai bevándorlásügyi miniszter szóvivője a hírügynökségnek azt mondta, a háttérben akár "a megalapozatlan menekültkérelmek benyújtását ösztönző, szervezett bűnözői hálózatok", vagy "az embereket félrevezető, nem hivatalos bevándorlási tanácsadók" is állhatnak.
Az [origo]-nak Berta Krisztina, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője is azt állította, vannak segítői a kivándorlók egy részének. Utazási irodák, ügynökök ígérnek jobblétet, olcsó utakat Kanadába, sürgetik és szervezik a kiutazókat, anyagi haszon reményében - mondta. Nem feltétlenül magyar, hanem kanadai utazási irodákról is szó lehet - tette hozzá, konkrétumokat azonban nem akart mondani, mert - mint mondta - mindez csak gyanú, bizonyítékuk nincs, ezért feljelentést sem tudnak tenni az ügyben.

20091116nyiregyha8.jpg

Ők maradnak, de a szomszédjuk már gyűjt a repülőjegyre - Fotó: Hirling Bálint

Adatok híján azt sem egyszerű meghatározni, hogy pontosan honnan érkeznek a menedékkérők Kanadába. A Külügyminisztériumban úgy tapasztalták, hogy Miskolc és Pécs környékéről érkeznek a legtöbben Kanadába, a Romnet információi szerint Szabolcs és Borsod megyéket hagyják el a legtöbben, míg a sajóhidvégi roma vezető, Balog János szerint Borsod és Heves a leginkább érintett, Kazincbarcikáról például néhény hét alatt 40 család távozott. Az [origo] számos Szabolcs megyei településen érdeklődött kivándorlók után, de csupán Nyíregyházán jelezték, hogy tudnak tömegesen Kanadába utazó romákról.
Alykhan Velshi októberben azt közölte, jelenleg nincs napirenden a Magyarországgal szembeni - 2008 tavaszán feloldott - vízumkötelezettség visszaállítása. "A vízummentességet élvező országok tisztában vannak azzal, hogyha nem felelnek meg a követelményeknek, országunk ismét bevezetheti a vízumkötelezettséget" - tette hozzá. A szóvivő szerint Kanada bevándorlási hatóságai kormánytisztviselőkkel együtt azon dolgoznak, hogy megoldást találjanak a helyzetre. A magyar és a kanadai képviselők már többször egyeztettek a kialakult helyzetről.

A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/itthon/20091116-kanadaba-vandorlo-romak-cigany-menedekkero-menekult-szervezett-segitseguk-lehet.html
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
Off topic/tájékoztatás

Kedves Érdeklődő!
Ezt akkor olvasd át, ha Kanadába szeretnél kivándorolni "bármilyen" céllal:
Minden kivándorlás egyedi eset, ezért nem lehet mindenkinél egyöntetűen alkalmazható válaszokat adni a felmerülő kérdésekre.
Így a kérdéseidre adandó válaszoknak helyetted senki sem fog személyre szabottan utánajárni.(Hacsak nem ügyvéd - rengeteg pénzért.)
Van egy hivatalos oldal:http://www.cic.gc.ca/english/index.asp
Itt Minden kivándorolni kívánó ember megtalálhatja a választ a legfontosabb kérdéseire.
(Csak épp számolgatni, elemezni kell).

Nagy általánosságban: menekültként Mo-ról kijutni semmi esély. (EU,NATO tagállam és legfőképp - Kanada szemében is - jogállam vagyunk.)
Angol vagy francia nyelvtudás nélkül kijutni szintén semmi esély.

Az elérendő pontszám ami a kijutáshoz kell több elemből áll (nyelvtudás, kor, végzettség...stb.). Ennek a részletezése szintén a fenti címen megtalálható.
A kivándorlási kérelem a bécsi (kanadai) nagykövetségen keresztül adható be és az átlagos átfutási idő 1-2 év.
A többit magad is kicsemegézheted a fenti szájtról, de a bevándorlási téma mintegy 8500 hozzászólásának átolvasása is sokat segíthet.


Az alábbi összefoglaló pedig segít az önértékelésben (bár Tl felhatalmazott, hogy a saját nevemben írjam, de így tisztességes):

TrafficLight írta:

Az alábbi írás eredetijét itt találtam: canadaiswaiting.blogspot.com.
Disclaimer: Próbáltam lefordítani, de végül itt-ott bele- és átírogattam. Ha gondolod olvasd el az eredetit is. Ne felejtsd el, hogy ez egy magánember tanácsa, írása, véleménye. Nem vagyok szakértő - ebben hiába is kritizálnál. A saját sorsodért, döntéseidért te felelsz.

-----------------
A legális kanadai bevándorlás sok ember álma. A PR státuszért sokat áldoznak: erofeszítéseket, idot, és rengeteg pénzt, csak azért, hogy azt a leheto leghamarabb megszerezhessék azt. Hosszú hónapokba, és évekbe kerül, míg végül bejuthatnak Kanadába.De mi történik azután, hogy elérték a céljuk, és megpróbálhatják elkezdeni az új életet? A legtöbb új bevándorlónak ez igazán kellemetlen élmény. Minden bevándorló „azokban az években”-ként emlegeti, hiszen minden meglévo energiájuk és lelkesedésük eltunik már az ott töltött elso hetekkel kezdve.

Itt találhatóak a kudarc legnépszerubb okai.

1. Túl nagy elvárások:
Kanadát sokan „Álmaik földjeként” emlegetik, így természetesen az elvárások is az álmok szintjén léteznek: mindent azonnal! Azonban ne felejtsd el, hogy Kanada évente több, mint 300 000 új bevándorlót fogad, ami egy igen kemény versenyhelyzettel jelent egyet. Csak a legjobbak, legkitartóbbak, legszerencsésebbek maradnak meg.
Túlélési tanács: a kezdeti fázisban (hónapokban/években) ne várj sokat Kanadától.

2. Alkalmazkodóképesség hiánya:
Kanadába különbözo kultúrákból és nemzetekbol érkeznek bevándorlók. Jelenleg több mint 150 nemzet tagja él Kanadában. Nem kétséges, hogy ez egy multikulturális ország.Mint új bevándorló, néhány ember úgy érzi, hogy nem szívesen alkalmazkodik az új-, kanadai kultúrához és a társadalomhoz, így ez automatikusan elszigetelodést hoz számukra, kizárólag az alkalmazkodóképesség hiánya miatt.
Túlélési tanács: Légy nyitott. Légy felkészülve a változásra: hogy az otthonról hozott kultúrád, szokásaid nagy többségét idejétmúltnak tekintsd.

3. Pénzeszközök hiánya:
A pénz nem kizárólagos, de rendkívül fontos szerepet tölt be az új bevándorló túlélési esélyeiben. Egyes friss bevándorlók felesleges kiadásokkal terhelik magukat a letelepedés folyamatának korai szakaszaiban, és így pont a pénzhiány miatt veszítik el a folyamat befejezésének esélyét.
Túlélési tanács: Fogd vissza a kiadásaid amennyire csak lehet, amíg nem kapsz egy rendes munkát (és ezalatt ne olyan munkát érts, ami csak a létminimumhoz elegendo). Ne vásárolj se autót rögtön az elején, se lakást/házat az elso években.

4. Nyelvtudás hiánya:
Ha tagadod, ha nem, akkor is a nyelvtudás (angol vagy francia) az egyik legfontosabb tényezoje a letelepedésed sikerének. Nem lehet eléggé hangsúlyozni ezt. Neked kell kitunnöd (pozitív értelemben) a bevándorlók éves 300 000-es tömegébol.
Minden állásinterjú angol vagy francia nyelven zajlik. Ha még nem rendelkezel elég tudással, nyelvgyakorlattal, és folyékony beszédben nem tudod magad kifejezni, akkor hiába a munkatapasztalat, alkalmatlan maradsz a feladatra.
Nem számít semmilyen óhazai nyelvvizsga, papír vagy bizonyítvány.
Hiába beszélsz folyamatosan, ha minden szép, de a hangsúlyozásban hibát vétesz, akkor ezzel elbizonytalanítod a téged hallgatót. Komoly munkánál ez már kizáró ok lehet.
Túlélési tanács: folyamatosan tanulj és gyakorolj. Ha azt gondolod, hogy tudod, akkor kezdd elölrol. Ha azt gondolod, hogy nem tudod, akkor jó úton jársz. Ezt majd csak nyugdíjas korodban hagyhatod abba.

5. Életkor tényezo:
Hiába is tiltakozol, a korod is meghatározó szerepet játszik a letelepedés során. Egyszeru: az ideális helyzet az (lenne), ha életed korai szakaszában, úgy a 20-as éveid elején kezdenéd a letelepedést.
Ha mégis a 40+ éves korosztályba tarozva kezded, akkor igazán kemény feladat elé nézel. Elso munkát találni ebben a korcsoportban nagyon nehéz, különösen, ha nincs kanadai munkatapasztalatod. A már megszerzett tapasztalatod többnyire semmire sem használható, de ez persze a szakterülettol is függ.
Aztán a 40+ évesek jó eséllyel házasok és gyermekeik is vannak, így ez még nagyobb felelosséget jelent, és többet kiadást is.
Negyvenes új bevándorlóként a legtöbb esetben a fizikai jellegu munkakörök maradnak meg, mint utolsó szalmaszál a túléléshez. Itt 8-10$ órabéres igásmunka szembe állítva az óhazai karrierben elért keresettel kiábrándító lesz.
Túlélési tanács: nincs (készülj fel erre).

6. Elszigetelodés, kapcsolatok kiépítésének hiánya:
A „networking” fontosságának felismerése fontos. Ennek ellenére nagyon gyakori hiba az elszigetelodés. Eljössz egy ilyen messzi és új helyre, de nem kapcsolódsz össze a helyiekkel sem a kultúra, sem a társadalom tekintetében?! Ha nem ismerkedsz, az ismeretségi köröd beszukül, és nehéz lesz új lehetoségeket találnod.
Túlélési tanács: ismerkedj, légy nyitott. Végezz önkéntes munkát. Csatlakozz közösségekhez, klubokhoz, egyesületekhez, stb. – Ne erolködj a kapcsolatrendszered felhasználásakor. Elsoként te adj a közösségnek és ok viszont fognak segíteni.

7. Rossz helyválasztás:
A legtöbb bevándorló a nagyvárosokban köt ki, mint Toronto, Vancouver, Montreal. A nagyvárosokban valóban több lehetoséget lehet találni, mint más városokban Kanadában. Ha olyan városban próbálsz meg megtelepedni, ahol nincs óhazai közösség, akkor könnyen lehet, hogy ellehetetlenedik a letelepedési szándékod.
Túlélési tanács: Válassz olyan helyet, ahol van magyar közösség. Keress magyar közösségeket, templomi csoportokat, stb. Ha mégis kisvárosban szeretnél élni, akkor tájékozódj elore.

8. Rossz egészségi állapot:
Ez nem vicc. Ha az egészséged nem elég jó ahhoz, hogy szükség esetén képes legyél akár egy nehéz gyári munkára, akkor korlátozod a lehetoségeid, vagy ha mégis elvállalod, akkor legyengíted magad és elveszíted az egészséged. A kanadai hideg idojárás komoly hatással lehet az egészségedre. Nem azért jössz Kanadába, hogy rosszabb életed legyen és betegségbol betegségbe essél. ÉS Ne felejtsd el, hogy a rossz egészségi állapotnak komoly pénzügyi következményei vannak.
Túlélési tanács: figyelj oda az egészségedre, jobban, mint odahaza. Nem árt az érkezésedet megelozoen elvégezni egy teljes fogászati kezelést, szemészeti szurést még odahaza.

9. Csalás vagy buncselekmények elkövetése:
A kiszolgáltatottság, elkeseredés sok bevándorlóból kétségbeesett cselekedeteket is kihoz. Ne lépj erre az útra. Ne tervezz ügyeskedo megoldásokat. Az ismeretlen jogrendszer végzetes aknamezonek bizonyulhat számodra még egy egyszeru esetben is. Az otthon elismert „ügyesség” váratlan és szokatlanul durva következményekkel járhat. Az álmaid földje rácsokkal és szögesdróttal elkerített terület lenne?
A kanadai bunüldözés köszöni szépen jól van és épp elég eros ahhoz, hogy tiszteletben tartsd.
Túlélési tanács: Minden esetben és következetesen tartsd tiszteletben a jogszabályokat. Kétség esetén lépj kapcsolatba a hivatalos hatóságokkal. Kérdezz, kérdezz, kérdezz.

10. Kanadai tapasztalat hiánya:
Ez egy lehetetlen csapda. Minden egyes alkalommal, amikor megjelensz egy állásinterjún, kanadai munkatapasztalatot fognak kérni. Kezdoként honnan lenne ilyened? Nem véletlenül adnak olyan sok pontot a munkaajánlatra a kérelmed elbírálása során.
Túlélési tanács: nincs sok - vállalj el bármit elsoként, végezz önkéntes munkát.

Foképp ezek az okok vezetnek el oda, hogy rengeteg bevándorló ábrándul ki az álmai földjébol és tér vissza oda ahova eredetileg tartozott.
Túlélési tanács: Soha ne égesd fel az utat magad mögött.
 

eniko61

Állandó Tag
Állandó Tag
TL: pont most akartam belinkelni:)
Flamingo: dicséretes a szorgalmad ezeknek a soroknak a bemásolásával - sajnos olvasni is kellene...ugye?
Hidd el - én elolvastam (ahogy TL is) mod
 

szakidani

Állandó Tag
Állandó Tag
A kanadai hatóságok és a magyar Külügyminisztérium szerint szervezett segítséget is kaphatnak azok a roma családok, amelyek minden vagyonukat eladva Kanadába utaznak, és menedékjogot kérnek. A Külügyminisztérium többek között kanadai utazási irodákra gyanakszik, mások "belső segítséget", vagy nyerészkedő ügynököket sejtenek az utazási láz mögött. Nyíregyházán is megjelent egy segítséget kínáló szervező, a városszéli cigánytelepen azonban - ahonnan sokan távoztak az elmúlt hónapokban - állítják, hogy a saját szakállukra indulnak Kanadába.


Huszár lakótelep - így nevezik Nyíregyházának azt a részét, ahol szinte csak cigányok laknak. Valójában nem lakótelepről van szó, az egykori laktanya elhanyagolt épületei váltak mára cigányteleppé, amely a város külső részein is kívül esik, a vasúton túl. Innen utazott el az elmúlt pár hónapban legalább ötven ember Kanadába, miután összegyűjtötték a repülőjegyre valót. A Huszár lakótelep azonban csak egy a sok közül, ahol szinte utazási láz tört ki a romák között: Magyarországról, a Külügyminisztérium információi szerint csak az idén ezernél is többen kértek menedékjogot Kanadában, 2008 óta mindeddig 2021-en.
Három-négy hónap, és mi is megyünk - mondja egy 16 év körüli, sovány fiú az egyik omladozó Huszár telepi épület sarka és a sáros, pocsolyás út mellett álldogálva. A családja négy-öt hónapja gyűjti már a pénzt, állítólag heten utaznak majd Torontóba, összesen kilencszázezer forintból. "Az egész a nagyapámnak jutott eszébe, ők már öt hónapja kint vannak, mindennap jelentkeznek, és azt mondják, hogy nagyon jó kint. Eddig szállón laktak, de nemsokára lesz lakásuk" - állítja a fiú.
Arról nem hallott, hogy Kanada ne fogadná a Magyarországról érkezők menedékkérelmét, ő és családja is menekültként próbálnak majd szerencsét Kanadában. Ennek a feltételeiről keveset tud, csak annyit, hogy a reptéren a "gipsy provident" (a "providence" szó egyik jelentése gondviselés - a szerk.) feliratot kell keresni, ott aztán a kanadai hatóságok mindent elintéznek.
A telepen többen azt mondták, ők maguk is mennének gondolkodás nélkül, ha lenne rá pénzük. Az ott élők szerint ugyanis csak a tehetősebb cigányok tudják összegyűjteni a pénzt az utazásra - ők is csak úgy, ha mindenüket eladják. "Budapestről jött a híre pár hónapja, hogy vándorolnak a romák" - mondta egy névtelenséget kérő férfi, aki szerint a készülődők attól félnek, hogy Kanada hamarosan visszaállítja a vízumkötelezettséget Magyarországgal szemben, és bezárulnak a kapuk előttük.

"Belső segítség"
A megkérdezett nyíregyházi romák közül mindenki azt állította, az elutazóknak nincs külső segítségük, mindent maguknak intéznek. Balog Artúr, a városi cigány kisebbségi önkormányzat (ckö) vezetője ugyanakkor azt mondta az [origo]-nak, nemrégen bejelentkezett náluk valaki, aki azt állította, hogy a romák útjait szervezi, és együttműködést ajánlott. Ebben nem voltunk partnerek - mondta Balog, aki az ajánlkozóról nem akart többet mondani. A helyi ckö csak származási igazolást adott azoknak, akik kérték ezt az elutazók közül - tette hozzá.
Hasonlóan nyilatkozott a Romnetnek Balog János, egy sajóhidvégi roma egyesület vezetője is, aki szerint több elutazó család útjait Kanadából szervezik olyan személyek, akiknek vannak magyarországi összekötőik. A Romnet szerint az utak szervezői kisebb-nagyobb összegekért vállalják a segítséget, de az is előfordul, hogy hiteleket vetetnek fel az emberekkel, és annak egy részét a "felmerülő költségekre" hivatkozva elveszik tőlük.

20091116nyiregyha12.jpg

Huszár lakótelepnek nevezik - Fotó: Hirling Bálint

Az [origo] által megkérdezett megyei és országos roma vezetők nem akartak beszélni arról, hogy valamilyen segítők szervezik-e a menedékkérők útjait, vagy azt állították, nem tudnak ilyenről. A Baranya megyei ckö elnöke, Horváth József azt mondta: "vannak ismeretei" az utazások szervezettségéről. "Van olyan segítség, ami lehetővé teszi, hogy Kanadában minden segítséget megkapjanak a kiutazók", szerinte "belső segítségről" van szó, részleteket azonban nem akart mondani.

Ügynökök és utazási irodák
Az idén felerősödő kivándorlási hullám mögött a magyar hatóságok és Kanada is szervezettséget gyanít. A kanadai kormány októberben intézkedésre kérte Magyarországot, miután április óta megtöbbszöröződött a Kanadában jelentkező magyar menedékkérők száma. Az ottawai menekültügyi hatóságok szerint 2009 első felében 750 - többségében roma - magyar állampolgár kért menedékjogot Kanadában, legnagyobb részük április óta érkezett - írta korábban a kanadai Canwest News Service. A magyar Külügyminisztérium szerint az elmúlt két évben, összesen 2021 kérelmet nyújtottak be. Korábban a tárca azt közölte, hogy tavaly összesen 288-an jelentkeztek menekültként Kanadában - ez azt jelenti, hogy idén már több mint 1700 kérelmet adtak be.
Alykhan Velshi, a kanadai bevándorlásügyi miniszter szóvivője a hírügynökségnek azt mondta, a háttérben akár "a megalapozatlan menekültkérelmek benyújtását ösztönző, szervezett bűnözői hálózatok", vagy "az embereket félrevezető, nem hivatalos bevándorlási tanácsadók" is állhatnak.
Az [origo]-nak Berta Krisztina, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője is azt állította, vannak segítői a kivándorlók egy részének. Utazási irodák, ügynökök ígérnek jobblétet, olcsó utakat Kanadába, sürgetik és szervezik a kiutazókat, anyagi haszon reményében - mondta. Nem feltétlenül magyar, hanem kanadai utazási irodákról is szó lehet - tette hozzá, konkrétumokat azonban nem akart mondani, mert - mint mondta - mindez csak gyanú, bizonyítékuk nincs, ezért feljelentést sem tudnak tenni az ügyben.

20091116nyiregyha8.jpg

Ők maradnak, de a szomszédjuk már gyűjt a repülőjegyre - Fotó: Hirling Bálint

Adatok híján azt sem egyszerű meghatározni, hogy pontosan honnan érkeznek a menedékkérők Kanadába. A Külügyminisztériumban úgy tapasztalták, hogy Miskolc és Pécs környékéről érkeznek a legtöbben Kanadába, a Romnet információi szerint Szabolcs és Borsod megyéket hagyják el a legtöbben, míg a sajóhidvégi roma vezető, Balog János szerint Borsod és Heves a leginkább érintett, Kazincbarcikáról például néhény hét alatt 40 család távozott. Az [origo] számos Szabolcs megyei településen érdeklődött kivándorlók után, de csupán Nyíregyházán jelezték, hogy tudnak tömegesen Kanadába utazó romákról.
Alykhan Velshi októberben azt közölte, jelenleg nincs napirenden a Magyarországgal szembeni - 2008 tavaszán feloldott - vízumkötelezettség visszaállítása. "A vízummentességet élvező országok tisztában vannak azzal, hogyha nem felelnek meg a követelményeknek, országunk ismét bevezetheti a vízumkötelezettséget" - tette hozzá. A szóvivő szerint Kanada bevándorlási hatóságai kormánytisztviselőkkel együtt azon dolgoznak, hogy megoldást találjanak a helyzetre. A magyar és a kanadai képviselők már többször egyeztettek a kialakult helyzetről.

A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/itthon/20091116-kanadaba-vandorlo-romak-cigany-menedekkero-menekult-szervezett-segitseguk-lehet.html

No comment!
 

Gyongyi54

Állandó Tag
Állandó Tag
Ügynökök és utazási irodák
A magyar Külügyminisztérium szerint az elmúlt két évben, összesen 2021 kérelmet nyújtottak be. Korábban a tárca azt közölte, hogy tavaly összesen 288-an jelentkeztek menekültként Kanadában - ez azt jelenti, hogy idén már több mint 1700 kérelmet adtak be.
Alykhan Velshi, a kanadai bevándorlásügyi miniszter szóvivője a hírügynökségnek azt mondta, a háttérben akár "a megalapozatlan menekültkérelmek benyújtását ösztönző, szervezett bűnözői hálózatok", vagy "az embereket félrevezető, nem hivatalos bevándorlási tanácsadók" is állhatnak.
Az [origo]-nak Berta Krisztina, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője is azt állította, vannak segítői a kivándorlók egy részének. Utazási irodák, ügynökök ígérnek jobblétet, olcsó utakat Kanadába, sürgetik és szervezik a kiutazókat, anyagi haszon reményében - mondta. Nem feltétlenül magyar, hanem kanadai utazási irodákról is szó lehet - tette hozzá, konkrétumokat azonban nem akart mondani, mert - mint mondta - mindez csak gyanú, bizonyítékuk nincs, ezért feljelentést sem tudnak tenni az ügyben.



Azert ez egy kicsit zavaros. 1700 kerelmet adtak be es nem tudnak konkretumokat? Mire nincs bizonyitek? Nem tudjak leellenorizni, hogy melyik utazasi irodaknal vettek az emberek a jegyuket,.... hamar egyszer utazasi irodakra is gyanakszanak? :confused:
 

lollipopp

Állandó Tag
Állandó Tag
Másrészről hogyan engedhetik be őket kanadába?Hol az a"kristály tiszta" logika amivel állítólag minden bevándorlási tiszt rendelkezik???Az oké hogy majd kivizsgálják az ügyet és MAJD hazaküldik őket de addig is ők vígan élnek kint segélyekből........arról nem is beszélve hogy elveszik az esélyt azok elől az emberek elől akik dolgozni akarnak kimenni legálisan vagy a családtagjukat meglátogatni........ezek miatt lesz vízum ismét!Miért nem tesz különbséget kanada a magyarok és a cigány magyarok között?Vagy rosszul gondolom hogy egy kalap alá vagyunk véve ezekkel?
 

eniko61

Állandó Tag
Állandó Tag
TL: pont most akartam belinkelni:)
Flamingo: dicséretes a szorgalmad ezeknek a soroknak a bemásolásával - sajnos olvasni is kellene...ugye?
Hidd el - én elolvastam (ahogy TL is) mod

azt hiszem, félreérthetően fogalmaztam:(
tehát: olvasni azoknak kellene ugye, akik ide vonatkozó kérdéseket tesznek fel ("ki akarok menni, segítsetek"; "menekültstátuszt akarok, mi kell hozzá" - és társaik), csak ők túlságosan elfoglaltak ehhez...illetve ha mégsem, akkor megsértődnek:rolleyes:

ha még ezek után is félreérthető, elbujdosok...:(;)
 

eniko61

Állandó Tag
Állandó Tag
Másrészről hogyan engedhetik be őket kanadába?Hol az a"kristály tiszta" logika amivel állítólag minden bevándorlási tiszt rendelkezik???Az oké hogy majd kivizsgálják az ügyet és MAJD hazaküldik őket de addig is ők vígan élnek kint segélyekből........arról nem is beszélve hogy elveszik az esélyt azok elől az emberek elől akik dolgozni akarnak kimenni legálisan vagy a családtagjukat meglátogatni........ezek miatt lesz vízum ismét!Miért nem tesz különbséget kanada a magyarok és a cigány magyarok között?Vagy rosszul gondolom hogy egy kalap alá vagyunk véve ezekkel?


a múltkor írtam valami ilyesmit, hogy miért kell végigcsinálni többéves cirkuszt, amikor egyértelmű, hogy Mo-ról ill. Európából nincs menekültstátusz - ezt tényleg nem értem, hisz ezzel az ottani emberektől vesznek el különböző lehetőségeket:confused:
 

lollipopp

Állandó Tag
Állandó Tag
a múltkor írtam valami ilyesmit, hogy miért kell végigcsinálni többéves cirkuszt, amikor egyértelmű, hogy Mo-ról ill. Európából nincs menekültstátusz - ezt tényleg nem értem, hisz ezzel az ottani emberektől vesznek el különböző lehetőségeket:confused:
Sajnos azok az emberek akik erről döntenek bizonyos keretek közé vannak szorítva miszerint be kell engedjék őket ha arra hivatkoznak hogy ők üldöztetve vannak......(már leírta itt ezt valaki hogy milyen törvény miatt).
.FLUEVOGITÓL:.. A rutinos bevandorlasi tiszt a feketen ittragadni akaro "turisrakat" ki is szuri igy.
De aki teljesen nyiltan es dalolva pofatlanul kozli hogy o menkult azt sajnos a genova convention ertelmeben kanada be kell hogy ideiglenes engedje es tamogassa. Aztan persze amikor az a megvizsgalja az ugyet es kiderul hogy megalapozatlan a menekultkerelme, akkor joga van kipenderiteni. De sajnos ez honapok neha evekbe telik es rengeteg $$$ -ba kerul kanadanak.


...én azt nehezményezem hogy miért nem jelzik ezt feljebb hogy helo minek engedjem be felesleges hiszen hazudik látom és el tudom ezt dönteni én itt és most ! -nem kell hosszú hónapokig ezt vizsgálgatni.........
 

eniko61

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos azok az emberek akik erről döntenek bizonyos keretek közé vannak szorítva miszerint be kell engedjék őket ha arra hivatkoznak hogy ők üldöztetve vannak......(már leírta itt ezt valaki hogy milyen törvény miatt).....

de pont ezt nem értem - szerintem annyira ellentmondó...
tehát ha eleve eldöntött dolog, hogy erről a környékről nincs menekültstátusz, akkor teljesen felesleges az egész mizéria - nekem úgy tűnik, két egymásnak teljesen ellentmondó törvény van - azt csak látni lehet már a megérkezéskor is, hogy honnan jött "szegény menekült"...:o
na mindegy, végül is nem tudom, miért foglalkozom ilyenekkel:rolleyes:

inkább megyek veszek egy kis savanyúkáposztát...:))
 

foonix

Kitiltott (BANned)
Miért nem tesz különbséget kanada a magyarok és a cigány magyarok között?
Vagy rosszul gondolom hogy egy kalap alá vagyunk véve ezekkel?
hulyeseget lehet kerdezni DE MINEK ????
Megis hogyan kepzeled ????? >>>irdd mar ide a kivitelezes modjat !!!! HADD TANULJUNK !!! toled ...
...mutass /nevezz meg /egy olyan dokumentumot amelyikben
szerepel a megnevezes CIGANY vagy ROMA
ilyen NINCS !!!! > mert torvenytelen lenne,/szemelyessegi jogokat sert/
ergo nem tud ,es ha tud is NEM TEHET kulonbseget
magyar es magyar cigany kozott egyetlen tiszt sem !!!
Ebbol kifolyolag CSAK MAGYAR VAN !!!!
EGY KALAP ALATT MINDENKI !!!
cigany>svab>zsido
DE MAGYAR !!!!!!

Ez az igen szelsoseges RASSZIZMUS ami BELOLED ARAD
teged nem riaszt ??? >>mert Bennunket VISSZATASZIT !!
javaslom SOHA ,ha erted >> tenyleg SOHA
NE AKARJ ERRE A FOLDESZRE LEPNI ...
/az maskerdes ,hogy nem is fogsz .../
 

fluevogi

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért nem tesz különbséget kanada a magyarok és a cigány magyarok között?Vagy rosszul gondolom hogy egy kalap alá vagyunk véve ezekkel?
???????? :shock:Te jo eg, ez borzaszto hogy ilyen kerdes egyaltalan felmerul a 21 szazadban egy demokratikus orszagban elo emberben. A valasz az hogy talan azert mert Kanada nem egy rasszista orszag!
 

Taligan

Állandó Tag
Állandó Tag
... arról nem is beszélve hogy elveszik az esélyt azok elől az emberek elől akik dolgozni akarnak kimenni legálisan vagy a családtagjukat meglátogatni...
...ezek miatt lesz vízum ismét! Miért nem tesz különbséget kanada a magyarok és a cigány magyarok között?Vagy rosszul gondolom hogy egy kalap alá vagyunk véve ezekkel?

Ugyan milyen alapon tegyen kulonbseget a magyar allampolgar magyarok es ciganyok kozott Kanada? Borszin, hajszin, vagy testmagassag alapjan? Varjuk javaslatodat "kedves" lollipopp, kivancsi vagyok mi alapjan kulonboztesse meg a kristalytiszta logikaval operalo immigration officer az embereket?

En javaslom hogy az ulogumon levo pattanasok alapjan. Kinek paratlan szamu pattanas van az bejohet :p
 

GIGI

Állandó Tag
Állandó Tag
Rasszizmus? fajgyulolet?
mit is mond a torveny? sem hite, sem szarmazasa, sem neme, sem nemi beallitottsaga alapjan megkulonboztetesben NEM RESZESULHET SENKI!
SEHOL!!! Canadaban! ... ha barki a munkahelyen csak azt mondja egy nonek, hogy jo segged van a management kipenderiti az utcara! ha BARKI
megkerdezi toled, milyen a hited, katolikus, muszlim stb. ILLEGALIS KERDES! itt ILLEGALIS kerdes a szuletesi datumot megkerdezni egy munkahelyi megpalyazaskor, ILLEGALIS fenykepet csatolni/ vagy kerni a palyazotol! es biztos van meg tobb, de ennyi jut eszembe...
szoval azt hiszem ebbol is lathato MIERT JOBB itt...
 

szil76

Állandó Tag
Állandó Tag
itt ILLEGALIS kerdes a szuletesi datumot megkerdezni egy munkahelyi megpalyazaskor, ILLEGALIS fenykepet csatolni/ vagy kerni a palyazotol! es biztos van meg tobb, de ennyi jut eszembe...
Egy újabb megdöbbentő tényt közöltél.:o és csak döbb, és döbb...
... ha barki a munkahelyen csak azt mondja egy nonek, hogy jo segged van a management kipenderiti az utcara!
Gondban leszek odakint! Mert bizony én nem szeretem véka alá rejteni, ha valakiben megtetszett valami. Mert éppen olyan nadrágban van, hogy csodás popsija vonzza a tekintetet, vagy szemet gyönyörködtető a dekoltázsa, vagy stb... Hogy fogok én ott udvarolni?kiss (természetesen nem az első napról beszélek egy munkahelyen, de nem is vettem észre hogy ne esett volna jól az éppen érintettnek a dicséret)
 

lollipopp

Állandó Tag
Állandó Tag
Ugyan ugyan nevetséges ez a sok köpködés álszentségeskedés:):):):)

Ti beszéltek nekem rasszizmusról????????????:):):)
Olvassátok már vissza miket írtatok anno a cigányokról..........beidézzem ide?
Ez a lehurrogás most felém csak azért van mert én bármit írhatok ezután az nektek nem fog tetszeni mert anno kértem tőletek hogy kedvesebben válaszoljatok a kérdezőknek......
AZT PEDIG MÉG MINDIG ÉN DÖNTÖM EL HOGY MIKOR MEGYEK KANADÁBA NEM TE FONIX KINEK KÉPZELED MAGAD ISTENNEK?!!!!!!!
JA !!!!!!!TUDOM TE INKÁBB EZEKET A CIGÁNYOKAT ENGEDED BE AZÉRT VANNAK OTT ANNYIAN!:)
ÉS IGEN EGY CIGÁNYON EGYÉRTELMŰEN LÁTSZIK HOGY CIGÁNY A BŐRSZÍNE MIATT ERGO HA ODAMEGY A KANADAI HATÁRHOZ A 10 -15 FŐS KIS CSALÁDJÁVAL HOGY BE AKARNAK MENNI UGYAN MIÉRT KÉNE BEENGEDNI??????!!!!!!!!
TÖK EGYÉRTELMŰ HOGY CSAK AZÉRT MEGY BE HOGY OTT SEGÉLYEKEN ÉLJEN!!!!!!!!!!!!!!!
 

lollipopp

Állandó Tag
Állandó Tag
a mai atlag cigany mo-n arra van beallva hogy neki jar a segely mert potyogtatja a gyerekeket kiket nem nevel kello odafigyelessel hanem hagyja oket szellel versenyt futni. Ha gonddal nevelne oket akkor eleg lenne neki 2-3 gyerek is - mert annyi dolga lenne. A gyereket nemcsak megszulni hanem gondosan ugyelve nevelni kell, munkara, tanulasra.
A kanadaba szokott mo-i ciganyok hazug mesekkel amitani szeretnek az itteni donteshozokat hogy minden itteni segitseget megkapjanak s elhessenek mint hal a vizben ahol meg nem ismerik az europai ciganyokat.
Olyan dolgot igenyelnek egytol egyig ami nemjar nekik.
TALIGÁNTÓL

Etuskának"Lenyegtelen kire mit mondasz ezek utan, mindenki latja hogy te egy fajgyulolo, hazudozo magat "menekultnek" kiado utazo vagy. Egy fuldonkivuli csáplényen :grin: inkabb segitenek mint a magadfajtan. "

"a torvenyt kijatszva, emberek joindulatat s tajekozatlansagat kihasznalva hazugsagokat terjesztenek s ugy akarnak itt lenni hogy arra nem jogosultak. Mivel torvenyes keretek kozott nem elhetnek itt gondoljak nekik jo a torvenytelen ut is, mint a lopas, hazudozas s a simliskedes"



"Nem erdemes az ilyen eloskodo embereknek tanacsot adni, nagyon remelem hogy be se engedik Kanadaba az ilyeneket mint "limoka" es "domotilla". Sajnos valakik szervezik az ilyen "utazokat" hogy a vagyonkajukat megszerezzek.
Ha valoban Mo-n mindenhol Molotov koktel robbanna es borfejuek bandai szurkalnak a szenvedo ciganyokat akkor ennek lenne hirveres a mai hiszterikus magyar mediaban (tavaly marcius 1-je ota ~1300 menekultkerelmet adtak be kanadai hatosagok magyarorszagi ciganyoknak).
S ezen emberek mindegyike abbol akar elni amit kanadai adofizetok befizetnek - nem ugy kapja Kanada a segelypenzt ahonnan azt kapnia kell - mint irta Etuska. bezzeg ha dolgozni akarnanak akkor lenne mit tenni Mo-n.
Mo-n cigany gyerekek ingyen jarnak ovodaba, ahova oket mindig beveszik mint kisebbsegit - mert atlag ember gyereket sok helyen helyhianyra hivatkozva nem veszik be. Ingyen iskola, tankonyv, ingyen etkezes, segelyek, osztondijak - megis kimaradnak az iskolabol, sokszor sajat csaladjuk nyomasara. Nem azokkal van baj akik valoban dolgoznak, mert ok boldogulnak, hanem azokkal akik lopnak, hazudnak s eloskodnek.
Tudod te, hogy Mo-n most 20,000HUF az ertekhatar ami alatt nem szamit lopasnak a lopas, a tolvajt "csak figyelmeztetik", ez itt K-ban durvan $120.
S a joindulatodat sokan kihasznaljak hazugsagokkal. "


"az index.hu portal igyekezett egy politikailag korrekt cikksorozatot osszehozni ami elmaszkirozza a valosagot. A valosag az hogy a ciganyok egy resze OK (sajnos ez tenyleges kisebbseg a ciganysagon belul), mig a masik resze nem hajlando beilleszkedni a Mo-i mindennapokba.
Kik ide K-ba menekulgetnek azoknak budos a munka, mehetnenek EU-s tagallamba, am ott nincs ingyeneles 2-3 evig. Ott egybol dolgozni kell. Erre keptelenek (no nyelvtudas, no penz, no kepzettseg) - s ott a lakossag tudja ki is a cigany s a jogos eloiteleteit nem rejti veka ala.
Az a hazugsaghalmaz amit kioklendeznek az uldozesekrol (elszigetelt esetek leteznek/leteztek pl. Pusoma Denes ugye) az messze nem igaz ahogy ok eloadjak. Ugy remelik itt szajba repul a sult galamb (segilyke) s folytathatjak azt a naplopo eletmodot amit Mo-n.
Ami arra az ervre hogy ENSZ alapok vannak felhasznalva az itteni menekultek segelyezesere nem igaz mert vannak netto befizeto orszagok az ENSZ koltsegvetesebe. Az USA, Canada, Japan, BDR ilyen allamok. Ezek az ENSZ alapok a segelytaborokra, s a valodi menekultek ugyere vannak forditva a harmadik vilag"

"Ejha, Csorba Zoltan Gabor erzekeny lelku,
akkor mi lesz veled s csaladoddal ha ideerkezesed utan 1 honap alatt elfogy az osszes penzed s munkad nincs mert beszelni nem tudsz csak a szadra s hasadra mutogatni - hogy ehes vagy.
Ezzel a mentalitassal - erzekeny leku cigany, ki semmihez sem ert csak a megsertodes, s a nyavalygas fennhangon: SEGITSETEK MERT CIGANY VAGYOK S SENKI SEM SZERET !!! - se Mo-n se itt K-ban nem jutsz semmire.

Segitseg bajbajutott embereknek jar (pl. arviz elmosta a otthonat, leegett a lakasa, stb...) de TE nem bajbajutott ember hanem egy "ide a segilyt, mert nekem az jar" hozzaallasu egyen."

gigitől :

"es mar annyiszor kerdeztem, de meg egyetlen cigany-szarmazasu nem magyarazta meg nekem: miert van az, hogy a ciganyok jogokat kovetelnek, de kotelessegrol melyen hallgatnak? miert varjak el a megkulonboztetett banasmodot (mondvan "kisebbseg"?) ha eppen az nem tetszik nekik, hogy meg vannak kulonboztetve? <!-- / message --> <!-- sig --> "

"szvsz talan Strassbourgban SEM beszelnek tul nagy elismeressel a ciganyokrol :wink: ..."
<!-- / message --> <!-- sig -->
fonixtól :


"magyar romakra !!
eseti pozitivum lehet ,de aki azt eleri ,az feketen feheren szaz dokumentummal TUDJA BIZONYITANI
/polgarmesteri igazolas egy SEMMI/
eletveszelyben volt es ha visszater ugyan az varja
a larifari es szep meghato mesek csak bla-blaa.

a canadai menekult ugyi biroknak komoly rutinjuk van magyar romamenekultekbol /igen ismerik a helyzetet/
... de olyan is elofordult mikor a biro MAGYAR VOLT
na de a delikvens ezt ugye nem tudta ...
a CANADAI MENEKULTUGYI BIROK NAPRAKESZEK
A MAGYAR ROMAUGYEKBOL !!!!!
az altalanossag es az ,hogy mi tortent 6 faluval arrebb az nem OK A MENEDEK MEGADASARA !!!!
"

Idézet:
<table width="100%" border="0" cellpadding="6" cellspacing="0"> <tbody><tr> <td class="alt2" style="border: 1px inset ;"> Eredeti szerző szutsn
egy dolgot azért máskép gondolnék, ne menjenek kanadába mert így sok más embert ellehetetlenítenek aki viszont a kinti boldogulásnak nem ezt a könnyebbik formáját választják.
</td> </tr> </tbody></table>
:656::656::656::656::656::656::656::656::656::656: :656::656::656:

"A mostani hullam eseteben mar mindenki elhatarolodik ,
tanultunk es kiokosodtunk romaugyileg .
Sokunknak banta penze erteke es egyeb mas is !
Soo sem a Melitta, es senki aki mar megjarta veluk, NEM SETAL a ROMASIRANKOZAS ERDOJEBE !!
megtapasztalva a halat... jutottunk sokan erre a dontesre!
"


HM...HM.......ÉS MÉG ÉN VAGYOK RASSZISTA?:)
 

lollipopp

Állandó Tag
Állandó Tag
???????? :shock:Te jo eg, ez borzaszto hogy ilyen kerdes egyaltalan felmerul a 21 szazadban egy demokratikus orszagban elo emberben. A valasz az hogy talan azert mert Kanada nem egy rasszista orszag!
Akkor kanada és az ott élőemberek ne siránkozzanak a kint élő rengeteg roma miatt akik az adófizetők pénzén élnek segélyekből!
 

Szafije

Állandó Tag
Állandó Tag
Ugyan ugyan nevetséges ez a sok köpködés álszentségeskedés:):):):)

Ti beszéltek nekem rasszizmusról????????????:):):)
Olvassátok már vissza miket írtatok anno a cigányokról..........beidézzem ide?
Ez a lehurrogás most felém csak azért van mert én bármit írhatok ezután az nektek nem fog tetszeni mert anno kértem tőletek hogy kedvesebben válaszoljatok a kérdezőknek......
AZT PEDIG MÉG MINDIG ÉN DÖNTÖM EL HOGY MIKOR MEGYEK KANADÁBA NEM TE FONIX KINEK KÉPZELED MAGAD ISTENNEK?!!!!!!! A törvény és a szabályok döntik el, nem Te.
JA !!!!!!!TUDOM TE INKÁBB EZEKET A CIGÁNYOKAT ENGEDED BE AZÉRT VANNAK OTT ANNYIAN!:)
ÉS IGEN EGY CIGÁNYON EGYÉRTELMŰEN LÁTSZIK HOGY CIGÁNY A BŐRSZÍNE MIATT Ennél nagyobb butaságot rég hallottam... ERGO HA ODAMEGY A KANADAI HATÁRHOZ A 10 -15 FŐS KIS CSALÁDJÁVAL HOGY BE AKARNAK MENNI UGYAN MIÉRT KÉNE BEENGEDNI??????!!!!!!!! Mert az a törvény, hogy ha menekültnek vallja magát, akkor beengedjék, az más kérdés, hogy mi lesz később..de ezt már mások is írták. Magyarán...ez szintén a törvény...
TÖK EGYÉRTELMŰ HOGY CSAK AZÉRT MEGY BE HOGY OTT SEGÉLYEKEN ÉLJEN!!!!!!!!!!!!!!! És ezt is majd eldönti...a törvény

Nem tudom miért olyan nehéz megérteni, hogy egy ország kizárólag törvényen alapul, nem azon hogy kinek milyen szép a szeme. Tudom, Magyarországon az sokat számít. És nem, nem akarok senkit visszatartani, nem nézek le senkit, sőt én magam csak 8 hónapja élek itt..de attól még elfogadtam a fenti tényeket.
 
Oldal tetejére