Mennyi cukrot fogyasztasz? Diabetes étrend+receptek

Annalena

Állandó Tag
Állandó Tag
Stevia, Nyírfacukor, Xilit, Xukor ezeket mióta cukros vagyok viszont a lényeg ugyanaz, ne egyet használj a mindennapokra, váltogasd így a szervezeted is alkalmazkodik
a xilit, nyírfacukor ugyanat, a xukor pedig xukor néven forgalmazott xilit. De a stivia az pont egyik sem, hanem egy másik típusú édesítő.
 

Annalena

Állandó Tag
Állandó Tag
A cukorbetegséget ha jól tudom az okozza, hogy a hasnyálmirigy nem képes megfelelő mennyiségű enzimet termelni, ami a szénhidrát lebontásában játszik szerepet. Egy orvos ismerős pedig azt mesélte, hogy régebben a cukrosok határértékének szintje jóval enyhébb volt mint manapság és akkor sem voltak betegebbek az emberek, véleménye szerint a mai alacsony határértékek teljesen feleslegesen vannak megszigorítva.
A minap anyukám mesélt egy történetet. Az ismerőse cukorbeteg és emellett már súlyossá fokozódott végtagfájdalmas panaszai voltak. Szinte már menni sem bírt. Orvostól orvosig járt, de senki nem tudott rajta segíteni, mígnem pesten egy professzorhoz került, aki azt tanácsolta neki, hogy a cukorbetegsége ellenére időnként, kúra jellegűen fogyasszon cukorrépából készült fehér cukrot. A néni megfogatta a tanácsát természetesen szigorúan mérte mellette a cukrát naponta többször is, hogy gond ne legyen. Csodák csodájára pár napon belül a fájdalmai csökkentek, majd el is múltak a cukra pedig éppen csak egy kicsit emelkedett meg, de nem lett baj belőle. Aztán eszembe jutott, hogy a futóknak és a sportolóknak is mindig édességet, szoktak adni az edzések után hiszen kell ez energia, a szénhidrát az izmoknak. A néni végtagfájdalmait az okozta, hogy az izmai nem kaptak megfelelő mennyiségű szénhidrátot, amiből táplálkozni tudtak volna és szép lassan sorvadni kezdtek.
Érdekes összefüggések ezek...
ne haragudj, de ez butaság. az igaz, hogy a cukor is szénhidrát, de szénhidrátot meg nem csak cukorral lehet bevinni. a cukorral az a legnagyobb baj, hogy nagyon és nagyon gyorsan emeli meg a vércukorszintet. ezért nem ehetik a cukorbetegek és ezért kell számolniuk mennyi szénhidrátot esznek - mert nincs inzulinjuk, ami lebontsa a vérből a cukrot.
 

Annalena

Állandó Tag
Állandó Tag
Cukor hizlal, édesítőszerek többségéről kiderült, vagy pár év múlva kiderül, hogy káros az egészségre. Melyikkel ártunk többet a szervezetünknek, szerintem inkább mértékkel fogyasszunk cukrot az legalább természetes. reméljük legalábbis. A cukorbetegnek nincs választása, de vannak természetes anyagok, nyírfacukor meg a többi, persze szinte megfizethetetlen áron.
az a baj, hogy az a fehér finomított cukor amit a boltban kapni már rég nem természetes, ez pont ugyanaz, mint a fehérliszttel.
 

Annalena

Állandó Tag
Állandó Tag
Minél kevesebb cukor. Ha lehet akkor egyáltalán ne! Én ezt a nézetet vallom. Sokszor viszont az agyam kivánja nem is a szervezetem. Magas fokú önkontrollhoz juttatja az embert a cukorSTOP.
én másfél éve nem eszek cukrot. nem mondom, hogy néha nem bűnözök, de tényleg ritkán. azelőtt minden évben talált valami kis lukat, tennivalót a fogaimon a fogorvos, és most először fordult elő, hogy egyáltalán nem romlottak a fogaim a következő éves szűrésig és semmit nem kellett csinálnia. és csak egy dolgot változtattam meg az életmódomban. hogy ne eszek cukrot.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
nekem a dietetikusom azt mondta a steviára, hogy inzulinrezisztenciát csinál, és inkább használjak nyrfacukrot.
Nagyon sokan használják. Az ízére van aki panaszkodik, de másra nem!
Régóta használják, eddig csak kedvező hatásai derültek ki. Kivéve azt, hogy csökkenti az egyéb édesítők használatát.
A nyírfacukor is cukor, csak a glikémiás indexe jobb, mint a répacukornak.
 
Utoljára módosítva:
Liszt nélküli csokitorta

A piskótához:
  • 6 db tojás
  • 15 dkg cukornak megfelelő édesítő
  • 5 dkg zsírszegény kakaópor
  • egy kevés őrölt fahéj
  • szerecsendió
  • szegfűszeg
  • csipet só

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját elkeverjük az édesítővel, a fűszerekkel és a sóval.
A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgájához, majd elkeverjük az átszitált kakaóporral.
30X40-es sütőpapírral kibélelt keskeny peremű tepsiben 190 fokon tűpróbáig sütjük (max. 15 perc). Rácson kihűtjük kb. 5 perc alatt, majd 3 egyenlő részre vágjuk.


A krémhez:
  • 5 dl cukormentes, zsírszegény habtejszín
  • 10 dkg minimum 90%-os kakaótartalmú cukormentes étcsokoládé
  • 2 db habfixáló
  • édesítő

A tejszínt az édesítővel habbá verjük. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és a tejszínhabhoz adjuk. Közékeverjük a habfixálót és kemény habbá verjük a keveréket.
Ezzel megkenjük-rétegezzük a piskótát.

A tetejét tetszés szerint díszítjük. A legjobb, ha 1 napot áll a hűtőben, hogy tökéletes állagot kapjon.
 
Egyszerű, gyors, olcsó zabos-túrós puffancs recep

Sós verzióban kiváló köret, édes verzióban magában vagy gyümölccsel, esetleg joghurttal fogyasztva tökéletes desszert


Az orosz szirnyiki diétás változata

RECEPT
Hozzávalók:


    • 250 g túró
    • 3 púpos ek. zabpehelyliszt ( vagy darált zabpehely, de készíthetjük zabpehely nélkül is)
    • 2 tojás
    • só (kb 1/4 kiskanál), édes verzió esetén +1 ek. Dia-Wellness negyedannyi cukorhelyettesítő
    • kb. 3 ek. Szafi Fitt kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, majd egy serpenyőben kevés kókuszolajat felforrósítunk, belekanalazzuk a túrós masszát (1 evőkanál=1 túrós puffancs) és közepes lángon mindkét oldalukat megsütjük.
 
Túró rudi szelet zabpehelyből
RECEPT:
Piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 2 evőkanál Dia Wellness cukorhelyettesítő
  • 4 evőkanál zabpehelyliszt
  • 2 evőkanál Szafi Fitt holland kakaópor
  • 1 kk. sütőpor
A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a "cukorral" habosra verjük, majd robotgéppel hozzákeverjük a vizet, a lisztet, a kakaóport és a sütőport is. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a kakaós masszához forgatjuk. Kisméretű tepsiben 170 fokos légkeveréses sütőben készre sütjük.
Túrókrém:
  • 250 g túró
  • 150 g joghurt
  • 2 evőkanál Dia Wellness cukorhelyettesítő
  • 1 evőkanál zabpehely
  • vaníliaőrlemény, bio citromhéj
A túrókrém hozzávalóit krémesre turmixoljuk.
A piskótát kettévágjuk, beletöltjük a túrókrémet, majd a tetejét bevonjuk olvasztott cukormentes csokival, például kakaós nassolóval vagy házi készítésű csokimázzal.
 
Szénhidrátszegény Hókifli recept

Hozzávalók:

  • 15 dkg zsírtalanított kókuszliszt
  • 10 dkg DW diótöltelék
  • 3 tojás (M-es)

Elkészítés:A hozzávalókat összegyúrjuk, vizes kézzel kifliket formálunk a masszából és előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük, majd porrá őrölt eritritbe forgatjuk.
(180 fokon, alul-felül sütős funkción sütöttem)
 
Házi krémtúró

Hozzávalók:

  • 1/2 kg túró
  • 4 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • DW negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő ízlés szerint
  • vanília őrlemény vagy aroma
Elkészítés:
A tejet a tojássárgájával, édesítővel összekeverjük, feltesszük melegedni. Mikor már hígabb puding-sűrűségű, levesszük a tűzhelyről és kihűtjük langyosra. Ne főzzük túl,mert kicsapódik a tojás.
A túrót és a tojásos-tejet összekeverjük és turmixgépban vagy botmixerrel egyneművé keverjük. Kitöltjük poharakba és hűtőbe tesszük. Lehet kekszmorzsával, mazsolával díszíteni stb.
Nagyon-nagyon finom és ennek tényleg igazi krémtúró íze van, próbáljátok ki!
 

vague

Állandó Tag
Állandó Tag
Én használom a steviát. Nekem jó!
Van aki mellékízt érez benne, én nem. Azoknak azt ajánlják, hogy eleinte vegyesen használják a xilitet (nyírfacukrot) és a steviát.
Van aki drágának tartja, de nagyon kevés kell belőle, ezért csak látszólag magas az ára.

Steviát használok én is! S nem érzek mellékizt!
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
A Nyírfacukor is cukor, de alacsonyabb a glikémiás indexe, kisebb az édesítő hatása, nem karamellizálható, stb.
Az egyik unokámnak fruktóz érzékenysége van, gyümölcs cukrot nem fogyaszthat, répa-nádcukrot sem, mert a szervezet gyümölcscukorrá bontja. A nyírfacukorral készült ételek nem okoznak problémát neki.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Steviát használok én is! S nem érzek mellékizt!
*
Kedves Vague!
Kipróbáltam, de hiába, ez csak nem az általam megszokott és egészségtelen cukor. De be kell látnom, hogy a cukor betegséget okoz és káros. Egy bizonyos kor és kiló után, nincs választás.
 
Utoljára módosítva:

kakaduka

Állandó Tag
Állandó Tag
Évek óta nincs a háztartásomban rendes cukor. Mindent nyírfacukorral vagy eritrittel iszom és eszem. Ettől még egy cukrászdában vagy egy munkahelyi étkezdében eszem cukros dolgokat is, de legalább itthon már kiiktattam.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Évek óta nincs a háztartásomban rendes cukor. Mindent nyírfacukorral vagy eritrittel iszom és eszem. Ettől még egy cukrászdában vagy egy munkahelyi étkezdében eszem cukros dolgokat is, de legalább itthon már kiiktattam.
*
Okos is vagy, HÖS is vagy, gondolsz az egészségedre. Ehhez csak gratulálni lehet, s a nyertes Te lehetsz, egyedül. S, ezt csak magadnak, az akaratodnak köszönheted.
 
Oldal tetejére