Miért kell kinyitni az ajtót éjfélkor? Szilveszteri és újévi babonák

Biztos ami biztos, szilveszterkor és újévkor nem árt odafigyelni a babonákra, ha szerencsés évre vágyik az ember.

Van, aki hisz bennük, más csak legyint a hiedelmekre, de bármi is a véleménye az év többi napján, szilveszterkor és újév napján mindenki egy kicsivel babonásabb lesz.

Nem véletlenül, hiszen számos olyan intő tanács él a köztudatban, ami a szerencsével kapcsolatos: csalogatja, vagy épp elűzi azt az egész esztendőre.

Pénzcsalogatás​


A pénz ugyan nem boldogít, de biztonságos hátteret és lehetőségeket jelent, ezért természetes, hogy mindenki anyagilag rendezett évben bízik. A babona szerint segíthet, ha az ember 31-én elás egy pénzérmét, majd 1-én kiássa azt. Így az év során mindig lehet bevétele.


szilv2Az is beválhat, ha szilveszterre egy jókora összeget tartalmazó bankkártya vagy nagy címletű pénz kerül a tárcába, amit csak másodika után költ el az ember: szilveszterkor és újévkor kerülendő a bevásárlás és minden komolyabb költekezés. Ellenkező esetben az új esztendő is kiadások sorát hozhatja. Jó ötlet már előre bevásárolni, mivel a teli kamra az egész évre bőséget ígér.


Egy másik hiedelem szerint, ha valakinek saját üzlete van, tanácsos január 1-én valamilyen gyümölcsöt fogyasztania. Így ugyanis gyümölcsöző lehet vállalkozása is.

Enni vagy nem enni: ez itt a kérdés​


Ami az étkezést illeti, szilveszterkor nem árt alaposan jóllakni és bőségesen megetetni az állatokat is: aki így tesz, jó eséllyel nem fog szűkölködni az évben, és kedvenceinek is akadnak majd jó falatok.

A szilveszteri menünek minden családban megvan a maga hagyománya, és nem véletlen, hogy általában a malac-, és nem más hús az egyik fő eleme. A malac ugyanis a babona szerint előtúrja a szerencsét, szemben a csirkével, ami elkaparja azt, vagy a hallal, ami elúszik vele együtt. A pulykától is óvakodni kell: haragos évet hozhat.


Ha édesség is kerül az asztalra, érdemes rétest enni: az elnyújtott tészta és minél gazdagabb töltelék hosszan tartó sok-sok boldogságot ígér a babona szerint.


Január elsején ugyanakkor tanácsos lencsét fogyasztani, mivel a pénzérmékre hasonlító szemecskék a hiedelem szerint bevonzhatják a gazdagságot.


Minél több étel készül, annál jobb: ha nem fogy el az utolsó morzsáig, az a következő évre is bőséget hozhat.


A söprögetés maradjon másodikára!​


Szilveszter és újév napján tilos takarítani a hiedelem szerint, mert a söprögetéssel a szerencsét is kitessékeli az ember, ha pedig kiviszi a szemetet, vele együtt szerencséjét is a kukába dobja.


szilvHa pedig éjfélt üt az óra, ki kell tárni az ajtót, hogy az óév távozhasson, és megérkezhessen az új.


Amit pedig senki se feledjen: január elseje teljen úgy, amilyennek az egész évet szeretné az ember. Érdemes kerülni a vitákat, mosolyogni, és minél több örömteli tevékenységet végezni.

Szerelmi babonák​


Ha hiedelmek, természetesen a szerelem sem maradhat ki a sorból. Aki mielőbb férjhez szeretne menni, annak jó előre gondoskodnia róla, hogy lehetőleg egy jóképű férfi - akár egy jó barát, akár a szomszéd - kívánjon neki először boldog új esztendőt. Ez ugyanis előrevetíti az az évi házasodást. Alapvetően szerencsésebb, ha egy férfi kíván először boldog új évet, és nem egy nő: utóbbi kimondottan balszerencsés dolognak számít.


Ha valaki kíváncsi rá, ki lesz a párja, követheti a régi lányok szokását: 31-én éjjel tükröt és fésűt tettek a párnájuk alá, hogy megálmodják, ki lesz a vőlegényük.


GettyImages-165639121Nem csak egyedülállóknak, szerelmeseknek szóló babona is létezik: eszerint egy kis mézet kell kenniük az ajkukra, hogy édes és boldog közös évük lehessen az elkövetkezendő.


Akár babonás az ember, akár nem, a fentiek megérdemelhetnek egy esélyt. Segíthetnek abban, hogy minél bizakodóbban és derűlátóbban induljon az új év, nem is beszélve arról, hogy a pozitív hozzáállás a sikerek egyik legfőbb magja.
szilveszter.jpg
 
"Ha pedig éjfélt üt az óra, ki kell tárni az ajtót, hogy az óév távozhasson, és megérkezhessen az új."

és ugyanez vonatkozik az elhasznált és a friss levegőre is, aminek cseréje éjfél körül már indokolt lehet :);)
 
"Szilveszter és újév napján tilos takarítani a hiedelem szerint, mert a söprögetéssel a szerencsét is kitessékeli az ember, ha pedig kiviszi a szemetet, vele együtt szerencséjét is a kukába dobja."

Most fejeztem be a takarítást. Ráadásul szelektív kukáztam.:o:mad: Akkor az ablakot is ki kell nyitni, nem lesz elég az ajtó.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

pityke007 wrote on kandaisdn's profile.
Szia, a virtuális mellékletet is fel tudnád tenni? Köszönöm szépen.
Baalcain wrote on gpmaria's profile.
szia
Nem tudom te tötötted-e fel a Bajtársak cimű könyvet.- amit sajnos még nem lehet. de ha magánban elküldenéd megköszönném
P.Kati82_ wrote on krisztina1974's profile.
Kedves Krisztina, szeretném elkérni az 5. osztályos történelem felmérőket. Köszönöm szépen, üdv.Kati
Sziasztok!
Nincs meg valakinek véletlenül pdf formátumban?
1614496598907.png
Maron0212 wrote on Ajuda67's profile.
Szia! Szeretném megköszönni a fordításaidat. Az elmúlt években rengeteg örömet szereztél vele. :):dr_24:

Statisztikák

Témák
36,318
Üzenet
4,370,702
Tagok
588,821
Legújabb tagunk
erksze20
Oldal tetejére