Miért kell kinyitni az ajtót éjfélkor? Szilveszteri és újévi babonák

Biztos ami biztos, szilveszterkor és újévkor nem árt odafigyelni a babonákra, ha szerencsés évre vágyik az ember.

Van, aki hisz bennük, más csak legyint a hiedelmekre, de bármi is a véleménye az év többi napján, szilveszterkor és újév napján mindenki egy kicsivel babonásabb lesz.

Nem véletlenül, hiszen számos olyan intő tanács él a köztudatban, ami a szerencsével kapcsolatos: csalogatja, vagy épp elűzi azt az egész esztendőre.

Pénzcsalogatás​


A pénz ugyan nem boldogít, de biztonságos hátteret és lehetőségeket jelent, ezért természetes, hogy mindenki anyagilag rendezett évben bízik. A babona szerint segíthet, ha az ember 31-én elás egy pénzérmét, majd 1-én kiássa azt. Így az év során mindig lehet bevétele.


szilv2



Az is beválhat, ha szilveszterre egy jókora összeget tartalmazó bankkártya vagy nagy címletű pénz kerül a tárcába, amit csak másodika után költ el az ember: szilveszterkor és újévkor kerülendő a bevásárlás és minden komolyabb költekezés. Ellenkező esetben az új esztendő is kiadások sorát hozhatja. Jó ötlet már előre bevásárolni, mivel a teli kamra az egész évre bőséget ígér.


Egy másik hiedelem szerint, ha valakinek saját üzlete van, tanácsos január 1-én valamilyen gyümölcsöt fogyasztania. Így ugyanis gyümölcsöző lehet vállalkozása is.

Enni vagy nem enni: ez itt a kérdés​


Ami az étkezést illeti, szilveszterkor nem árt alaposan jóllakni és bőségesen megetetni az állatokat is: aki így tesz, jó eséllyel nem fog szűkölködni az évben, és kedvenceinek is akadnak majd jó falatok.

A szilveszteri menünek minden családban megvan a maga hagyománya, és nem véletlen, hogy általában a malac-, és nem más hús az egyik fő eleme. A malac ugyanis a babona szerint előtúrja a szerencsét, szemben a csirkével, ami elkaparja azt, vagy a hallal, ami elúszik vele együtt. A pulykától is óvakodni kell: haragos évet hozhat.


Ha édesség is kerül az asztalra, érdemes rétest enni: az elnyújtott tészta és minél gazdagabb töltelék hosszan tartó sok-sok boldogságot ígér a babona szerint.


Január elsején ugyanakkor tanácsos lencsét fogyasztani, mivel a pénzérmékre hasonlító szemecskék a hiedelem szerint bevonzhatják a gazdagságot.


Minél több étel készül, annál jobb: ha nem fogy el az utolsó morzsáig, az a következő évre is bőséget hozhat.


A söprögetés maradjon másodikára!​


Szilveszter és újév napján tilos takarítani a hiedelem szerint, mert a söprögetéssel a szerencsét is kitessékeli az ember, ha pedig kiviszi a szemetet, vele együtt szerencséjét is a kukába dobja.


szilv



Ha pedig éjfélt üt az óra, ki kell tárni az ajtót, hogy az óév távozhasson, és megérkezhessen az új.


Amit pedig senki se feledjen: január elseje teljen úgy, amilyennek az egész évet szeretné az ember. Érdemes kerülni a vitákat, mosolyogni, és minél több örömteli tevékenységet végezni.

Szerelmi babonák​


Ha hiedelmek, természetesen a szerelem sem maradhat ki a sorból. Aki mielőbb férjhez szeretne menni, annak jó előre gondoskodnia róla, hogy lehetőleg egy jóképű férfi - akár egy jó barát, akár a szomszéd - kívánjon neki először boldog új esztendőt. Ez ugyanis előrevetíti az az évi házasodást. Alapvetően szerencsésebb, ha egy férfi kíván először boldog új évet, és nem egy nő: utóbbi kimondottan balszerencsés dolognak számít.


Ha valaki kíváncsi rá, ki lesz a párja, követheti a régi lányok szokását: 31-én éjjel tükröt és fésűt tettek a párnájuk alá, hogy megálmodják, ki lesz a vőlegényük.


GettyImages-165639121



Nem csak egyedülállóknak, szerelmeseknek szóló babona is létezik: eszerint egy kis mézet kell kenniük az ajkukra, hogy édes és boldog közös évük lehessen az elkövetkezendő.


Akár babonás az ember, akár nem, a fentiek megérdemelhetnek egy esélyt. Segíthetnek abban, hogy minél bizakodóbban és derűlátóbban induljon az új év, nem is beszélve arról, hogy a pozitív hozzáállás a sikerek egyik legfőbb magja.
szilveszter.jpg
 
"Ha pedig éjfélt üt az óra, ki kell tárni az ajtót, hogy az óév távozhasson, és megérkezhessen az új."

és ugyanez vonatkozik az elhasznált és a friss levegőre is, aminek cseréje éjfél körül már indokolt lehet :);)
 
"Szilveszter és újév napján tilos takarítani a hiedelem szerint, mert a söprögetéssel a szerencsét is kitessékeli az ember, ha pedig kiviszi a szemetet, vele együtt szerencséjét is a kukába dobja."

Most fejeztem be a takarítást. Ráadásul szelektív kukáztam.:o:mad: Akkor az ablakot is ki kell nyitni, nem lesz elég az ajtó.
 
január elseje teljen úgy, amilyennek az egész évet szeretné az ember :) na ezt az egyet próbálom teljesíteni, de sajnos már évek óta nem működik :-D
 
Vannak húsvéti babonák is..
  • Húsvét reggelén állítólag nem szabad seperni, mert azzal kiseperjük az életünkből a szerencsét. Takarót kirázni is tilos, mert azzal pont az ellenkezőjét, balszerencsét hozhatunk magunkra.
  • Az ünnep idején egy szem barka a legnagyobb egészségvédőszer. Ha lenyelünk egy darab barkát, akkor az megvéd minket a különféle gyomorbetegségektől.
  • Elviekben, aki nem eszik húst az ünnep alatt, az egész évben nem lesz lázas.
  • A tojásfesténél is csak óvatosan, ugyanis a népi hiedelmek szerint a tojásra írott szövegeknek mágikus ereje van, amik aztán meg is valósulhatnak.
  • Aki szerelemre vágyik, az díszítse piros tojással a barkaágat.
  • Legjobb barátunk a nyúlláb, amit ha a bal zsebünkben tartunk, akkor megnöveli a szerelem esélyét, új kapcsolatokat hozhat és még a szellemektől is megvéd.
  • Viszont húsvétkor nem szabad az égre nézni, mert aki hullócsillagot lát, az könnyen elveszítheti a szeretőjét.
  • Nagycsütörtök

    Nagycsütörtökön, vagy más néven csonkacsütörtökön Krisztus utolsó vacsorájára, elfogatására és szenvedéseire emlékezünk. Ezt a napot zöldcsütörtöknek is nevezik, mert a hagyomány szerint főleg friss zöld levelekből (csalán, spenót, sóska, saláta) készült ételeket fogyasztottak őseink.

    Ezen a napon a templomokban elhallgatnak a harangok „a harangok Rómába mennek” és csak nagyszombaton szólalnak meg újra. Régen a harangok elnémulása után senki nem fütyült, dalolt vagy muzsikált, mert a tradíció alapján ezzel csak Jézus szenvedését növelte volna.

    Egy másik néphagyomány szerint (amely abból ered, hogy az apostolok nem virrasztottak együtt Jézussal) nagycsütörtökön nem volt szabad sokat aludni, mert akkor egész évben lusták leszünk.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,905
Tagok
615,340
Legújabb tagunk
Torda Bernadett
Oldal tetejére