Miért kerül háttérbe a férj a gyermekek megszületése után?

ABandi66 témája a 'Dumcsi' fórumban , 2015 Október 27.

 1. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Gondolom sokan (főleg férfiak) gondolkoztak el ezen a témán. Fizikailag magyarázható, hisz az anyai ösztön erősebb ... így nem csoda, hogy ez történik. Viszont attól még nem kell elfelejteni a házaspárunkat. :)
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 2. Míg a gyermek megszületése előtt azt csinálhatta mind két fő amit csak szeretett volna! A gyermek megszületése után nagyon sok munka van amit meg kell csinálni, ha az apa nem segít be kevesebb idő marad az apára!
   
  Jaszladany és ABandi66 kedveli ezt.
 3. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Kedves Ágnes,

  Ebben teljesen igazad van.
  Sajnos a családok többségében (főleg vidéken ahol még az van berögződve, hogy CSAK a feleség dolga a háztartás + a gyerekek) nem igazán oszlik meg a háztartási munka, így a kedves feleségnek már nincs energiája még "arra" is.
  Viszont ... ha példázódhatom az én életemből ... ha mindent megosztunk ... akkor is ott van a tudatalattiban a gyerek és nem tud a feleségem teljesen felszabadulni. Nálunk például pont az a baj, hogy még a háztartásban is mindent elvégzek: főzök, mosok, mosogatok (férfiak ne dobáljatok kővel) ... és a kedvesem reakciója: no ... ma este biztos szeretne velem lenni a férjem! ... és pont ellenreakciót váltok ki ... mintha "fizetséget" várnék el tőle ... de én csak segíteni akarok neki. Hogy nálam is a kisagyban ott van a remény, hogy esetleg ... ha már nem olyan fáradt ... akkor összejön valami. Mint a viccben:
  "Bemegy a férj a hálószobába egyik kezében az fájdalomcsillapító ... másikban egy pohár víz. Mire a feleség: hát ezt meg minek hozod? A férj: gondoltam fáj a fejed. A válasz: hagyd már nem is fáj! .... Erre a férj boldogan: no ... akkor lesz "keksz".
  Szóval a téma nem is olyan egyszerű - ezért is indítottam el - várom a véleményeket.
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 4. Szia!

  Sajnos tényleg nem egyszerű! Ha a gyerek alszik akkor kell alkalmat találni, de azt tényleg mind a két félnek akarnia kell!
  Miért nem kérdezed meg tőle, hogy mi változott és Ő mire vágyik, mi az igénye? Mert lehet hogy ráébresztenéd arra hogy nem a te igényeiddel van a baj, és együtt meg tudjátok oldani. :)

  Üdv,
  Ági
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 5. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Kedves Ági,

  Hát nem ... főleg ha a hormonok sem "dolgoznak" egyformán. :) Lehet kijavítasz ... de nekem felemelő ha mindketten élvezzük a "dolgot". Sok kapcsolatban még egy vita utáni hangulatot is felold egy "sikeres parti". Csak az anyuka is "el kell engedje magát" - attól a gyereknek nem lesz semmi baja ... abban az időben.
  Közben látom mások is olvassák ... és szeretném ha megosztanák tapasztalataikat velümnk.

  András
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 6. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Estét,

  Közben találtam az Interneten egy érdekes bejegyzést:
  "A szülés idején minden nő agya átalakul. A felszabaduló oxitocin örökre átkódolja az agyat, villámgyors neurológiai változásokat hozva létre. Az újszülött illata, látványa,
  sírásának hangja kitörölhetetlenül beleég az anya agyába. És beindul az anyai oltalmazó magatartás is. Az agy motoros, látó- és hallókérge turbó üzemmódba kapcsol, állandóan monitorozva a környezetet, lehetséges veszélyforrások után kutatva. A szüléssel végbemenő idegi változások egy életre szólnak, ezért van az, hogy hiába nő fel a gyermekünk, mi életünk végéig féltő szeretetet érzünk iránta."
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 7. Beszélgess vele, mi az Ő véleménye erről?
   
 8. Szilvia84

  Szilvia84 Tag

  Beszélgetni mindenképp kell erről, nekünk egy párkapcsolati terapeuta segített átlendülni ezen a helyzeten, ami valljuk be az élet legszebb ám párkapcsolatilag talán legnehezebb szakasza. :)
   
  Jaszladany és ABandi66 kedveli ezt.
 9. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Kedves Ágnes,

  Egyelőre nem oszthatom meg veletek a véleményét - így is "kapok a fejemre", hogy miért "beszélem ki a privát életünket". :) Kicsi türelem és hátha majd kitehetem.

  Kedves Szilvia,

  Köszönöm, hogy te is hozzászóltál és igazoltad - nem is olyan egyszerű dolog ez a téma. :) Abban tutti igazad van, hogy életünk legszebb pillanata: - szerintem ebben az egyben, nagy százalékban, megegyezik a két fél véleménye. Ugyanis ... mikor feltevődik ez a kérdés: melyik volt az életed legszebb pillanata? - a válasz: mikor megszületett a gyermekünk. Gondolom a nők 100%-ban ezt a választ adják ... és lehet a férfiak is. Legalábbis én ezt válaszoltam. :)
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 10. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Közben "kutikálok" a Net-en is és ilyeneket is találok:
  "Sajnos a nők sokat hibáznak ebben az időszakban. Megszűnnek A NŐ-nek lenni, egyre inkább anyává, sőt, anyatigrissé válnak, és a férfiakat kiszorítják addigi közös életük számos területéről.
  Nem egy pasastól hallottam már, hogy a gyerek születését követően rá sem ismer a feleségére, hogy ez nem ugyanaz a nő, akit ő megismert és elvett, és hogy ő most már csak pénzkereső automata, aki útban van, vagy legalábbis kisegítő személyzetként funkcionál. Mindemellett szex, az nuku. Még annyi se, mint azelőtt, amikor már szintén kevés volt, de hát a sok munka, meg a terhesség… És emellett a pluszkilók, a szoptatós melltartó és a sosem tökéletes hajazat.
  És ebben igazuk van. Óriási hiba a nő részéről, ha ebben az időszakban nem ügyel a torta minden szeletére, a tejszínről nem is beszélve. Mert a férfiak édesszájúak, és az előbbi helyzetet nem tűrik sokáig. Döbbenetes tény, de igaz, hogy a legtöbb hűtlenség és kalandozás éppen erre az életszakaszra esik. Mi, nők azt gondoljuk, hogy párunkkal az élet most teljesedett ki, most értünk a csúcsra, mármint kapcsolatilag, most bontakozott ki a női énünk, hiszen szeretők, társak és anyák lettünk. És ez így igaz.
  De a szeretősdi sokaknál feledésbe merül, és én ezekről a helyzetekről beszélek. Alattomos csapda, hiszen ott a gyerek, aki mindennek az "oka", és lehet rá hivatkozni: most itt alszik köztünk, túl sokat kel fel, hasfájós, fogzik, fél a sötétben, végtelen ok. Most nem lehet, mert a gyerek alig tudott elaludni, vigyázz, mert már simán bemászik ide is, esetleg: tudod, hogy feszélyez, ha itt az anyád.
  Csak röviden: a gyereknek a saját ágyában és szobájában a helye, a nagyi a saját lakásában vállalja a szitterkedést, és legyen kettesben nyaralás vagy hétvége, önző módon, kegyetlenül. Hiszem, hogy egy szülőpárnak joga és szüksége van saját meghitt viszonyának ápolására. Ez inkább szolgálja a gyermek érdekét, hiszen nagyobb valószínűséggel marad meg a kiegyensúlyozottság és a harmonikus családi élet, mint a folyton frusztrált és veszekedő párok esetén."
   
  Jaszladany és Csabianya kedveli ezt.
 11. Csabianya

  Csabianya Állandó Tag


  ABandi66!
  Ennek így kellene lennie,de nem én felejtettem el őt,hanem ő hagyott itt már 7 éve az akkor 2 éves kisfiammal.
  Nem segített,kiszolgáltam őt is, mégsem volt neki jó!

  Cs-anya
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 12. Csabianya

  Csabianya Állandó Tag

  Kettőn áll a vásár! Csabikát ő is akarta!
  Úgy látom, egyoldalúan a férfiak szemével írtad meg ezt a cikket, tekintsd meg a másik oldalt is.
  Cs-anya
   
 13. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Kedves Cs-anya,

  Elkerülte a figyelmed, hogy nem én írtam a cikket ... találtam az Internete-en ... és egy komment volt - nem cikk. :)
  A témát sem azért indítottam, hogy vádoljak vele valakit is ... vagy összeugrassam a párokat. Remélem - ha így le is írom - jobban megérted: engem maga a probléma megoldása érdekel - nem hibásokat keresek.
  Persze, hogy kettőn áll a dolog ... és hidd el lesznek még pro- és kontravélemények. :)
  Még találtam érdekes dolgokat ... és meg is osztom veletek:
  - pld.: a párok egyáltalán nem készülnek fel a gyermeknevelésre. Azt hiszik minden magától jön. Szerintem nagyon kevesen tervezik meg, hogy ki mit fog vállani a háztartásban - a babanevelésben? Főleg vidéken az járja: az asszony (fehérnép) dolga a gyermeknevelés + a háztartás. A férfi hozza a pénzt és neki nincs ideje másra. :) Dehát közben változott a társadalom: az asszonyka is munkába jár ... ő is pénzt hoz a házba ... így jogosan kérdezheti: a pasi nem segít a háztartásban??
  Szóval ... lehet variálni. :)

  Bandi
   
  Jaszladany és Csabianya kedveli ezt.
 14. Csabianya

  Csabianya Állandó Tag

  Kedves Bandi!
  Igazad van, én voltam figyelmetlen.Cikk helyett talán témaindítót kellett volna írnom.
  A probléma megoldására nincs általános recept.
  Ahogy írtad, már a tervezésnél is akad egy kis bökkenő.
  Én sem láttam a rózsaszín szemüvegtől.
  Köszi a választ..Csanya
   
 15. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Kedves Csabianya,

  Nem szükséges a bocsánatkérés ... hisz nem ez a cél. :)
  Abban igazad van: nincs egy recept a probléma megoldására. Pedig hány házasság megmenthető lenne - ha olyan egyszerű lenne a dolog.
  Szándékom ezzel a fórummal: hogy beszéljünk a témáról ... mert nagyon sokan nem is merik vállani. Azt hiszik: ha elhallgatjuk ... akkor nincs is probléma! :( Esetleg tanuljunk egymás tapasztalatából - vagy székelyesebben: tanuljuk más hibáiból, mert az kevésbbé fáj ... mintha saját bőrünkön tapasztaljuk meg azokat. :)
  Közben még találtam egy érdekes dolgot, amely ehhez a témához tartozik:
  - napjainkban "túl komplikáljuk" a gyereknevelést. Sokkal több időt és energiát fektetünk bele, mint amennyit a gyerek igényel: - hisz nekik három dolog kell (legalábbis, amíg kicsik) 1. ne legyenek éhesek 2. ne legyenek piszkosak 3. legyen csend pihenéskor. No ... ezt nem is olyan nehéz biztosítani. Nem kell előmelegített / kétszer kivasal pelus. Tízszer átpaszírozott almapüré. Minden nap kimosott/vasalt/kikeményített ágynemű stb. stb. ... és hátha anyucinak marad másra is ideje. :)
  Persze ... ha apuci is besegít ... akkor annál több energia marad meg a párjának ... amit esetleg "együtt vezetnek le". :)
   
 16. Csabianya

  Csabianya Állandó Tag

  Kedves Bandi!
  Igen-igen, amiről nem beszélünk az nincs is, pedig állandóan a nyomunkban van.
  Az anyuka lelki terhe, amit nap mint nap cipel magával, és ez a teher csak egyre nő.
  Apuka nem szereti a napi problémákat, munka után Jár neki a pihenés a tv előtt,nem szabad ügyes-bajos dolgokkal traktálni. Ha mégis szóba kerül néha, akkor apukának hirtelen bent kell maradni a munkahelyén, nem kell a gyerek/ek/sírást hallgatni, anyuka "élménybeszámolójára" figyelni.
  Éjszaka ki kel fel a gyerekhez? Hát anyuka, mert ő holnap úgyis egész nap otthon van. A nap 24 órájából 48 órában övé a gyerek.
  Apukának ciki babakocsit tolni, játszótérre, vagy bevásárlásra menni.
  Nagyon sajnálom a mai kismamákat, fiatal anyukákat, akik a "béke" kedvéért megalkuvók lesznek, és a házasság rabjaivá válnak.

  Egyelőre-----csanya
   
 17. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Kedves Csabianya,

  Nagyon szépen köszönöm, hogy leírtad a véleményed - ez már egy lépés, hogy "kibeszéljük" a dolgokat.
  Szerintem sok anyuka van a te helyzetedben és most helyeslően bologatnak. Persze ez nem odlja meg a gondjukat ... de hátha vesznek annyi bátorságot, hogy kitörjenek a "megalkuvó" üzemmodból. :)
  Sajnos a legtöbb férfi esetében még ez a házassági feladatok elosztása. Amiért nem is vádolhatjuk őket, hisz nagyapáink idejében így is volt. A férfi intézte a mezei munkálatokat, állatokat ... a megélhetést biztosította ... míg a "fehérnép" a háztáji dolgokat rendezte ... beleértve a gyerekeket is. Csakhát napjainkban az anyukák is dolgoznak ... ezt sokan elfelejtik.
  Az sem mentség, hogy a hölgy gyereknevelésin van: hisz felkérem bármelyik apukát probáljon meg egy órát játszani a gyerekkel. Szándékosan nem írtam a pelenkázást, etetést, mosdatást ... lássuk akkor a véleményüket ... elfáradnak avagy nem?
  Viszont a ló másik felére sem kell esni: amikor az anyukák "csak" a gyereket látják ... a gyerekkel az beteljesült az életük ... minden figyelmük / percük a gyereké ... és túlbuzgóságukban "lefárasztják" magukat.
  Lehet vitázni - igaz?

  Viszont a te konkrét esetedhez lenne egy kérdésem: mikor udvarolt neked a párod ... nem vettél semmit észre, hogy reagált mikor családot/gyereket emlegettél? ... mert ugy-e senkit nem tudunk gyökrében megváltoztatni.
  Azért kérdezem ... mert egy másik nagy hiba, amit a párok elkövetnek ... hogy "tévhitben ringatják" magukat: majd megváltozik mikor a gyerek(kek) megszületnek. stb.

  Folyatás következik .... :)
   
 18. akukucs2015

  akukucs2015 Állandó Tag

  Ez így igaz!
   
 19. Annamária M

  Annamária M Állandó Tag

  Szerintem ez kulturális különbség is és nem minden országban van igy.
  Ahol az apa kiveszi a részét a gyermekgondozásból és a háztartásból ez a kérdés nagy valószínűséggel fel sem merül.
   
  phoenyx kedveli ezt.
 20. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Kedves Annamária,

  Szerintem - ha létezik is kulturális különbség ... avagy "szokás" - azokat le kell vetközni ... amennyiben boldogok akarunk lenni. Most érvelhetnék én is, hogy egy "székely családban" a férfi biztosítja a megélhetést és az asszony rendezi a háztartást. Huha ... hát ez már rég nem így van. És kérdem én: miért ne venné ki az apuka is a szerepét a gyereknevelésben?! Hogy lehet boldog apa, ha nem "érintkezik" velük?! Elég sokoldalú a dolog.
  Viszont, amit nem értek: miért taszítják el az anyukák az "élvezetet" maguktól?! Jó itt megint megköveztek, hogy nem minden férj figyel oda, hogy a kedvesének is "jó legyen". Szóval na .... ahány ház / annyi szokás.
   
  kágyula kedveli ezt.

Megosztás