Miért van tele a kormány nőkkel? Zseniális választ adott Kanada új kormányfője

A 42 éves Justin Trudeau 30 fős kormányában 15 női miniszter van. Egy újságíró feltette a kérdést, hogy miért tartotta ennyire fontosnak a nemek kiegyensúlyozott arányát. A válasz: "mert 2015-öt írunk".

Szerdán letette a hivatali esküt a 43 éves Justin Trudeau, Kanada új liberális kormányának miniszterelnöke, Pierre Elliot Trudeau 2000-ben elhunyt volt kormányfő fia. Az új miniszterelnök felesége, Sophie és teljes - 30 fős - kormánya kíséretében érkezett az eskütételre.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón feltették neki a kérdést: miért volt olyan fontos neki, hogy kiegyensúlyozott legyen a nemek aránya a kormányában, a 30 fős kabinet tagjai közül ugyanis 15-en nők. Trudeau erre egyszerűen csak annyit válaszolt: "mert 2015-öt írunk".

Justin Trudeau az igazságügyi tárcát egy őslakosra, Jody Wilson-Raybouldra bízta. Wilson-Raybould asszony feladata lesz, hogy megvalósítsa az új kormányfő ígéretét, és vizsgálatot indítson az őslakos nők rejtélyes eltűnése és az ellenük elkövetett, máig felderítetlen gyilkosságok ügyében. A környezetvédelmi és éghajlat-változási minisztérium élén szintén nő áll, Catherine McKenna, aki részt vesz a december elejei párizsi ENSZ-klímakonferencián.

Az új külügyminiszter Stéphane Dion, a konzervatív kormányzás előtti kabinet volt környezetvédelmi minisztere, a pénzügyminiszter pedig Bill Morneau üzletember. A kormányon belül Justin Trudeau magának a kormányközi ügyeket - azaz a 10 tartománnyal való kapcsolattartást -, valamint az ifjúsági tárcát tartotta meg.

Az október 19-i kanadai választásokon fölényes győzelmet aratott a Liberális Párt, amely a 338 mandátumból 184-et megszerezve kényelmes többséggel kormányozhat. Ezzel az ország történetének második legfiatalabb miniszterelnökeke vehette át a hatalmat. A kampányban a kilenc év után megbukott konzervatívok tapasztalatlannak, és Kanada vezetésére alkalmatlannak nevezték a politikust, aki ellenfelei szerint csak híres nevének köszönheti azt, amit elért.

Újra Trudeau-mánia Kanadában
Justin – mint a HVG korábbi portréja írta – szinte pontosan kilenc hónappal az után született, hogy a politikában merészségéről ismert apja, Pierre Elliot Trudeau, egy meghökkentő húzással 1971 márciusában feleségül vette a nála 29 évvel fiatalabb, a hippikorszak felszabadultságát képviselő, 22 éves Margaret Sinclairt. Justin úgy emlékszik, hogy szülei imádták egymást, ám a korkülönbség nehezen áthidalhatónak bizonyult, ahogy a könnyed szórakozáshoz szokott Margaret – aki a New York-i Studio 54 diszkó törzsvendége volt, és a Rolling Stones tagjaival bulizott – is nehezen viselte, hogy férje számára az ország ügyeinek intézése fontosabbnak bizonyult családjánál. Még két fiuk született, de 1977-ben különváltak, és a három gyerek az apával maradt. Az idősebb Trudeau ügyelt arra, hogy miniszterelnöki teendői mellett a fiaival minél többet foglalkozzon, és minden este legalább másfél órát csak velük töltsön, de az is előfordult, hogy az állami iskolába járó Justint a protokoll ebédidőben hazaszólította, és II. Erzsébet brit uralkodóval ült egy asztalnál. A legjobban viszont azt szerette a fiú, amikor az 1984-ben a kormányfői posztról lemondott, és a politikától visszavonult Trudeau már csak az apja volt, és tizenévesen közösen mentek kempingezni.

A politikától sokáig távol tartotta magát Justin, aki angol irodalmat tanult a McGill Egyetemen, és tanári diplomát is szerzett. Bár a család az apai nagyapa üzleti vállalkozásainak köszönhetően gazdag volt, tanulmányai alatt – hogy európai utazásait finanszírozza – vadvízi túrákat szervezett, snowboardot oktatott, és egy éjszakai bár kidobóembereként is dolgozott, amiben segített, hogy vékony alkata ellenére többféle sportban is járatos. Ügyességét 2012 márciusában azzal is kamatoztatta, hogy egy jótékonysági ökölvívó-mérkőzésen az előzetes esélylatolgatásokra rácáfolva az utolsó, harmadik menetben technikai KO-val győzött erőteljesebb ellenfele, Patrick Brazeau konzervatív szenátor ellen. A francia nyelvet és drámát tanító Justin akkor vállalt először közéleti szerepet, amikor ifjabbik öccse, Michel 1998-ban síelés közben egy lavina áldozata lett, és az emlékére a téli sportok biztonságát segítő alapítványt hozott létre.



Trudeau.jpg
 
Hát a nyelv és irodalom tanárod/vagy nőd teljesen alkalmatlan volt a feladatra , legalábbis a szövegértelmezés nem igen lehetett követelmény az óráin. Mos már értem miért egyre nagyobb gond az országban, hogy funkcionálisan analfabéta embereket termel az oktatás.

Sértegethetsz nyugodtan, lepereg rólam.
 
Igaza van Pittinek, hogy eltérünk a témától,csak reagálásként:
A vezető választás ( s ez legyen bármilyen szakterületen, vagy hétköznapi formációkban) az nem férfi-nő egyenlősdi játék. Sok dolgot kell figyelembe venni. pl, hogy döntéshelyzetben, krízishelyzetben kinek a parameterei alkalmasabbak arra, hogy egy társadalom létét, vagy egy kisebb társadalmi egységet, annak megvédését, fejlődését, békéjét biztosítsa. Egy vezető folyamatos döntéshelyzetben van, netán időzítés kényszerben.Gyakran választania kell a rossz és a még rosszabb között, nehéz döntési helyzetekben képesnek kell lennie arra, hogy csökkentse a nyomást a rendszerben , mielőtt végleges döntést hoz. , az információ dömpingben ( amit mi hétköznapi emberek el sem tudunk képzelni) ki kell szűrnie, mi az a mi lényeges, mi az ami nem, és még sorolhatnám, kommunikáció , üzleti érzék, jogi képzettség stb. Egy-egy döntés az felelősség, ami emberek, országok, adott esetben egy intézmény sorsát határozza meg. Lényeges, hogy milyen alapon dönt, mi a dominánsabb a racionalitás, vagy az érzelmi hozzáállás, milyen értékrend stb. Nem sorolom.

Ha már szóba jött a mamut.A mi civilizációnk nincs 10 ezer éves,((Chatal Hüyük az ie. 7. évezredből származik) kb. két millió éve él emberformájú a földön. ( nem tudom hogy ez pontos szám e, és most nem megyek ebbe bele)) a természet gondoskodott róla, hogy valamennyiünknek leossza a lapot, mikor világra jöttünk: a férfinek az volt a feladata, hogy elejtse a vadat, védje meg a hozzá tartozó nőt.A nőknek a gondozás, család összetartása stb. Végtelen sok generáción át úgy alakult a fizikai, és szellemi habitusunk, hogy erre minél jobban alkalmasak legyünk.

Senki nem mondja, hogy egy nő nem vállalhat vezető szerepet . Az oktatásügyben, a szociális ágazatban, környezetvédelem stb.biztos vagyok benne, megfelelő képzettség esetén,hogy felül is múlhatja a férfiakat. De pl. Hadügy miniszternek szerintem nem való. Oda férfi kell. Azzal a habitussal, amit egy férfi képvisel. Tetszik-nem tetszik , krízis helyzetekben, bizony az ösztönök irányítanak bennünket, és az nem azonos férfi-nő esetében.” Gyárilag” mások . Én pl. nem akarok nő létemre harcos férfi lenni, az amazonok ideje lejárt. ( csak halkan jegyzem meg, hogy az amazonok simán megölték a fiúgyermekeiket, s egyéb horror dolgokat műveltek, ha igaz a legenda. Utána lehet nézni.)Az életbe nem tudnék megemelni egy 50 kg-os cementes zsákot és nem tudnék dolgozni köművesként, mert nem bírnék ki egy napot sem. Pusztán azért mert fizikailag nem vagyok alkalmas rá, és szivesebben megfőzőm az ebédet és ezt egy percig sem szégyelem. Nincsenek identitás zavaraim, mert kitakarítok a lakásomba, mert szeretem, ha rend van a környezetemben,nem érzem magam kirekesztve, mert nem tudom kicserélni az autó kerekeit egy defektnél, és tisztelettel nézek arra a férfira, aki mindezt megteszi nekem és megköszönöm.Nem forr bennem az indulat a keresetem miatt sem, mert tettem azért, nem is keveset, hogy a munkaerőpiacon a képzettségemnek megfelelő munkát végezzek és megkapom érte az elismerést . Tudom, hogy nő vagyok és azt is, hogy mire vagyok képes és mire nem. Igazából nincsen semmi gond sem a férfiakkal, sem a nőkkel, ha tiszteletben tartja az ember a másik tőlünk eltérő tulajdonságait és tudomásul veszi az eltérő paramétereket.

A mamutkorba visszamenve kicsit képzeletben, gondolom egyik nőnek sem jutott eszébe felidegesíteni egy hímgorillát. Ha volt egy csepp esze, akkor biztos nem. De egy férfi ha veszély volt,szembe fordult vele, hogy megvédje a hozzátartozót. Ennyit az eltérő paraméterekről.

Nem kell egyetérteni velem, csak az nem világos számomra, hogy a nők ugyanolyan vehemensen miért nem küzdenek pl olyan állásokért, mint az olvasztár, vagy a vájár, hogy ne érezzék magukat kirekesztve. Az egyenjogúság nem egyformaságot jelent.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,835
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére