Mi történt a filmtörténet népszerű állatszereplőivel?

Melitta témája a 'Film, színház, tánc' fórumban , 2016 Január 18.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Sokszor van, hogy a sztárokat tehetséges „állatszínészek” segítik a vásznon, sőt olykor a show-t is lenyúlják előlük. Vajon mi történhetett mozis debütálása után a Lassie-t alakító gyönyörű kutyával, a Szabadítsátok ki Willyt! gyilkos bálnájával vagy Babe-bel, a cuki kismalaccal?

  UGGIE

  Annak idején bejárta a sajtót, hogy az Oscar-díjas francia film imádnivaló kis Jack Russell terrierjét kiképzője, Omar Von Muller egy menhelyről mentette ki. A The Artist – A némafilmes bemutatásának évében a kis Uggie egy hollywoodi filmben, a Reese Witherspoon és Robert Pattinson főszereplésével készült Vizet az elefántnak címűben is szerepelt. Az ügyes kisállat olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy 2012-ben ő lehetett az első kutya, akinek mancslenyomata megtekinthető a hollywoodi Hírességek Sétányán. Uggie azonban nem sokáig élvezhette a sikert: idén el kellett altatni, miután kiderült, hogy prosztatarákban szenved.

  [​IMG]
  Uggie a vörös szőnyegen (Forrás: Frederic J. Brown / AFP)

  LASSIE
  (LASSIE HAZATÉR)

  Az 1943-as klasszikusból ismert gyönyörű skótjuhász, Pal volt Hollywood egyik első négylábú sztárja. 1954-es visszavonulásáig pedig valóban sztárokhoz méltó életet élt: speciális kutyakozmetikával és személyre szabott falatokkal kényeztették, ezenkívül a hollywoodi Hírességek Sétányán is kapott egy saját csillagot. 1958-ban hunyt el, öregen és békésen, de előtte még nemzett öt kölyköt, akik maguk is eljátszották Lassie legendás szerepét a későbbi filmekben és tévés alkotásokban.

  [​IMG]
  (Forrás: Kobal / The Picture Desk)

  A BABE MALACKÁI
  Hihetetlen, de az 1995-ös családi film címszerepét nem kevesebb, mint 48 malac formálta meg. Valószínűleg mindannyiunk szívét megmelengeti, hogy mindegyiküket a vágóhídtól mentette meg a filmezés. És szerencsére a bájos kis állatkákat nem vágták le a forgatás után sem: különböző farmokon élték le az életüket, anélkül, hogy kolbászként végezték volna. És bizony meg is érdemelték ezt a kegyet, hiszen nélkülözhetetlen munkájukkal 250 millió dolláros bevételt és hét Oscar-jelölést hoztak a filmnek (ebből egyet sikerült is díjra váltani).

  [​IMG]
  A vizuális effektes csapat így köszönte meg az Oscart a malackáknak (Forrás: Kim Kulish / AFP)

  CLYDE
  (MINDENÁRON VESZTES)

  Borzalmas, de a hetvenes évekbeli Clint Eastwood-film orángutánját állítólag a forgatás befejezése után agyonverte az egyik trénere, aki ellen ráadásul vádat sem emeltek kegyetlensége miatt. A szerencsétlen állatot titokban már a filmezés során is verték, hogy kezesebb és kamerakészebb legyen. Valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy igaz-e ez a lesújtó városi legenda, de annyi biztos, hogy ma már ilyesmi nem fordulhat elő, hiszen az állatvédelmi hatóságok folyamatosan monitorozzák, hogy miképp bánnak a filmforgatásokon bevetett állatokkal.

  [​IMG]
  (Forrás: Screen Prod / Photononstop)

  KEIKO
  (SZABADÍTSÁTOK KI WILLYT!)

  Az 1993-as családi film gyilkos bálnáját 1979-ben fogták be, és egészen 1992-ig, a forgatás megkezdéséig egy mexikói delfinárium vendégszeretetét „élvezte”. A Szabadítsátok ki Willyt! sikere felhívta a figyelmet az állat sorsára is, és az állatvédők sikeres akciójának hatására Keikót szabadon engedték. Véglegesen 2001-ben, Norvégia partjainál került sor a visszaengedésére a természetbe. Tizennyolc hónappal a szabadulását követően természetes úton halt meg.

  [​IMG]
  (Forrás: Kobal / The Picture Desk)

  BEASLEY
  (EGYIK KOPÓ, MÁSIK EB)

  A nyolcvanas évekbeli krimikomédia francia masztiffjának a színészi karrierje rögtön azután véget ért, hogy láthattuk a vásznon szerteszét szórni a nyálát és közösen sörözni Tom Hanksszel. Beasley három évvel a film után hunyt el, de igen szép kort ért meg: tizennégy éves volt, ami egy ilyen fajtájú kutya esetében kiemelkedőnek számít, hiszen a legtöbb francia masztiff fele ennyi idősen pusztul el – valószínűleg lehetett valami abban a sörben…

  [​IMG]
  (Forrás: Kobal / The Picture Desk)

  CRYSTAL, A MAJOM
  (MÁSNAPOSOK 2)

  Annak idején nagy port kavart, amikor Todd Phillips rendező azzal viccelődött, hogy a vígjáték-folytatásban látható cuki kis kapucinusmajom a forgatáson rászokott a cigarettára. Amikor a PETA felháborodott az ügyön, persze kiderült, hogy valójában az állat nem is gyújtott rá, a mancsocskájában látható dohánytermék csak ügyes utánzat volt, a füstöt pedig digitális utómunkával rakták a képre. Crystal egyébként nagyon foglalkoztatott színésznő, a Másnaposok 2 egyik sztárjával, Ken Jeonggal a Balfékek című sorozatban is együtt játszott.

  [​IMG]
  Crystal a film premierjén (Forrás: Mark Ralston / AFP)

  „Crystal egyszerűen csodálatos. Ő nem egyszerűen egy majom, hanem igazi színész. És még az is lehetséges, hogy a legtehetségesebb színész, akivel valaha játszottam” – mondta róla Jeong. A Másnaposok 2-n és a Balfékek-en kívül a majmocskát láthattuk az Éjszaka a múzeumban-filmekben, az Amerikai pité-ben és a Börtönvonat Yumába című westernben is – filmjei összesen másfél milliárd dolláros bevételt hoztak össze a világ mozijaiban. Az „állatszínész” jelenleg gondozójával, Tom Gundersonnal él Los Angelesben, és állítólag meg is osztja vele és feleségével az ágyát, melyben rajtuk kívül egy másik, Squirt nevű kapucinusmajom és egy csivava is tanyázik.

  TOTÓ
  (ÓZ, A CSODÁK CSODÁJA)

  Az 1939-es klasszikus Totója (eredeti nevén Terry) igazi profi volt. Már az Óz előtt hat filmben szerepelt, utána pedig további nyolcban. Hihetetlen, de a kutyus többet keresett a forgatásokon, mint egyes színészek: az Óz, a csodák csodája alatt heti 125 dollárt kapott, ami akkoriban igencsak szép summának számított.

  [​IMG]
  (Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12)

  A PACIK A VÁGTÁBÓL
  A Tobey Maguire főszereplésével készült 2003-as lovas kalandban összesen hat lovat használtak Seabiscuit szerepében. A lóversenyes jelenetekben egy sikeres amerikai telivér, a lovisok nagy kedvence, Popcorn Deelites szerepelt, aki a film után tovább folytatta sikereit a lóversenypályán: coloradói otthonában számtalan díjat nyert, és mintegy 56 880 dollárt halmozott fel. Ma már nyugdíjaséveit éli egy visszavonult versenylovak számára kialakított Kentucky állambeli, georgetowni istállóban. Valószínűleg most is épp egy jól megérdemelt répát rágcsál.

  [​IMG]
  (Forrás: Collection Cinema / Photo
   
  Beka Holt, szteca és FLAMINGO kedveli ezt.
 2. Szarka András

  Szarka András Állandó Tag

  Pedig annyiszor elképzeltem, ahogyan "Babe"-et a bemutató örömére almával a szájában tálalják fel... :)
   

Megosztás