Mi volt a mai menü? II.

udvarfy

Állandó Tag
Állandó Tag
Gumelig ,
irhattam volna stercet is !!:rohog:Ez felénk , mármint ahol növögettem Vazs megyében , de gondolom ugy dunántulon ismert étel volt . Utoljára majd jó 50 éve ettem amikor még nagymamám csinált nekünk unokáknak igy nyaranta , ha nagyon nyaggatuk . Igaz "úrias" körökben nevezik dödölének is mert azt hiszem az az . ;):rohog:
 

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma életem elsö gáncáját föztem meg , hozzá friss uborka salátát téföllel !!:D
Még gyakorolnom kell mert távol áll attól melyet én ismerek , haza kéne mennem "tanulmány útra":rohog::rohog::rohog:

Nyugat-Dunántúl.
A nagymamám készített annak idején, nagyon finomat. Nem is olyan régen eszembe jutott. A nagynéném világosított fel, hogy azért nem olyan mint régen, mert a főtt krumpli levével kell felengedni a szárazon megpirított lisztet, és megy bele a szétfőtt krumpli is. /Csak annyi krumplilé kell hozzá, amennyi összekapja a lisztet, olyan csomós lesz./ Aztán forró zsírral kell meglocsolni. Kipróbáltam igen, így jó. Van, aki búzadarával készíti, nálunk lisztből volt. Ez a sterc. Itt Sopronban a poncichterek babot főztek, és annak a levével engedték fel a lisztet.
Sokan azt hiszik, hogy a gánca = dödölle, de ez nem igaz. A gánca = sterc

Holnap sóska lesz ebédre aprópecsenyével és főtt krumplival.
 

udvarfy

Állandó Tag
Állandó Tag
Hekate ,
látod , nekem már sajnos nincsen nagynéném akit megkérdezhetnék , hogyan is készül a sterc és itt is rontottam el ! Mert én balga a neten levö receptet csináltam meg !!:mad: Tehát a fött áttört kruplihoz adtam mindjárt a lisztett és nem piritottam meg elösször azt !! Csodálkoztam is miért olyan "fura" nem az az iz amit én ismerek , de azért csak lebirkoztuk !:rohog:Legközelebb majd a te leirásod alapján csinálom meg . Köszönöm szépen :dr_175::dr_175:
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Felénk - legalábbis Anyukám - gánicának hívják. Nem tudom mennyi idős lehettem (14-15 éves), mikor először hallottam Anyukámtól. Amíg Apukám velünk élt nem főzött, mert nem szerette a krumplis ételeket, pláne ha hús sem volt hozzá. Viszont Anyukám utána már készített, de ritkán. Hagymás zsírt készített hozzá, majd másnap a maradékot a hagymás zsírral beleszaggatta tepsibe, meglocsolta tejföllel és úgy még átsütötte.
Anyukám mesélte, hogy a déd- és nagymamája szokott gyakran készíteni. A faluban volt egy "koldus", aki a háború után rendszeresen járta a falut és mindig betért valakihez, akitől számíthatott pár finom falatra. Egyszer bement a Dédiékhez is, amikor pont elkészült a gánica. Szegény könyörgött, hogy a tenyerébe csak egy kanállal adjanak és nem értette meg, hogy még forró. Dédi mérgében odavágott a tenyerébe egy nagy adagot, de nem törődött a forrósággal, hanem jóízűen megette.
Az ilyen egyszerű ételek teljesen kimennek a divatból a mostani étkezési trendek mellett. :(
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma pihenős nap lesz - már ami a konyhát illeti.
Megesszük a maradék rakott krumplit és a lecsót.
Lányom egyiket sem szereti, de Neki volt a fagyasztóba pár szelet pizza, ami most el is fog fogyni onnan is.
Desszertnek tiramisu - ezzel ünnepeljük Férjem névnapját.
A recept, ami alapján készíteni szoktam 3 dl kávét ír, de én mindig fél litert használtam és abból még maradni szokott.
Most babapiskótát nem a Tescoba, hanem a lengyel boltba vettem.
Ez most tényleg az a békebeli babapiskóta, amire emlékszem és nem az a kő kemény.
Be is szívta rendesen az összes kávét és még csinálnom kellet, hogy be tudjam fejezni.
Eddig sem volt panasz a végeredményre, de most biztos finomabb lesz!
 

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
Annak idején - és én mindig nosztalgiával gondolok rá - szinte a semmiből is finom ebéd készült nálunk. A nagymamám soha semmit se hagyott pocsékba menni. Nem pazarékolhattunk. :rohog: Nem ettünk minden nap húst, szinte csak a hét végén. De mindig jóízű étel volt előttünk. Ma ezekre az ételekre azt mondják, hogy egészségtelen, csupa szénhidrát, és eszik a fiatalok a még egészségtelenebb félkész ételeket meg a gyorséttermi kajákat.
Kannával mentünk a tejboltba, később üveggel. És az a tej megaludt. És igazi, finom aludttejet ettünk. Azért jutott eszembe, mert a férjem a Lidl-ből hozott aludttejet, kis, talán 2,5-3 decis üvegbe (műanyagba) volt csomagolva. Jó volt, de akinek van házi teje, és otthon abból készül az aludttej, az ne kóstolja meg. Erről jutott aztán eszembe a nagymamám aludttejes pogácsája, ami olyan, de olyan finom volt, olyankor a házban az összes gyerek azt ette. Csak az a baj, hogy hiába lenne is meg a recept, ha a hozzávalók meg se közelítik az 50-55 évvel ezelőttieket.

Na, vége a nosztalgiának. Holnap bolognai spagetti lesz ebédre. A férjem mindent beszerzett hozzá, nekem csak meg kell főzni. (Na, ilyet az én nagymamám nem készített, viszont a sonkás tésztája az fenséges volt.)
 
Oldal tetejére