Miben lett más az életem Németországban?

Hihetetlen, hogy már egy éve nekiindultunk a nagy és ismeretlen Németországnak. Nem tudtuk, mire számítsunk, csak reményeink voltak. A kezdőlökést az adta, hogy otthon már nagyjából a maximumot hoztuk, mégse nagyon tudtunk számottevően előre lépni, és erre reményt se nagyon láttunk. Az elmúlt hónapokban természetesen megváltoztam én is, másra fókuszálok és nyilván más környezetben is élek.

A férjem egy ismerős révén kapott hírt egy neki való pozícióról Németországban. Hosszas morfondírozás után belevágtuk. Őt felvették, mi pedig nekilódultunk.
Egy éve Koblenz számunkra egy bájos turistalátványosság volt. Ma az otthonunk. Egy éve izgultam és féltem egyszerre. Hol fogunk lakni, hogy fogunk beilleszkedni, hogy fogom bírni a barátaim nélkül, hogy fogom megértetni magam, fel fog-e emészteni a honvágy, és mi lesz, ha rémesen fogjuk érezni magunkat? Mára minden kérdésre választ kaptam.
Hogy miben változtam az elmúlt egy évben? És miben más az életem itt, mint otthon? Nehéz az összehasonlítás, mert ez Budapesttel ellentétben egy kisváros, és közben magam is rengeteget változtam. De a különbséget minden nap érzem a bőrömön.

Miként a környezetem is, én is nyugodtabb vagyok
Leszállnék a 4-6-os villamosról, de már négyen fellöknek, ahogy megiramodva, türelmetlenül felszállnak. Az arcizmaim tikkelni kezdenek, fejemben szitokszavak zsibongnak. Mért ilyen hülye, miért ilyen kretén?

Hát ebből Németországban sokkal kevesebbet kapok. Mondhatni, hogy szinte semennyit. Az, hogy biciklivel járok, nem plusz stressz, nem túlélés, hanem maga a békesség. Amikor nagyobb városokban (München, Köln, Frankfurt) jártunk, töredékét se tapasztaltuk a legendás budapesti frusztrációnak vagy "közlekedési-bűnbakkeresésnek" - vagyis hogy mindig más a hülye. Itt az emberek nyugodtabbak, ritkán futok bele olyan konfliktushelyzetekbe, amelyeket egy idegen tőlem teljesen független indulata idéz elő. Úgy tapasztaltam, hogy az autósok előzékenyebbek, kedvesebbek, néha kicsit bambák, de sokkal ritkább itt az egymásra megorrolás az utakon, sőt, nagyon is jellemző a bocsánatkérés vezetés közben. Figyelnek a biciklisekre, figyelnek egymásra. A pénztárosoknak többnyire mindenkihez van egy kedves szavuk, a szomszédaink nem kerülik a szemkontaktust, hanem keresik, hogy aztán kedvesen köszönthessenek bennünket.


A bonni Starbucks teraszán (Fotó: Czett Petra)


Környezettudatosabb vagyok
Felborogatott szelektív hulladékgyűjtőpontok körül retek, ocsmány halmok, és a szél minden irányba sodorja a szemetet. Ismerős, nem? Németországban nem találkozom ezzel.
Lebomló hulladék, papír, üveg, műanyag, fém - így szelektálunk mi. Örömmel tölt el, hogy biztosítják az ehhez szükséges feltételeket. A különböző típusú szemetekért egy évre előre ki van írva, hogy mikor jönnek a kukások. Nem késnek, nem hagynak mocskot, és senki se túrja szét a kukákat. Az energiafogyasztásra is odafigyelünk, motivál, hogy annyi szélerőmű forog körülöttünk, és látjuk az eredményét is. A legkisebb német településeken is több olyan ház van, amelyek tetején ott a napelem vagy a napkollektor. A műanyag palackok és a fém dobozok betétdíjasak - remek ötlet, mert így azok is lelkesen gyűjtik ezeket, akik amúgy nem foglalkoznának vele vagy csak eldobálnák.

Kedvesebb vagyok
Ma például az edzőteremben odajött hozzám egy idősebb hapsi, és nem azért, hogy megfogdosson, vagy megnézze, mennyire átlátszó a gatyám, hanem azért, hogy segítsen beállítani a lábam hosszához a kondigépet. Szintén ma állok a boltban a kasszánál a sorban, és az előttem várakozó nő hátranéz, látja, hogy milyen kevés cuccom van, és azt mondja, hogy menjek csak nyugodtan elé, mert látja, hogy kevés dolgot veszek, és az ő vásárlása hosszabb ideig fog tartani.
Én pedig nem úgy reagálok, mint egy frusztrált, nagyvárosi bunkó, hogy"mit képzelsz, papi, majd te mondod meg nekem, hogy mit kell csinálni, inkább menj haza és számolgasd a nyugdíjad, úgyis belőlem élsz", vagy"még jó, hogy előre engedsz, kisanyám, alig van cuccom, mit képzelsz magadról, gizdulsz itt, hogy mennyit megengedhetsz magadnak? Nem mindenki lopja a pénzt, ahogy te!"
Szóval értitek a különbséget.
A kedvesség és figyelmesség nem kerül semmibe, mégis bearanyozza az életet és mindennapokat, és rám is átragad.
Az emberek spontánabbak, örömmel egymásra mosolyognak, köszöntenek. Ha tétován állsz, odajönnek, hogy segítsenek. A városban sétálva kevés a mogorva arc, az összeráncolt szemöldök, több a báj és több a bizalom. Mosolyogva köszönök, nem motyogva, örömmel szállok be egy buszon elindult beszélgetésbe pár nénivel, bácsival vagy fiatallal, és szívből kívánok kellemes estét a záráskor is elragadó bolti eladónak.


Koblenzi kisvonat (Fotó: Czett Petra)


Objektívebb vagyok
Ahogy a magyarországi mindennapokat megéltem, azt hittem, hogy az emberek máshol is hasonlóképpen viselkednek, mint otthon. A többség önző, nincs ereje másokra is odafigyelni, örül, ha túléli a napot. De rá kellett jönnöm, hogy nem mindenhol idegbeteg a lakosság. Ahol jobb a létbiztonság, ahol több a remény, ahol több a megbecsülés, ahol több ideje van az embernek önmagára, ott máshogy is lehet élni.
Magyarországot nagyon, Németországot pedig hellyel-közzel már ismerem. Látva azt, hogy milyen körülmények között élnek itt az emberek (a számottevően más mentalitás, nyitottság, higgadtság, bizalom, emberség), hazautazva már sokkal rosszabbnak látom az otthoni helyzetet, mert látom, hogy milyen lehetne. Már nem az az alapértelmezett, hogy számítanom kell arra, hogy valaki bunkó lesz velem ok nélkül. Legutóbb 10 perce se voltam Magyarországon, amikor az autóúton egy sima félőrült elkezdett előzgetni, majd bemutatott nekünk, hogy így"imponáljon" a mellette ülő kedves hölgynek. Ez otthon sajnos teljesen hétköznapi. Németországban még nem találkoztam ilyennel, pedig rengeteget utaztunk autóval itt is.

Nehezebben ébredek
Itt, Koblenzben egy órával később kel fel és megy le a nap. Természetesen az utóbbit imádom, de elég nehéz megszokni, hogy majd' fél évig fél nyolc előtt nem kel fel a nap. Olyan jó fényre ébredni, és annyira nehéz sötétben kimászni az ágyból... Ez mindenképp nagy áldás otthon, frissebben keltem, kipihentebben, készen álltam a nap megmérettetéseire. A sötétben reggelizés nem ad olyan nagy lökést.

Többet sportolok
Mivel eddig csak nyelvet tanultam (hogy legyen megfelelő nyelvi kompetenciám ahhoz, hogy a képzettségemnek megfelelő állást találjak), több időm volt magamra, így hetente minimum háromszor sportolok. Ez az állóképességemen is remekül látszik; amíg a napi 20 km biciklizés eleinte halál volt, most már észre se veszem. Ez pedig csodálatos.
Nem mellesleg van a közelben egy óriási sportkomplexum, ahova a korlátlan havi bérlet 19,99 €, prémium gépeken, tiszta teremben, folyamatos szépítgetések és bővítések mellett. Ez kevesebb mint a nettó átlagbér 1 %-a. Ez átszámolva kevesebb, mint 6500 Ft - még így is olcsóbb, mint otthon, de ez itt tulajdonképpen olyan, mintha Magyarországon 1300 Ft lenne egy ilyen bérlet. Igaz, egy évre le kell szerződni, de ez még akkor is megéri, ha havonta csak egyszer tudsz elmenni.

Jobban tudok németül
A nyelvtant a németórákon, a társalgás különböző elemeit pedig az új német ismerősöktől tanulom. 30 fölött is érdemes nyelvtanulásba kezdeni! Német rádiót hallgatok, német könyveket olvasok, a számomra izgis témákban német Youtube videókat nézek. Persze még nagyon sokat kell fejlődnöm. Fájdalmas volt a felismerés, hogy a felsőfokú nyelvi szint is nagyon messze van még az anyanyelvi szinttől. De lelkiismeretesen munkálkodom, hogy minden nap eggyel jobb legyek.


Koblenz külvárosa, ahol élünk (Fotó: Czett Petra)


Jobb anyagi körülmények között élünk
Németországban (egyelőre) egy keresetből is jobban élünk, mint Magyarországon kettőből. Hozzávetőlegesen egy év alatt annyit félre tudunk tenni, hogy jó színvonalon fél évig akár munka nélkül is fenntarthatnánk magunkat (a férjem nagyjából ugyanazt a munkát végzi itt is, mint otthon).
Amióta itt élünk, hetente eszünk halat, gondolkodás nélkül megvehetjük az egészségesebb élelmiszert, és pár havonta egy belföldi hosszú hétvégét is megengedhetnénk magunknak. Tervezhetünk nyaralást és síelést is. És nem csak fényes ábránd a kéthetes kikapcsolódás valahol messze Európától.
Otthon sokszor hallottam, hogy ugyan Németországban jobbak a bérek, de minden sokkal drágább. Ez egyáltalán nem igaz. Sok dolog drágább valamennyivel, de arányait tekintve közel sem annyival, amennyivel magasabbak a bérek. Nem mellesleg az élelmiszerek, üzemanyag, ruházati cikkek, sportbérletek, színházjegyek, szabadidős programok sokszor jóval olcsóbbak, mint otthon.
Budapesten az átlag nettó fizetésből szűkösen jön ki egy albérletben élő pár, ahol csak az egyik fél dolgozik. Itt az átlag nettó fizetésből, egy keresettel egy kisebb városban jó színvonalon lehet élni, és nem irracionális közben autóra vagy nyaralásra gyűjteni.

Bátrabban tervezek
Mivel az anyagi körülményeink jobbak, megengedhetem magamnak, hogy csak félállásban dolgozzak, ha esetleg szeretnék egy továbbképzést csinálni, vagy - ahogy a terveink között szerepel - egyetemen tanulni. Felnőtt fejjel is van lehetőségem arra, hogy új és izgalmas dolgokat tanuljak, akár egy új szakmát, akár nyelveket, nem kell azon görcsölni, hogy napi 10 órát kell dolgoznom és pisilni sincs időm.
Itt a heti párórás munkától a rendes heti 40 órás munkáig sokféle felállásban lehet dolgozni, ez sokat segít a pároknak a családtervezésben is.

Kevésbé félek
A közbiztonság sokkal jobb, mint Budapesten. Igaz, otthon rendesen megtanították, hogy félni kell. Odahaza minden járművön szorongattam a táskámat, nehogy kizsebeljenek, mert a legközelebbi ismerőseim körében sokan áldozatul estek már ilyesminek. A sötétebb utcákat nagy ívben elkerültem, telefonálást imitáltam, amikor olyan helyen mentem el, ahol lomtalanítás volt, persze mindig dilemma volt, hogy lehet, hogy így majd a mobilomat akarják elvenni, és sokszor futottam, amikor valaki már túl hosszú ideje jött mögöttem. Biztosan van ebben plusz para és bizalmatlanság a részemről, de nem alaptalanul. Németországban inkább az a jellemző, hogy ha valamit leejtek, kiesik a táskámból, valaki pillanatok alatt felkapja és utánam hozza (akár futva is - megtörtént!). A biciklik a boltok előtt sokszor lelakatolatlanul várják türelmesen gazdáikat, amíg az bevásárol. Budapesten többe került a biciklilakatom, mint a bringa. Amíg otthon, ha valaki az utcán megszólított, biztos, hogy kérni akart tőled valamit, esetleg elterelni a figyelmet, hogy közben kifoszthasson, addig itt tényleg csak azt kérdezik, hogy mennyi az idő, hogy hol vettem a csizmám, vagy hogy mit szólok a sok esőzéshez.

Biztatóbb az egészségügy
Amíg Magyarországon minden alkalommal rettegtem, amikor orvoshoz kellett mennem, addig itt például a háziorvosnál is van labor (például nálunk, egy kisváros külvárosában is), így néhány vizsgálat eredményét azonnal (értsd: percek alatt!) megkapom, így megspórolok egy beutaló-kuncsorgást és egy pár hetes várakozást. A receptre felírt gyógyszerek közül sokat ingyen kapsz, de legalábbis számottevő kedvezménnyel.


A Rajna partja Bonnban (Fotó: Czett Petra)


Toleránsabb vagyok
Sokféle ember él együtt Németországban. Mindenféle vallás képviselteti magát, sokféle öltözködéssel találkozom. Nagyon trendi a tetoválás, a piercing, a kék haj, a 10 cm hosszú műszempilla, a mangajelmez (!!!), sok a kövér, sok a sovány, sok a kendős, sok a köldökig dekoltált, sok a meleg, sok a heteró, és mindegyik típusban sok a kedves és persze azért akad köztük hülye is. Már kevésbé ítélkezem a külső alapján, ez pedig sok rossz érzés alól feloldoz.

Összességében
Ha nyitott vagy és bátor, vannak terveid, rugalmas vagy és energiát fektetsz abba, hogy beilleszkedj és megtanuld a nyelvet, nyugodtabb és kevésbé bizonytalan élet vár rád Németországban mint otthon. Természetesen örömmel tölt el, amikor azt hallom, hogy valaki Magyarországon maximálisan tud érvényesülni, fejlődni, és építkezni - mind emberileg, mind anyagilag, de sajnos többször hallom ennek az ellenkezőjét.
Mi a néhány év alatt összespórolt pénzükkel jöttünk ki, a férjemet itt már várta egy állás. Szóval rendesen rákészültünk, sokáig terveztünk, végül belevágtunk. Szerintem életünk legjobb döntése volt. Amikor elkezdődött az itteni életünk, akkor döbbentem rá, hogy milyen érzés is nyugodt körülmények között élni, és addig nem is tudtam, hogy mennyi bosszúság ér nap mint nap, akármennyire is igyekeztem higgadt és kedves lenni. És nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem a pénz a lényeg! De kétségtelen, hogy egész más úgy tervezni, kikapcsolódni, nyugodtnak maradni, kedvesnek lenni, hogy még dolgozunk 10 hónapot, és tudunk venni egy jó állapotú, használt, német autót, mint úgy, hogy ha majd nyerek a lottón, veszek egy békávé-bérletet... Addig pedig bliccelek.

Czett Petra

nemetorszag.jpg
 
De, majd a katasztrófavédelem, vagy a katonák rohangálnak a kerítés mentén a migránsok után a mobil WC-kel, meg sátrakkal, hogy hiányt ne szenvedjenek valamiben.
-
Kedves graver
-
A cinikus megjegyzésed az emberiesség hiányárol tanuskodik. Ezért pedig a társadalmat teszem felelössé amiben élsz. Nem csoda, hogy az országotokat elhagyok ez elöl a szellem (hangnem) elöl futnak.
-
Nem tudom, hol olvastad, hogy sajnáltatnám magam, úgy hogy légyszíves, idézd már be. Te jössz állandóan a Németországban elkövetett bűncselekményekkel, melyeket igyekszel mindig másokra kenni.
-
Bizony sajnáltadod magadat, a szolidaritás megtagadását a 600 évvel ezelötti török megszállás reaktiojának tekinted, de a 70 évvel ezelötti eseményekröl amiben a mi öseink vettek részt nem vagy hajlando itéletet mondani.
-
Az idegengyülölet szitása következményekkel jár, a magyar kormányfö az egyetlen hatalmon levö politikus amelyik ugy beszél mind nállunk a jobboldali extremisták. Micsoda felelötlenség egy kormány éléröl olyat állitani, hogy "Europában nem szabad kimondani" ezt-meg ezt? Az ilyen Savanarola beszédek amik eröszakra buzditanak embereket, amik europa széthasitásához vezetnek.
-
Nem csoda, hogy a német szélsöjobboldal a tüntetéseiken Orbán plakáttal a kezükben rohangál.
-
Igen, nálatok Merkelisztánban.
-
Ezzel azt akarod mondani, hogy idegengyülölet, eröszak idegenek ellen Mo.-on a kultura része? Nem kérlek, ahogy látod Anglia elsö reaktioja is az volt, hogy a gyülölet tetlegességbe csap át és ez mindenkit találhat, magyarországrol jött dolgozokat is. Embervédö csoportok panaszkodnak, hogy a magyar rendörök, határörök brutalitása nö, egyszerüen összeverik a határnál felbukkanokat. Vagy elég ha a Városligeti eseményeket hozom szoba.
-
Értem, tehát ha - tételezzük fel -, a feleségedet vagy a lányodat az utcán kirabolja, és megfogdossa valaki, akkor utána annyit reagálsz rá, hogy ez semmi, hiszen nem erőszakoltak meg...
-
Az az érzésem, hogy elhagyott téged a logika. Elfelejtetted már micsoda beszédeket adott le a M. kormány szocsöve a B. Zs. a Kölni események után?
-
Ö nemcsak a tetteseket itélte el hanem több milliot, jobbanmondva milliardot akinek semmi közük a kölni eseményekhez. Az Uszodai állapotokrol viszont csak azt mondta vihogva, hogy öt nem erösszakolta meg a "Laci bácsi".
-
Te is mind ö csak instrumentalizáljátok a Kölni történeteket a menekültek ellen, miközben szartok az álldozatokra. A német nök nagyon okosan reagáltak és demokkal megtiltották a naci-jobboldalnak, a nevükre hivatkozást, ök nem kérnek semmiféle molesztálásbol.
-
A nök helyzetét mi sem teszi nyilvánvalobbá mind az, hogy Mo.-on a nök alulreprezántaltak a politikában. Vagy nézzd meg a családon belüli eröszakot. Több mind kétszer anyi nö lesz gyilkosság álldozata mind férfi, a már "normálisnak" számito asszonyverésröl nem is beszélve. ("Pénz számolva, nö verve jo!")
-
Na igen, azért akarjátok annyira szétosztani őket... Simán elhiszem a segítőkészséget. Aki meg nem akar önként segíteni - pl. kiköltözni az önkormányzati lakásából, azt "rábeszélik", ahogy a legnagyobb cégeket is, hogy foglalkoztassák már az új honfitársakat...
-
Nem tartom becsületesnek hogy rémhireket terjesztel. A kérdéses 1300 ember a Földközi tengeren keresztül jött Olaszországba (160 000 fö) ennek kevesebb mind az 1%-a jutott volna Magyarországra ha a szolidaritást nem tagadtátok volna meg.
-
Becstelen és veszélyes heccelés amikor azt állitod, hogy a menekültek miatt nállunk polgárokat fognak kilakoltatni a lakásikbol. Ezzel csak a szociális feszültséget növeled, eröszakra tüzelsz.
-
Németországban van rengeteg munka, csupán ovonökböl hiányzik per pillanat 100.000, az autoipar ugyancsak sok embert foglalkoztat. Minnél hamarabb sikerül a menekülteket foglalkoztatni annál jobb nekik és az országnak.
-
Itt leolvsahatod a benemtöltött munkahelyek számát No.-ban, ez jelenleg 631 506. A legtöbb job nincs bejelentva a munkahivatálnál mert alkalmazottat találni közvetlen is.
-
http://de.statista.com/statistik/da...werte-des-bestands-an-offenen-arbeitsstellen/
-
Biztos öröm, ha felveszi a kultúrátokat, a speciális ismereteikről már vannak tapasztalatok...
-
Világos volt, hogy csak megvetés jön belölled. Csak azon mulatok, hogy az O. most szorja a homokot és szakácsokat akar toborozni külföldön, hogy ne mondják rá, hogy idegengyülölö.
-
Hol olvastad ezt a marhaságot, hogy muszlimok, zsidók kíméljenek felhívással toboroznak?
-
A zsidok voltak az elsök akik a bevándorlás miatt meglettek támadva, elfelejtetted már, hogy volt egy parlamenti beadvány, hogy össze kell irni a zsidokat Mo.-on. Hogy csak keresztény szakácsokat akar az O. azt elolvashatod az aktuális hirjelentésekben. News.;)
 
Ezt azért gondold már át egy kicsit. Szóval az úniós polgárról kevésbé lehet tudni, ki fia, borja, hova jött, mit akar, mint a mindenféle papír nékül, több országon át érkezőről?
-
Kedves grave
-
No.-ban a menekültek nem akarnak (nem is tudnak) illegalitásban élni, az ö céljuk, hogy minnél gyorsabban az iskolába küldhessék a gyerekeiket, maguk pedig egy munkát tudjanak válalni.
-
Hányszor kell neked még elmagyarázni miért nem Mo.-on kértek menekültjogot? Vagy van valami esély arra, hogy a referendumnak más eredménye lesz mind amit a kormányotok a szátokba tett? Sajnos nincs.
-
Ez nettó marhaság. De onnan te biztos jobban látod, mint azok, akik itt élnek.
-
Már ne haragudj de az idegengyületet szito táblák olyan nagyok, hogy innen is láthatok. Voltam egy párszor odaát, rádio televizio, a kormány internetoldala innen is elérhetö. Probáld az ellenkezöjét beigazolni.
-
bayerz.jpg

-
Egy referendumot a kormány initializál, összel nem népszavazás lesz. Nem kell ezen sokat bizonygatni? Nagyon nehéz veled.
-
Érdekes mód mégse nálunk égtek menekültszállások.
-
Mo. és No. szinkronban volt a faji gyülöletböl eredö orv-gyilkosságokkal, ott a cigányok, itt a törökök voltak az álldozatok. Mo.-on a vonat pályaudvaron voltak a menekültek elszállásolva, azt nem illik felgyujtani.
-
Nem arrol kéne beszélgetnünk, hogy melyik országban van nagyobb rasszizmus hanem arrol, hogy ne türjük meg az ilyet sehol.
 
Utoljára módosítva:
Korrigálnom kell, a beharangozott "250.000 integralhato nem europai munkaerö rekrutalàsàval" pàr nap mulva feladott Orbán.

Mi volt az oka a hirtelen nagy változásnak, miért akart a magyar kormány hirtelen europán kivülröl vendégmunkásokat hozni?

A válasz egyszerü, Mo.-on orjàsi szakember hiány van, a szakemberek külföldön dolgoznak, eszük ágában sincs visszajönni, a nyugati cegek meg egyre másra zárják a részlegeiket (illetve nem bövitenek) mert nincsenek szakemberek.

A kormány abban reménykedik, hogy a saját állampolgárait sikerül kiképezni, nem gondol arra, hogy a kiképzéshez idö kell, amire a fiatalok munkàba àllnak az idösek nyugdijba mennek, igy nem lesz soha elég szakember.

Az is kérdéses, hogy a meglevö fiatalok azután a szakma után érdeklödnek amiben hiány van, vagy képesek e egy ilyen qualifikatiot elérni.
 
-
Kedves graver
-
A cinikus megjegyzésed az emberiesség hiányárol tanuskodik. Ezért pedig a társadalmat teszem felelössé amiben élsz. Nem csoda, hogy az országotokat elhagyok ez elöl a szellem (hangnem) elöl futnak.
-

-
Bizony sajnáltadod magadat, a szolidaritás megtagadását a 600 évvel ezelötti török megszállás reaktiojának tekinted, de a 70 évvel ezelötti eseményekröl amiben a mi öseink vettek részt nem vagy hajlando itéletet mondani.
-
Az idegengyülölet szitása következményekkel jár, a magyar kormányfö az egyetlen hatalmon levö politikus amelyik ugy beszél mind nállunk a jobboldali extremisták. Micsoda felelötlenség egy kormány éléröl olyat állitani, hogy "Europában nem szabad kimondani" ezt-meg ezt? Az ilyen Savanarola beszédek amik eröszakra buzditanak embereket, amik europa széthasitásához vezetnek.
-
Nem csoda, hogy a német szélsöjobboldal a tüntetéseiken Orbán plakáttal a kezükben rohangál.
-

-
Ezzel azt akarod mondani, hogy idegengyülölet, eröszak idegenek ellen Mo.-on a kultura része? Nem kérlek, ahogy látod Anglia elsö reaktioja is az volt, hogy a gyülölet tetlegességbe csap át és ez mindenkit találhat, magyarországrol jött dolgozokat is. Embervédö csoportok panaszkodnak, hogy a magyar rendörök, határörök brutalitása nö, egyszerüen összeverik a határnál felbukkanokat. Vagy elég ha a Városligeti eseményeket hozom szoba.
-

-
Az az érzésem, hogy elhagyott téged a logika. Elfelejtetted már micsoda beszédeket adott le a M. kormány szocsöve a B. Zs. a Kölni események után?
-
Ö nemcsak a tetteseket itélte el hanem több milliot, jobbanmondva milliardot akinek semmi közük a kölni eseményekhez. Az Uszodai állapotokrol viszont csak azt mondta vihogva, hogy öt nem erösszakolta meg a "Laci bácsi".
-
Te is mind ö csak instrumentalizáljátok a Kölni történeteket a menekültek ellen, miközben szartok az álldozatokra. A német nök nagyon okosan reagáltak és demokkal megtiltották a naci-jobboldalnak, a nevükre hivatkozást, ök nem kérnek semmiféle molesztálásbol.
-
A nök helyzetét mi sem teszi nyilvánvalobbá mind az, hogy Mo.-on a nök alulreprezántaltak a politikában. Vagy nézzd meg a családon belüli eröszakot. Több mind kétszer anyi nö lesz gyilkosság álldozata mind férfi, a már "normálisnak" számito asszonyverésröl nem is beszélve. ("Pénz számolva, nö verve jo!")
-

-
Nem tartom becsületesnek hogy rémhireket terjesztel. A kérdéses 1300 ember a Földközi tengeren keresztül jött Olaszországba (160 000 fö) ennek kevesebb mind az 1%-a jutott volna Magyarországra ha a szolidaritást nem tagadtátok volna meg.
-
Becstelen és veszélyes heccelés amikor azt állitod, hogy a menekültek miatt nállunk polgárokat fognak kilakoltatni a lakásikbol. Ezzel csak a szociális feszültséget növeled, eröszakra tüzelsz.
-
Németországban van rengeteg munka, csupán ovonökböl hiányzik per pillanat 100.000, az autoipar ugyancsak sok embert foglalkoztat. Minnél hamarabb sikerül a menekülteket foglalkoztatni annál jobb nekik és az országnak.
-
Itt leolvsahatod a benemtöltött munkahelyek számát No.-ban, ez jelenleg 631 506. A legtöbb job nincs bejelentva a munkahivatálnál mert alkalmazottat találni közvetlen is.
-
http://de.statista.com/statistik/da...werte-des-bestands-an-offenen-arbeitsstellen/
-

-
Világos volt, hogy csak megvetés jön belölled. Csak azon mulatok, hogy az O. most szorja a homokot és szakácsokat akar toborozni külföldön, hogy ne mondják rá, hogy idegengyülölö.
-

-
A zsidok voltak az elsök akik a bevándorlás miatt meglettek támadva, elfelejtetted már, hogy volt egy parlamenti beadvány, hogy össze kell irni a zsidokat Mo.-on. Hogy csak keresztény szakácsokat akar az O. azt elolvashatod az aktuális hirjelentésekben. News.;)

Hát ennyi mellébeszélést egyetlen hozzászólásban még sosem olvastam. :D Szinte már szánalmas.
Azért továbbra is várom, hogy beidézd, ahol sajnáltatom magam, vagy pláne a török megszállásra hivatkozva tagadom meg a szolidaritást. Ha nem bánod, akkor addig nem állnék fél lábon...
Mindenesetre örülnék, ha a továbbiakban már nem adnál olyan kijelentéseket a számba - mint pl. hogy Magyarországon az erőszak meg az idegengyűlölet a kultúra része - amelyeket nem mondtam.
Hol nagyobb az idegengyűlölet? Ahol kiröhögik, kigúnyolják a bevándorlás-ellenes plakátokat, vagy ahol sorozatosan rágyújtják a szállást a migránsokra?
Mi szarunk a kölni áldozatokra?! Nálatok nem tettek semmit a védelmükre, annál nagyobb volt az igyekezet a történtek elsumákolására.
Heccelés?
http://www.origo.hu/nagyvilag/20151001-menekultek-kilakoltatas-nemetorszag.html
Elhiszem, hogy Németországban van rengeteg munka. Kérlek, akkor írj már egy hitelt érdemlő információt, hogy mondjuk az utóbbi 1 évben hány migránst sikerült foglalkoztatni a több mint 1 millióból?
Kérnék egy linket is a keresztény szakácsok toborzásához, kíváncsi lettem.;)
 
Hát ennyi mellébeszélést egyetlen hozzászólásban még sosem olvastam. :D Szinte már szánalmas.
Azért továbbra is várom, hogy beidézd, ahol sajnáltatom magam, vagy pláne a török megszállásra hivatkozva tagadom meg a szolidaritást. Ha nem bánod, akkor addig nem állnék fél lábon...
Mindenesetre örülnék, ha a továbbiakban már nem adnál olyan kijelentéseket a számba - mint pl. hogy Magyarországon az erőszak meg az idegengyűlölet a kultúra része - amelyeket nem mondtam.
Hol nagyobb az idegengyűlölet? Ahol kiröhögik, kigúnyolják a bevándorlás-ellenes plakátokat, vagy ahol sorozatosan rágyújtják a szállást a migránsokra?
Mi szarunk a kölni áldozatokra?! Nálatok nem tettek semmit a védelmükre, annál nagyobb volt az igyekezet a történtek elsumákolására.
Heccelés?
http://www.origo.hu/nagyvilag/20151001-menekultek-kilakoltatas-nemetorszag.html
Elhiszem, hogy Németországban van rengeteg munka. Kérlek, akkor írj már egy hitelt érdemlő információt, hogy mondjuk az utóbbi 1 évben hány migránst sikerült foglalkoztatni a több mint 1 millióból?
Kérnék egy linket is a keresztény szakácsok toborzásához, kíváncsi lettem.;)

Kedves Grave
-
Eszem ágában sincs téged valilyen sarokba hajtani és rádbizonyitani, hogy ilyen meg olyan vagy.
Emlékezz egy kicsiát, hányszor érezted, hogy mindenért "titeket" tesz a világ felelössé. :)
-
Nálatok nem tettek semmit a védelmükre, annál nagyobb volt az igyekezet a történtek elsumákolására.
-
Ez a te meglátásod mert nem olvasol nyugati folyoiratokat, nem nézel nyugati médiákat. Kölcsönösen ide oda tologathatnánk a felelöséget, ennek semmi értelme.
-
Kérlek üssed fel a Kölni rendörség oldalát ott megtalálod a hivatalos adatokat. Könyü megtalálni ne várj arra, hogy az AfD megkeres téged a magyarnyelvü idegengyülöletet szito propagandájával.
-
Itt senki sem probálja a szönyegalá seperni a történteket mert rollunk, a mi lányainkrol, asszonyainkrol van szo. Továbbá az itteni nöi nem emancipált eléggé, hogy ne engedje meg a velük történteket figyelmen kivül hagyni.
-
Vannak csoportok nállunk és Mo.-on akik csak instrumantalizálják a történteket és nem a nök védelme hanem az idegengyülelet szitása áll nálluk az elötérbe. Gondolom felismerted a képet, a kormányotok reprezentását, ismered a beszédeit.
-
Kérnék egy linket is a keresztény szakácsok toborzásához, kíváncsi lettem.
-
(2016-07-09) "Orbán will plötzlich ganz viele Migranten" "Orbán hirtelen egy migránst akar"
-
(2016-07-13) "Ungarn zieht Einladung an Gastarbeiter zurück" "Magyarország visszavonja a vendégmunkások meghivását"
-
 
Kedves Grave
-
Eszem ágában sincs téged valilyen sarokba hajtani és rádbizonyitani, hogy ilyen meg olyan vagy.

Na látod, ezért írtam, hogy nem állnék addig fél lábon, amíg várok a bizonyításodra. ;)

A kölni eseményekhez csak annyit, hogy nem lett volna szabad megtörténnie sem, ha valóban véditek az asszonyaitokat.


Amikor magyar nyelvű cikket hozunk német eseményekről, igyekszünk forrást is, mert különben reklamálsz.
Magyar hírről, német cikket hozol, rendben, de keresztény szakácsokat nem látok benne, csak gasztronómiát, illetve a cikkíró feltételezi, hogy a kultúrálisan beilleszthető valószínűleg nem muszlimot jelent (szerinte). Zsidókról meg pláne szó sincs, úgy hogy nem tudom, miért keverted őket ide.
Ehhez képest:

"Egyes sajtóorgánumok félreértelmezték Varga Mihály szerdán, az MTI-nek adott nyilatkozatát, a Nemzetgazdasági Minisztérium ezért szükségesnek tartja leszögezni az alábbiakat:

Varga Mihály számos alkalommal egyértelművé tette - legutóbb éppen nem egész egy hete -, hogy nem támogatja szakképzetlen, írástudatlan bevándorló tömegek behozatalát Európába, ezzel ugyanis nem lehet megoldani az unió munkaerőpiaci problémáit. Ezt igazolja az a friss hír is, miszerint a német nagy cégek mindössze 54 bevándorlót foglalkoztatnak annak ellenére, hogy Németországba tavaly 1,5-2 millió migráns érkezett, és Európába idén már több mint 230 ezer. Nagyon kevés migráns kap munkát, és ennek nemcsak az alacsony képzettség és a nyelvismeret hiánya az oka, hanem az is, hogy nem hajlandóak részt venni a szakképesítési programokban és abban is bizonytalanok, hogy hol akarnak letelepedni.

A nemzetgazdasági miniszter tehát nem kívánja illegális bevándorlók betelepítését, ahogyan nyilatkozatában is világosan egyértelművé tette, hogy a kormány kizárólag azokban a szakmákban támogatná külföldi szakemberek munkavállalását, amelyekben magyar munkavállalót nem találnak a cégek."
 
-
Kedves grave
-
No.-ban a menekültek nem akarnak (nem is tudnak) illegalitásban élni, az ö céljuk, hogy minnél gyorsabban az iskolába küldhessék a gyerekeiket, maguk pedig egy munkát tudjanak válalni..

Nahát, várom a számokat, hányan is álltak munkába az elmúlt mondjuk egy évben? Az úniós munkavállaló talán illegalitásban akar élni? :eek:
-
-Hányszor kell neked még elmagyarázni miért nem Mo.-on kértek menekültjogot?
Megmondták ők maguk: csóró országban nem maradnak. De furcsa mód nem kértek menekültjogot még egy pár - nálunk jobban álló országban sem, nekik Merkell... ;)
-Vagy van valami esély arra, hogy a referendumnak más eredménye lesz mind amit a kormányotok a szátokba tett? Sajnos nincs.
Ne foglalkozz te azzal, semmi közöd hozzá.
-
-Már ne haragudj de az idegengyületet szito táblák olyan nagyok, hogy innen is láthatok. Voltam egy párszor odaát, rádio televizio, a kormány internetoldala innen is elérhetö. Probáld az ellenkezöjét beigazolni.
Melyikekre gondolsz, a brüsszelesekre? Hát az marhára idegengyűlölő... A régebbiek lejárt lemez, és csak röhögtek rajtuk. Nálatok még az ellenkező propaganda mellett is rohanhattak a tűzoltók.

- Mo.-on a vonat pályaudvaron voltak a menekültek elszállásolva, azt nem illik felgyujtani.

Csúsztatsz, mert nem ott voltak elszállásolva, hanem nem voltak hajlandóak a kijelölt menekült szállásokra menni, csak Germanyba akartak.
-
-Nem arrol kéne beszélgetnünk, hogy melyik országban van nagyobb rasszizmus hanem arrol, hogy ne türjük meg az ilyet sehol.
Te jössz mindig a magyar idegengyűlölettel.
 
Na látod, ezért írtam, hogy nem állnék addig fél lábon, amíg várok a bizonyításodra. ;)

A kölni eseményekhez csak annyit, hogy nem lett volna szabad megtörténnie sem, ha valóban véditek az asszonyaitokat.

Hidd el, hogy nagyon érzékenyen érint bennünket, hogy ebben a szexuális szabadságárol hires városban (Köln nemcsak püspöki székhely, hanem a homoszexuálisak fellegvára, a Weiberfastnacht, magyarul Nök-farschangja arrol hires, hogy a nök levágják a férfiak nyakkendöjét aminek szimbolikus jelentösége van, és nyugodtan összecsokolnak minden férfit az utcán ha nem védekezik ellene.) ilyen dolgok, egyetértés nélküli szexuális közeledések (lopásrol nem is beszélve) történtek.
-
Hogy ki mit akart elhallgatni azt nehéz igazolni mert a gondolatok a fejekben játszodnak le, különben is nem vagyunk egyház, a profán életben a tettek a mérvadoak.
-
Csak nem gondolod komolyan, hogy egy szabad országban 1200 személy élményét ellehetne titkolni? Ez teljesen abszurd lenne. ;)
-
Nézd Mo.-on 71 embert megfolytottak egy hütökocsiban és utána szépen áttolták Ausztriába. Most mondjam én is, hogy ennek ne lett volna szabad megtörténnie? A gyilkosoknak tök mindegy lehetett volna, hogy Mo.-on találják meg az autot vagy Ausztriába, hacsak... de nem kezdek el töprengeni rajta.
-
Anélkül, hogy szépitenénk. Szilveszter sajnos az egész világon a szexuális tulkapásairol hires, nemcsak az alkoholozás, az éjféli villanyleoltás... miatt.
-
Mi történt: 1200 nö tett feljelentés (szépen egymás után, nem rögtön) amiatt, hogy molesztálták, elvették a handyjüket. Sok álldozat és kamerák ellenére csak 120-an kerültek a vádlottak padjára, ebböl 4-et tudott a biroság a többezer jelenlevö ellenére elitélni. Ha jol tudom egysem nemi megeröszakolás miatt.
-
(Hangsulyozom, menekültek nélkül karneválonként legalább 50 eröszakosság penetratioval szokott lenni, emlékezz az esetre, hogy a katholikus korház megtagadta a frissen megeröszakolt lányoknak a pille-uána adását.)
-
Ez ügye gyalázatos, a törvényeket alig két hete élesebbre állitották, nem elég, hogy huzakodik valaki, a "nem" egyértelmüen nemet jelent. A gyanusitott 120 többsége (hangsulyozom, nem mind) volt menekült, pubertáskoru vagy ifju.
-
Töllem beszélhetünk továbbra is az esetröl csak kérlek ne korlátozzuk az egészet a menekültekre, mert egy hamis képet kapunk. Egyébbként is az 1 millio menekült nagy része nö és kisgyerek, továbbá a férfiak sem mind szexuális tettes.
-
Már egy fél éve mást sem csinálsz mind heccelsz. A közvélemény nagy nyomására megjelent egy részletes bünügyi statisztika, (egyébbként nem szokás a nemzeti hovatartozást megnevezni érthetö okbol, nem vagyunk Mo.-on ahol cigánybünözés is van mindha a törvény elött nem lennének egyenlök az emberek.)
 
Amikor magyar nyelvű cikket hozunk német eseményekről, igyekszünk forrást is, mert különben reklamálsz. Magyar hírről, német cikket hozol, rendben, de keresztény szakácsokat nem látok benne, csak gasztronómiát, illetve a cikkíró feltételezi, hogy a kultúrálisan beilleszthető valószínűleg nem muszlimot jelent (szerinte). Zsidókról meg pláne szó sincs, úgy hogy nem tudom, miért keverted őket ide.
-
Olvass pontosabban, a zsido bevándorlok ellen Mo.-on permanens létezik egy antipathia, ezt az emlékeimböl idéztem fel, te sem lehetsz feledékeny.
-
A migránsok meghivása az Orbán részéröl egy blöff volt, nyugaton senki sem gondolhatta komolyan, hogy Saulusbol Paulusz lesz. Ez az ö taktikája, három nap mulva vissza is vonta. En ugy gondoltam, ha valami Amerikába és Europában meglepetést vált ki, az abban az országban, ahonnan a nagy bejelentés jött köznyelven van.
-
A környezetemben is hallom, hogy sok cég visszavonja a kirendeltségét Mo.-rol mert nincs ott elég szakember. Akik kezdetben ott dolgoztak csak dobbantonak használták a cégeket, beletanultak a folyamatokba, kiépitettek kontaktust és inkább az anyavállalathoz mennek külföldre.
-
De felejtsük el a dolgot egy darabig, az ország ugyis kihal szép lassan ha elfogadod a figyelmeztetésem ha nem. Valamit tenni kéne odaát.
-
Varga Mihály számos alkalommal egyértelművé tette - legutóbb éppen nem egész egy hete -, hogy nem támogatja szakképzetlen, írástudatlan bevándorló tömegek behozatalát Európába, ezzel ugyanis nem lehet megoldani az unió munkaerőpiaci problémáit. Ezt igazolja az a friss hír is, miszerint a német nagy cégek mindössze 54 bevándorlót foglalkoztatnak annak ellenére, hogy Németországba tavaly 1,5-2 millió migráns érkezett, és Európába idén már több mint 230 ezer. Nagyon kevés migráns kap munkát, és ennek nemcsak az alacsony képzettség és a nyelvismeret hiánya az oka, hanem az is, hogy nem hajlandóak részt venni a szakképesítési programokban és abban is bizonytalanok, hogy hol akarnak letelepedni.
-
Csacsiságokat beszélsz, a menekültek csak ugy égnek a vágytol, hogy végre dolgozhassanak, folytathassák a tanulmányaikat, teszik ezt a közvetlen környezetükben, olvashattad volna, hogy az árvizsulytotta területeken is segitettek.
-
Ha kiismernéd magad az adminisztrácioval tudhatnád, hogy mit jelent a bürokratia, menyi idöt vesz igénybe az adatok felvétele, vizsgálatok... egyébbként még a magyar emigránsok sem hagyhatták el egy fél évig a lagert vagy várost ahol a dolgaikat intézték.
-
Azt is tudhatnád, hogy itt nem elég egy papirt felmutatni, hogy te ezt vagy azt tanultál, még egy orvosnak sem. (Schweizban még a gimnáziumot is megkelett ismételni a magyar tanároknak, hogy munkát kapjanak)
-
De látom semmi kedved a realitást figyelembe venni csak az uszitás a célod. Ennek ellenére segitek neked ha valamit nem értesz, ugyanakkor jo ha van egy ellenlábas, ahogy látom Mo.-on a felvilágositási quota nagyon alacsony. :)
 
Csak nem gondolod komolyan, hogy egy szabad országban 1200 személy élményét ellehetne titkolni? Ez teljesen abszurd lenne. ;)

Nem is jött össze... ;)
-
Nézd Mo.-on 71 embert megfolytottak egy hütökocsiban és utána szépen áttolták Ausztriába. Most mondjam én is, hogy ennek ne lett volna szabad megtörténnie? A gyilkosoknak tök mindegy lehetett volna, hogy Mo.-on találják meg az autot vagy Ausztriába, hacsak... de nem kezdek el töprengeni rajta..

Még mindig ezen a hűtőkocsin lovagolsz, unalmasak az alattomos gyanúsítgatások.
-
Anélkül, hogy szépitenénk. Szilveszter sajnos az egész világon a szexuális tulkapásairol hires, nemcsak az alkoholozás, az éjféli villanyleoltás... miatt.

Na, ez pont a szépítés...

Egyébbként is az 1 millio menekült nagy része nö és kisgyerek...

http://www.atv.hu/kulfold/20160520-a-2015-ben-nemetorszagba-erkezettek-migransok-haromnegyede-ferfi
-
Már egy fél éve mást sem csinálsz mind heccelsz. A közvélemény nagy nyomására megjelent egy részletes bünügyi statisztika, (egyébbként nem szokás a nemzeti hovatartozást megnevezni érthetö okbol, nem vagyunk Mo.-on ahol cigánybünözés is van mindha a törvény elött nem lennének egyenlök az emberek.)

Mivel is? Talán ha tudnád idézni a heccelő hozzászólásaimat... A feltételezéseid (pl. hűtőkamion ügyben), az nem heccelés pl.? Vagy a magyarok ellen lehet?
Miért is volt szükség a közvélemény nyomására? ;)
Történetesen Mo.-on sem nevezik meg az elkövető etnikai hovatartozását:
"Magyarországon a bűnözők etnikai hovatartozásáról a rendszerváltás óta nem gyűjt adatot a végrehajtó- és igazságszolgáltató hatalom, így hivatalosan senki nem ismeri a bűnözők származását."

Ejnye, a nizzai merénylőről egyből közzé tették a franciák, milyen származású volt. Csúnya dolog.
 
-
Olvass pontosabban, a zsido bevándorlok ellen Mo.-on permanens létezik egy antipathia, ezt az emlékeimböl idéztem fel, te sem lehetsz feledékeny.
-
A migránsok meghivása az Orbán részéröl egy blöff volt, nyugaton senki sem gondolhatta komolyan, hogy Saulusbol Paulusz lesz. Ez az ö taktikája, három nap mulva vissza is vonta. En ugy gondoltam, ha valami Amerikába és Europában meglepetést vált ki, az abban az országban, ahonnan a nagy bejelentés jött köznyelven van.
-
A környezetemben is hallom, hogy sok cég visszavonja a kirendeltségét Mo.-rol mert nincs ott elég szakember. Akik kezdetben ott dolgoztak csak dobbantonak használták a cégeket, beletanultak a folyamatokba, kiépitettek kontaktust és inkább az anyavállalathoz mennek külföldre.
-
De felejtsük el a dolgot egy darabig, az ország ugyis kihal szép lassan ha elfogadod a figyelmeztetésem ha nem. Valamit tenni kéne odaát.
-

-
Csacsiságokat beszélsz, a menekültek csak ugy égnek a vágytol, hogy végre dolgozhassanak, folytathassák a tanulmányaikat, teszik ezt a közvetlen környezetükben, olvashattad volna, hogy az árvizsulytotta területeken is segitettek.
-
Ha kiismernéd magad az adminisztrácioval tudhatnád, hogy mit jelent a bürokratia, menyi idöt vesz igénybe az adatok felvétele, vizsgálatok... egyébbként még a magyar emigránsok sem hagyhatták el egy fél évig a lagert vagy várost ahol a dolgaikat intézték.
-
Azt is tudhatnád, hogy itt nem elég egy papirt felmutatni, hogy te ezt vagy azt tanultál, még egy orvosnak sem. (Schweizban még a gimnáziumot is megkelett ismételni a magyar tanároknak, hogy munkát kapjanak)
-
De látom semmi kedved a realitást figyelembe venni csak az uszitás a célod. Ennek ellenére segitek neked ha valamit nem értesz, ugyanakkor jo ha van egy ellenlábas, ahogy látom Mo.-on a felvilágositási quota nagyon alacsony. :)

Hogy mi van az emlékeidben, az a te dolgod, a cikkről volt szó.
Migránsokat eddig csak Merkel hívott meg... A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége pedig nem Orbán, bármennyire szeretnéd. Nálad ez tényleg valami fóbia.
Most jól kimagyaráztad, hogy miért is nem termelik nektek a nyugdíjat. Majd térjünk vissza a kérdésre úgy egy év múlva, hátha addigra javulnak a számok.
Ha kérdezek tőled valamit, az már uszítás?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,799,930
Tagok
615,629
Legújabb tagunk
A.Ancsa
Oldal tetejére