Milliárdos állami segítség az offshore társaságnak

Kormányközeli oligarchák hitelezője lett az állami tulajdonban lévő Eximbank. Becsléseink szerint a bank belföldön kihelyezett befektetési hiteleinek több mint a felét baráti cégek kaphatták meg. Milliárdos segítséget kapott a Matolcsy György vezette jegybankkal üzletelő offshore társaság is az újabb belvárosi terjeszkedéséhez.

A hivatalos adatbázisokból kigyűjtött információink alapján az Eximbank az elmúlt fél évben
legalább 41 milliárd forintot helyezett ki „baráti" vállalkozásokhoz. Ráadásul ebből 25,5 milliárdot olyan cégek hívhatnak le, amelyeknek nincs érdemi exporttevékenységük.

A 41 milliárd súlyát mi sem illusztrálja jobban, mint az állami pénzintézet mérlege, amely megmutatja, hogy mekkora összegek felett rendelkezik idehaza az Exim: az utolsó elérhető beszámolóból az derül ki, hogy a belföldi ügyfelekkel szembeni követelések 2014 végén összesen 108,9 milliárdot tettek ki. Eredetileg az export felpezsdítésére létrehozott, a hazai termékek külföldi piacokra jutását segítő bank szerepét a második Orbán-kabinet szabta át. 2013 végén a kormány javaslatára a parlament fideszes többsége megszavazta, hogy az Exim adhasson hitelt belföldi cégeknek is, úgymond „a nemzetközi versenyképességüket javítandó".


A külkereskedelmi bank hazai kihelyezései számításaink szerint 2014 óta tovább nőttek. A cégnyilvántartás adatai alapján tavaly kilenc vállalkozás üzletrészére jegyezték be az Eximbank zálogjogát, azzal a céllal, hogy ez valamilyen mértékben garantálja hitelei megtérülését. Számításaink szerint ez minimum 28 milliárdos kihelyezést jelentett – és ez az összeg csak azokat a hiteleket tartalmazza, amelyeknél az üzletrészre zálogjogot jegyeztek be. Érdemes még számba venni azt a tavaly decemberben aláírt szerződést is, amellyel a bank 16 milliárd forintot biztosít két tőkealap-kezelő elindításához. A tavaly elzálogosított kilenc vállalkozásból ötnél megállapítható a „kormányközeliség", ahogy a két alapkezelőről is elmondható ez.

Csaknem 400 millió forintot fog keresni GB&Partners Zrt. a fent említett alapok kezelésével.

A lehetőséget furcsa körülmények közepette nyerték el: az Exim pár napos határidővel írta ki a pályázatot, és nem várt el önerőt sem.
Ahogy arról a Forbes az eredmény nyilvánosságra kerülése előtt beszámolt: mintha eleve a GB&Partners-re szabták volna a feltételeket. A tenderen négyen indultak, de végül ez a cég nyert.

Hitel a Kopaszi-gát és a TV2 megvételére, forrás egy használtgumi-feldolgozó építéséhez, megbízás elemzések készítésére

Garancsi István Az év elején hitelt kapott a Property Market Kft., amely a kormányhoz közeli Videoton-tulajdonos, Garancsi István érdekkörébe tartozik. A megállapodás 52 millió euróról, azaz hozzávetőleg 16,5 milliárd forintról szólt. A cég a Kopaszi-gát megvásárlását finanszírozta a pénzből. Egyes területeket beépítenek, lakóparkot húznak fel. Az állami bank segítsége azért jött különösen jókor a Property Marketnek, mert a kormány a vásárlással lényegében egy időben jelentette be lakásvásárlást ösztönző programját. Az pedig kiteljesítené a projektet, ha Budapest olimpiai pályázata célba érne: a terület ismét felértékelődne.

Gubicza Ágoston Az Eximbank tavaly írt ki pályázatot egy 16 milliárd forintos tőkealapra. A pénzintézet nem közölte hivatalosan, melyik cég kezelheti a pénzt, ám a Forbes úgy értesült, a legesélyesebbnek tartott GB&Partnerts lett a befutó. Nem meglepő, hogy a vállalkozás köthető a kormányzathoz. A GB&Partners ügyvezető partnerének, Gubicza Ágostonnak – aki több áttétellel a cég tulajdonosa is – a felesége Rogán Antal exneje, a miniszter első gyerekének az anyja.

Andy Vajna Médiabefektetést is finanszírozott már a nem éppen erre a célra létrehozott Eximbank. A Heti Válasz írása nyomán derült ki: a csatornát megvásárló Andy Vajna-érdekeltség, a Magyar Broadcasting Co. 6,7 milliárd forint hitelt kapott a pénzintézettől. A szerződést november 27-én írták alá, két héttel azelőtt, hogy Szijjártó Péter miniszter „a leghatározottabban visszautasította” azokat az ellenzéki vádat, amelyek szerint az Eximbank „a kormányfőközeli oligarchák kifizetőhelye” lenne. Az Exim pénze ugyanakkor kevés lett volna boldogsághoz, miután az üzlet nagyságát 18-20 milliárdosra teszik a piacon. Később kiderült, hogy az OTP Bank is adott pénzt a filmügyi biztosnak a tranzakcióhoz. A Népszabadság értesülését a Magyar Broadcasting megerősítette, ám a hitel nagyáságról nem beszéltek.

Csányi Sándor Az OTP-vezérhez köthető beruházás is szerepel az Eximbank hitelkihelyezési listáján. A Homatech Recycling Zrt. Százhalombattán hozna létre egy használtgumi-feldolgozót. Bár a cég üzleti tevékenysége országhatárokon belül zajlana, az Eximbank adott hitelt a projekthez. A Homatech belföldi beruházási hitelkonstrukcióra nyújtott be igényt, ami munkahelyteremtéssel egészült ki. A társaság kérelmét pozitívan bírálták el.

Századvég Az említetteknél jóval szerényebb az az összeg, amely a Századvég számlájára folyik majd be. A VS.hu írása szerint a kormányközeli gazdaságkutató az elmúlt év végén az Eximbank és az Exporthitel Biztosító megbízását is elnyerte. Az előző szervezetnek 24,2, míg az utóbbinak 24,4 millió forintért „üzleti stratégiát és termékfejlesztési irányokat megalapozó piaci elemzést” készítenek majd.

A nyertes vállalkozás Gubicza Ágoston és Boris Mihály tulajdonában van: az előbbi neveli Rogán Antal első házasságból született gyerekét, az utóbbi ugyanabban a budai lakóparkban lakik, ahol a miniszter és az Exim igazgatóhelyettese, Puskás András, aki korábban Rogán alpolgármestere volt a Belvárosban.

A 2013-as törvénymódosítás ellenére az állami bank fő profilja továbbra is a külkereskedelem támogatása, így nehezen érthető, miért szállt be több budapesti ingatlanfejlesztésbe. A cégbírósági dokumentumok szerint 2015-ben három nagy értékű belvárosi ingatlan megvásárlásában is segédkezett.

A DVM Group tavaly vette meg a Szervita téren lévő garázst, továbbá egy-egy irodaházat a Fehér Hajó utcában és a Váci utcában. Az utóbbi egy neves épület, itt működött az első magyar takarékpénztár, majd a tőzsde. Az épület nagyon jó állapotban van, nemrég kulcsrakészre felújították, de a beruházó tönkrement. Mindhárom ingatlan az eredeti fejlesztést hitelező Unicredit Banké lett, amely továbbadott rajtuk: ebbe az üzletbe szállt be az Exim. A tulajdoni lapok szerint a megvett ingatlanokra tavaly összesen 2,4 milliárd forint (7,7 millió euró) értékben jegyzett be jelzálogot az állami pénzintézet. Hozzávetőlegesen ennyivel segíthette az ügyletet, amelyek megtérülése az ingatlanok elhelyezkedése, állapota alapján garantált – akár továbbadják, akár bérbe adják.

Korábban ez a csoport végezte annak az Eiffel Palace nevű irodaháznak a felújítását, amelyet végül bruttó 17 milliárdért – jóval a piaci ár felett – a Magyar Nemzeti Banknak adott el. A DVM-csoporthoz tartozó Eiffel Palace Kft. – amelynek egy ciprusi offshore társaság a tulajdonosa – tavaly 2,9 milliárdos osztalékot termelt. A jegybanki ügyletet vizsgáló jegybanki felügyelőbizottság (fb) jobbikos tagja pár hete azt állította: a DVM-csoport magyar ügyvezetői a ciprusi cég valódi tulajdonosai, ők lehetnek az MNB-s ügylet haszonélvezői. A frissen megszerzett három belvárosi épület közül egyébként kettőt az Eiffel Kft. vásárolt meg, tehát az állami bank egy offshore-hátterű céggel szerződött.

A cégbíróságon átböngészett szerződéseket összehasonlítva megállapítottuk:

ingatlanfejlesztésre a legnagyobb hitelt Orbán Viktor jó ismerőse, a Videoton elnöke, Garancsi István kapta.

Építési vállalkozásai 52 millió eurós (mintegy 16,5 milliárd forintos) állami kölcsönből fejleszthetik a fővárosi Kopaszi-gátat. Így pont akkor húzhatnak fel új lakóparkot, amikor a kormány bevezeti a tízmilliós otthonteremtési támogatást. Garancsinak így sem a tőke előteremtésével, sem az értékesítéssel nem lesz gondja.

Részben eximes hitelből vehette meg a miniszterelnökkel és Rogánnal jó viszonyt ápoló Andrew G. Vajna is a TV2-t:

a kormánybiztos erre az ügyletre 6,7 milliárdot kapott. A fenti cégeknek alig van közük az exporthoz: a 2014-es bevételük mindössze 2 százaléka származott külföldről. Nehezen érthető tehát, miért akarja javítani az állami bank „a nemzetközi versenyképességüket".

Ugyanakkor a többi, eximes záloggal terhelt cég rendszerint olyan beruházást hajt végre, amellyel valóban exporttevékenységüket erősítik. Főleg olyan vállalkozásokról van szó, amelyek itthon gyártott termékeiket – napelemeket, élelmiszert, acélt – külhonban adnák el. Vagy legalább a külföldi turistáknak építenek hoteleket. Ugyanakkor ezek között is akad néhány cég, amelynél kimutatható a kormánypárti kapcsolat. Tiszapüspökiben az a Kárpáti László építhet gabonafeldolgozót, aki korábban előnyös üzleteket kötött Baja fideszes vezetésével. Az egyik egyiptomi hátterű fővárosi hotelfejlesztésben pedig feltűnik az a Muszka Sándor ügyvéd, aki korábban a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődő vállalkozásokat is segítette.

Bár az Exim hiteleit esetén valóban nem beszélhetünk közvetlen kormányzati támogatásról, tény, hogy a bank jelentős nagyságú közpénzt forgat. Tavaly 10,9 milliárdos, 2014 végén pedig 30 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a kormány a banknál – a költségvetésből.

Az Exim évek óta azzal hárítja a hitelezési tevékenységére vonatkozó kérdéseket, hogy az ügyletek banktitoknak számítanak, a cégnyilvántartást kezelő Opten Kft.-től kértünk információkat. A társaság leválogatta azokat a cégeket, amelyeket záloggal terhelt a pénzintézet. Mivel a cégek kötelesek megindokolni, miért zálogosítják el a vagyonukat, mindnyájan beadták a cégbíróságra az Eximmel kötött szerződésük kivonatát, amely a legtöbb esetben tartalmazza a hitel nagyságát is. A két tőkealap esetén pedig maga a bank közölte az összeget. Ez alapján összesen 60,8 milliárd forintos belföldi kihelyezést számoltunk össze a 2014 novembere és 2015 decembere közötti időszakból. Volt, aki nem adta meg a hitel összegét, ám a hírekben szerepelt a beruházásuk összköltsége. Ezt figyelembe véve, illetve az alapján, hogy az üzletrészek mekkora hányadát terhelte meg a bank, további 3 milliárdos hitelkihelyezéssel számoltunk.

Kivételt képez a tiszapüspöki fejlesztés, ahol a becsléshez is kevés volt információ. Ám ha itt az Exim hitele legalább olyan nagy, mint a nyilvánosságra hozott 9 milliárdos közvetlen állami támogatás, akkor ki lehet jelenteni, hogy a záloggal biztosított belföldi kölcsönök több mint fele a törvénymódosítás óta „kormányközeli" cégnél landolt. De a 41 milliárdos összeg akkor is figyelemre méltó, ha a vezérigazgató januári nyilatkozatát vesszük alapul: Urbán Zsolt szerint 2015-ben külföldre és belföldre, közvetlenül vagy más bankokon keresztül összesen 397 milliárd forintot helyeztek ki.

Nemzetközi példák a bújtatott támogatásokra

Több mint hatvan olyan bank működik világszerte, amely külkereskedelmi tevékenységhez nyújt támogatást, ezek közül több mint negyvenet nemzetállamok tartanak fenn. Céljuk, hogy segítsék saját iparukat, gazdaságukat a nemzetközi porondon. Ez többféleképpen történhet: elsősorban kedvezményes hitelt nyújtanak a külföldi vásárlónak, hogy meg tudja venni az árut, esetleg a hazai gyártónak adnak pénzt a fejlesztésekhez.

Az export-import bankok hitelgaranciával- és biztosítással is segítenek. Működésüket sok vita is kíséri, hiszen a nemzetállamok gyakran arra használják e bankokat, hogy előnyhöz jussanak a világkereskedelemben, azaz egyszerűen bújtatott állami támogatásként alkalmazzák. Amiatt is kritizálják őket, hogy a hitelt gyakran szegény, fejlődő államokra „tukmálják rá", hogy megvehessék termékeiket, azok viszont így súlyosan eladósodnak. E bankok működése miatt nemzetközi súrlódások is voltak, ezért mára az OECD keretein belül is születtek megállapodások a hitelezési gyakorlatukról és az EU is szabályozza az export-import bankok működését.

A magyar Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. 1994-ben jött létre, tulajdonosa a magyar állam. Tulajdonosi jogait mindig az a miniszter gyakorolja, akinek portfóliójához a külgazdaság tartozik. Jelenleg ez a Külügyi- és Külgazdasági Minisztérium. Az intézményt létrehozó törvény szerint az Exim „a magyar áruk és szolgáltatások exportjához, a beszállítói ügyletekhez, az exportcélú befektetésekhez, a belföldi székhelyű gazdálkodó szervezet nemzetközi versenyképességet javító befektetéseihez, beruházásaihoz, forgóeszközigényeihez, a nemzetközi segélyügyletekhez, a magyar befektetők külföldi befektetéseihez, valamint az importhoz, továbbá Magyarországon megvalósuló külföldi beruházásokhoz és azok érdekében létrejött jogviszonyokhoz" kapcsolódva végez tevékenységet.

A bank honlapjáról nem derül ki, hogy külgazdasági- és exporttevékenységen kívül mást is támogatna. E szerint az Exim célja, hogy „a magyar exportőrök számára hatékony finanszírozási és biztosítási konstrukciókat szolgáltasson, gazdaságpolitikai ösztönző eszközként támogassa a hazai exportáló vállalkozásokat, elősegítve a munkahelyek megőrzését, a foglalkoztatás növekedését és a magyar exportkapacitások bővülését." Az Exim emellett különösen olyan kockázatokat finanszíroz és biztosít, amelyeket a kereskedelmi bankok nem képesek vállalni. (K. A.)

Rogán jobbkeze
04032-a-PuskasAndras_REV.jpg
Puskás András
Reviczky Zsolt / Népszabadság
Puskás András 2014 júniusában, három hónappal az önkormányzati választás előtt váratlanul távozott a belvárosi önkormányzattól, ahol Rogán Antal helyettese volt. Puskás hamarosan az akkor még Eximbank néven működő társaság vezérigazgató-helyettese lett. Nem tűnik merészségnek azt állítani, hogy feladatköre mit sem változott: Rogán jobbkeze.

Puskás nemcsak hogy egy 166 négyzetméteres lakást birtokol feleségével közösen a kabinetminiszter otthonául is szolgáló II. kerületi Pasa Parkban, neje ugyanott Rogán feleségével osztozik egy 141 négyzetméteres ingatlanon. 2014-ben alpolgármesterként egy még a hazai politikusi mezőnyben is zavarba ejtő léptékű, 76 millió forintos – magánszemélyektől származó – kölcsönről számolt be vagyonnyilatkozatában. Bár akkoriban arról szóltak a hírek, hogy Puskást a Belvárosban folyó ügyek miatt kellett kimenekítni az önkormányzattól, a jogi helyzet úgy áll, hogy továbbra is csak Rogán egykori jegyzőjéig, Rónaszéki Lászlóig ért el büntetőügy. (Ellene vádat emeltek hivatali visszaélés miatt, miután egy belvárosi étterem tulajdonosa kenőpénzzel igyekezett biztosítani vendéglátóhelyének éjszakai nyitva tartását. A volt jegyzőhöz a magas beosztású rendőrök megvesztegetésével vádolt Vizoviczki László elleni nyomozás révén jutottak el a rendőrök.) Puskás egyébként egy őszi kormányhatározatot kihasználva havonta bruttó 4,6 millió forintot keres az Exim második embereként, s ezzel a legjobban fizetett állami cégvezetők egyikének számít. (Bita Dániel)

A cikk elkészítésében közreműködött: Ábrahám Ambrus, Kőműves Anita, Varga G. Gábor

exim.jpg
 
Tudod hogy mi erre a válasz , mármint a választók oldaláról?
Egy része azt sem tudja miről van szó...
A másik meg helyesli hisz támogatni kell a magyar munkaadókat a nyugati kapitalistákkal szemben.
Az ellenzék meg se köpni se nyelni nem tud, nem tudja megszólítani a választóit mert azoknak fogalma sincs hogy mi az a offshore.....
Jó most az egyik ellenzéki párt 50 kérdést tett fel a kormánynak..ezzel egy időre lebénítja a munkáját a parlamentnek de ennyi......
 
Kormányközeli oligarchák hitelezője lett az állami tulajdonban lévő Eximbank. Becsléseink szerint a bank belföldön kihelyezett befektetési hiteleinek több mint a felét baráti cégek kaphatták meg. Milliárdos segítséget kapott a Matolcsy György vezette jegybankkal üzletelő offshore társaság is az újabb belvárosi terjeszkedéséhez.

A hivatalos adatbázisokból kigyűjtött információink alapján az Eximbank az elmúlt fél évben
legalább 41 milliárd forintot helyezett ki „baráti" vállalkozásokhoz. Ráadásul ebből 25,5 milliárdot olyan cégek hívhatnak le, amelyeknek nincs érdemi exporttevékenységük.

A 41 milliárd súlyát mi sem illusztrálja jobban, mint az állami pénzintézet mérlege, amely megmutatja, hogy mekkora összegek felett rendelkezik idehaza az Exim: az utolsó elérhető beszámolóból az derül ki, hogy a belföldi ügyfelekkel szembeni követelések 2014 végén összesen 108,9 milliárdot tettek ki. Eredetileg az export felpezsdítésére létrehozott, a hazai termékek külföldi piacokra jutását segítő bank szerepét a második Orbán-kabinet szabta át. 2013 végén a kormány javaslatára a parlament fideszes többsége megszavazta, hogy az Exim adhasson hitelt belföldi cégeknek is, úgymond „a nemzetközi versenyképességüket javítandó".


A külkereskedelmi bank hazai kihelyezései számításaink szerint 2014 óta tovább nőttek. A cégnyilvántartás adatai alapján tavaly kilenc vállalkozás üzletrészére jegyezték be az Eximbank zálogjogát, azzal a céllal, hogy ez valamilyen mértékben garantálja hitelei megtérülését. Számításaink szerint ez minimum 28 milliárdos kihelyezést jelentett – és ez az összeg csak azokat a hiteleket tartalmazza, amelyeknél az üzletrészre zálogjogot jegyeztek be. Érdemes még számba venni azt a tavaly decemberben aláírt szerződést is, amellyel a bank 16 milliárd forintot biztosít két tőkealap-kezelő elindításához. A tavaly elzálogosított kilenc vállalkozásból ötnél megállapítható a „kormányközeliség", ahogy a két alapkezelőről is elmondható ez.

Csaknem 400 millió forintot fog keresni GB&Partners Zrt. a fent említett alapok kezelésével.

A lehetőséget furcsa körülmények közepette nyerték el: az Exim pár napos határidővel írta ki a pályázatot, és nem várt el önerőt sem.
Ahogy arról a Forbes az eredmény nyilvánosságra kerülése előtt beszámolt: mintha eleve a GB&Partners-re szabták volna a feltételeket. A tenderen négyen indultak, de végül ez a cég nyert.

Hitel a Kopaszi-gát és a TV2 megvételére, forrás egy használtgumi-feldolgozó építéséhez, megbízás elemzések készítésére

Garancsi István Az év elején hitelt kapott a Property Market Kft., amely a kormányhoz közeli Videoton-tulajdonos, Garancsi István érdekkörébe tartozik. A megállapodás 52 millió euróról, azaz hozzávetőleg 16,5 milliárd forintról szólt. A cég a Kopaszi-gát megvásárlását finanszírozta a pénzből. Egyes területeket beépítenek, lakóparkot húznak fel. Az állami bank segítsége azért jött különösen jókor a Property Marketnek, mert a kormány a vásárlással lényegében egy időben jelentette be lakásvásárlást ösztönző programját. Az pedig kiteljesítené a projektet, ha Budapest olimpiai pályázata célba érne: a terület ismét felértékelődne.

Gubicza Ágoston Az Eximbank tavaly írt ki pályázatot egy 16 milliárd forintos tőkealapra. A pénzintézet nem közölte hivatalosan, melyik cég kezelheti a pénzt, ám a Forbes úgy értesült, a legesélyesebbnek tartott GB&Partnerts lett a befutó. Nem meglepő, hogy a vállalkozás köthető a kormányzathoz. A GB&Partners ügyvezető partnerének, Gubicza Ágostonnak – aki több áttétellel a cég tulajdonosa is – a felesége Rogán Antal exneje, a miniszter első gyerekének az anyja.

Andy Vajna Médiabefektetést is finanszírozott már a nem éppen erre a célra létrehozott Eximbank. A Heti Válasz írása nyomán derült ki: a csatornát megvásárló Andy Vajna-érdekeltség, a Magyar Broadcasting Co. 6,7 milliárd forint hitelt kapott a pénzintézettől. A szerződést november 27-én írták alá, két héttel azelőtt, hogy Szijjártó Péter miniszter „a leghatározottabban visszautasította” azokat az ellenzéki vádat, amelyek szerint az Eximbank „a kormányfőközeli oligarchák kifizetőhelye” lenne. Az Exim pénze ugyanakkor kevés lett volna boldogsághoz, miután az üzlet nagyságát 18-20 milliárdosra teszik a piacon. Később kiderült, hogy az OTP Bank is adott pénzt a filmügyi biztosnak a tranzakcióhoz. A Népszabadság értesülését a Magyar Broadcasting megerősítette, ám a hitel nagyáságról nem beszéltek.

Csányi Sándor Az OTP-vezérhez köthető beruházás is szerepel az Eximbank hitelkihelyezési listáján. A Homatech Recycling Zrt. Százhalombattán hozna létre egy használtgumi-feldolgozót. Bár a cég üzleti tevékenysége országhatárokon belül zajlana, az Eximbank adott hitelt a projekthez. A Homatech belföldi beruházási hitelkonstrukcióra nyújtott be igényt, ami munkahelyteremtéssel egészült ki. A társaság kérelmét pozitívan bírálták el.

Századvég Az említetteknél jóval szerényebb az az összeg, amely a Századvég számlájára folyik majd be. A VS.hu írása szerint a kormányközeli gazdaságkutató az elmúlt év végén az Eximbank és az Exporthitel Biztosító megbízását is elnyerte. Az előző szervezetnek 24,2, míg az utóbbinak 24,4 millió forintért „üzleti stratégiát és termékfejlesztési irányokat megalapozó piaci elemzést” készítenek majd.

A nyertes vállalkozás Gubicza Ágoston és Boris Mihály tulajdonában van: az előbbi neveli Rogán Antal első házasságból született gyerekét, az utóbbi ugyanabban a budai lakóparkban lakik, ahol a miniszter és az Exim igazgatóhelyettese, Puskás András, aki korábban Rogán alpolgármestere volt a Belvárosban.

A 2013-as törvénymódosítás ellenére az állami bank fő profilja továbbra is a külkereskedelem támogatása, így nehezen érthető, miért szállt be több budapesti ingatlanfejlesztésbe. A cégbírósági dokumentumok szerint 2015-ben három nagy értékű belvárosi ingatlan megvásárlásában is segédkezett.

A DVM Group tavaly vette meg a Szervita téren lévő garázst, továbbá egy-egy irodaházat a Fehér Hajó utcában és a Váci utcában. Az utóbbi egy neves épület, itt működött az első magyar takarékpénztár, majd a tőzsde. Az épület nagyon jó állapotban van, nemrég kulcsrakészre felújították, de a beruházó tönkrement. Mindhárom ingatlan az eredeti fejlesztést hitelező Unicredit Banké lett, amely továbbadott rajtuk: ebbe az üzletbe szállt be az Exim. A tulajdoni lapok szerint a megvett ingatlanokra tavaly összesen 2,4 milliárd forint (7,7 millió euró) értékben jegyzett be jelzálogot az állami pénzintézet. Hozzávetőlegesen ennyivel segíthette az ügyletet, amelyek megtérülése az ingatlanok elhelyezkedése, állapota alapján garantált – akár továbbadják, akár bérbe adják.

Korábban ez a csoport végezte annak az Eiffel Palace nevű irodaháznak a felújítását, amelyet végül bruttó 17 milliárdért – jóval a piaci ár felett – a Magyar Nemzeti Banknak adott el. A DVM-csoporthoz tartozó Eiffel Palace Kft. – amelynek egy ciprusi offshore társaság a tulajdonosa – tavaly 2,9 milliárdos osztalékot termelt. A jegybanki ügyletet vizsgáló jegybanki felügyelőbizottság (fb) jobbikos tagja pár hete azt állította: a DVM-csoport magyar ügyvezetői a ciprusi cég valódi tulajdonosai, ők lehetnek az MNB-s ügylet haszonélvezői. A frissen megszerzett három belvárosi épület közül egyébként kettőt az Eiffel Kft. vásárolt meg, tehát az állami bank egy offshore-hátterű céggel szerződött.

A cégbíróságon átböngészett szerződéseket összehasonlítva megállapítottuk:

ingatlanfejlesztésre a legnagyobb hitelt Orbán Viktor jó ismerőse, a Videoton elnöke, Garancsi István kapta.

Építési vállalkozásai 52 millió eurós (mintegy 16,5 milliárd forintos) állami kölcsönből fejleszthetik a fővárosi Kopaszi-gátat. Így pont akkor húzhatnak fel új lakóparkot, amikor a kormány bevezeti a tízmilliós otthonteremtési támogatást. Garancsinak így sem a tőke előteremtésével, sem az értékesítéssel nem lesz gondja.

Részben eximes hitelből vehette meg a miniszterelnökkel és Rogánnal jó viszonyt ápoló Andrew G. Vajna is a TV2-t:

a kormánybiztos erre az ügyletre 6,7 milliárdot kapott. A fenti cégeknek alig van közük az exporthoz: a 2014-es bevételük mindössze 2 százaléka származott külföldről. Nehezen érthető tehát, miért akarja javítani az állami bank „a nemzetközi versenyképességüket".

Ugyanakkor a többi, eximes záloggal terhelt cég rendszerint olyan beruházást hajt végre, amellyel valóban exporttevékenységüket erősítik. Főleg olyan vállalkozásokról van szó, amelyek itthon gyártott termékeiket – napelemeket, élelmiszert, acélt – külhonban adnák el. Vagy legalább a külföldi turistáknak építenek hoteleket. Ugyanakkor ezek között is akad néhány cég, amelynél kimutatható a kormánypárti kapcsolat. Tiszapüspökiben az a Kárpáti László építhet gabonafeldolgozót, aki korábban előnyös üzleteket kötött Baja fideszes vezetésével. Az egyik egyiptomi hátterű fővárosi hotelfejlesztésben pedig feltűnik az a Muszka Sándor ügyvéd, aki korábban a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődő vállalkozásokat is segítette.

Bár az Exim hiteleit esetén valóban nem beszélhetünk közvetlen kormányzati támogatásról, tény, hogy a bank jelentős nagyságú közpénzt forgat. Tavaly 10,9 milliárdos, 2014 végén pedig 30 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a kormány a banknál – a költségvetésből.

Az Exim évek óta azzal hárítja a hitelezési tevékenységére vonatkozó kérdéseket, hogy az ügyletek banktitoknak számítanak, a cégnyilvántartást kezelő Opten Kft.-től kértünk információkat. A társaság leválogatta azokat a cégeket, amelyeket záloggal terhelt a pénzintézet. Mivel a cégek kötelesek megindokolni, miért zálogosítják el a vagyonukat, mindnyájan beadták a cégbíróságra az Eximmel kötött szerződésük kivonatát, amely a legtöbb esetben tartalmazza a hitel nagyságát is. A két tőkealap esetén pedig maga a bank közölte az összeget. Ez alapján összesen 60,8 milliárd forintos belföldi kihelyezést számoltunk össze a 2014 novembere és 2015 decembere közötti időszakból. Volt, aki nem adta meg a hitel összegét, ám a hírekben szerepelt a beruházásuk összköltsége. Ezt figyelembe véve, illetve az alapján, hogy az üzletrészek mekkora hányadát terhelte meg a bank, további 3 milliárdos hitelkihelyezéssel számoltunk.

Kivételt képez a tiszapüspöki fejlesztés, ahol a becsléshez is kevés volt információ. Ám ha itt az Exim hitele legalább olyan nagy, mint a nyilvánosságra hozott 9 milliárdos közvetlen állami támogatás, akkor ki lehet jelenteni, hogy a záloggal biztosított belföldi kölcsönök több mint fele a törvénymódosítás óta „kormányközeli" cégnél landolt. De a 41 milliárdos összeg akkor is figyelemre méltó, ha a vezérigazgató januári nyilatkozatát vesszük alapul: Urbán Zsolt szerint 2015-ben külföldre és belföldre, közvetlenül vagy más bankokon keresztül összesen 397 milliárd forintot helyeztek ki.

Nemzetközi példák a bújtatott támogatásokra

Több mint hatvan olyan bank működik világszerte, amely külkereskedelmi tevékenységhez nyújt támogatást, ezek közül több mint negyvenet nemzetállamok tartanak fenn. Céljuk, hogy segítsék saját iparukat, gazdaságukat a nemzetközi porondon. Ez többféleképpen történhet: elsősorban kedvezményes hitelt nyújtanak a külföldi vásárlónak, hogy meg tudja venni az árut, esetleg a hazai gyártónak adnak pénzt a fejlesztésekhez.

Az export-import bankok hitelgaranciával- és biztosítással is segítenek. Működésüket sok vita is kíséri, hiszen a nemzetállamok gyakran arra használják e bankokat, hogy előnyhöz jussanak a világkereskedelemben, azaz egyszerűen bújtatott állami támogatásként alkalmazzák. Amiatt is kritizálják őket, hogy a hitelt gyakran szegény, fejlődő államokra „tukmálják rá", hogy megvehessék termékeiket, azok viszont így súlyosan eladósodnak. E bankok működése miatt nemzetközi súrlódások is voltak, ezért mára az OECD keretein belül is születtek megállapodások a hitelezési gyakorlatukról és az EU is szabályozza az export-import bankok működését.

A magyar Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. 1994-ben jött létre, tulajdonosa a magyar állam. Tulajdonosi jogait mindig az a miniszter gyakorolja, akinek portfóliójához a külgazdaság tartozik. Jelenleg ez a Külügyi- és Külgazdasági Minisztérium. Az intézményt létrehozó törvény szerint az Exim „a magyar áruk és szolgáltatások exportjához, a beszállítói ügyletekhez, az exportcélú befektetésekhez, a belföldi székhelyű gazdálkodó szervezet nemzetközi versenyképességet javító befektetéseihez, beruházásaihoz, forgóeszközigényeihez, a nemzetközi segélyügyletekhez, a magyar befektetők külföldi befektetéseihez, valamint az importhoz, továbbá Magyarországon megvalósuló külföldi beruházásokhoz és azok érdekében létrejött jogviszonyokhoz" kapcsolódva végez tevékenységet.

A bank honlapjáról nem derül ki, hogy külgazdasági- és exporttevékenységen kívül mást is támogatna. E szerint az Exim célja, hogy „a magyar exportőrök számára hatékony finanszírozási és biztosítási konstrukciókat szolgáltasson, gazdaságpolitikai ösztönző eszközként támogassa a hazai exportáló vállalkozásokat, elősegítve a munkahelyek megőrzését, a foglalkoztatás növekedését és a magyar exportkapacitások bővülését." Az Exim emellett különösen olyan kockázatokat finanszíroz és biztosít, amelyeket a kereskedelmi bankok nem képesek vállalni. (K. A.)

Rogán jobbkeze
04032-a-PuskasAndras_REV.jpg
Puskás András
Reviczky Zsolt / Népszabadság
Puskás András 2014 júniusában, három hónappal az önkormányzati választás előtt váratlanul távozott a belvárosi önkormányzattól, ahol Rogán Antal helyettese volt. Puskás hamarosan az akkor még Eximbank néven működő társaság vezérigazgató-helyettese lett. Nem tűnik merészségnek azt állítani, hogy feladatköre mit sem változott: Rogán jobbkeze.

Puskás nemcsak hogy egy 166 négyzetméteres lakást birtokol feleségével közösen a kabinetminiszter otthonául is szolgáló II. kerületi Pasa Parkban, neje ugyanott Rogán feleségével osztozik egy 141 négyzetméteres ingatlanon. 2014-ben alpolgármesterként egy még a hazai politikusi mezőnyben is zavarba ejtő léptékű, 76 millió forintos – magánszemélyektől származó – kölcsönről számolt be vagyonnyilatkozatában. Bár akkoriban arról szóltak a hírek, hogy Puskást a Belvárosban folyó ügyek miatt kellett kimenekítni az önkormányzattól, a jogi helyzet úgy áll, hogy továbbra is csak Rogán egykori jegyzőjéig, Rónaszéki Lászlóig ért el büntetőügy. (Ellene vádat emeltek hivatali visszaélés miatt, miután egy belvárosi étterem tulajdonosa kenőpénzzel igyekezett biztosítani vendéglátóhelyének éjszakai nyitva tartását. A volt jegyzőhöz a magas beosztású rendőrök megvesztegetésével vádolt Vizoviczki László elleni nyomozás révén jutottak el a rendőrök.) Puskás egyébként egy őszi kormányhatározatot kihasználva havonta bruttó 4,6 millió forintot keres az Exim második embereként, s ezzel a legjobban fizetett állami cégvezetők egyikének számít. (Bita Dániel)

A cikk elkészítésében közreműködött: Ábrahám Ambrus, Kőműves Anita, Varga G. Gábor

Csatolás megtekintése 1445281
*
Kedves Melitta!
Csak a fejemet kapkodom, már levegőt sem tudok venni:mad:, ennyi mocsok után, amit jelenlegi kormányunk elém, elénk önt. Vérlázító, mert az már nem elég, hogy felháborító. Ezért más országokban súlyos börtönéveket osztanának, itt pedig, mit? Újabb pozíciókat, megbízásokat.
G.B.
 
*
Kedves Melitta!
Csak a fejemet kapkodom, már levegőt sem tudok venni:mad:, ennyi mocsok után, amit jelenlegi kormányunk elém, elénk önt. Vérlázító, mert az már nem elég, hogy felháborító. Ezért más országokban súlyos börtönéveket osztanának, itt pedig, mit? Újabb pozíciókat, megbízásokat.
G.B.
A "GB&Partners"-ből nem te vagy a "GB" ? :rohog::rohog::rohog:
 
*
Kedves Melitta!
Csak a fejemet kapkodom, már levegőt sem tudok venni:mad:, ennyi mocsok után, amit jelenlegi kormányunk elém, elénk önt. Vérlázító, mert az már nem elég, hogy felháborító. Ezért más országokban súlyos börtönéveket osztanának, itt pedig, mit? Újabb pozíciókat, megbízásokat.
G.B.
Örülj neki, hogy tudunk róla. Papír van róla, hogy lapátolják, inkább vagonban továbbítják kifelé a suskát.
Ha ez sem lenne, mire háborodhatnánk fel? És később, ha netán elviszi őket az ördög, legalább van, vagy lesz valami haklvány nyomunk elindulni, hogy visszaköveteljük. Bár, ahogy nézem, ez a pénz már szőrén-szálán eltűnt az offshore láncolatban.
 
Örülj neki, hogy tudunk róla. Papír van róla, hogy lapátolják, inkább vagonban továbbítják kifelé a suskát.
Ha ez sem lenne, mire háborodhatnánk fel? És később, ha netán elviszi őket az ördög, legalább van, vagy lesz valami haklvány nyomunk elindulni, hogy visszaköveteljük. Bár, ahogy nézem, ez a pénz már szőrén-szálán eltűnt az offshore láncolatban.
*
Kedves Éleskés,
nem ringatom magam a "mesékbe", ezek a pénzek olyanok, hogy még a nyomát is bottal üthetjük.
De!
Van egy dolog, amiért valóban boldog vagyok. Szerénységem, minden áldott nap bele tud nézni a tükörbe, mert nincsenek ilyen üzelmeim. Ők viszont, akik csalnak-lopnak-hazudnak-lenyúlnak pénzeket, nem is keveset, valahol a lelkükben nem találnak nyugalomra. Valahol mindig bennük piszkálódik az a rossz gondolat, hogy erre vagy arra rájönnek, becsukják őket stb. stb. stb. Az erkölcsi veszteségektől nem félnek, mivel nem is rendelkeznek holmi erkölcsi tudattal. De viszont vannak dolgok, melyeket a legjobb ügyvédek sem tudnak ki- és lemosni, bármennyire is okosak.
G.B.
 
A "GB&Partners"-ből nem te vagy a "GB" ? :rohog::rohog::rohog:
*
Kedves Éleskés!
Most hallom, pontosítok olvasok erről a cégről. Nem ismerem, nem, én - én vagyok: Georgina Bojana = G.B. - így rövidítem nevem.
Most, hogy beírtad, rákerestem. Óh, ott, abban a cégben milliárdokkal "játszogatnak", de nagyon messze vagyok Tőlük, de nagyon - csillagévnyi távolságban. :D
G.B.
 
Elértük azt a szintet ahol a választók nagy részét egy ilyen hír nem mozgat meg.....
Érdekes, hogy nem is tartott sokáig, talán 15 év...... A Ferink kezdte igazán nagyban, de az igazi mesterek most dolgoznak.....
 
Csak az egyensúly érdekében...;)

Németországban legkevesebb ezer ember és 28 bank vette igénybe az offshore-botrány főszereplője, a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda szolgáltatásait - jelentette a Süddeutsche Zeitung című német lap és a Nordeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság kedden.

A Mossack Fonseca 11,5 millió dokumentumot tartalmazó - 2,6 terabájt nagyságú - kiszivárogtatott adatbázisának feldolgozását vezető Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint egyedül a Deutsche Bank - a legnagyobb német hitelintézet - közreműködésével több mint 400, az üzleti tevékenység elrejtésére alkalmas offshore céget alapított a Mossack Fonseca, és ezek közül 50 még mindig működik. Gyakran vette igénybe az ügyvédi iroda szolgáltatásait a Dresdner Bank, a Commerzbank és a BayernLB bajor tartományi bank is.


28 német bank az offshore-otrányban

Gondoljátok el, hogy ez csak Panama! Hány adóparadicsom van még? itt van mindjárt Európa közepén Luxemburg!

http://www.jata.hu/adoparadicsom/csoportok/
 
Vitában állnak a magyar hatóságok az Európai Unió statisztikai hivatalával.

Az Eurostat ugyanis azt javasolta, hogy az Eximbankot sorolja át a magyar kormány az államháztartáson belülre. Az egyeztetések jelenleg is zajlanak, több száz milliárd forint a tét, és ha a magyar kormány számára kedvezőtlen eredmény születik, akkor az megdobhatja a korábbi évek államadósság-adatait. Ha pedig az Eurostat hajthatatlan, akkor jókora szégyenfoltot gyűjt be a magyar kormány.
 
Azt, hogy a médiát felhasználva állami szinten gyártották a kamu híreket..... egyre durvábbakat.....
Aztán az emberi agy egy idő után kikapcsol, nem terheli magát.....
Ezért egy idő után bármit megtehetnek, mert nincs érdemleges ellenállás, mert az embereket nem érdekli....
*
Kedves Prepost Kálmán,
NEM :dr_4: tetszik, pedig pontosan így van.
Immunissá válhat könnyen az ember, sőt közönyössé.
Pedig mennyire nem így kellene ennek működnie, a mi életünket verték és verik szét. S, teszik ezt nemcsak itt, ebben a "nemzetis" Magyarországon, erre bőven mutatnak példát, más országok politikusai is. Szégyen. Valaha az ilyeneket elítélték, ma pedig?
A sok pénzből megvásárolt ügyvédek hada, mentik ki a felelősöket a "tetemre hívás" elől.
G.B.
 
Ebből mindenesetre levonhatom azt a következtetést, hogy ídösanyám egyetlen legszebb fiacskája, azaz én magam, nem más mint full crazy, madman, idiot, kretén, magyarul totál síkhülye. Ha ugyanis nem ilyen lennék, már kb 25 évesen megpattanok Magyarországról. De én baromállat, hittem abban hogy lesz szebb jövő meg ilyesmi, hogy van értelme a nélkülözésnek, „itt élned s halnod kell”, meg más efféle űberfaßságok. Most pedig e hírekből azt szűröm le mint LÉNYEGET, hogy az elmúlt kb 30 év MINDEN megszorítása, koplalása, spórolása, nyomorgása TELJESEN ÉRTELMETLEN ÉS HIÁBAVALÓ VOLT, mert amit hagytunk mi, az „egyszerű nép”, hogy elvegyenek tőlünk, lesápoljanak rólunk ilyen-olyan ex-has módon kitalált „jogcímeken”, ürügyekkel, adókkal, stb, mindabból tehát egyetlen kibäßott fillér se ment a „szebb jövőre”, hanem kivétel nélkül mindet lenyúlták a „hatalmasok”, úgy, hogy zsebrerakták, majd kitalicskázták valami adóparadicsomba! Ahonnan még akkor se valószínű hogy viszontlátnánk azt a pénzt, ha ezek a rohadt gennyládák le lennének sittelve. Holott arra sincs remény.

Tudom, tudom, e fórumon nem divatos a halálbüntetés emlegetése, mert itt olyan áldott jó lelkek vannak... De én szívesen elvégezném a piszkos munkát ezek felett, ha a kezem közé jutnának... Vagy, na jó, lehet velem alkudni, ha megszavazzátok, nem a fejükbe lövök csak előbb a tökükbe, mert ilyeneket kár szaporítani, azután meg a két térdkalácsukat lőném nyomorékká, hogy ezután örökké csak a saját piszkukban tudjanak csúszni-mászni, mert nekik is jusson már abból a ganéból, amibe a „kisembert” belelökték...

Mert akárhogyis nézem, még ha ennek ebben a pillanatban vége lenne is (holot nem lesz!), akkor is az a helyzet, hogy legkevesebb negyed évszázadot elloptak az ország fejlődéséből. És ez pártállástól független szerintem, mert ha rákerestek az offshore botrány szavakra a Google-ban, kiderül hogy nemcsak fideszes politikusok meg „haverok” érdekeltek benne, de akad ám emeszpés is.
 
Ebből mindenesetre levonhatom azt a következtetést, hogy ídösanyám egyetlen legszebb fiacskája, azaz én magam, nem más mint full crazy, madman, idiot, kretén, magyarul totál síkhülye. Ha ugyanis nem ilyen lennék, már kb 25 évesen megpattanok Magyarországról. De én baromállat, hittem abban hogy lesz szebb jövő meg ilyesmi, hogy van értelme a nélkülözésnek, „itt élned s halnod kell”, meg más efféle űberfaßságok. Most pedig e hírekből azt szűröm le mint LÉNYEGET, hogy az elmúlt kb 30 év MINDEN megszorítása, koplalása, spórolása, nyomorgása TELJESEN ÉRTELMETLEN ÉS HIÁBAVALÓ VOLT, mert amit hagytunk mi, az „egyszerű nép”, hogy elvegyenek tőlünk, lesápoljanak rólunk ilyen-olyan ex-has módon kitalált „jogcímeken”, ürügyekkel, adókkal, stb, mindabból tehát egyetlen kibäßott fillér se ment a „szebb jövőre”, hanem kivétel nélkül mindet lenyúlták a „hatalmasok”, úgy, hogy zsebrerakták, majd kitalicskázták valami adóparadicsomba! Ahonnan még akkor se valószínű hogy viszontlátnánk azt a pénzt, ha ezek a rohadt gennyládák le lennének sittelve. Holott arra sincs remény.

Tudom, tudom, e fórumon nem divatos a halálbüntetés emlegetése, mert itt olyan áldott jó lelkek vannak... De én szívesen elvégezném a piszkos munkát ezek felett, ha a kezem közé jutnának... Vagy, na jó, lehet velem alkudni, ha megszavazzátok, nem a fejükbe lövök csak előbb a tökükbe, mert ilyeneket kár szaporítani, azután meg a két térdkalácsukat lőném nyomorékká, hogy ezután örökké csak a saját piszkukban tudjanak csúszni-mászni, mert nekik is jusson már abból a ganéból, amibe a „kisembert” belelökték...

Mert akárhogyis nézem, még ha ennek ebben a pillanatban vége lenne is (holot nem lesz!), akkor is az a helyzet, hogy legkevesebb negyed évszázadot elloptak az ország fejlődéséből. És ez pártállástól független szerintem, mert ha rákerestek az offshore botrány szavakra a Google-ban, kiderül hogy nemcsak fideszes politikusok meg „haverok” érdekeltek benne, de akad ám emeszpés is.
*
Kedves Advocatus_diaboli!
No én csak annyiban osztom a gondolataidat, hogy mindig lehúzták a sápot rólunk. De külföldön is vannak nagyon szegények - és nagyon gazdagok. A középosztály pedig békében, nyugodtan él, mint ahogyan itthon is volt valaha középosztály. Ma már, szinte csak a kettészakadt társadalom van, a szegények és a nagyon gazdagok. Középosztály... No az valahogy eltűnt. Ami a halálbüntetést illeti, ebben az esetben nem azt érdemelnék. Nálad is gonoszabb vagyok, mert mindegyik politikust, vétkest kimiskároztatnám. Éljenek úgy, hogy létük, örömük egy része - csak pipilésre való. - Ez egy férfinak a teljes megaláztatás. A továbbiakban minden vagyonukat elvenném és visszaforgatnám abba a minimális közösbe, amit "talán" még meghagytak nekünk. Velük mit tennék? Abba a sorsba lökném őket, amiben a Magyarországon élők élnek, nap, mint nap.
Csak egy a gond.
ÜTŐS ELLENZÉK NINCS.
Olyan ütősre gondolok, akik valóban úgy tudnák kikormányozni ezt az országot ebből a rosszból - egy sokkal jobba, akikben bízni lehetne. No és nem tévednének még akkor sem meg, ha a húsos fazék közelében kapnának íróasztalt. Éppen a politikusokról hoztam be több viccet, kérlek, nézd meg a Humor fórumban - politikai humor - alcímen.
Bízom és remélem, jobb lesz a kedved.
G.B.
 
Bízom és remélem, jobb lesz a kedved.
G.B.

Hát nézd, amióta volt bátorságom rá végre, hogy egy hazáját elhagyó, rohadt mocskos disszidenssé váljak, azóta amúgyis jobb a kedvem. Az ne tévesszen meg, hogy írogatok ide néha, illetve olykor talán sokat is. Igazából, lassan ez az egyetlen fórum már ami magyar nyelvű, s ahova írok. Gyakorlatilag egyre inkább megszakítok minden kapcsolatot Magyarországgal, s a magyar kultúrával. Ez részben amúgy tudatos döntés is a részemről, mert tudjuk, hogy „egy seggel nem lehet megülni egyszerre két lovat”, de magától is így alakult.
Ez persze nagy lelki törés volt nekem eleinte, de szépen gyógyulok belőle. És tudtam előre is hogy irtó kemény menet lesz, de ami muszáj, az ugye „muß sein”...
Szóval, a kedvem egyre jobb, engem már nem igazán érintenek az ottani dolgok, amiért mégis belekotyogok e témákba, az csak az, hogy ugye bennem erős az igazságérzet. Meg a bosszúvágy is... Bevallom ezt, és még csak szégyenletesnek se tartom. Boldogan elvégezném például magam a miskárolásukat amiről írtál, de kijelentem, akkor se lenne lelkifurdalásom, ha hóhért keresnének a kivégzésükre, s jelentkeznék, aztán amikor vége (végük), a jól végzett munka tudatával bújnék ágyba...
Ugye, van olyan fogalom, hogy „emberiség elleni bűntett”. Na ezek amit tettek, az a „Magyarország elleni bűntet”. Én így látom.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,590
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére