Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása

kros témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 Március 1.

 1. xirta1224

  xirta1224 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Úgy tudom, az egyházi intézményben dolgozók csak a következő tanévben minősülnek. Mi a helyzet az egyházi intézmény gyakornokaival? Mi történik, ha lejár a két évük?
  Tud valaki erről valamit?
   
  Gabciii90!!! kedveli ezt.
 2. borsoderika

  borsoderika Állandó Tag

  A 326-os szerint:
  (2) Gyakornoki időként a foglalkoztatási jogviszony létesítésének időpontjától számított kétéves időszakot kell a kinevezésben, illetve a munkaszerződésben rögzíteni. A gyakornok
  a) a gyakornoki idő lejártának hónapjában, vagy
  b) ha a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, a tanítási év utolsó hónapjában tesz minősítő vizsgát.
  Ez véleményem szerint valamennyi oktatási intézmény esetében érvényben van, függetlenül a fenntartótól. Azért kíváncsi vagyok a többiek véleményére is.
   
  kros és erakucko kedveli ezt.
 3. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Egyetértek. Nem attól függ a minősítés, hogy ki a fenntartó.
   
  borsoderika kedveli ezt.
 4. Krémusz

  Krémusz Állandó Tag

  Így van szerintem is, de sajnos egyre több felől hallani, hogy a gyakornokok nem kaptak értesítést a minősítésről. Így sokan azt gondolják, most tavasszal nem, hanem csak ősszel kerülnek sorra. Nálunk is van gyakornok kolléga (nem egyházi, hanem gyógypedagógiai intézmény), gyakornoki ideje augusztus 31-én jár le és nem kapott értesítést eddig még.
   
  borsoderika kedveli ezt.
 5. Vargáné Szigeti Irén

  Vargáné Szigeti Irén Állandó Tag

  A minősítés napján történő óralátogatás során kért tematikus tervnek mit kell tartalmaznia ??? Milyen időszakra kell tervezni, félév, 1 hónap, 1 hét, vagy csak az adott napra ????
   
 6. annaaa

  annaaa Állandó Tag

  Én azt a témát dolgoznám fel, ahol épp tartok. És megmutatom, melyik órát látják ezen belül. Ha az adott témához mondjuk 20 óra kell, akkor annyi lesz a tematikus tervben. Ez tantárgytól függ.
   
  katacsen kedveli ezt.
 7. vandor64

  vandor64 Állandó Tag

  Az adott napon megvalósítandó két foglalkozás , tevékenység vázlata szükséges, valamint az az aktuálisan folyó tematikus terv, amelynek az előbb említett foglalkozás/ tevékenység vázlat a szerves része. Tehát a megvalósítás folyamata nyomon követhető. A tematikus terv időtartama a helyi pedagógiai gyakorlat függvénye. Pl.: Mi projektmódszerrel tervezünk, általában 4 hétre, de lehet ettől eltérés is. Mindig a saját PP-teket kövesd, az az irányadó, a szakértő is csak azt kéri!!
   
  Szamóca88, Pillangó2014 és Krémusz kedveli ezt.
 8. verocska60

  verocska60 Állandó Tag

  Levél jött az OH-tól, hogy hétfőtől lehet elérni a minősítendő kolléga portfólióját.
   
 9. cerkubi

  cerkubi Állandó Tag

  Újabb kérdésben bizonytalanodtam el, és kérem a segítségeteket. Ha valaki óvónői végzettséggel pedagógiai munkatársként dolgozott több évig a Pedagógiai Intézetben, akkor ezek az évek beleszámítanak a szakmai gyakorlati évekbe, vagy csak az óvodában eltöltött, óvónőként ledolgozott idő?
   
 10. nomami11

  nomami11 Tag

  Szerintem ha pl. a testekről tanulunk húsz órán keresztül, és ebből öt óra a kocka, az is megfelel egy kisebb tematikus egységnek. Szerintem lehet ilyen értelemben kisebb egységekre is bontani. Nem szükséges részletesen kibontani mind a huszat.
   
 11. ovoka

  ovoka Állandó Tag

  Visszaolvastam, de nem lett világos.... óvónő kollégámnak mi a teendője? Feltöltötte portfólióját novemberben. Két hét múlva el kell küldenie az aktuális csoportprofilt, tematikus tervet és a két foglalkozás vázlatát? Portfóliójához nem nyúl? Mit fog megvédeni? A régit? Melyikhez készít diabemutatót, a novemberihez vagy az újhoz kapcsolódóan? Mit kell tartalmaznia a bemutatónak? Köszönöm megnyugtató, gyors válaszotokat :) Sose csináltunk még ilyet:(
   
 12. nomami11

  nomami11 Tag

  Tanár vagyok, nem tudom az ovis dolgok mennyiben mások, de szerintem nem kell elküldenie semmit. Tematikus terv és foglalkozás kinyomtatva szakértők kezébe nyomva, amikor mennek. A csoportot az előzetes megbeszélésen röviden bemutatja. A portfólióhoz akkor nyúl ha esetleg pótlásra szólítják föl. Remélhetőleg nem fogják. Egy portfóliója van, azt védi.Van neki új is? Az mi? Nyugi...mi sem csináltunk sosem még minősítést élesben:)
   
  Verőce és hraboka kedveli ezt.
 13. vandor64

  vandor64 Állandó Tag

  Mikor minősítik a kolléganődet?
  1. A portfólióhoz már nem nyúlhat-az egy lezárt egység.
  2. Az aktuális csoportprofilt, tematikus tervet, foglalkozás tervet a minősítés napján adja át a szakértőknek.
  3. A digitális prezentáció a szakmai életút bemutatása, tehát a saját pályán töltött éveinek, szakmai fejlődésének a bemutatása kb. 12-15 dia, amiről szabadon kb,: 15 percben beszél. ( szakmai fejlődésének meghatározó pontjai, jövőkép, a szakmai fejlődés iránya stb.)Az előzőleg - portfólióhoz kötődő - feltett kérdésekre ezután válaszol. Beépítheti a kérdésekre adott válaszokat a diás bemutatóba (prezentációba ) is, de én inkább külön kezelném.
   
 14. nomami11

  nomami11 Tag

  A válaszokat én beépíteném, de ez csak ízlés dolga. Azt gondolom, akkor nem firtatják hosszasan.:)

  Úgy tudom, a csoportprofilt nem kell átadni, de javítsatok ki ha tévedek.
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2015 Március 12
 15. Krémusz

  Krémusz Állandó Tag

  Jól írtad nomami11! A csoportprofilt nem kell átadni, viszont fel kell készülni arra, hogy a foglalkozás megtartása előtt bemutassa csoportját a kolléga. Érdemes ezt is szépen átgondolni....., akár leírni is (de ezt nem kéri az Útmutató, valóban).
   
  katacsen, Rubina, erakucko és 1 másik tag kedveli ezt.
 16. nomami11

  nomami11 Tag

  és szerinted el kell küldeni bármit is?
   
 17. Krémusz

  Krémusz Állandó Tag

  Ez is járható út. Tényleg emberfüggő. Azonban tapasztalatból írom, hogy az a 15 perc úgy elröppen, mint a pinty, mert hisz az ember saját magáról, a munkájáról, a pedagógiai hitvallásáról. Ez a rész az, amiben a legjobban érezheti magát a pedagógus a minősítés során. Viszont utána még rengeteg idő marad, mert maga a védés 60 perces. Tehát, így is úgy is fog kérdéseket kapni a pedagógus. És, ha már a kérdések közt van néhány, amire előzetesen felkészülten tud válaszolni, az is biztonságérzetet adhat. Érdemes így is átgondolni ezt a kérdést, de tényleg "ízlés dolga" :)

  Én szerintem a hivatalos utat követve nem "kell" elküldeni. Viszont, lehet, hogy azért kéri, hogy ő is alaposan, nyugodtan és a legszakszerűbben tudjon felkészülni a minősítésre. Én a legjobb szándékot feltételezve elküldeném, ha kérnék. :)
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2015 Március 12
 18. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  A bemutatóhoz teszek fel két anyagot. Az egyiket még mi kaptuk segítségként az OFI-s moodle felületünkön a minősítésünk előtt. A másikat pedig már ezekről az oldalakról gyűjtöttem. Akkor is mindketten feltöltöttük a birtokunkban levőt valaki kérésére. Bocs attól, aki feltöltötte akkor, de nem tudok rá hivatkozni, mert nem tudom ki volt az az ügyes. A kettőben van, ami egyforma, van, amiben több, mint a másik. Talán segít.
   

  Csatolt fájlok:

Megosztás