Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása

kros témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 Március 1.

 1. zsulike69

  zsulike69 Állandó Tag

  Minősítenek április elején, szeretném megkérdezni, hogy az Oktatási Hivatal oldalán rögzített, órarend szerinti tanóráimat -akkor még nem tudtunk az óracsere lehetőségéről, és egyik osztály sem szerepel a portfóliómban- szóval meddig lehet módosítani, lehet -e egyáltalán, a Bizottság elnökénél vagy kinél kell?? Köszönöm segítségeteket!!!
   
 2. nomami11

  nomami11 Tag

  Nem csak a portfólióban szereplő osztályokban tarthatsz órát. Miért akarod elcserélni?
   
 3. zsulike69

  zsulike69 Állandó Tag

  Köszönöm a választ, de portfólió ban bemutatott csoportról már nem kellene csoportprofilt írnom, és a 6 óraterv alapján jobban ismerhetik az órai munkámat, osztályfőnökük vagyok, lehetséges e a változtatás vagy nem és kinél kell kezdeményezni? Középiskolai kollegákból álló Bizottság jön általános iskola 5-6. osztályába....
   
 4. Gudisz

  Gudisz Állandó Tag

  Nálunk az elnök, ugyanabban az időben szakos is. (ovi)Így talán érthető lenne, ha elkérné előre...
   
 5. melinho

  melinho Állandó Tag

  A vezető tanári szakirányú képzésről sajnos csak az általad is talált információkat lehet megtalálni, aminek követelményeit a 29/2003. (XI.7.) OM rendelete tartalmazta (hatályos jogszabályba jelenleg nincs benne) de volt valamikor ilyen képzés.

  Az EMMI küldött egy közleményt vezetőknek
  2. Minősítési eljárásra jelentkezhetnek, akik megfelelnek az előírt feltételeknek Mesterpedagógus és Kutatótanári fokozatba, de ez díjköteles: mindenkori garantált minimálbér 70%-a.
  3. A közlemény 3.) pontjában jelzett vezetőpedagógus szakvizsgás képzés értelmezése folyamatban. Március végéig az Oktatási Hivatal tájékoztatót fog küldeni ezen képzésbe beszámítható képzések listájáról.
   
  BKriszta81 és Pillangó2014 kedveli ezt.
 6. nomami11

  nomami11 Tag

  Sajnálom, ezt nem tudom, de most már engem is érdekel. Honnan tudod, hogy középiskolai tanárok? (mindenkitől kérdezem: szerintetek ez szabályos így?)
   
 7. BKriszta81

  BKriszta81 Állandó Tag

  Kedves Melinho!
  A teljes közleményt nem tudnád velünk megosztani? Előre is köszönjük!
   
 8. zsulike69

  zsulike69 Állandó Tag

  Idegen nyelv a portfólióba feltöltött tantárgy, valószínű ezért lehetnek középiskolai tanárok a Bizottság tagjai, (bár azonos iskolatípusnak kellene lenni...) biztosan nekik is furcsa lesz 5. osztályosok óráját látni (egy városban lakunk, ezért tudom kik ők)! Változatlanul szeretném kérdezni, lehet-e az időpont véglegesítése után módosítani a megjelölt osztályokat, vagy sem? Az Elnök dönthet ebben a kérdésben? És mikor? Előre is köszönöm a segítséget!
   
 9. kros

  kros Állandó Tag

  A 326-os kormányrendelet foglalkozik a szakmai gyakorlattal.
  Abban ez áll:
  13. § (1) A magasabb fokozatba történő előrelépéshez szükséges szakmai gyakorlat
  a) pedagógus-munkakörben,
  b) pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben közalkalmazotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban,
  c) óraadói megbízásra szóló polgári jogi jogviszony keretében,
  d) az Európai Iskolákban pedagógus-munkakörben munkaviszonyban,
  e) pedagógus-képzést folytató felsőoktatási intézményben folytatott oktatói tevékenységgel, vagy
  f) a miniszter igazolása alapján közszolgálati jogviszony keretében köznevelés országos irányításával összefüggő munkakörben
  eltöltött szakmai tevékenységgel szerezhető meg.
  Ennek alapján szakmai gyakorlatnak tekintendő, a b) érvényes rá. (szerintem.)
   
  cerkubi és Szamóca88 kedveli ezt.
 10. melinho

  melinho Állandó Tag

  Sajnos nem a vezető csak ennyi tájékoztatást adott.
   
 11. iluli

  iluli Állandó Tag

  Petróczi Gábor oldalán a következőket találtam. Akkor???
  Vezetőpedagógus szakvizsga
  2015.03.10
  Induljunk ki abból, hogy a hirdetmény szövegezői nem tévesztették össze a vezetőpedagógusi szakképzettséget a közoktatási vezetői szakképzettséggel! Ha ugyanis ez a helyzet, az hatalmas baki lenne, ezért ezt nem feltételezhetjük! A jogszabály szövegezői sokszor szembesülhettek már az intézményvezető szakképzettség problémájával, tehát tisztában vannak a "közoktatási vezető szakvizsga" és a "vezetőpedagógusi szakvizsga" közötti különbségekkel!

  A közlemény szövegében jól értelmezhető a 14 év szakmai gyakorlat mellett a "mentor szakirányú szakvizsga" mint feltétel, ilyen szakvizsga képzés több helyen folyik a pedagógusképzést folytató felsőoktatási intézményekben. Ha a hatályos jogszabályoknak megfelelően értelmezzük a vezetőpedagógusi szakvizsgára vonatkozó feltételt, akkor figyelemmel kell lennünk a következőkre:

  1. A köznevelési törvény 7. §-ában foglaltak szerint vezetőpedagógus az, aki a gyakorló nevelési-oktatási intézményekben a pedagógusjelöltek szakmai munkáját irányítja.

  2. A köznevelési törvény 66.§ (3) bekezdésében foglaltak szerint gyakorló nevelési-oktatási intézményben vezetőpedagógusi megbízást az kaphat, akinek megvan a megfelelő szakképzettsége, e mellett szakvizsgája és legalább ötéves szakmai gyakorlata van. Amint látjuk, itt sem szerepel megbízási feltételként a vezetőpedagógusi szakvizsga.

  3. A Google keresőbe akár idézőjelben akár idézőjel nélkül ütjük be a "vezetőpedagógus szakvizsga" vagy akár "vezető pedagógus szakvizsga" vagy "vezetőpedagógus szakképzettség" szavakat, nem ad találatot. Ez azt jelenti, hogy ma nincs Magyarországon vezetőpedagógusi szakvizsga.

  Mindezek ellenére a közleményben "vezetőpedagógusi szakvizsga" kitétel található, amelynek - tudomásom szerint - senki nem tud megfelelni. Ráadásul a gyakorló intézményekben vezetőpedagógusi munkakört ellátó kollégák számára sem jelent megbízási feltételt. Március 10-én feltettem e-mail-ben a kérdést az Oktatási Hivatalnak: akkor hát hogyan értsük a feltételt!

  Végezetül közöljük a köznevelési törvény és a 277/1997. (XII.22.) Kormányrendelet vezetőpedagógusra, vezetőképzésre vonatkozó rendelkezéseit:

  A köznevelési törvény a vezetőpedagógus feladatkörről

  7. § (3) A nevelési-oktatási intézmény, a pedagógiai szakszolgálati intézmény gyakorló óvodaként, gyakorló iskolaként, gyakorló kollégiumként, valamint gyakorló szakszolgálati intézményként közreműködhet a pedagógusképzés, -továbbképzés feladataiban. A gyakorló nevelési-oktatási intézményekben, a gyakorló szakszolgálati intézményben a pedagógusjelöltek szakmai munkáját vezetőpedagógus irányítja.

  62. § (9) A vezetőpedagógus neveléssel-oktatással lekötött munkaideje gyakorló óvodában a teljes munkaideje hatvan százaléka, más gyakorló nevelési-oktatási intézményben, gyakorló szakszolgálati intézményben a teljes munkaideje harminc százaléka lehet.

  66. § (3) Gyakorló nevelési-oktatási intézményben, gyakorló pedagógiai szakszolgálati intézményben vezetőpedagógusi megbízást az kaphat, akinek pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges felsőfokú iskolai végzettsége és szakképzettsége, továbbá pedagógus-szakvizsgája vagy a munkakör ellátásához szükséges végzettséghez és szakképzettséghez kapcsolódó szakterületen szerzett tudományos fokozata vagy doktori cselekmény alapján szerzett doktori címe, valamint a nevelő-oktató munkában, pedagógiai szakszolgálatban eltöltött legalább ötéves szakmai gyakorlata van.  277/1997. (XII.22.) Korm.r.

  5. § (9) Vezetőképzés a pedagógus-szakvizsgára történő felkészítés, pedagógus-szakvizsga megléte esetén másik olyan pedagógus-szakvizsgára történő felkészítés, amelynek során intézményvezetői szakképzettséget lehet szerezni. Vezetőképzés lehet a felsőoktatás keretében folyó, a jogi, a közgazdasági, a pénzügyi szakképzettség megszerzésére irányuló felkészítő képzés, valamint a legalább hatvan órás felkészítést biztosító minden olyan képzés, amely biztosítja a köznevelési intézmények vezetéséhez szükséges tanügy-igazgatási, korszerű pedagógiai szervezési, korszerű pedagógiai taneszköz alkalmazási ismeretek elsajátítását.
   
  Camelback kedveli ezt.
 12. kros

  kros Állandó Tag

  Kedves BKriszta81, itt van az Általad keresett dokumentum, menj vissza az 1. oldalra.
  De ezt NEM a vezetők kapták, ezért nem is értettem, ki és miről beszél. Ez egy közlemény, amely mindenki számára nyilvános.

  Ebből is látszik, hogy ugyanabból a tényanyagból nem mindig jutunk azonos következtetésre.
  Az OH értelmezésének kikérése folyamatban van, ha lesz válasz, biztosan valaki idehozza.
  Azért annyit még ideírok: ahogy itt sem állítja senki, hogy tévedhetetlen, ugyanúgy ez másra is igaz ám.
  Volt már eset, nem is egy, amikor e fórumon (csak tájékoztatásként, a törzsközönség több, mint egy éve itt van) néhány kérdést másként ítéltünk meg.
  E fórum legnagyobb ereje, hogy sokan, sokfelől, sokféle tapasztalattal írunk.
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2015 Május 7
 13. Abigail65

  Abigail65 Tag

  Kiegészítés Kros válaszához ( avagy; még egy indok amiért nem jelentkezhetsz)
  326-os Kormányrendelet 14.§ (1) bek.
  14§ (1) Ha a pedagógus-munkakörre létesített foglalkoztatási jogviszony esetén a fizetés nélküli szabadság a harminc napos időtartamot meghaladja, a minősítési eljárás a harminc napot meghaladó fizetés nélküli szabadság megszűnését követően kezdeményezhető.


  Jelenleg fizetés nélküli szabadságon (gyed-en) vagy, akkor a 326-os Kormányrendelet 14.§ (1) bek. úgy rendelkezik, hogy a minősítési eljárás a fizetés nélküli szabadság megszűnését követően kezdeményezhető. Tehát gyed alatt nem jelentkezhetsz. . Ezen az sem változtat, ha szeptembertől visszamész dolgozni. A minősítésre történő jelentkezéshez az kellene, hogy március 31-én már ne légy gyeden.[/QUOTE]


  Ezekszerint a gyes, gyed, hosszabb táppénzek nem számítanak be a szakmai gyakorlati időbe? Ki , milyen szerv ellenőrízheti ezt, mert mi a felsorolt jogviszonyokat beszámítottuk a gyakorlati időbe?
   
  borsoderika és Krémusz kedveli ezt.
 14. iluli

  iluli Állandó Tag

  Bocs, ha félreértelmezhető voltam, egyáltalán nem gondolom tévedhetelennek magam. Sőőőőt!!!!!. Csak gondoltam, ezt is feltöltöm, mert ez is azt igazolja, hogy mennyire nehéz egy-egy jogszabályt értelmeznünk. Még a Nálunk (nálam biztosan ) sokkal-sokkal okosabbaknak is.
   
 15. kros

  kros Állandó Tag


  Ezekszerint a gyes, gyed, hosszabb táppénzek nem számítanak be a szakmai gyakorlati időbe? Ki , milyen szerv ellenőrízheti ezt, mert mi a felsorolt jogviszonyokat beszámítottuk a gyakorlati időbe?[/QUOTE]
  Rosszul tettétek... A 326-os egyértelműen fogalmaz, a szakmai gyakorlat megállapításánál, s ezt 2013 szeptemberében kellett elvégezni. Javaslom az önellenőrzést, majd annak alapján a KIR-ben az adatok pontosítását, haladéktalanul. Ez pl. a különös feltételeknél bemeneti feltétel. Most, hogy ezt előhoztad, lehet, írok az OH-nak, hogy minősítésnél ezt vizsgálnunk kell, vagy vizsgálhatjuk-e. Az biztos, hogy a vezető felel a KIR-ben lévő adatok pontosságáért. De gondolj bele: sok esetben évfüggő a magasabb fokozat, ha nincs meg, nem is lehet érvényes...
   
 16. melinho

  melinho Állandó Tag

  Az OH értelmezésének kikérése folyamatban van, ha lesz válasz, biztosan valaki idehozza.

  Kedves Kros!
  Szerintem az általad említett dokumentum a 2016. évi minősítési tervbe történő felvétel különös feltételei ami tényleg az 1. oldalon található, viszont az általam említett az, hogy a vezetőpedagógus szakvizsgás képzés értelmezése folyamatban. Március végéig az Oktatási Hivatal tájékoztatót fog küldeni ezen képzésbe beszámítható képzések listájáról,ami a 2016.évi mesterpedagógus fokozathoz szükséges minősítési eljáráshoz szükséges. Ezt az információ nem nyilvános a vezetőnőm tájékoztatott. BKriszta81 ezt a közleményt kérte tőlem, hogy osszam meg, de a teljes közlemény számomra nem ismeretes, mert én csak tájékoztatva lettem a vezető által.
   
  BKriszta81 kedveli ezt.
 17. kros

  kros Állandó Tag

  Akkor ez nem minden vezetőnek szóló infó, csak annak, aki kérte. Lehet, emiatt, de félreértettem.
   
 18. Szamóca88

  Szamóca88 Állandó Tag

  Csatlakozom Gudiszhoz,:cool:ez a társaság- akikkel az elejétől kezdve önzetlen segítséget kaptunk portfólió írás közben,- a mai napig együtt gondolkodva, segíti a szükség szerint rászorulókat! Igaz, h. csak "virtuálisan", de nagyon sok esetben támogattuk, segítettük egymást, ha kellett szakmai kérdések megbeszélésében, ha úgy alakult, lelki támaszként, de mindig volt, aki ÖNZETLENÜL!!!!szó nélkül segített!:dr_24:
   
 19. Adél71

  Adél71 Állandó Tag

  Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy van e- köztetek olyan kolléga akinél a tavalyi évben is volt szaktanácsadói látogatás és idén is lesz visszatérő. Milyen dokumentumok kellenek akkor? Ha valakinek van már tapasztalata legyen szíves ossza meg. Köszönöm!
   
 20. zsulike69

  zsulike69 Állandó Tag

  „1/A. melléklet a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelethez
  1. A Pedagógus I. fokozatba történő besorolás értékelése 2015. évben
  A B 1 Az értékelés elemei % 2 A pedagógus teljes szakmai tevékenységét bemutató portfólió értékelése A portfólióvédés értékelése 60 3 Ha a munkakör részét képezi foglalkozás, tanóra megtartása, a pedagógus által vezetett foglalkozás értékelése Ha a munkakör részét nem képezi foglalkozás, tanóra megtartása, a munkakör ellátása során keletkezett dokumentum elemzése 40
  2. A Pedagógus II. fokozatba történő besorolás értékelése 2015. évben
  A B 1 Az értékelés elemei % 2 A pedagógus teljes szakmai tevékenységét bemutató portfólió értékelése A portfólióvédés értékelése 60 3 Ha a munkakör részét képezi foglalkozás, tanóra megtartása, a pedagógus által vezetett foglalkozás értékelése Ha a munkakör részét nem képezi foglalkozás, tanóra megtartása, a munkakör ellátása során keletkezett dokumentum elemzése 40

  11
   
 21. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Technikai segítség pedagógus szakmai gyakorlat kiszámolásához

  Itt kezdeményezhető az adategyeztetés, ügyfélkapun keresztül:
  Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Központ honlapja.

  "A nyugdíjbiztosítási adategyeztetési eljárás célja, hogy az ügyfél a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban található valamennyi bejelentési adatáról tájékoztatást kapjon, továbbá, hogy az esetlegesen hiányos, téves adatok javítására, törlésére, beszerzésére is sor kerüljön. Az eljárás kérelemre kizárólag elektronikus úton indítható. A kérelmet az ügyfélkapu regisztrációval rendelkező személyek az erre a célra rendszeresített nyomtatvány letöltésével nyújthatják be."


  A kitöltéshez nyomtatványkitöltő program telepítése szükséges. Ennek lépéseit lásd a csatolt útmutatóban.
   

  Csatolt fájlok:

 22. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  KLIK-fenntartású intézményekben érvényes Kollektív Szerződés részlete:

  6. Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól

  6.1. A közalkalmazottat az Mt. 55. § (1) bekezdésében felsoroltak mellett, előzetes kérésére a munkáltató mentesíti a munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a következő esetekben:
  • a) Ha a közalkalmazott az intézmény beiskolázási tervében meghatározottak szerint kapcsolódik be a pedagógus továbbképzésbe [277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 6. § (2)-(7) bek.]. A mentesülés a továbbképzésen való megjelenés napjára, valamint a vizsgák napjára és vizsgánként további kettő-kettő munkanapra szól;
  • b) A minősítő vizsgán való részvételre a vizsga napján, továbbá a vizsgára történő felkészüléshez tovább két munkanapra.
  • c) A minősítési eljárásban való részvétel napjára, valamint a minősítési eljárásra történő felkészüléshez további egy munkanapra.
  • d) A továbbképzési program, illetve a munkáltató egyedi engedélye alapján felsőfokú iskolai rendszerű képzésben való részvétel esetén a kötelező foglalkozásokon, szakmai gyakorlaton való igazolt részvétel, továbbá vizsgánként – a vizsga napját is beszámítva – négy munkanap idejére.
  6.2. A kiesett munkaidőre az a)-c) pontokban foglaltak esetében a résztvevők számára távolléti díj jár, a d) pont szerinti esetben a felek megállapodása szerint jár díjazás.

  6.3. A 6.1. pontban foglaltakhoz képest a tanulmányi szerződésben a felek kedvezőbb feltételekben is megállapodhatnak.

  pdf: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kollektív Szerződése
   
  eszter67 és jutkabe kedveli ezt.

Megosztás