Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása

kros témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 Március 1.

 1. kros

  kros Állandó Tag

  A 2017/2018-as céldátum már nem szerepel, másutt sem, vagyis a 2013. szeptember 1-jei általános besorolás (ped1)-ben eltöltött idő számít.
  vagyis 6 év elteltével lehet, 9 évvel viszont kötelező a minősítés, tehát a 2022 az új végső határnap.
  Röviden: az általános szabály lépett érvénybe mindenkinek.
   
 2. cseplinné

  cseplinné Állandó Tag

  Én óvodai viszonylatban kérdezem. Ott 6,5 óra a napi kötelező munkaidő. Ezek szerint ebben az időintervallumban kell a hospitálást is megtenni. A helyettesítést meg kell oldanunk.
   
  ladysla kedveli ezt.
 3. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Igen.
   
 4. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Én úgy gondolom, ezt a kérdést rugalmasan kell kezelni. A hospitálás mindenkinek hasznos, de ha nem muszáj, iskolában sem a tanítási óra terhére történik. Erre (is) jó lehet az a bizonyos kötött munkaidő, de ha abban nem megoldható, akkor ott a 32 órán felüli rész. Sőt, ha valami szakmailag kiemelkedő esemény várható, akkor a szabadidőmből is szívesen áldozok rá. (Ezt nem várnám el minden kollégától...) Ha egy óvodában másképp nem megoldható, akkor megszervezném a helyettesítést. Lehet, hogy épp a vezetőnek van is erre óraszáma.
   
  cseplinné kedveli ezt.
 5. cseplinné

  cseplinné Állandó Tag

  Egyetértek Veled mindenben. Én is a szabadidőmből szoktam a hospitálásokat és továbbképzéseket stb. megtenni, mivel hasznosnak tartom. A helyettesítés legtöbbször sikerül (sikerült) is, azonban amióta óvoda összevonások történtek és a jelenlegi vezetőnk és a helyettese több óvoda körül "forog" , és az intézményünket vezető kolléga csoportban is dolgozik (tehát nem függetlenített), csak az óvónő kollégákra tudunk támaszkodni. S mivel a belső önértékeléses munkákkal az adminisztrációk is növekedtek, ezeket is mind a 32+ 4 óra terhére tudjuk megtenni. Szerintem túlságosan túl vagyunk terhelve! Azok is akik az ezzel járó feladatokat ellátják és azok is akik a csoportban adott időben helytállnak. S ahogy olvastam a nevelést segítő (ped. asszisztensek ) minősítő eljárását is bevezetik, ehhez is ki kellene dolgoznunk a intézményben 2016. október 1-jéig a helyi értékelési szabályzat előírásait is, s majd később a minősítésüket és a vele együtt járó adminisztrációkat is. :(
   
  Verőce kedveli ezt.
 6. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Valamelyik OH-s ppt-ben többször is azt olvastam, hogy a NOKS pedagógus végzettségűekről beszél. Ezt én úgy értelmezem, hogy a pedassz nem kerül be, ha nincs pedagógus diplomája. Tévedek? A törvényt nem kerestem meg a pontos szövegért.
   
  cseplinné kedveli ezt.
 7. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Igen, rájuk vonatkozik.
  326/2013-as Kr. 8.§
  "(1b)37 A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak esetében a minősítő vizsga - az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően - magában foglalja ..."

  Persze ettől még sok munka, "munka mellett".
   
  cseplinné és ladysla kedveli ezt.
 8. bokorfe

  bokorfe Állandó Tag

  Szeretném megkérdezni, hogy a portfólióban az internetes forrás letöltésének dátumát is jelezni kell?
   
  szullone kedveli ezt.
 9. szullone

  szullone Állandó Tag

  Igen, az utolsó letöltés idejét.
   
 10. Nadinee

  Nadinee Állandó Tag

  Sziasztok!
  Én is novemberi feltöltő vagyok. Német nemzetiségi suliban tanítok iskolaotthonos rendszerben. Matematikából fogok minősülni, mert annak oktatása 2 nyelvű. Szabadon választottként szociogrammot szeretnék elkészíteni a másodikosaimmal. Nincs valakinek véletlenül valami egyszerűsített forma? Én összeeszkábáltam egyet, de nem tudom mennyire megfelelő. Vagy később tüntessem fel,hogy saját kútfőből készítettem?
  Köszönöm Nadine
   
 11. nhpeti

  nhpeti Tag

  Sziasztok!
  Lehetséges, hogy még nem nyílt meg a felület ahova novembember 30-ig fel kell tölteni a portfóliót?
   
 12. beapeti

  beapeti Állandó Tag

  Még nem nyílt meg a felület. Úgy tudom, hogy november 25-ig kell feltölteni a portfóliót.
   
 13. nhpeti

  nhpeti Tag

  Tényleg, elnéztem a dátumot. Köszönöm szépen.
   
  beapeti kedveli ezt.
 14. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  ÚJ! A 2017. évi Pedagógus I., valamint a Pedagógus II. fokozat megszerzésére irányuló minősítővizsgára, illetve minősítési eljárásra való felkészülésben az „Útmutató a pedagógusok minősítési rendszerében a Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozatba lépéshez" című dokumentum, az Útmutató negyedik, javított változata nyújt segítséget.

  ÚJ! A 2017. évi minősítővizsgára, minősítési eljárásra készülő pedagógusok munkáját segítő Útmutató a pedagógusok minősítési rendszerében Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozatba lépéshez (pdf)
  ÚJ!
  A 2017. évi minősítővizsga. minősítési eljárás során az e-portfólióba feltöltendő dokumentumok mennyisége az emberi erőforrások minisztere jóváhagyása alapján az alábbiak szerint változik:

  ÚJ! A 2017. évi minősítővizsgára, minősítési eljárásra készülő pedagógusok munkáját segítő dokumentum az e-portfólióba feltöltendő dokumentumok mennyiségéről (pdf)

  "A 2017. évi minősítésre vonatkozó kiegészítő útmutatók felületen történő frissítéséről hamarosan a honlapról tájékozódhat. A portfólió elkészítése, feltöltése a miniszter által jóváhagyott alábbi módosítások, egyszerűsítések figyelembe vételével szükséges:
  a. 6 óra/foglalkozásterv helyett 4 óra/foglalkozásterv
  b. 4-6 szabadon választható dokumentum helyett 2-5 db szabadon választható dokumentum"

  Pedagógus munkakör köznevelési intézményben, alapfokú művészetoktatási intézményben, ahol óra/foglalkozás tartása releváns

  A változások alapján a feltöltendő dokumentumok köre:
  • szakmai önéletrajz
  • a pedagógus portfóliója tartalmának eredetiségéről szóló nyilatkozat
  • intézményvezető esetében a foglalkoztatási jogviszony fennállásáról szóló munkáltatói igazolás
  • szakmai életút értékelése
  • pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatása
  • csoportprofil/egyéni profil/csoportprofil és nevelési terv/növendékprofil
  • tematikus terv/egyéni fejlesztési terv
  • tematikus terv/egyéni fejlesztési terv reflexiója
  • 4 db óra-/foglalkozásterv
  • 4 db óra-/foglalkozásterv reflexiója
  • esetleírás
  • hospitálási napló
  • hospitálási napló reflexiója
  • 2-5 db szabadon választható dokumentum
  • 2-5 db szabadon választható dokumentum reflexiója – amennyiben releváns
   
 15. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  "Megnyílt az elektronikus felület, ahová 2016. november 25-ig kell feltölteniük portfóliójukat/pályázatukat azoknak a pedagógusoknak, akik szerepelnek az oktatásért felelős miniszter által kiadott 2017. évi minősítési tervben Pedagógus I. vagy Pedagógus II. fokozatot, valamint Mesterpedagógus vagy Kutatótanár fokozatot megcélzó minősítésben. Az érintett pedagógusoknak portfóliót, illetve Mesterpedagógus/Kutatótanár pályázatot kell készíteniük és véglegesíteniük."

  2016. október 12. https://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogusminosites/megnyilt_az_e_portfolio2017/
   
 16. bb0119

  bb0119 Állandó Tag

  szia! Nekem is ugyanezt írta ki. Tudsz segíteni, hogy mi lehet a gond? Köszönöm! :)
   
  beapeti kedveli ezt.
 17. zsbb

  zsbb Állandó Tag

  Ez hol van leírva?
   
 18. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Mire gondolsz?
   
  gybado kedveli ezt.
 19. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  Segítség kéne. Egy kolléga 2014-ben lett kinevezve ped. asszisztensnek érettségivel. Nyáron megszerezte a pedagógus diplomáját. Eddig pedagógus asszisztensként volt gyakornok július óta a pedagógus bértáblával. Februártól van pedagógus álláshely és oda lesz felvéve. Így már pedagógusként kell majd minősíteni. Mikor? Beleszámít-e a ped. asszisztensi időszak és ott is melyik (diplomás, vagy mind)? Más az elvárás gyakornokként a két munkakörben. Írjuk át a szabályzatot, vagy mit kell csinálni?
   
 20. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Összesen mennyi bármilyen alkalmazotti éve van? Ha van 6 év bármilyen munkaviszonya (utcaseprő is jó), akkor ped1 lesz. 2 év szakmai gyakorlattal is ped1 lenne, de ahhoz feltételek vannak. Az egész témát egyébként a szakértőisben többször is elemezték, érdemes lenne végignézni.
  A 326-ost tanulmányozd :)
   
  vimoni kedveli ezt.

Megosztás