Minden ami Montessori

csilla001 témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2009 Június 2.

 1. csilla001

  csilla001 Állandó Tag

  Sziasztok!

  Arra gondoltam, hogy nyithatnánk egy topikot ami kifejezetten Montessoris tapasztalatokról szól. Ha esetleg könyvetek is lenne vagy egyébb anyagotok magyarul vagy angolul erről a témárol nagyon örülnék neki.
  Csilla
   
  helga1212 és hkingah kedveli ezt.
 2. Ancyk

  Ancyk Állandó Tag

  "A gyermek a legtökéletesebb teremtmény, mert egyedül ő tudja megalkotni saját egyéniségét. A gyermek lelke lágy viaszhoz vagy fehér papírhoz hasonló, ahová magának a gyermeknek kell belevésni a képzeteket." /Maria Montessori/

  „...Az ember, aki nem élhet megfelelő környezetben nem fejlődhet
  normálisan és így meg sem ismerhetjük valódi lelki életét.”
  /Montessori /

  „Minél tökéletesebb a környezet, annál kevesebb beavatkozásra van
  szükség a felnőtt részéről.” /Montessori /
  . /Montessori /
   
 3. csipkebogyo

  csipkebogyo Állandó Tag

  Kovács Éva

  Az olvasás és az irás tanitása Montessori módszerével

  Maria Montessori pedagógiája a ma pedagógusainak is sok újszerű megközelítést, felfogást, eszközt ajánl az írás, az olvasás és a nyelvtani ismeretek tanításához. A budapesti Batthyány Lajos Általános Iskola pedagógusai már 10. éve Montessori-szemléletű módszert alkalmaznak. A cikkben olvasható Maria Montessori rövid életrajza és munkássága, emellett tájékoztatást nyújt a magyarországi Montessori-iskolákról is. A munka nem tudományos, elméleti igénnyel, hanem gyakorlati példákkal, ötletekkel mutatja be a Montessori-szemléletű tanítást. Betekintést nyújt az időbeosztás, a szervezési lehetőségek és a munkaformák alkalmazásába. Bemutatja a módszerre oly jellemző eszközöket, amelyek biztosítják a gyermekek személyre szabott oktatását. Az írás célja az, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a módszer frissességét, aktualitását és előnyeit, valamint kedvet adjon a Montessori-pedagógiához, talán még a kipróbálásához is.


   
 4. csilla001

  csilla001 Állandó Tag

  Állatok 1

  Köszönöm a hozzászólásokat.
  Én is szkenelgetek és hamarosan sok anyaggal jövök.
  Üdv.
  Csilla

  1. Animal Families
  forrás: Montessori for Everyone 2009
  2. Clssification of Animals
  3.Animal Tracks
  forrás: Montessori for Everyone 2008

  Hamarosan jön a folytatás...
   
  Baranka16 kedveli ezt.
 5. Trisa

  Trisa Állandó Tag

  Sziasztok!
  Mi a véleményetek? Van két lányom. A nagyobbik öt éves és issza magába a tudást. Két éves kora előtt már teljes dalokat tudot dallamhelyesen, pontos szöveggel elénekelni. Hitéleti kérdéseket vitat meg. Szellemesen viccel, és nagyon szépen választékosan fogalmaz. Fegyelmezetlen, féktelen, de szerintem a suli számára az információk tárháza lesz. Lényeg, hogy figyeljenek rá.
  A kisebbik most három, még nem tud és nem is akar egy dalt, vagy verset sem elmondani. Nehezen oldódik fel. Nem jegyez meg semmit. Szintén választékosan beszél és jó a képzelőereje, szereti irányítani az eseményeket, de nagyon zárt nagyobb tömegben. Valószínűleg hozzám hasonlóan nehezen fog tanulni, az iskola egy rémálom és csupa nyűg lesz számára.
  Neki segítene ez a Montessori tanulás? Vagy tudtok ajánlani valami mást?
  Köszi!
   
 6. rozija

  rozija Állandó Tag


  Szia!

  A én mindkét gyerkőcnek WALDORF típusú oktatást javasolnék.
  http://www.nyiregyhaziwaldorf.hu/18-kerdes.html
  Ebben a rendszerben a arra teszik a hangsúlyt amiben a gyerek tehetséges. Nagyon humánus és újszerű iskola.
  Nézz utána! :)
   
 7. v78ildiko

  v78ildiko Állandó Tag

  Köszönöm szépen, még visszanézek! :)
   
 8. csilla001

  csilla001 Állandó Tag

  1.Bead stair activities: Montessori for everyone
  2.Bedroom nomenclature: Montessori for everyone
  3. Cardsend counters: Montessori for everyone
  4. Araund the house
   
  micccike és martisa kedveli ezt.
 9. bongyi1

  bongyi1 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Nagyon örültem,amikor megláttam ezt a topikot.Anyukám óvónőként dolgozik,és a csoportban a Montessori módszert alkalmazzák.
  ha esetleg gondolkodtok e módszer alapján dolgozó óvodaválasztásban,talán tudnék segítséget nyújtani néhány információval.

  montessori nevelés célja:független,önmagát ellátni képes,dolgos,kreatív,önálloan gondolkodó,problémamegoldó,segítőkész ember formálása.Koncepciojának lényege,hogy a gyerekek saját tevékenységük során tanulnak.Alapfeladat olyan környezet létrehozása,amely a gyerekeket minél több örömet nyújtó,életkoruknak megfelelő,és képességeiket fejlesztő tevékenységre motiválja.

  A Montessori csoportban a falakra- a gyermekek szemének megfelelő magasságban- szép képeket,művészi reprodukciókat helyeznek.Virágok,szobanövények kerülnek a csoportba,ezeket a gyerekek maguk ápolják.Állatokat is kaphatnak,amelyeket a gyerekek látnak el,táplálnak gondoznak.
  Anyukám csoportjának egy papagája van,hétközben a gyerekek gondoskodnak róla,hétvégente pedig mindig más kisgyerek viheti haza,ami gyerekeknek nagy örömet okoz,hogy 2 napig otthon neki is lehet állata és ez idő alatt neki kell gondoskodni a kis madárról.

  Montessori ragaszkodik a vegyes életkorú csoportokhoz.A vegyes csoportokban,ahol3-6 éves gyerekek vannak,a nagyobbak gyakran segítenek a kisebbeknek.A kicsik sokszor figyelik a nagyokat,hogy ők mit csinálnak.a kisebbek természetesnek találják,hogy a nagyobbak többet tudnak.A nagyobbak készségesen segítenek nekik és felelnek a kérdéseikre.Kölcsönös tanítás és tanulás alakul ki köztük.A gyerekek megismerik egymás tulajdonságait,szokásait és kölcsönösen tolerálják,becsülik egymást.

  Nekem a vegyes csoportokkal kapcsolatban mindig voltak fenntartásaim,nem értettem,hogyan lehet egyszerre foglalkozni egy három és egy 6 évessel.Nagyobbik fiamat épp ezért tiszta kiscsoportba irattam.
  Azóta többször voltam bent anyukámnál az oviban,és azt tapasztaltam,hogy akármennyire hihetetlen,de nagyon jól lehet dolgozni egy vegyes csoportban,a nagyok a kicsiknek húzóerőt jelentenek,sokat tanulnak tőlük,a nagyok viszont megtanulnak tolerálni dolgokat,aminek nagy hasznát veszik majd az isklában.

  Anyukámnak voltak már tiszta kis-közép és nyagycsoportjai ,valamint vegyes csoportjai is.Az ő tapasztalata az,hogy egy vegyes csoportban sokkal kedvezőbben alakul a kommunikációs képességek fejlődése.A kicsik sok szót,kifejezésformát,tisztább beszédet tanulnak a nagyobbaktól.Sokszor az elmondott mesékből,versekből is sokat jegyeznek meg a kicsik.A kölcsönös segítségnyújtás, a közös munka és játék során egyre több szál köti egymáshoz a gyerekeket.

  Montessori zenei nevelése:Montessori sajátos eszközt dolgozott ki a zenei hangok felismerésének gyakorlására.Ez a harangsor,ami 26 fatalpakra erősített kis harangokból és egy ütőpálcából áll.
  Lehetséges feladatok:a pálcával a harangok megütésével a hangok párosítása,sorba rakása hangmagasság szerint,egyszerű dallamok improvizálása,lejátszása.

  A gyerekek az éneket azáltal szeretik meg és énekelnek maguk is spontán és szívesen,ha a pedagógus minél gyakrabban énekel nekik,velük,mindig az alkalomnak megfelelően,a hangulatból fakadóan.

  Anyukámtól tudom,hogy ezek a Montessori eszközök nagyon drágák,a csoportok,ahol e módszer alapján tanítják a gyerekeket,rendszerint pályázati pénzekből tudják beszerezni ezeket a drága,de rendkívül hatékony,és a gyermek fejlődését nagymértékben elősegítő eszközöket.

  montessori eszközök a forma érzékelésének fejlesztésére,Pl:gombos zsák,Gyöngyös zsák,Titokzsák.Ezek az eszközök biztosan megtalálhatók a Montessori modszeres csoportokban,de,egy kicsit leegyszerüsítve mi is gyakorolhatjuk ezeket a feladatokat otthon a gyermekeinkkel.

  Gombos zsák: egy kis zsákba háromszor 4 db különböző nagyságú vagy formájú gombot teszünk.
  Feladat:a zsákba belenyúlva,tapintással kiválasztani az azonos nagyságú gombokat.Később sorba lehet rakni nagyság szerint.
  Gyöngyös zsaák:A feladat ugyanaz
  titokzsák:egy zsákba különböző nagyságú és formájú-a gyerek által jól ismert-kis tárgyat teszünkpl:kulcs,pénz,radír
  Feladat:Csukott szemmel belenyúlni a zsákba,tapintással megállapítani,mi van a kezünkben és nevén nevezni.

  Eszközök a szaglóérzékelés fejlesztésére:
  Ha van egy kis időnk,ezt a feladatot is elő tudjuk otthon készíteni.Szükségünk van jól zárható kis üvegekre,melyekbe különböző illatú anyagot teszünk,kettőbe-kettőbe azonos illatút.Pl:ecet,paprika,bors,vagy más jellegzetes fűszer.
  Feladat:az azonos illatuak párosítása és a szagok megnevezése.
  /Az üvegek alját azonos jellel látjuk el és akkor a gyerekek önállóan tudják magukat ellenőrizni/

  eszközök az ízérzékelés fejlesztésére:ezt is gyakorolhatjuk és játszhatjuk otthon a gyerekkel,szükségünk van jól zárható üvegekre,melyekbe jellegzetes ízű folyadékokat töltünkpl: citromos víz,sós viz,narancsital,málnaszörp.
  Feladat:szemcseppentővel a kézre cseppenteni,megnyalni,megnevezni az ízeket,majd párosítani
  A megtanulandó szavak: édes,sós,savanyú,keserű

  Eszközök a geometriai formák megismeréséhez:rendszerint több eszköz is jelen van a csoportokban,amikkel a geometriai formákat gyakorolhatják a gyerekek,de ami otthon is kivitelezhető,a mértani titokzsák.
  Kisebb méretű mértani testeket egy zsákba teszünk.A gyerek tapintással találja ki,mit rejt a zsák.Ezzel a feladattal a geometriai fogalmakat lehet megalapozni.

  montessori a kisgyerekkorban fontosnak tartja a szabad mozgás állandó biztosítását.Szerinte a legfontosabb probléma az egyensúly megtartása.Fontosnak tartja az alapmozdulatok tanítása mellett,a zenére történő improvizált mozgást.

  sajátos mozzanat a csendjáték,melyet a gyerekek játékként vagy játékos feladatként élnek meg.A pedagogus halk zenével jelzi,hogy most csendjáték következik,amit a gyerekek nagyon kedvelnek.anyukámnál az oviban egy vonalon kell a gyerekeknek végigmenni,ugy,hogy a lábfejüket mindig a vonalra tegyék.

  talán a legizgalmasabb formája a csendleckének,amikor a gyerekek becsukják a szemüket és hallgatják a csendet.Rájönnek,hogy teljes csend nincs.Nagy élmény a mozgásinger leküzdése,az uralkodás önmagunkon.

  Montessori gyerekméretű asztalokkal és székekkel rendezi be ovodáit.a gyermekek számára elérhető helyre kerül a csengő,a mosdó,a ruhafogasok.Az eszközök alacsony,nyitott polcokra kerülnek,ahonnan bármikor elővehetik a gyerekek,és annyiszor dolgozhatnak vele,ahászor kedvük van hozzá.

  Néhány könyvcím,ami a Montessori pedagógiai renszerről szól:
  montessori Mária:Módszerem kézikönyve
  Montessori Mária: Előadások az új nevelésről
  B.Méhes Vera: milyen a Montessori rendszer?Értékelés és kritika

  Montessori szerint minden gyermekben megvan az Isten által megadott cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye,csak annak kibontakoztatását kell elősegíteni
   
 10. osztriga

  osztriga Állandó Tag

  Sziasztok!
  Szerintem tanítónénit kell keresni a gyerekeknek, és nem iskolát, vagy módszert. Minden a tanító személyiségén múlik. És a gyerek és a tanító interakcióján...egyiknek bejön, a másik utálni fogja...
   
  helga1212, PusiAndi és demag kedveli ezt.
 11. marhalabszar

  marhalabszar Állandó Tag

  Sziasztok!
  Kezdö pedagogus vagyok, de kaptunk izelitöt minden modszerböl. En ugy gondolom, hogy csak ez vagy az nem tul jo, ezek az altenativ pedagogiak csak addig jok a gyerekeknek, amig olyan iskolaban tanulnak. De atkerulve a gimibe nem biztos, hogy fel tudjak venni a versenyt a kökemeny tanulmanyi rendszerrel. Viszont a fejlesztö jatekok es modszerek szuper jok.
   
 12. pvargak

  pvargak Állandó Tag

  Kedves Bongyi!

  Örülök az ötleteknek- amelyeket a Montessori óvoda gyakorlataiból feltettél ( gombos zsák stb...) Nem értek eyget azzal, hogy nem kell módszer a gyereknek.Igenis kell! Nekem a gyerekeim egy vidéki óvoda vegyes csoportjába jártak- de igazán nem sok mindennel gazdagodtak ( na jó, egy.két verssel, dallal- a kicsi azzal sem igazán, mert mert neki nem volt kötelező foglalkozás, játszott egész nap- ami nem baj, persze, csak épp semmi irányított játék nem volt benne- arra pedig szükség van, márcsak a sikerélmény miatt is!). Én itthon szerintem több dolodra tanítom őket- persze úgy, hogy nem veszik észre, hogy tanulnak... A csend játékot nagyon jónak tartom- én is pedagógus vagyok, és felsőben is szoktam alkalmazni...Sok mindent nem tudok a Montessori módszerekről, de ha majd lesz időm hozzáolvasok.

  Kata
   
 13. agneti

  agneti Állandó Tag

  Sziasztok!
  Bocsánat, hogy belekotty, de Gyartmathy Éva ( a tehetséggel kapcsolatban vizsgálódik) mondta azt, hogy azért kell a foglalkozás a gyermeknek az óvodában, mert azt kéne, hogy megszokják, hogy egy kicsit el kell merülni valamiben, hogy oda kell egy kicsit figyelni arra, ami csinálnak.
  Valamennyi irányítás kell a gyermeknek, mert alapvető határok nélkül, a káosz romboló hatású. Remélem érthetően fogalmaztam :D
   
  ildidk és gyöngyös48 kedveli ezt.
 14. Targenor

  Targenor Vendég

 15. csipkebogyo

  csipkebogyo Állandó Tag

  Montessori óvodai neveléssel kapcsolatos cikkek az Óperencia magazin-ból. 1.
  Aki nem ismeri, ajánlom, hogy nézzen szét, nagyon sok hasznos dolgot fog találni:p:

  http://www.operencia.com/

  Az orrfújás

  Mikor arra került a sor, hogy kislányomnak megtanítsam az orrfújást, hirtelen falba ütköztem; egyszerűen nem tudtam, hogy miként magyarázzam el neki azt, hogy ne a száján, hanem az orrán át fújja ki a levegőt. Talán az egyik leghosszabb ideig tartott ennek a mindennapos dolognak a megtanítása.
  Íme a feladat, amit az orrfújás gyakorlására állítottam össze. Feltétlenül akkor mutassátok ezt be, amikor a gyerek nem náthás.
  Hozzávalók:

  egy tükör
  papír zsebkendő
  közeli szemetes

  A gyakorlat menete:

  Első rész – az orron való levegő kifújás gyakorlása:

  • Vegyél ki egy papír zsebkendőt és hajtsd szét.
  • Tedd az arcod elé és kérd meg gyermekedet, hogy nézze mit tudsz a zsebkendővel csinálni.
  • Vegyél egy nagy levegőt, csukd be a szádat és az orrodon keresztül erőteljesen fújd ki a levegőt. A papír zsebkendő meg fog mozdulni, ami nagyon tetszik a gyerekeknek.
  • Most kérd meg a gyerekedet arra, hogy nézze az arcodat amikor ugyanezt csinálod.
  • A zsebkendő lengése után kérdezd meg tőle: „A szám nyitva vagy csukva volt, amikor a zsebkendőre fújtam?” Ha a válasz nem helyes, kérd meg, hogy még egyszer nézze meg.
  • Most adj egy zsebkendőt a gyermekednek is, és együtt gyakoroljátok az orron át kifújást.
  [​IMG]

  • Második rész – az orrfújás gyakorlása:
  • Tedd a tükröt magad elé (vagy állj egy tükör elé).
  • Vegyél elő egy zsebkendőt és hajtsd félbe.
  • Először magyarázat nélkül, lassan végezd el a következő lépéseket:
   • Tedd a félbehajtott zsebkendőt az orrod elé és fújj bele egyet.
   • Szorítsd össze az orrodat a hüvelyk és a mutatóujjaddal.
   • Húzd el a zsebkendőt az orrodtól egy hirtelen mozdulattal, ujjaidat összeszorítva tartva.
   • Hajts egyet a zsebkendőn, majd törölgesd meg az orrod alatti részt.
   • Dobd a zsebkendőt a szemetesbe.
  A legtöbb Montessoris gyakorlatot csendben, magyarázat nélkül mutatjuk be a gyerekeknek. Lehet, hogy nem mindenki, de én ehhez a gyakorlathoz szeretek mégis hozzáfűzni valamit. Szóban is felsorolom a négy fontos lépést mielőtt még egyszer bemutatnám az orrfújást.

  1. Fújd (blow)
  2. Szorítsd (pinch)
  3. Húzd (pull)
  4. Töröld (wipe)
  Tapasztalatom szerint ez a 4 szavacska segít bizonyos gyerekeknek abban, hogy ne felejtsék el a lépéseket (főleg a másodikat, amelynek kihagyása finoman szólva is egy nem mutatós látványt okoz).

  [​IMG]

  Nagyon fontos: ezt a feladatot mindenképpen egy kézmosással fejezzük be.


   
 16. csipkebogyo

  csipkebogyo Állandó Tag

  Montessori óvodai neveléssel kapcsolatos cikkek az Óperencia magazin-ból. 2.

  A ruhafogas használata

  Óvodás gyerekek számára rendkívül fontos az, hogy minél több dolgot tudjanak önállóan, segítség nélkül elvégezni.
  A Montessori óvodás oktatásban kiemelkedő szerepe van azoknak a feladatoknak, amelyek a mindennapi élet munkáinak az elvégzésére készítik fel a gyerekeket. Ilyenek pl. az edényekből való kanalazás, öntögetés, az élő- és élettelen környezetnek a gondozása, és nem utolsósorban azok a feladatok, amelyek segítségével a gyermek saját magáról tud gondoskodni.
  Ezek közül mutatok be egyet - hogyan akasszuk fel kabátunkat egy fogasra.


  Mielőtt a gyermek ezt a feladatot el tudja végezni, az alábbi feladatot kell tudnia egyedül csinálni:

  • cipzárt felhúzni (vagy gombolni, attól függően, hogy mivel záródik a kabát, kardigán, stb.)
  Lépések:

  1. A kabát levétele után le kell ellenőrizni, hogy az ujjak nem fordultak-e ki. Ha igen, akkor kívülről, a kabát színéről benyúlunk az ujjába addig, amíg meg nem tudjuk markolni a kabátujj végét. Azt megmarkolva visszahúzzuk kezünket, és ezzel az ujjat kiigazítjuk.
  2. A kabátot tegyük a földre úgy, hogy a belseje legyen felül. Helyezzük a fogast a két ujj magasságába.
   [​IMG]


  1. Most hajtsuk be a kabát mindkét oldalát középre.


  1. [​IMG] [​IMG]
  2. Végül a cipzárt kell összeilleszteni majd azt felhúzni.

  [​IMG] [​IMG]


   
 17. csipkebogyo

  csipkebogyo Állandó Tag

  Montessori óvodai neveléssel kapcsolatos cikkek az Óperencia magazin-ból. 3.

  http://www.operencia.com/

  Gyurmakészités gyerekeknek

  Az alábbi gyurma receptet azért ajánlom, mert ezt már egy 4 éves gyerek is el tudja készíteni, nagyon kevés szülői segítséggel.

  Recept: 4 evőkanál liszt
  2 evőkanál só
  1 pipettányi olaj
  2 evőkanál víz (lehet ételszínezékkel színezett)


  A fenti hozzávalókat ki lehet mérni a gyermeknek előre, de úgy sokkal érdekesebb, ha ő végezheti a mérést is. Én ezt az utóbbi módszert használtam.
  Egy tálcára tegyük a következőket:

  • liszt egy edényben – az edényen egy matrica: 4
  • só egy edényben – az edényen egy matrica: 2
  • orvosi pipettás üvegcse (vagy babaételes üveg) olajjal – az edényen egy matrica: 1
  • üvegcsében a kimért színes víz
  • egy evőkanál a méréshez
  • egy keverőkanál
  • egy tál a gyurma készítéshez
  A gyurmakészítés menete:

  1. Vegyünk fel egy kötényt és takarjuk le az asztalt valamivel.
  2. A lisztből mérjünk ki 4 evőkanálnyit a tálba.
   [​IMG]
  3. A sóból mérjünk ki 2 evőkanálnyit és keverjük össze a liszttel.
   [​IMG]
  4. Tegyünk egy pipettányi olajat a liszt/só keverékbe. (Ha a pipettát nehéz egyszerre teleszívni, csináljuk kétszer, és az 1-es szám helyett tegyünk egy 2-es számot az üvegcsére.)
   [​IMG]
  5. Öntsünk egy kicsi színezett vizet a tálba – körülbelül a negyedét. Kevergessük.
   [​IMG]
  6. Ismételjük meg ezt a lépést amíg az összes víz el nem fogy.
  7. Keverjük addig a gyurmát a kanállal, amíg a liszt teljesen eltűnik (itt lehet, hogy kell egy kicsit segíteni a gyermeknek).
   [​IMG]
  8. A kanál helyett most használjuk a kezünket, és gyúrva dolgozzuk össze az összes anyagot.
   [​IMG]
  9. Kész is a gyurma, lehet vele játszani.
   [​IMG]
  10. Műanyag edényben vagy zacskóban lehet több napig is tárolni a gyurmát.


   
 18. kmarcsy

  kmarcsy Állandó Tag

  Hiszek a montessori módszerben! Én is egy ilyen jellegű iskolában dolgozom. Úgy gondolom sokkal jobb mint egy hagyományos teljesítményorienteált oktatás...főleg azoknak a gyermekeknek akik későn érőek.
  Marcsy
   
 19. kmarcsy

  kmarcsy Állandó Tag

  Mi rá vagyunk "szorulva", hogy magunktól találjuk ki eszközöket a montessorin belül...
  Íme egy ötletem...

  Persze ezeket ki kell vágdosni és lelaminálni....a gyerekek szívesen használják.
   
  Ganita79, sofiread, Andrea* és 1 másik tag kedveli ezt.
 20. kmarcsy

  kmarcsy Állandó Tag

  Saját magam által készített montessori eszköz

  Van jópár eszközöm...nagyon szívesen megosztom veletek még...ez jelenleg egy 4. osztályos... :D

  Készítsd el te is!
  1. Ezeket a cetliket ki kell vágni egyenként ...
  2. Fel kell ragasztgetni egy kicsit nagyobb színes lapra, kartonra ... 3. A hátoldalra felírni a műveletek végeredményeit...
  4. Lamináld le a kártyákat...majd vágd ki...
  Kész is vagy!!!

  Én színes kis műanyag dobozkában szoktam tárolni őket...így szebb és a gyerekeknek hívogató...

  Esetenként mielőtt leleminálom a kártyákat szoktam matricákat ragasztgatni a feladatokhoz...így még szebb és dekoratívabb...csak ez után fóliázom(laminálom le)!

  a feladat a tiéd, hogy csak egy kisgyereknek adod -e oda a játékot vagy kettőnek...vagy akár csoportban dolgoztatsz...egymást is kérdezhetik...
  A lényeg, hogy a hátoldalon fel legyen tüntetve az eredmény, s vissza tudják ellenőrizni magukat!

  Marcsy
   

Megosztás