Miniszterelnök-jelölti vitát kezdeményez a V18

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Február 14.

Melitta - 2018 Február 14, 16:31
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A „Válasszunk 2018!” csoport miniszterelnök-jelölti vitát kezdeményez, és felkéri valamennyi parlamenti frakció alakítására esélyes párt miniszterelnök-jelöltjét, hogy álljon ki nyilvános vitára a választópolgárok elé. A V18 a választásokig tartó szűk két hónapban három, pártok közötti szakpolitikai vitát is kezdeményez.


  2006 óta nem álltak ki nyilvános vitára az ország miniszterelnök-jelöltjei, holott a demokrácia egyik legfontosabb eleme, hazánk első számú érdeke a magyar politikai élet szereplői között zajló szabad és nyílt vita

  – írja közleményében a V18.

  Hozzátették, a felelős döntéshez elengedhetetlen, hogy az állampolgárok ismerjék az ellenzék terveit, a kormányzati döntések alternatíváit. A V18 csoport miniszterelnöki vitát kezdeményez az idei választások előtt, mert tagjai elkötelezetten hisznek abban, a magyar választók megérdemlik, hogy nyilvános vitában versenyezzenek a bizalmukért. A V18 hisz abban, hogy minden parlamenti frakció alakítására esélyes párt vezetője meggyőzhető egy ilyen vitáról.

  Senkinek sincs előjoga a hatalomra, bármelyik jelölt megszerezheti vagy elvesztheti a bizalmat. Ahol nincsen nyilvános vita a választáson induló pártok programjairól, elképzeléseiről, az nem teljes értékű demokrácia. A miniszterelnök-jelöltek közötti vita a választópolgárok megbecsülése. A döntés pedig egyedül a választóké

  – mondta el Balázs Péter, korábbi EU-biztos. Az egykori diplomata, uniós biztos és külügyminiszter a következő napokban a V18 nevében tárgyalást kezdeményez valamennyi érintett párttal a jelölti vitáról. Az egyeztetések eredményeiről folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot.

  A V18 csoport a választók megfelelő informálása és a demokratikus kontroll erősítése érdekében szakpolitikai vitákat is kezdeményez a választások előtt. A javaslat szerint a vitákat három témakörben folytatják le a parlamenti frakció alakítására esélyes pártok szakpolitikusai:

  • jogbiztonság, európai értékek, migráció,
  • gazdaság, versenyképesség, korrupció, fenntartható fejlődés,
  • oktatás, egészségügy, szociális ellátás.
  Biztosan lesz vita: magyar ember ugyanis kiáll az igaza mellett és büszkén képviseli azt. Hiszünk abban, hogy egyedül a programok összehasonlítása teszi lehetővé, hogy a választók racionális szempontokat mérlegelhessenek a választások előtt. A következő szűk két hónapban ezért tárgyalásokat kezdeményezünk a pártokkal a szakpolitikai viták részleteiről

  – mondta el Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

  A V18 a választásokig tartó időszakban folyamatos kampányt folytat azzal a céllal, hogy a választópolgárok minél szélesebb körét buzdítsa szavazásra. A mozgalom tagjai keresik azokat az együttműködő partnereket és támogatókat, akik kiállnak a kezdeményezés mellett.


  A V18 csoportnak jobboldali tagjai is vannak, itt a teljes lista:

  Andor László (közgazdász, volt EU-biztos)

  Balázs Péter (közgazdász, volt EU-biztos, a Bajnai-kormány külügyminisztere)

  Bárándy Péter (jogász, a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere)

  Bod Péter Ákos (közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke)

  Göncz Kinga (2004-2009 között a baloldali kormányokban esélyegyenlőségi, ifjúsági, családügyi, szociális valamint külügyminiszter)

  Holoda Attila (közgazdász, a második Orbán-kormány energetikai helyettes államtitkára)

  Mellár Tamás (közgazdász, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke)

  Pusztai Erzsébet (az Antall-kormány idején a Népjóléti Minisztérium politikai államtitkára)

  Raskó György (közgazdász, az Antall-kormány agrár-államtitkára)

  Székely Tamás (orvos, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány egészségügyi minisztere)

  Íme a Válasszunk! 2018 nyolcpontos petíciója:

  1. Állítsuk meg Magyarország kettészakadását, adjunk valódi esélyt a szegénységben élőknek társadalmi és anyagi helyzetük javításához, a középosztálynak a felemelkedéshez! Teremtsük meg a társadalmi integráció feltételeit! Létbiztonságot mindenkinek!

  2. Hozzuk létre a mindenki számára hozzáférhető és európai színvonalon működő egészségügyi ellátást! Állítsuk helyre az orvosok, az ápolók és általában az egészségügyben dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését! Fejlesszük az alapellátást, a szűrő és megelőző programokat! Elérhető egészségügyi szolgáltatást mindenkinek!

  3. Szülessen újjá a nemzetközileg versenyképes magyar oktatás! Állítsuk vissza a 18 éves korig tartó tankötelezettséget és a tanintézetek önállóságát! Támogassuk a fiatal nemzedék szellemi és testi fejlődését, emeljük minden szinten az oktatók megbecsülését és bérét! Neveljünk önálló és alkotó embereket a tudásalapú magyar társadalom számára!

  4. Teremtsünk tisztességes piacgazdasági viszonyokat! A magyar állam az európai normák szerint gondoskodjék a gazdaság szabályozásáról és a társadalmi javakat újraosztásáról! A magyar vállalkozások kapjanak igazi esélyt arra, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek legyenek!

  5. Módosítsuk az „illiberális” Alaptörvényt, állítsuk vissza a szociális jogállam társadalmi-politikai formáit és szervezeteit! Kezdjünk újra valódi társadalmi párbeszédet közös ügyeinkről!

  6. Aknázzuk ki a magyar nemzet számára az Európai Unió gazdasági, társadalmi és kulturális lehetőségeit, érvényesítsük az értékeit! Legyen Magyarország ismét az EU élcsapatában!

  7. A NATO-szövetségesekkel együttműködve védjük meg Magyarország biztonságát, korszerűsítsük a honvédelmet és az energiaellátást! Erősítsük Európában a hatékony határellenőrzést és küzdjünk a nemzetközi terrorizmus ellen!

  8. Építsük a nemzet egységét, segítsük a határainkon túl élő és dolgozó magyarokat, ne érhesse őket hátrány se itthon, se máshol! Állítsuk helyre Magyarország megbecsülését a világban!
  v18.jpeg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Február 14.

  1. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Orbán V. nem fog kiállni a vitára. Ő is tudja hogy elveszítené. Én is akármikor hülyét csinálnék belőle, és sokkal előbb mint hogy ő ki tudna hozni a sodromból (pláne mert előre számítanék rá ha odamegyek egy ilyen vitára, hogy erre a taktikára készülne). Gyurcsány meg pláne hogy győzne felette, akkor is legyőzné Ovit, ha még én is Ovit támogatnám hogy súgok neki... persze, ezt csak illusztrációnak szántam, nem mintha ilyen ambícióim volnának.

   Az az igazság, hogy szerintem Orbán Viktort még Trump is akármikor két vállra fektetné egy nyilvános vitában. Orbán addig erős a szónoklatokban amíg megírják helyette a beszédeit, és csak el kell mondania amit bemagolt, és senki nem tehet fel kérdéseket neki.
   Ernoe és obo kedveli ezt.
  2. obo
   obo
   sohasemadiktátorokmiattvandiktatúra
   setni kedveli ezt.
  3. kepike
   kepike
   Szerény beszéd ez kedves advocatus!
   johannsebastian kedveli ezt.
  4. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Nézd én elismerem hogy indulatos ember vagyok, ami nem jó dolog a politikai pályán. Kétségkívül, ez óriási hátrányom volna egy efféle vitában, mert egyfolytában görcsösen kéne igyekeznem, hogy visszafogjam magamat és ne jöjjek ki a sodromból, ne használjak csúnya szavakat stb.

   Ugyanakkor viszont ne feledjük már mégse, hogy író vagyok, nem is valami elsőkönyves szerencsétlenség hanem TÖBB MINT FÉLSZÁZ megírt jókora művel a hátam mögött! Ez azért elég sokat jelent szerintem adott esetben, mert messze több gyakorlatom van abban hogy adott esetben eszembe jusson valami frappáns riposzt. Pláne ha még improvizálnom se kéne netán mert előre készülhetek rá... Mégis, szerinted mikor szerzett O.V. ekkora gyakorlatot a szavak művészetében?! Ha el is ment pár órát szónoklatot tanulni, az sehol nincs ahhoz képest ha valaki legkevesebb 30 éven át ezzel foglalkozik minden szabadidejében, hobbyból...

   Emellett, a programozáshoz is értek. Ennek ott van köze a politikához hogy vélhető, magasan átlag feletti a logikai érzékem, mert vagy így születtem, vagy ilyenné „gyakoroltam ki” magamat. (vagy mindkettő...). Nem tudok róla, hogy O.V. bármivel is bebizonyította volna a kivételes logikai érzékét...

   O.V. egyetlen előnye velem szemben (az ismertségén kívül... bár nevezhetem inkább hírhedettségnek is...) az, hogy vélhetőleg jobban megy neki a magolás, hiszen ezt gyakorolta...

   Tudod mit, azok után hogy így élcelődni kezdtél a szerénységemen (holott sosem titkoltam hogy NEM vagyok szerény, sőt, nem is tartom érdemnek a szerénységet...), ezek után tényleg kedvem is volna kiállni Ovi pajtással egy vitára, teljesen mindegy hogy milyen témáról, csak legyen közérdeklődésre számot tartó. (vagy legalább tudományos). Csak hogy bizonyítsak... Szervezd meg kérlek, ha módod van rá!

   Már előre sajnálom a szerencsétlent, bár ki tudja, lehet hogy vesztés esetén se szégyenkezne, a vastagbőrűek állatfajába tartozik...
   kepike kedveli ezt.
  5. Birkanép
   Birkanép
   Az a helyzet, hogy OV azért nem áll ki ilyen vitákra, mert a hatalmon lévőnek soha nem érdeke egy ilyen vita, csak árthat saját magának, és semmit nem nyerhet vele.

   Ugyanis nagyon egyszerű a képlet: Van X időtartam, ami alatt a kihívó gyakorlatilag felelősség nélkül mondhat bármit, legyen az a legnagyobb marhaság. És nem is számon kérhető, mert ha nyer, és nem tartja be az ígéreteit, akkor simán azt mondhatja, hogy bocs, de nem számítottam arra, hogy ilyen állapotokat találok, amikor átveszem a hatalmat. Ha meg nem nyer, akkor meg pláne sose derül ki, hogy marhaságokat beszélt.

   Ezt a hatalmon lévő nem teheti, ő kénytelen reálisabb dolgokat ígérni, mert ő nem hivatkozhat másra, ha nem tartja be amit ígér.

   Ez ennyire egyszerű.

   Biztos vagyok abban, hogy egy akár számítástechnikai témájú vitában, ahol arról van szó, hogy mi mindent adnék a te vagyonodból a közönségnek, ha én nyerek, és akkor én rendelkezem a te bankszámlád felett, simán lenyomnálak. Ugyanis ez a vita helyzet hasonlít leginkább a miniszterelnök jelöltek vitájára. Te reális dolgokat mondanál, mert Te tudod, hogy mennyi pénz van a számládon, én meg bármilyen ökörséget, ami a hallgatóságnak tetszik. Mindig rád licitálnék, ha te 100-at mondasz, akkor én 1000-et. Ha megkérdezik, hogy hogyan, akkor sejtelmesen mosolyognék, hogy majd meglátják, ez az én titkom, nálam a bölcsek köve, és nem akarom most neked elárulni.

   Ahogy írtad, hirtelen természeted van, tehát én nem csak sokkal tetszetősebbeket mondanék, mint te, hanem ki is akasztanálak, és akkor még jobban lenyomnálak.

   És most ne gyere az USÁ-val, hogy ott bezzeg minden jó, mert az egészen más választási rendszer. Például ezekben:

   - ott a végén mindig csak két jelölt van. Itt lehet 5-6 vagy akár több, tehát lehetetlen olyan nyilvános vitát rendezni, ahol mindenki el tudja mondani amit akar. Egyszerűen azért, mert nincs rá idő.
   - ott egy elnök csak két ciklusban lehet egymás után, tehát legfeljebb minden második alkalommal új emberekről van szó. Itt is előnyben van a kormányzó párt embere, de nem akkorában, mint a hatalmon lévő. Ilyen helyzet volt most, a Trump vs Clinton esetben.

   Nálunk pont a versenyzők magas száma teszi irreálissá az ilyen vitákat. Gondolj bele, ha van egy téma, és arra mindenki kap 10 percet, akkor az első szabadon beszél, a második reagál arra, amit az első mondott, és elmondja, amit ő akar, a harmadik reagál az első kettőre, és megpróbálja elmondani, amit akar, a negyedik vagy nem tud reagálni, vagy nem tudja elmondani, amit akar, és hipp-hopp, elszaladt az első óra egy témával, amit ki se lehetett tárgyalni, mert viszontválaszokra nem is számoltunk időt. Egy négyórás műsorba 3-4 rosszul átbeszélt kérdés férne bele. Szóval, ez technikailag sem menne.

   Két versenyző esetén technikailag is van létjogosultsága. Az megint irreális, hogy OV külön-külön vitázgasson X versenyzővel. Ugyanis, akkor mindenkivel vitázgatni kellene, mert akit kihagy, mert komolytalan, és csak 0,000001%-os támogatású párt, akkor az meg azt mondhatja, hogy lám, tőle retteg az OV, de attól meg attól meg attól nem, mert azokkal kiállt, vele meg nem.
  6. johannsebastian
   johannsebastian
   Nos igen, csakhogy nem írót, rétort, pankrátort vagy önjelölt zsenit választunk, hanem - legalábbis közvetve - miniszterelnököt. :)
   Utoljára módosítva: 2018 Február 15
   udvarfy, FLAMINGO és varázsdoboz kedveli ezt.
  7. Birkanép
   Birkanép
   A "petíció" is nagyon jó...

   Mintha minden attól megvalósulhatna, hogy pusztán csak akarjuk. "Legyen..." Nem az a baj, hogy nem akarunk semmi jót, hanem az, hogy nincs mindenre elég erő/pénz. El kell dönteni, hogy mi a legfontosabb, ráadásul úgy, hogy azért minden másra is jusson valamennyi, és hogy működjön a verkli tovább.

   Azt hiszem én is kampányolni fogok ilyenekkel:

   1. Legyen örök élet!
   2. Legyen mindenki gazdag!
   3. Legyen mindenki diplomás!
   4. Legyen ingyen minden!
   5. Legyen mindenki egészséges!
   6. Legyen mindenkinek igaza!

   Ezek is vannak olyan jó pontok, mint a cikkbeliek.
   Utoljára módosítva: 2018 Február 15
  8. fych
   fych
   Érdemes meghallgatni a jelenlegi ellenzék ígérgetését. Egymás sarkát taposva licitálnak rá a másikra! Én is beszállok ebbe!

   Én például mindenkinek megemelem a fizetését 500.000 forinttal! Ja, és ezzel együtt adnék 13. 14. 15. 16. havi fizetést is. Na, ki szavaz rám!? :)

   Tét nélkül - hogy úgy mondjam, a nyilvánvalóan vesztesek lelki nyugalmával - én is tudok nyakló nélkül hülyeségeket ígérgetni. Azt szokták mondani, az az igazán szegény, aki még ígérni sem tud! :D
   udvarfy és setni kedveli ezt.
  9. Birkanép
   Birkanép
   Tízszeres nyugdíj!
   Húszszoros minimálbér!
   Külön ápoló mindenkinek a kórházban!
   Svédasztalos menza, korlátlan fogyasztással!
   Alanyi jogon járó lakás, gépkocsi, nyaraló!
   fych és setni kedveli ezt.
  10. tornando
   tornando
   Mindenképpen jó lenne.
   Nem csak azért mert a vád hogy gyáva miniszterelnökünk van.
   Elhárítva lenne
   Hanem megismernénk kik pályáznak a címre.
   Persze nem a valót tudnánk meg.
   De az állóképességüket meg lehetne ismerni
   Még csak nem is az ígérgetést várnám ott a műsorban
   Látni kell ki mennyire van formában
   Kiderülne miként tud vitázni metakommunikáció sok mindent elárulhat.Bebizonyíthatná Magyarország nem lépett le a demokratikus útról
  11. Melitta
   Melitta
   Azert nem 5-6 kihivoval kell szamolni hanem eggyel , aki a legtobb szavazoval bir. MInden part a kozvelemeny kutatast amugy is csinal es lehetne osszesiteni es egy vitat osszehozni.
   Igazad van aki nincs vagy meg soha nem volt kormany kozelbe az nem tudja mi is van a valosagban , altalaban nem is errol szoktak szolni a vitak.
   Meg vannak adva a temak az ido valum es moderacioval.
   Orban tesz magasrol a demokraciara , nem erdekli mit szolnak rola, hogy nem all ki, senkivel meg azt is benyeli hogy gyavanak tartjak.
   cat34 kedveli ezt.
  12. eddy56
   eddy56
   Nem eloszor tortenik, hogy lebecsulnek valakit.
   En kifejeztten szeretem, mikor a vitaellenfelem hulyenek nez.
   Az mar fel gyozelem
  13. Birkanép
   Birkanép
   Ezzel csak az a baj, hogy nem lehet tudni előre, ki hány szavazóval bír. Mert pont erről szól a választás.
   És azt egyik jelölt sem fogja mondani, hogy "nekem nincs esélyem, menjen más", mert mindenki egyformán akar nyerni.

   Magyarországon van kismillió párt. Abból 6-8 indul a választáson, és van 4-5 jelölt is OV-n kívül.

   Lattman Tamás
   Vona Gábor
   Széll Bernadett
   Karácsony Gergely
   Szigetvári Viktor
   OV

   Ez eddig hat jelölt. Ennyivel nem lehet nyilvános vitát rendezni. A vak is látja, és mivel így nem valószínű hogy lesz vita, könnyű kikiáltani OV-t gyávának. De ez a politika, nem kell mindennek igaznak lenni amit mondanak, a lényeg, hogy hangos legyen.
   udvarfy és setni kedveli ezt.
  14. Melitta
   Melitta
   Az e havi kozvelemeny kutatas 2% plusz minusz a sorend meg valtozhat.
   Vona 14
   Gyurcsany 12
   Karacsonyi 10
   Szel 6
   a tobbi 1% koruli vagy nem merheto ami a bejutast is megkerdojelezi.

   A legjobb eredmenyt eleronek kellene kiallni Orbannal, ha o kiallna.
   Akar melyik a 4 kozul kepviselni fogja a masik 3 velemenyet is mert csak koalicoba fognak tudni egyutt mukodni.
  15. fych
   fych
   Csak hogy nyilvánvaló legyen, miről is szól a választás - félretéve az ideológiai szembenállásokat:

   https://index.hu/gazdasag/2018/02/15/egyre_tobb_magyar_tud_felretenni/

   Egyre optimistábban látják pénzügyi helyzetüket a magyarok, 2015 és 2017 között két és félszeresére nőtt azok aránya, akik szerint a pénzügyi helyzetük egyre jobb, jelentősen nőtt a rendszeresen takarékoskodók aránya és azoké is, akik képesek nagyobb összegű kiadást finanszírozni kölcsön felvétele nélkül - közölte az Intrum nemzetközi követeléskezelő csütörtökön az MTI-vel legutóbbi felmérésük eredményét.
   Az Intrum követeléskezelő vállalatcsoportja évente készíti el Európai fogyasztói fizetési jelentését, legutóbbi elemzésük a 2015 és 2017 között készült kutatások adatait összegzi. A felmérés szerint

   • 2015-ben a magyar válaszadók 15 százaléka, 2017-ben 37 százaléka mondta azt, hogy pénzügyi helyzete egyre jobb lesz, az európai átlag 2015-ben még jóval a magyarországi felett volt, 26 százalék, 2017-ben azonban alig volt különbség, az európai válaszadók 38 százaléka volt optimista.
   • 2015-ben a magyar válaszadók 27 százaléka, 2017-ben 43 százaléka érezte úgy, hogy reális esélye van jelentősen javítani gazdasági helyzetén, 2015-ben az európai válaszolók 43 százaléka, 2017-ben 47 százaléka tartotta ezt reálisnak.
   • 2015-ben még csak minden harmadik ember, a magyar válaszadók 36 százaléka gondolta fontosnak a számlák időben történő kiegyenlítését szemben a 52 százalékos európai átlaggal. Tavaly a magyar válaszadó 49 százaléka vélekedett így, az európai átlag 53 százalékot tett ki.
   Az elmúlt évek növekvő pénzügyi stabilitását mutatja, hogy a Magyarországon egyre többen képesek nagyobb összegű kiadást finanszírozni kölcsön felvétele nélkül. A magyarok 42 százalékának nem jelent gondot nagyobb összegű, akár fél havi fizetésnek megfelelő kiadás.

   A fentiek fényében nem kell azon csodálkozni, hogy az átlag választó nem foglalkozik a "sajtószabadság lábbaltiprásával", a "lopásokkal", a "hatalmi ágak szétválasztásával". Ennyi.
  16. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Azért nem ártana, ha a megválasztott miniszterelnök legalább annyira értene ha nem is a vitához de az országhoz és a realitásokhoz mint akiket felsoroltál. Egyelőre azonban szerintem egy random módon kiválasztott ex-prostituáltnak is több tehetsége volna. Kivéve talán a saját zsebe megtöltését, abban OV biztos ügyesebb.
  17. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Ez a felmérés, meg statisztikák, meg közvéleménykutatások annyit érnek, mint azok amelyek Hillary Clinton fölényes győzelmét jósolták.

   Gondolod, ha Magyarországon élnék, s jönne egy közvéleménykutató felmérni engem is, én majd azt válaszolnám, hogy szar az életem, utálom Orbánt, nem tudok félretenni, depi vagyok, attól tartok jövőre ennél is rosszabb lesz?!

   Naná hogy nem ezt mondanám. Mert félnék hogy ha ezt mondom tényleg rosszabb lesz: kirúgnak a munkahelyemről...

   Értsd már meg hogy ott még mindig szocializmus van, csak átnevezték, s az emberek gyakran nem azt mondják amit gondolnak!
  18. cat34
   cat34
   Igen, szerintem is ez a vaskos valóság.
   Sokáig én is úgy gondoltam, hogy OV fél a vitától, de aztán rátaláltam egy 2006-os cikkre. Ebből egy részlet:

   "Viktor nem az a feladós típus" - mondta egy az elnökségi ülés részleteit ismerő fideszes politikus, aki szerint Mikola jelölése "nehéz döntés volt, órákon keresztül tartott a vita". A vezetőségen belül kialakult konfliktus miatt a választmányi ülés is késve kezdődött több résztvevő emlékei szerint, így a párt egyik legfontosabb fórumának tagjai kénytelenek voltak azzal számolni, hogy egész szombati napjukat elviszi a rendezvény. A vitatkozós elnökségi ülést követően végül maga Orbán jelentette be a döntést a választmány tagjainak. "Közölte, hogy miniszterelnök-helyettest akar jelölni, majd visszaült a helyére, és néma csönd következett" - idézte fel az egyik résztvevő, aki szerint amikor aztán Orbánnak feltették a kérdést, hogy kire gondolt, akkor felállt újra, és azt mondta, ha hallani akarják, "ám legyen, Mikola Istvánt szeretném kormányfőhelyettesnek".

   Azt hiszem ez mindent elmond, miféle ember és miért nem fog SOHA senki ellen killáni.
   tornando kedveli ezt.
  19. Melitta
   Melitta
   Merget nem lehet venni egy kozvelemeny kutatora se, de ma tarolnak es minden part sajat maga mereti fel tamogatottsagat.
   Nyilvan van aki nem mond igazat , de erre mondjak a 2% plusz minusz differenciat.
   Olyan meg nem volt hogy a semmibol mint pl most a Kisgazdapart a nem merheto tamogatatottsagbol kormnay valto lesz masfel honap alatt. Raadasul egyik part se tudja meg megkozeliteni se a Fideszt, csak ha osszefognak legalabbis a demokratikus ellenzek.
   Egy ilyen vita is segiti a valasztast de szinte lenyegtelen ki is allna ki Orbannal. Ez is egy lehetoseg csupan.

   Amerikahoz hasonlitani nem lehet tobb ok miatt se, mas a valasztasi torveny.
   Azert minden allamba elmentek az Elnok jeloltek es a sajat kozvelemeny kutatasuk is es a sok sok egyeb tv net eloszavazasok nem nagyon tertek el az elkepzelesuktol.
   Volt par allam ami "billego" azonos letszamu demokrata es republikanusok kuzdottek meg.

Megosztás