Mire számítsanak az angliai magyarok az EU új javaslata után?

Az EU elnöke sem zárja ki, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó külföldiek kevesebb szociális támogatást kapjanak, ám ehhez Londonnak bizonyítania kellene, hogy a vendégmunkások valóban gondot okoznak. Donald Tusk javaslatáról még ebben a hónapban döntenek a tagországok, a britek pedig az alapján voksolhatnak az EU-tagságuk mellett vagy ellen.

A körmönfont brit etikett és az unió barokkosan bonyolult nyelvezetének elegye az a javaslat, amellyel kedden örvendeztette meg Donald Tusk David Cameron brit miniszterelnököt. Az EU vezető testületének, a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanácsnak az elnöke 16 oldalban vázolta, mit gondol a britek reformelképzeléseiről.

Az elmúlt hónapokban nagy vihart kavart ötletek elfogadtatásától reméli azt a londoni kormány, hogy Brüsszel elismeri a szigetország „különleges státuszát”. A britektől pedig azt várják, hogy elismerik majd, azon túl, hogy kormányfőjük végre kiharcolt valamit Brüsszelben: érdemes bennmaradni a közösségben.

Tusk most közölt javaslatcsomagjáról – pontosabban ennek a tagországok által jóváhagyott változatáról – szavaznak ugyanis majd a brit EU-népszavazáson, várhatóan idén júniusban. A kormányfő egyébként a javaslatról annyit mondott: ha a végső változat is ilyen lesz, akkor a maga részéről támogatni fogja a bennmaradást.

A javaslatok azonban nem csak a briteket érintik, de több tagországot, és különösen közelről a magyarokat is. Nem csak azért, mert Orbán Viktor az elmúlt években Cameronhoz hasonló vehemenciával szállt szembe a brüsszeli javaslatokkal. De azért is, mert a legfontosabb pont, a szociális támogatások megnyirbálása hathat arra a több százezer magyarra is, akik kint dolgoznak.




Vészhelyzetben vészfék


Az EU többi tagországából érkező bevándorlók esetében London korlátozná a szociális juttatásokat. Ezeket a korlátokat fokozatosan oldanák fel, vagyis minél tovább dolgozott már valaki a szigetországban, annál több mindenre lenne jogosult. Cameron azt szeretné, hogy a korlátok azonnal lépjenek hatályba, ha a britek többsége az unióban maradás mellett dönt.

Tusk javaslata nem ennyire kemény, de a lengyel politikus számára nem is új. Az elnök szerint az ország behúzhatna egyfajta vészféket, ha úgy ítéli, szociális ellátórendszerét kockáztatja a nagy számú bevándorló. A vészhelyzet fennállását a tagországnak kellene bizonyítania, ám azt nem tartalmazza a javaslat, hogy pontosan milyen esetekben lenne jogosult a védőintézkedésekre, és ezeket mennyi ideig lehetne fenntartani. A bizottsági javaslat négyéves limitet határozna meg, de Tusk szerint az időtartamot a tagállamoknak közösen kell meghatározniuk.

A védőintézkedések hatályát egyszer meg lehetne hosszabbítani.
Emlékezhetünk hasonló rendszerre: a 2004-es bővítés után a régi tagok hét éven keresztül kvótarendszerrel korlátozhatták az új országokból – például hazánkból – érkező munkaerő beáramlását. Németország és Ausztria élt is ezzel. A két országnak öt év után bizonyítaniuk kellett a korlátozás további kétéves fenntartásához, hogy a nyitás súlyos zavart idézne elő a munkaerőpiacukon. Ezt 2009 tavaszán kérték, és az EU engedett is nekik. (Az akkori brit munkáspárti kormány 2004-ben még a szabad munkavállalás híve volt, a 2007-ben csatlakozott románok és bolgárok már szembesültek a korlátokkal.)

A szociális ellátások korlátozása sem feltétlenül ördögtől való, hiszen az Európai Bíróság korábban kimondta: ha valakinél bizonyítani lehet, hogy csakis a segélyért költözik egy másik tagországba, akkor azt meg lehet tőle tagadni. A britek azonban azoktól is elvennék a támogatást, akik dolgoznak. Ez viszont az EU szemében már diszkriminációnak minősül, hiszen nem a „szociális turizmust” büntetnék, hanem szimplán azt, hogy valaki történetesen külföldi.

Fotó: POOL / Tim Ireland
000-dv830805-2000-jpg.exact729x541.jpg

Tony Blair és utódja, Gordon Brown. Nekik még nem volt kifogásuk a magyar munkavállalókkal szemben

Családi pótlék: de mennyi?


Cameron szerint meg kellene vonni a gyermekek után járó támogatást, ha a család a másik tagországban él. Tusk nem vonná meg a támogatást, de annak összegét a másik országban szokásos szintre korlátozná. Magyarul ha az apa londoni munkával tartja fenn Magyarországon élő családját, a brit állam fizetne ugyan a gyerek után támogatást, de nem a brit, hanem a magyar juttatásokhoz igazítva.

Ez a téma szóba került Orbán Viktor és David Cameron tárgyalásain is. A magyar miniszterelnök tavaly decemberben arról beszélt: a magyarok több tb-járulékot fizetnek a brit államkasszába, mint amennyit onnan igényelnek, így nem igazán ők jelentik a problémát.

A magyar kormány azonban nem minden téren ellenfél: a politikai együttműködés visszaszorítását, a nemzeti hatáskör erősítését célzó terveket Orbán Viktor is támogatja - Tusk pedig jelenlegi javaslatában nem utasította el.
Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán
adz0083-01-2000-jpg.exact729x486.jpg

David Cameron január elején Budapesten lobbizott Orbán Viktornál

A City védelmében
Két dologban nincs vita az EU és a britek között.

Az euróövezet fenntartása érdekében a mostaninál szélesebb körű együttműködés szükséges a valutaunió tagországai között.Garantálni kell, hogy az EU euróövezeten kívüli országainak nem csorbulnak a jogai, ha a valutaunióban szorosabbra fűzik a viszonyt.
Az azonban már nem ennyire világos, ez hogyan is működne. Noha Magyarország sem tagja az euróövezetnek, ám a csatlakozási szerződés szerint ez csak időleges állapot, egyszer be kell majd lépnünk. A britek viszont kiharcolták a kimaradást, és ezen nem is kívánnak változtatni.

Tusk most azt ígéri, hogy az euróövezeti együttműködés semmilyen formában nem jelent akadályt a belső piacon – vagyis nem érhet egy országot hátrány az egymás közötti kereskedelemben csak azért, mert nem euró a pénzneme. Cserébe azt várja el, hogy ezek az országok ne akadályozzák az euró működéséhez köthető jogszabályok megalkotását. Például ha az euróövezeti bankok védelmében bankunió kidolgozása zajlik, a javaslatokat nem vétózhatná meg Nagy-Britannia. De ha az egész EU stabilitását érintő intézkedéseket hoznak (mondjuk egy bankmentő alapot), abban a britek – vagy éppen a magyarok – is részt vehetnek.

Azt is szentesítenék, hogy ha egy euróövezeti államot kell megmenteni, akkor a mentésben nem az uniós, hanem az euróövezeti társállamoknak kellene részt venniük. Ez egyébként egy ideje már így van, a legújabb görög mentőcsomagot például már az euróövezeti mentőalapból (ESM) finanszírozták.

Tusk – még ha csak elméletben is – a görögöknek is kínál valamit javaslatában. Az ugyanis jogszabályban szentesítené azt is, hogy az euróövezeti szakminiszterek informális tanácskozásának, az Eurogroupnak tiszteletben kell tartania az uniós szabályokat. A görög válság idején a Sziriza-kormány több tagja bírálta az Eurogroupot, mondván nem is hivatalos szervezet, végső soron mégis nekik kell jóváhagyniuk a válságkezeléssel kapcsolatos javaslatokat.

Van azonban ennek a javaslatnak egy igencsak brit szála is. A londoni pénzügyi központ, a City működését nagyban befolyásolhatják egyes gazdasági együttműködésről szóló intézkedések, a francia kormány pedig szeretné elkerülni, hogy ezeket London megvétózza – emlékeztet a Financial Times. A lap szerint az egyik legkeményebb viták itt várhatók majd a következő hetek egyeztetésein.

Fotó: ONLY WORLD / ALIZEE PALOMBA
050-only-0288135-jpg.exact729x486.jpg

A londoni pénzügyi központ nem lelkesedik az uniós újításokért. Főleg a bankárbónuszok megnyirbálása ellen tiltakoznak

A piros lap


Tusk enged a briteknek abban is, hogy erősödjön a nemzetállamok részvétele az uniós döntéshozatalban. Konkrétan növelné a nemzeti parlamentek hatáskörét azáltal, hogy a jövőben visszautasíthatnák az Európai Bizottság egyes javaslatait. A „piros lap” felmutatására 12 hete lenne az indítvány megtételétől számítva a parlamenteknek. Ennyi idő alatt kellene összehozni a minősített többséget, vagyis legalább 16 parlamentnek kell összefognia, amelyek ráadásul a tagállamok (lakosságszámtól függő) szavazatának 55 százalékát adják. Ha ez összejött, elvben még az sem garancia semmire, hiszen a tagállamokat tömörítő Tanács elvethetné a blokkolást.

Tegyük fel, hogy a Bizottság javaslatot tesz arra, hogy kvóták szerint osszák fel a menekülteket a tagországok között. Ezt ma a tagországok kormányai megtorpedózhatják, ha a már említett minősített többségnek nem tetszik. A döntéshozatalban ugyanis a kormányok vesznek részt. A parlamentek jelenleg csak ajánlást tehetnek, ám ez annyira hatástalan, hogy nem is nagyon élnek vele.

A különbség tehát ott lehet, ha egy országban a parlamenti többség nem egyezik a kormánnyal. Vagyis mostantól a parlament is szembemehet a Bizottsággal, kérdés azonban sikerül-e majd a többséget összeboronálni 12 hét alatt anélkül, hogy meglenne az olyan tanácskozó fórum, mint a kormányoknál a Tanács.

A Bruxinfo szakértői épp ezért úgy látják: itt inkább egy elméleti lehetőségről van szó. Más kérdés, hogy a Bizottság számára eddig is komoly ellenfelek voltak a tagországok, ahogy az EU egyetlen választott testülete, az Európai Parlament is.
VS

London.jpg
 
Hát ez borzasztó hosszú volt.
Bár nem vagyok oda a Hír24-ért (és rém hülye címeket adnak a cikkeiknek), de itt egy kicsit rövidebben össze van szedve a lényeg:
http://24.hu/kozelet/2016/02/02/cameron-epp-unnepli-mennyire-megszivatta-a-magyarokat/

"A brit miniszterelnök konkrétan azt mondta a csomagra, hogy ha most kellene belépnie az unióba, ezekkel a feltételekkel, akkor bátran megtenné, mert ezek olyan feltételek, amik nemcsak jók, de jobbak annál, amit a többi állam kap."
Na igen, vannak egyenlők és egyenlőbbek...

Csak azokról a dolgokról írnék véleményt, amelyek érinthetik pl. a magyar munkavállalókat. (Én nem bevándorlóként emlegetném őket, mivel sokuk nem letelepedni megy, hanem dolgozni, aztán vagy visszatér a hazájába, vagy úgy dönt, hogy marad. Úniós államporlgárként joga van ehhez.)

A segélyezés résszel nem tudok egyetérteni, mert azt gondolom, aki dolgozik és adózik, azt megilletnék az ehhez kapcsolódó jogok is. Vagy az a kelet-európai (legyen akár magyar, vagy lengyel) csak dolgozzon, és az adójából a született angol vakaródzhat otthon? Mert mint kiderült, ők azok, akik a segélyezési rendszert leginkább terhelik. Igen, tudom, ők otthon vannak. De vajon ugyanannyi segély jutna nekik, ha nem lennének a külföldi munkavállalók?
A gyerekek után járó juttatásokn korlátozását viszont megértem. Ha nem ott él az a gyerek, miért is támogatná az angol ellátórenszer?
 
Szervusz Graver,
csak az utolsó mondatodhoz szeretnék hozzászólni , azt kérlek a "felelös" elvtársak nemjól szervezték meg Brüsszelben . Mert Németországban is pont ez a helyzet , mondjuk egy Magyar dolgozó itt dolgozik az otthoni cégénél és van gyereke akkor itt kapja meg a gyerektartást pedig a gyerek Magyarországon él , de ez vonatkozik a Román vagy Bulgár munkavállalóra pont ugy ! Kicsit elcseszte a portás amikor ezt a szerzödést megfogalmazta . Mert biztosan Ö volt az ha nem Putyin , meg én :rohog:
 
Szervusz Graver,
csak az utolsó mondatodhoz szeretnék hozzászólni , azt kérlek a "felelös" elvtársak nemjól szervezték meg Brüsszelben . Mert Németországban is pont ez a helyzet , mondjuk egy Magyar dolgozó itt dolgozik az otthoni cégénél és van gyereke akkor itt kapja meg a gyerektartást pedig a gyerek Magyarországon él , de ez vonatkozik a Román vagy Bulgár munkavállalóra pont ugy ! Kicsit elcseszte a portás amikor ezt a szerzödést megfogalmazta . Mert biztosan Ö volt az ha nem Putyin , meg én :rohog:

Szervusz, Gyula!
Csak annyit kellene tenni, hogy ellenőriznék, hogy csak egyvalaki vehesse igénybe, éspedig az, aki konkrétan saját háztartásában neveli a gyereket. Ott lehessen igényelni, ahol a gyermek él. Nem egy megoldhatatlan feladat.
Már eddig is gyanús voltál nekem azzal a Putyinnal együtt. :rohog:
 
Hát ez borzasztó hosszú volt.
Bár nem vagyok oda a Hír24-ért (és rém hülye címeket adnak a cikkeiknek), de itt egy kicsit rövidebben össze van szedve a lényeg:
http://24.hu/kozelet/2016/02/02/cameron-epp-unnepli-mennyire-megszivatta-a-magyarokat/

"A brit miniszterelnök konkrétan azt mondta a csomagra, hogy ha most kellene belépnie az unióba, ezekkel a feltételekkel, akkor bátran megtenné, mert ezek olyan feltételek, amik nemcsak jók, de jobbak annál, amit a többi állam kap."
Na igen, vannak egyenlők és egyenlőbbek...

Csak azokról a dolgokról írnék véleményt, amelyek érinthetik pl. a magyar munkavállalókat. (Én nem bevándorlóként emlegetném őket, mivel sokuk nem letelepedni megy, hanem dolgozni, aztán vagy visszatér a hazájába, vagy úgy dönt, hogy marad. Úniós államporlgárként joga van ehhez.)

A segélyezés résszel nem tudok egyetérteni, mert azt gondolom, aki dolgozik és adózik, azt megilletnék az ehhez kapcsolódó jogok is. Vagy az a kelet-európai (legyen akár magyar, vagy lengyel) csak dolgozzon, és az adójából a született angol vakaródzhat otthon? Mert mint kiderült, ők azok, akik a segélyezési rendszert leginkább terhelik. Igen, tudom, ők otthon vannak. De vajon ugyanannyi segély jutna nekik, ha nem lennének a külföldi munkavállalók?
A gyerekek után járó juttatásokn korlátozását viszont megértem. Ha nem ott él az a gyerek, miért is támogatná az angol ellátórenszer?


ehhez csak csatlakozni tudok...egy munkavállalót - legyen az bármilyen származású, illessenek meg az adott országban szokásos munkához kapcsolódó jogok (mint ahogy a kötelesség teljesítését is elvárják tőlük ugye...) - egyértelmű, hogy aki csupán láblógatni megy egy másik országba, az ne kapjon semmiféle támogatást, de aki tisztességgel dolgozik az hagy kapja már meg azt, amit a többi dolgozó is

[a környezetemben is tapasztaltam már nem egyszer, hogy nem kevés az az ember, aki csak úgy "bele a vakvilágba majd lesz valami" alapon indul el egy másik országba - se munkahely, se lakhatás lebeszélve előre és ami a legszörnyűbb, hogy képesek úgy nekiindulni, hogy még az adott ország nyelvét sem beszéli (vagy csak épp makog valamit)
és pont ezek az emberek jönnek aztán vissza felháborodva, hogy mit akar bárki is, ott sincs munka, ott sincs kolbászból a kerítés (csak ugye ők itthon se nagyon kapkodtak/kapkodnak a munka vége után....)
no az ilyennek tényleg vétek egy fillért is adni, hisz csak tovább erősítené azt a meggyőződését, hogy van a világon olyan hely, ahol a sült galambért csak a száját kell kitátani....]
 
graver németországi példájához egy részben saját történetecske....

ismerősök...induló felállás: nő+férfi+egy gyerek
férfi No-ban dolgozik, nő itthon a gyerekkel+anyjával - egyikük sem dolgozik, férfi küldi a fizetés nagy részét a szép összegű csal.pótlékkal együtt
1. snitt: férfi és nő összeházasodnak és legyártanak még egy gyereket, hisz a no-i csal.pótlék sokkal magasabb, mint a mo-i.................
2. snitt: férfit elkapja a játékszenvedély, fizetése és a két gyerek utáni cs.p. nagy részét eljátssza, haza nem küld semmit, nő+két gyerek+anyuka itthon ülnek és várnak - nem mellékesen albérletben, amit már nem is tudnak fizetni..................................................................................................
 
graver németországi példájához egy részben saját történetecske....

ismerősök...induló felállás: nő+férfi+egy gyerek
férfi No-ban dolgozik, nő itthon a gyerekkel+anyjával - egyikük sem dolgozik, férfi küldi a fizetés nagy részét a szép összegű csal.pótlékkal együtt
1. snitt: férfi és nő összeházasodnak és legyártanak még egy gyereket, hisz a no-i csal.pótlék sokkal magasabb, mint a mo-i.................
2. snitt: férfit elkapja a játékszenvedély, fizetése és a két gyerek utáni cs.p. nagy részét eljátssza, haza nem küld semmit, nő+két gyerek+anyuka itthon ülnek és várnak - nem mellékesen albérletben, amit már nem is tudnak fizetni..................................................................................................

A németországi példa nem az enyém, de nem baj.
A te sztorid esetén is jobb lett volna, ha ott kapják az ellátást, ahol a gyerek él. Persze, a német csp. biztos magasabb, de apuka nem tudta volna eljátszani. Anyukának meg el kell menni dolgozni.
 
Szervusz Enikö ,
na nehogy már mindenért a "másikat" tegyük felelösé!! Mert ha az úr eljátszotta fizetését azért nem az állam a hibás ! Gondolom van elég otthon Magyarországon élö családapa is aki ugyan ezt megteszi minden szemrebbenés nélkül , akkor azért meg az Orbánt kell hibáztatni ?
Aztán ne azért gyártassunk már gyereket mert magas vagy alacsony a családipótlék !!!
 
Szervusz Enikö ,
na nehogy már mindenért a "másikat" tegyük felelösé!! Mert ha az úr eljátszotta fizetését azért nem az állam a hibás ! Gondolom van elég otthon Magyarországon élö családapa is aki ugyan ezt megteszi minden szemrebbenés nélkül , akkor azért meg az Orbánt kell hibáztatni ?
Aztán ne azért gyártassunk már gyereket mert magas vagy alacsony a családipótlék !!!

Szerintem Enikő arra gondolt, hogy ha nem ott kapják a támogatást, ahol a gyerek él, akkor könnyebben előfordulhat az is, hogy el se jut a pénz hozzá. Azért ha helyben van a dolog, jobban ellenőrizhető.
 
Azt hiszem, az az érvelés, hogy négy évig kell hozzájárulni adóval az angol költségvetéshez és utána lehet kivenni szociális juttatást, megállná a helyét, HA az angol munkavállalónak is állna ez a feltétel. Mert az érvelés logikus, először be kell rakni, hogy kivegyünk. Csak az egyenlők és egyenlőbbek felállás az, ami felháborító. Arról nem is szólok, hogy valahogy úgy szoktak alakulni a dolgok, hogy a magyar munkavállaló mindig kevesebbet kap, mintha angol dolgozna azon a helyen.
 
Szervusz Enikö ,
na nehogy már mindenért a "másikat" tegyük felelösé!! Mert ha az úr eljátszotta fizetését azért nem az állam a hibás ! Gondolom van elég otthon Magyarországon élö családapa is aki ugyan ezt megteszi minden szemrebbenés nélkül , akkor azért meg az Orbánt kell hibáztatni ?
Aztán ne azért gyártassunk már gyereket mert magas vagy alacsony a családipótlék !!!


kit is tettem felelőssé és miért? elmeséltem egy - bennünket is kellemetlenül érintő - sztorit
az állam ebben egy szóval nem szerepelt - próbáld még egyszer összefüggésében olvasni az egészet, mert nagyon melléértelmezted az egészet (talán az én hibám is - nem emeltem ki az érdekes részét a sztorinak)
 
Azt hiszem, az az érvelés, hogy négy évig kell hozzájárulni adóval az angol költségvetéshez és utána lehet kivenni szociális juttatást, megállná a helyét, HA az angol munkavállalónak is állna ez a feltétel. Mert az érvelés logikus, először be kell rakni, hogy kivegyünk. Csak az egyenlők és egyenlőbbek felállás az, ami felháborító. Arról nem is szólok, hogy valahogy úgy szoktak alakulni a dolgok, hogy a magyar munkavállaló mindig kevesebbet kap, mintha angol dolgozna azon a helyen.


na igen...valahogy úgy vannak vele, hogy egy "odaszaladt" valaki mégse ottani ember, meg örüljön hogy munkát kap (az mellékes, hogy a saját munkaképes emberét nem tudja rábírni, hogy mondjuk beálljon mosogatni...igaz ha valóban úgy van, ahogy a verebek csiripelik, hogy a segély több, mint amit adott melóért fizetnek, akkor miért is mosogasson? :rolleyes:)
abba szerintem bele se gondoltak, hogy ha mondjuk az összes bevándorolt munkavállalót most elküldenék, mi történne...mert a szakemberek kivételével szinte az összes alja munkát a bevándorlók végzik
 
Szervusz Enikö ,
Mitgondolsz miért akarták a "szabad" munkaerö áramlást ? Ez kérlek ugyan az mint a 60-as években amikor Olasz meg más vendégmunkásokat hozztak Németországba akik az "alja munkát" elvégezték . Olvassd el Günther Wallraff ;Ganz unten cimü könyvét melyben a 80-as évek elejét mutattja mint török vendégmunkás Németországban levök helyzetét , vagy gondolod hogy a nyugati vendéglátó ipar hatalmas összeget fizet a helybeli munkásoknak ? Most az Egészségügyet nem is akarom emliteni , hiszen azért kell a jól kiképzett Kelet-europai orvos ,mérnök mert 1, olcsobban és körültekintöbben dolgozik , 2. mert a kiképzésük egy fillérbe sem kerül !!
Ps. igaz nem emlitetted az államot csak a családipótlékot azt meg az állambácsi adja nem ? Arrol meg senkisem tehet ha valaki nem arra használja fel amire az kiutalásra kerül .
 
Utoljára módosítva:
Szervusz Eniö ,
Mitgondolsz miért akarták a "szabad" munkaerö áramlást ? Ez kérlek ugyan az mint a 60-as években amikor Olasz meg más vendégmunkásokat hozztak Németországba akik az "alja munkát" elvégezték . Olvassd el Günther Wallraff ;Ganz unten cimü könyvét melyben a 80-as évek elejét mutattja mint török vendégmunkás Németországban levök helyzetét , vagy gondolod hogy a nyugati vendéglátó ipar hatalmas összeget fizet a helybeli munkásoknak ? Most az Egészségügyet nem is akarom emliteni , hiszen azért kell a jól kiképzett Kelet-europai orvos ,mérnök mert 1, olcsobban és körültekintöbben dolgozik , 2. mert a kiképzésük egy fillérbe sem kerül !!
Ps. igaz nem emlitetted az államot csak a családipótlékot azt meg az állambácsi adja nem ? Arrol meg senkisem tehet ha valaki nem arra használja fel amire az kiutalásra kerül .


áhhh....Gyulám drága tényleg nem világos neked, mit akartam...

tehát konkrétan a sztorinál maradva és abból (is) kiindulva: szerintem ott és akkor kell csp-t fizetni, ahol és amikor a gyerekek is élnek

továbbá: nem csupán a történetben említett emberkék "gyártanak" csupán azért gyereke(ke)t, hogy pénzt kapjanak érte - ez ami számomra a hányinger kategória...konkrétan az élősködő rétegbe tartoznak ezek az emberek éljenek bárhol a világon és legyenek bármilyen nemzethez tartozók
(arról már nem szólok, hogy milyen érzés lehet egy gyereknek, amikor egyszer majd szembesül azzal, hogy ő csupán pénzért létezik a világon....)
 
"gyártanak" csupán azért gyereke(ke)t, hogy pénzt kapjanak érte
Szerintem ez eléggé az urban legend kategória. Egy gyerek fenntartási költsége több, minmt a családi pótlék. Ha állami gondozásba veszik, akkor meg ugrik a csp.
Tudom, tudom. A széljobbon és rasszistáéknál illik ezen lovagolni, miközben felhős mélabúval ecsetelik, hogy a cigányok, welsziek, (kinek mi jutott), milyen csibészek a sok gyerekükkel. S azt sem vitatom, hogy tényleg van néhány matekból minusz egyes aki még szülni is gondolja emiatt. De azért nem ártana néha végig is gondolni.
A populizmuson túl persze.
De nem akarlak megbántani, és hitvilágodban vérig slérteni.
 
Szerintem ez eléggé az urban legend kategória. Egy gyerek fenntartási költsége több, minmt a családi pótlék. Ha állami gondozásba veszik, akkor meg ugrik a csp.
Tudom, tudom. A széljobbon és rasszistáéknál illik ezen lovagolni, miközben felhős mélabúval ecsetelik, hogy a cigányok, welsziek, (kinek mi jutott), milyen csibészek a sok gyerekükkel. S azt sem vitatom, hogy tényleg van néhány matekból minusz egyes aki még szülni is gondolja emiatt. De azért nem ártana néha végig is gondolni.
A populizmuson túl persze.
De nem akarlak megbántani, és hitvilágodban vérig slérteni.


nem bántottál meg és a hitvilágommal sincs gond
amit leírtam történetet, sajnos a saját tapasztalatom egy ismerős, mitöbb rokon társasággal - elég nyilvánosan és határozottan juttatták kifejezésre, hogy a második gyereket azért vállalták be, mert a német csp lényegesen kedvezőbb, mint a magyar (más kérdés, hogy rendesen pofára esett a csaj...)
nem mellesleg nem cigányok - legalábbis faji hovatartozásukat illetően nem.....................csak a viselkedésükben

természetesen én sem akarlak megbántani és hitvilágodban vérig sérteni csupán mert egy megtörtént, saját magunk által megtapasztalt (ui. tőlünk bérelték az ominózus lakást) történetet megosztottam, úgyhogy nyugodtan tarthatod továbbra is urban legend-nek ha így esik jobban
:rolleyes:
 
Utoljára módosítva:
a második gyereket azért vállalták be, mert a német csp lényegesen kedvezőbb, mint a magyar
Ennek alapján azt is hihetném, hogy azért váéllalták ott, és nem Mo.-on :)
ismeretlenül természetesen esezmben sincs ítélkezni vagy minősíteni bárkit. Ha visszaolvasol, akkor ugyan az Általad írtakról asszociálva írtam, de inkább általánosságban.
O.k. a vége tényleg szúrkálósra sikerült. Bocs, ha úgy esett.
 
Mindig felhaboritott mikor, akar emberek akar a politika vagy vallas megmondja egy szulonek hany gyerereket vallaljon.
A gyerek vallalasa maganugynek kell lenni.
Ha az allam segit az jo de csak csep a tengerbe ,erre a segitsegre nem hiszem hogy van aki bevallal gyereket.
Se lakas se csaladipotlek nem fog kedvet csinalni a gyerek csinalashoz.
Ugyan akkor a noket meg semmibe veszi , nem ad vedelet a vandal ferjektol, nem segit eroteljesen az egyedul nevelo szulonek, es ez is igen komoly problema mikor a hazassagok fele felboblik.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,699
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére