Mitől mások a kanadai magyarok? sok külföldi csoportot ismerek, de Ti valahogy mások vagytok

sziasztok,
lehet, hogy rosszul látom, de valahogy nekem olyan más itt nálatok minden. Összetartást látok, szeretetteljességet, és meglep, hogy mintha magasabb gondolkodás lenne az élet minden területén. Ha diétáról van szó, óva intitek egymást a divathóbortoktól, ha cigizésről, akkor a leszokásra biztatjátok egymást stb., mindenütt a legjobb könyveket, a legjobb módszereket ajánljátok. Mitől van ez vajon? Bizonyos személyiségű emberek döntenek úgy, hogy Kanadában fognak élni? Ha van időtök, elmesélitek, hogy Ti hogyan kerültetek Kanadába, és milyen ott élni? (Én itthon vagyok, egy kis faluban élek, szeretek itt lenni, nem tervezek kiköltözni, csak kiváncsi vagyok).
 

ebalint

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok,
lehet, hogy rosszul látom, de valahogy nekem olyan más itt nálatok minden. Összetartást látok, szeretetteljességet, és meglep, hogy mintha magasabb gondolkodás lenne az élet minden területén. Ha diétáról van szó, óva intitek egymást a divathóbortoktól, ha cigizésről, akkor a leszokásra biztatjátok egymást stb., mindenütt a legjobb könyveket, a legjobb módszereket ajánljátok. Mitől van ez vajon? Bizonyos személyiségű emberek döntenek úgy, hogy Kanadában fognak élni? Ha van időtök, elmesélitek, hogy Ti hogyan kerültetek Kanadába, és milyen ott élni? (Én itthon vagyok, egy kis faluban élek, szeretek itt lenni, nem tervezek kiköltözni, csak kiváncsi vagyok).
Azért tudd, hogy az emberek zöme itt a fórumon nem Kanadában él. :) Én is egy 700 lelkes magyar faluból szemlélem a világot. :)
 

jacksZolee

Állandó Tag
Állandó Tag
Azért tudd, hogy az emberek zöme itt a fórumon nem Kanadában él. :) Én is egy 700 lelkes magyar faluból szemlélem a világot. :)
Sokan azért költöztek Kanadába, mert elegük volt mindabból, ami manapság (és az utóbbi jó pár évben) Magyarországon megy és ment. Én is egyre ritkábban olvasok magyar híreket, mert csak felmegy tőle a vérnyomásom. Pár dolgot kivéve semmi sem hiányzik onnan, életem egyik legjobb döntése volt idejönni...
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
MIndenkinek mas es mas elethelyzetbol dontott ugy ,hogy elindul es pont Canadaba.
Az idevezeto ut se volt rozsakkal kirakva. Regen lagerekbe varakoztunk 1-2 sot volt aki 5 evet mire beutazast kaptunk.
Canada egy csodalatos orszag, nem csak termeszeti adottsaga es szepsege,hanem az elhetosege is jo. Nincs statisztikai adat hany magyarnak sikerult igazan gazdag sikeres karriert felepiteni, de az atlag biztos normalis eltet el, es kisebbik % az akinek nem jott be Canada, sok esetben rajta kivul allo okok miatt, az en eletem is atlagosnak mondhato a kolbaszbol font keritest meg nem talaltam meg.
Egy masik continens teljesen mas minden mint otthon volt. Nem csak a nyelvi problema hanem ugy a munkavallalas ugy az egeszsegugy, a jog rendszer stb.
Honvaggyal azok kozottek akik regebben jottek ki es nem volt lehetoseg MO-ra menni, /56-os kijovoknel sokaig nem tudtak haza menni mert politikailag otthon eliteltek stb./ Az ujabb kijovoknel mar nem ez a volt a problema hanem az anyagiag ami soha nem volt olcsonak mondott nyaralas a hazamenetel.
Az emlekek megszepulnek az evek alatt, az otthoni csaladtagok mindenfele mezesmadzaggal csaljak haza a honvaggyal kuzdo magyarokat.
A gyerekeink canadaiak lettek, nagy orom ha tudnak beszelni magyarul. Sajnos az unokam egy vakhangot nem tud magyarul, es nem vagyok egyedul ezzel amivel nem szamoltunk mikor kijottunk.
Az osszetartozas talan erosebb mint otthon, ennek oka, hogy mikor kijon az ember nem ismer senkit, probal a magyar kozegbe ismerkedni tanacsot kerni vagy akar segitseget utbaigazitast. Itt a zomenek nincsenek rokonaik barataik, teljesen egyedul vannak akikkel megismerkedik es osszebaratkozik az sok esetben orok baratsagok maradnak. MI 86-ban jottunk ki, hu de reg volt, legjobb baratnommel a repulon ismerkedtunk meg mikor Canadaba koltoztunk. Sok baratot elvesztettunk, akik orokke velunk maradnak hisz nincs olyan ha talalkozunk ne emlitenenk meg oket.
Orok dilema ha otthon maradunk , hogy alakult volna az eletunk?
 

ebalint

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Melitta!
Azzal kezdem, hogy tisztelem munkátokat. Tiédet, valamennyi kormányosét, és bárkiét aki saját idejét, energiáját szánja egy közösség életének egyengetésére.
Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal, hogy kiváncsi lennék a CanadaHun történetére, mikor, és hogy keletkezett, kinek köszönhetjük ezt a jó kis társaságot. Személy szerint sok barátot kaptam ettől a közösségtől, és számos örömteli percet.
Jó itt lenni :)
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Egy kis barati tarsasaggal indult , akkor kezdtunk el ismerkedni a nettel mar vagy egy eve nyogtuk a computerunk reszleteit kezdtuk a a 3.1 Window val es aranyarba volt az en gepem $2500 volt evekig nyugtem mire kifizettem kellett venni masikat mert tokeletesen elavult. Ano meg havi $100 volt 80 ora/ho a net hasznalat az os idokbe. Goyo tanitgatott sokunkat .
Ahogy mi rakaptunk a computere ugy a gyerekek is hosszu evekig allandoan computert kellett vennem , Goyo sokat segitett kesobb tobb gepet a csaladba osszerakott,mert nagycsalados leven mar mindenkinek kulon gep volt az igenye.
T Feri , nev valasztasa kapta a legtobb szavazatott a tarsasagba. Fia csinalta honapokig az oldalt, Pufi akkor tert at a Menora ujsaggal a computerre. en nala dolgoztam. Csocsike, Pitti, Gabi Karesz. A mi eletunkbe akkor robbant be a net,de otthon is indult az Index az Origo a Klubradio. Akkor meg Anyukam kuldte ki havonta a rengeteg ujsagot, es ahogy kezdtek a netre jonni es olvastuk a webcimuket maris hirdettunk bannert csereltunk . Kezdtek jonni a Usabol Izraelbol Romaniabol.
Itt is nyiltak az uj es ujabb weboldalak pl montreali es kellett igyekeznunk ,hogy hozzank jojjonek a felvilaggal leveleztem es ajanlgattam a Canadahunt.
Sok mindent probaltunk elsosorban a kulturat terveztuk ,hogy legyen egy olyan hid ami oda-vissza dolgozik hisz itt is rengeteg emberbol csak elokellett csalogatni a poetat ,irt CSocsike Efike es Pitti vilaghiru csortet vivtak.
A Benyuszevi partot megalakitottuk. A humor az mindanyiunk leteleme volt.
Rengeteg mindent csinaltunk, palyazatokat az irodalom minden vonalan, proza vers novella a locsoloversektol a Candahun bannerig signalra stb
MI nyitottak voltunk es vagyunk mindenre,ahogy gyarapodtunk na nem dollarral hanem tagokkal ugy lettek az aktiv tagokbol modik akik mindegyik kulon kulon rengeteg otletet hoztak es valositottuk meg.
Polgar Andras volt a palyazataink zsurije, kesobb Goyo megcsinalta hogy a szavazasba is mindenki reszt tudjon venni. /eleg a tetszik gomb/
Csinaltunk chetet , Atapata kozremukodesevel eleg sokaig birtuk , de sok ember jott es igen csunyan beszeltek, es nekunk nem az volt a celunk , hogy az anyazasoknak helyt adjunk.
Vagy 15 evig nem foglalkoztunk politikaval, mert a magyaroknak nincs politikai vita kulturajuk, es nagyon nehez volt ugymond a normal szintet megtartani hogy ne durvuljon el a beszelgetetes.
Ma a hirekbe es egy topicban van csak politika.
Csinaltunk arverest hat nem sikerult, pedig arra gondoltam hatha egy kis penzt tudunk csinalni hogy onfentarto legyunk. csinaltunk tarskeresot penz abbol se jott be egy cent se.
Modiknak koszonheto hogy kulturalt forum maradt immar 2 evtizede a Ch.
Leglabb 6 vagy tobb canadahun talalkozot csinaltunk, mikor hazamentem igy ismerkedtem meg szemelyesen is sok taggal, Flamingoval es a regi modikkal sok taggal.
Masodik probalkozas a Radio utobbi 2012 tol . Sikeresnek konyvelhetjuk el mert eleg sokan hallgatjak Bojana Retro musora ,NElly Grandi Marian Szofi sok sok orat aldoztak a radiora , ujabban Dodo Rush szerkeszti es csinalja kicsit modernizalta rafert a fiatalitas.
Regen megcsinaltam a radiot es CD re tettem es vittuk a magyar ettermekbe az szolt ebed es vacsora idobe. Sot volt hogy a torzsvendegeknek kuldtunk egy egy szamot nagyon orultek, de hat az ido a CD felett is eljart. Az ettermek meg javareszt becsuktak.
80%ban elkeszult a Canadahun konyv a modik kozremukodesevel Szofi es Feri es a tobbiek munkajaval, de a kiadas varat magara mert mindig sokadika van,es nem olcso dolog es tamogatot sponzort nem sikerult talalnunk pedig nagyitoval keresem.
Ladysla Flamingo Rituevu , Beka holt visszik az irodalmat kultura nagy reszet ebook flm stb a tobbiek is besegitenek mindenhol .Eleskes TmintTibi ,Kesero
Beka Holt kviz jateka evrol evre tobb jatszo tagot hoz, Rituevu szojateka nem csak jo hanem komoly gyakorlat a magyarnyelv hasznalatara.
A vilagon egyedul allo a gyereksarok keves tanar nem jart nalunk olyan rendezett es hatalmas topicca nott a Ladysla kezei kozt. Sorcier szinten egyedul allo kreativ topicja minden orszagbol latogatjak.
Falamingo topon van mindenben ha segiteni kell mindig megteszi, es bizony sokunk nem a computerrel nottunk fel minden uj szisztemet meg kell tanulnunk ami lassabban megy , van egy 97 eves tagunk, akit nehezen tudtunk meggyozni hogy le kell cserelni a gepet, ,allitotta hogy o nagyon vigyazott ra miert kene masikat venni.
Goyo az aki nem csak kezdettol baratunk hanem allandoan az ujabb es ujabb fejleszteseket kihajtja belolunk es tanulasra kesztet, nelkule biztos nem lennek ennyire up date az oldal.
Mindenkit szeretnek felsorolni es felek nehogy kihagyjak valakit, nagyon sok modi komoly munkat tett le a Canadahunon megha mamar nem aktivak akkor is koszonettel tartozunk nekik.
Koszonet azoknak is akik sajnos mar nem elnek , T Feri , Efike Pufi, Mira, Polgar Andras Th6777 es meg sokan, en is a szerencsemnek kosoznheto hogy meg vagyok.
Bocsanat hogy ilyen szomenesem volt de lehetetlen leirni roviden 19 ev torteneseit.

 

ebalint

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindenki nevében köszönöm a "szómenést", érdekes és tanulságos volt olvasni. A CanadaHun könyv miről fog szólni? Mikor és hol volt az utolsó találkozó, és terveztek-e esetleg egy újabbat?
Köszönet és tisztelet Nektek! :)
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A konyvben majd mindenkirol szo van akik aktivak ill voltak es valami ujat uj temakat hoztak. Az alap az irodalmi alkotasok amiket tagjaink irtak publikaltak akar mar mashol. Reszletesen vegig megyunk a Ch fejlodesen, ilyen nincs megegy,nem beszelve arra gondoltam aki szerepel a konyvben az csak megvenne egyet.......
Canadahun talalkozo jo reg volt, talan a regi modiknak vannak kepei. Nalam minden elveszett a harddrive megadta magat.
A Ch tobbszor kellett nagytakaritast csinalni mert a berelt szerver betelt igy csak 2 evet taroltuk a csatolasokat , ennek aldozata lett az osses canadahun talalkozo fotok.
Neha osszejottunk A THai HUngaryan etterembe Torontoba a MAriannal, de annak is par eve, mert kozben betegseg es most a COvid miatt lehetetlenseg.
Egyszer meg hazamegyek ez fugg az egeszsegi allapotomtol es a Covidtol akkor osszerantunk egy talalkozot.
Jo lenne a nyaron valamikor mikor tobb canadai tagunk is otthon van nyaralni.
Ezek tervek ki tudja hogy fog meg alakulni.
 
Oldal tetejére