Mit olvasson egy 10 éves gyerek?

Sunflower72 témája a 'Irodalom' fórumban , 2013 Augusztus 24.

 1. Sziasztok,
  A fiam lassan 10 éves. Mit ajánlotok, mit olvasson? Sokszor a könyvekben szerepel jelölés, hogy hány éveseknek való, de sokszor nem. Ti mit javasoltok, mit érdemes olvasnia?
  Köszönöm!
   
 2. editke2004

  editke2004 Állandó Tag

  Szia.. Először is fontos az érdeklődési köre.Annak megfelelően tudtok utána választani. Csodás események, varázsvilág vonzza, Vagy inkább a reális világ? Az élőlények? Mást javasolnék a különböző esetekben.
  Az én fiam 11 éves múlt és az olvasásra a Harry Potter szoktatta rá, de nem bántam, mert legalább szívesen olvasta.Az összes könyvet elolvasta(olvastuk, néha besegítettem) igaz 12 éves kortól írják, de minden szülőnek bátran ajánlom akár korábban is, főleg ha meg akarja szerettetni az olvasást.( annyi volt, hogy néha a szavakat meg kellett magyaráznom, de imádta!)
  Ajánlom neki Fehér Klára: Lesz nekem egy szigetem c könyvét is, ezt én is imádtam gyerekkoromban.
  Fekete István : Bogáncs,
  Janikovszky Éva könyveit is ajánlom, élvezetes és haladós
  Geronimo Stiltont is szerette a fiam, de népmeséket is sokáig olvasott.
  BErg Judit Rumini sorozatát is hallottam hogy jó(itt a szerző könyvajánlója)
  http://www.bergjudit.hu/ajanlo/ajanlo_9_12.html
  Most Bosnyák Viktória könyvét olvassa, ott is szétnézhetsz, kortárs írók.
  Később ajánlom Varró Dániel túl a maszat hegyen c verses regényét, de azt mondjuk én jóval később tenném, mert felnőtteknek is élvezetes, kell hozzá némi irodalmi intelligencia, hogy értsük és élvezzük a mesén kívüli mondanivalót.
  Remélem tudtam segíteni...
   
  klarissza4 kedveli ezt.
 3. Szia,
  Elég sok minden érdekli, de szerintem ezt így nehezen fogalmazza meg. Most éppen a Gyűrűk urát kezdte el olvasni, de már túl vagyunk az összes Ruminin, nagyon sok Stiltonon, vagy akár a Helkán. A kötelező olvasmányért (Csukás István: Nyár a szigeten) nem lelkesedett. A focis regényeket nem szereti, illetve a krimi szerűeket (Idődetektívek) sem annyira. Most letöltöttem neki az összes Harry Pottert, illetve vettem neki Vidra Gabriella könyveket, amelyek állítólag kicsit történelmibbek.
  Na meglátjuk, jó lenne, ha szeretne olvasni :)

  És köszönöm válaszod!
   
  napsugár7127 és editke2004 kedveli ezt.
 4. hampidampi

  hampidampi Állandó Tag

  Arthur Ransome: Fecskék és fruskák sorozat
  Hugh Lofting: Doktotr Doolittle sorozat
   
  napsugár7127 kedveli ezt.
 5. Giovanni7591

  Giovanni7591 Állandó Tag

  üdv

  Csak saját magamból tudok kiindulni :) Én 10 éves körüli korszakomban már vígan olvastam a Robinson Crusoe-t vagy történelmi témájú Delfin könyveket - van delfin könyves e book pack itt a fórumon: http://canadahun.com/temak/e-book-iii-2012.31910/page-79#post-3450169. De az sem baj, ha magyar vagy egyéb népmeséket olvas esetleg La Fontaine állatmeséit. De ha minden kötél szakad, akkor magyar mondákat is olvashat bátran.
  Felébreszti a humán érdeklődést az emberben.
   
  Utoljára módosítva: 2013 Augusztus 25
 6. Tarikaa

  Tarikaa Állandó Tag

  Halihó!
  Javasolnám Tatay Sándortól Kinizsi Pált - én 5 évesen is imádtam, Erich Kastner-könyveket, Karl May Winnetou-ját nagyon ajánlanám - Cooper Nagy indián könyvét viszont még nem. Roald Dahl-nak is vannak nagyon jó gyermekkönyvei.
   
 7. Vasöntőfi Karott

  Vasöntőfi Karott Állandó Tag

  Szia! Két különböző érdeklődési körű fiam van, ezért nem feltétlen egy szintű könyveket sorolok fel. Így jutnak eszembe:
  Narnia, Harry Potter, Gyűrűk ura, A babó, Eragon, Percy Jakson, Bartimaeus, Sárkánytűz, Utolsó ork, Nagy Krónikáskönyv, George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz, A vadonjáró tanítványa, Monyákos Tuba, Leviatán, Málévári ribillió, Három troll meg a hold, Búbocska, Végtelen történet, Momo, Négyszögletű kerek erdő, Harisnyás Pippi.
  Ezek egy része sorozat. De majd még őket is megkérdezem, biztos hagytam ki.
   
  napsugár7127 kedveli ezt.
 8. prigo

  prigo Állandó Tag

  verne - kétévi vakáció, a rejtelmes sziget
  nekem ez volt a két kedvenc tíz évesen
   
  bodovalineni kedveli ezt.
 9. simsi01

  simsi01 Állandó Tag

  Az én fiamnak nagyon tetszett az "Egy ropi naplója" sorozat. Naplószerű, érdekes, rövid szövegek, fiús témák, sok képpel. Kezdő ifjú olvasóknak ajánlanám.
   
 10. Pruntyi

  Pruntyi Állandó Tag

  Az en fiam 11 eves mult. Nalunk is Harry Potter nagy kedvenc, meg Geronimo sorozat.
  Nagyon tetszett neki a Darvasi Laszlo Trapiti konyve; Most fejeztuk be Balint Agnes Szeleburdi csaladjat (nagyon tetszett neki) es Nogradi Gabor Pete Pitet. Most olvassuk Bogati Peter Agasvari csatajat es azt is nagyon szereti....
   
 11. atyavilaag

  atyavilaag Állandó Tag

  Én 8 évesen olvastam Stanislaw Lem Kiberiádáját, meg Zsoldos Pétertől a Viking visszatért, szóval nem is tudom. Vidd el könyvtárba, válasszon ő, de te ne állíts korlátokat elé! Kivéve persze a pornográf könyveket :)
   
 12. aaaaaaaaaaaaaaaa

  aaaaaaaaaaaaaaaa Állandó Tag

  Bármit!Csak olvasson!Ismerek olyat aki 4 évesen(!) falta a Watchmen c.képregényt azóta is a kedvence.No meg olyat is aki 8 évesen olvasta az Azt! A lényeg,hogy nem kell a gyereket hülyének nézni és valami Janikovszky Évát nyomni erőszakkal a kezébe(akit személy szerint sosem szerettem,szerencsére senki sem akarta rámtukmálni a környezetemből,valószínű hozzá is vágtam volna), de tiltani sem kell semmitől mert azonnal arra fog lecsapni. Ez a dolog hogy ifjúsági vagy felnőtt irodalom már rég nem él.Az internet gyakorlatilag ezt mint olyat tetszik vagy sem de teljesen hazavágta.Aki azt hiszi,hogy csemetéje még nem látott sem horrort sem egyebet az vagy naiv vagy elfelejti milyen volt gyermekként a tiltott gyümölccsel farkasszemet nézni.Én a Káma Szútrát nyúltam le és olvastam rongyosra,más regény borítója alá rejtve...Soha nem jöttek rá a szüleim sem a lopásra, sem a kezdeti rejtekhelyére igaz az sem akitől meglovasítottam,ha elkérem nem is adta volna oda noha más könyveket mindig kölcsönbe kaptam...Lehet próbálkozni persze Mayne Reid,Robert Louis Stevensonnal,Obrucsevvel ,Vernével, is.Vagy régi ragyogó ifjúságinak csúfolt de korántsem az magyar történelmi regényekkel (Karczag György pl.)Útleírásokkal.Alkalmasint a Végtelen Történettel és Ende ragyogó meséivel,vagy a Gergő sorozattal.Ha a lurkó nem éri be evvel és miért is tenné,ha olvas akkor ezek pár hét alatt meg is vannak akkor jöhetnek krimik,háborús,és horror- regények is.Ez utóbbira Pl. A Talizmán,Sárkány Szeme Kingtől!Vagy az útleírásként sem elhanyagolható Leslie. L. Lawrence pár jobb pörgősebb könyve pl. a Sindzse szeme remek olvasmány.Ha van kedvenc filmje,ha regény alapján készült már nyert ügyed is van.Ha nem akkor keress hasonlót. Végezetül nem győzöm hangsúlyozni BÁRMIT csak OLVASSON!
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 13. 3smc

  3smc Állandó Tag

  Szerintem nem a legjobb megoldás, ha teljesen a gyerekre bízzuk , hogy mit olvasson. Egyrészt a választék miatt, mert túl nagy. Néha felnőttként is rémisztő. Azon túl én szülőként nem szeretném, ha a gyerek az Az!-hoz hasonló könyveket azelőtt olvasna, hogy helyén tudná kezelni az olvasottakat. Emellett sok [email protected] könyv van, amitől elveszti az érdeklődését az olvasás iránt. Szóval én azt gondolom, hogy az olvasóvá nevelés valóban nevelés. A legjobb tudásunk szerint kell informálódunk az aktuálisan elérhető korosztályos könyvek között. Vagy én legalább is ezt teszem. Ez azt jelenti, hogy felnőttként is olvasok gyerek- és ifjúsági irodalmat az újak közül, mert nem feltétlenül lesz kielégítő, vagy lesz mondanivalója a saját gyerekeinknek annak, ami nekünk volt. Most nem arra gondolok, hogy a tévémacinak számítógépeznie kell, hogy eljusson a gyerekekhez, de szerintem minden kor gyerekeihez más út vezet.
  Nálunk most a sláger, amit felolvasok, de szerintem később is a kedvenceink között marad, mikor már egyedül tudják elolvasni a gyerekeim, 10-éves nagyfiúknak is kifejezetten ajánlom: http://venuszagutenberg-galaxisban.blogspot.co.at/2014/02/ahany-kiraly-annyi-mese.html
   
  Utoljára módosítva: 2014 Február 26
  napsugár7127 és Pruntyi kedveli ezt.
 14. mismelcsi

  mismelcsi Állandó Tag

  Szia!

  Ajánlom Gerald Durrell könyveit. A családom és egyéb állatfajták rövid, vicces történeteket tartalmaz a Korfun töltött gyerekkoráról. Ha a fantasy-t szereti, akkor a fentebb említett könyvek mellett az Eragon sorozatot.
   
  Atommaki1971 kedveli ezt.
 15. napsugár7127

  napsugár7127 Állandó Tag

  Sziasztok!

  Nálunk a 12 évesnél sláger a Geonimo Stilton és a Tea Stilton sorozat, valamint a Szent Johanna gimi részei.Néha olvassa.Néha könyörögni kell neki, hogy vegyen elő olvasni egy könyvet.Pedig gyönyörű képek vannak bent, rendszerint nagy betűsek is. Azon vagyunk, hogy a könyv igen is értékes ajándéknak számítson nekik.Igaz, az olvasás néha hosszas könyörgés után valósul meg, de mindig győzzük hazacipelni a könyvtári könyveket.Egy-két darab sose elég.
  Nagyon jól előadja, hogy ő mennyire szeret könyvtárba járni.Szerencsére nálunk rendesek a könyvtárosok, sok gyerekprogi is van, gyereknapon is valószínű oda készülünk, tavaly is ott voltunk.Legnagyobb örömömre a hétévesem örömmel és szépen olvas, lassan több könyvet elolvas, mint a testvére.Egyenlőre lelkes.
   
 16. napsugár7127

  napsugár7127 Állandó Tag

  A könyvtárban ajánlották a nagybetűs kiskönyvtáram, vagy könyvtáram(nem emlékszek pontosan) sorozatot, azt pillanatok alatt elolvasta, elég vékony is.Egy kezdő könyvmolynak nagy kedvet csinál az olvasáshoz.
   
  Atommaki1971 kedveli ezt.
 17. peju

  peju Állandó Tag

  Sziasztok!

  Az én fiam augusztusban lesz 10 éves, s egy könyvmoly. Többek közt ezt is imádom benne. :)

  Most találta magának egy új sorozatot:

  Vidra Gabriella: A fekete kő titka

  (Mentette már meg az életedet egy szál gyufa? Gyűjtöttél valaha fekete kagylót Tahitin? Tudod, hogyan kell ellentüzet gyújtani? Vajon hány napig lehet élelem nélkül kibírni?

  Egy titokzatos sötét erő támadásba lendül, hogy megszerezze az emberi tudást, és ezáltal az uralmat is a világ felett. Az emberek azonban ezt észre sem veszik... Négy kamasz mégis összefog, és egy kalandos tér- és időutazás során harcba szállnak a gonosz Mar-Törrel. Csak magukra számíthatnak.

  Az első kötetben Orsi, Zsófi, Krisztián és Barna egy titokzatos fekete kő segítségével Örményországban találja magát, és ezzel
  kezdetét veszi az életveszélyes kaland a Tudás könyveinek megszerzéséért. A XV. században Kínában katonává edzik őket. A XVIII. században az emberevő pápuáknál és Tahitin kell helytállniuk. Végül pedig egy ősi ausztrál törzs tagjaivá válva szembe találják magukat az ellenséggel...)
   
  klajo és napsugár7127 kedveli ezt.
 18. peju

  peju Állandó Tag

  A sorozat további kötetei:

  Vidra Gabriella: A labitintus titka, A templom titka, A barlang titka
   
  klajo kedveli ezt.
 19. peju

  peju Állandó Tag

  Egy ropi naplója is nagy sláger volt nálunk
   
 20. peju

  peju Állandó Tag

  Ezt is bátran ajánlom:

  T. S. Spivet különös utazása
  Reif Larsen


  Miután az isten háta mögötti tanyán élő tizenkét éves térképrajzoló zsenit, T. S. Spivetet váratlanul telefonon értesítik a Smithsonian Intézetből, hogy elnyerte a rangos Baird-díjat, a normális élet – már amennyiben a családi vacsoraasztalnál folytatott társalgás feltérképezését annak tekintjük – félbeszakad, és kezdetét veszi az egész országot átszelő bizarr utazás, amely a montanai tanyáról a washingtoni múzeum patinás termeibe röpíti a főhőst.
  T. S. egyedül vág neki, virradat előtt azzal a tervvel indul el, hogy föllóg egy tehervonatra, és potyautasként jut el keletre. A szerelvénnyel együtt kalandjai is nekilódulnak, a fiú pedig aprólékos gonddal dokumentálja, feltérképezi, szemléltető ábrákba, grafikonokba foglalja élményeit, egyebek között a Közép - Nyugat legendás féregjáratait, a látszólag visszafelé forgó autókerekekkel és a McDonald’s gyönyöreivel egyetemben.
  Vajon az ember hogyan ábrázolja térképen a családjáról leszűrt bonyolult tanulságokat, miként juttatja kifejezésre a szívfájdalom, a magány és a szeretet finom rezdüléseit? Bizonyos kérdésekre választ kapunk, ám közben mindegyre újak vetődnek föl.
  "Két jóslat a T. S. Spivet különös utazásával kapcsolatban: az olvasók éppúgy imádni fogják, ahogyan én, és kevesen akadnak majd közöttük, akik tapasztaltak már bármi effélét. Padlót fogtam Reif Larsen tálentumától, gazdagsága, fantáziája fölvillanyozott. Íme, egy könyv, amely véghez viszi a lehetetlent: ötvözi Mark Twaint, Thomas Pynchont és 'A család kicsi kincsét'. A jó regény szórakoztat, a kiváló olyan, akár az égi adomány azoknak az olvasóknak, akik elég szerencsések, hogy rájuk leljenek. Ez a könyv kincs."
  - Stephen King

  S ebből mozifilmet is csináltak...idén lesz, vagy lehet volt is már?? a mozikban.
   
  nandus kedveli ezt.

Megosztás