Mit tesz velünk az alkohol?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 18.

Melitta - 2017 Április 18, 07:42
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető


  A túlzott alkoholfogyasztás - akár az egyszeri nagy mennyiségű alkoholfogyasztás is - komoly károkkal járhat az egészségre. Nézzük meg együtt, hogy milyen hatása van az alkoholnak a szervezetünkre!


  Agy


  Az alkohol az agyban lévő idegpályák kommunikációját megzavarja, hátrányos hatást gyakorol az agy egészére, működésére. Ezek a zavarok megváltoztatják a hangulatunkat és a viselkedésünket, rontják a világos gondolkodásunkat, a mozgáskoordinációnkat is.

  Szív

  A nagymértékű rendszeres alkoholfogyasztás, de az egy alkalommal fogyasztott nagy mennyiségű alkohol is károsíthatja a szívet. Ilyenkor

  • szívizom betegségekkel
  • szívritmuszavarokkal
  • magas vérnyomással
  • akár szélütéssel
  is számolhatunk.

  Kutatások azt mutatják, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás védi az egészséges felnőtteket a szívkoszorúér betegség kialakulásától, így a kis mennyiségű, esetleg mérsékelt alkoholfogyasztásnak védő hatása lehet a vérellátási zavaron alapuló szívbetegségekre. Ennek mértéke bizonytalan, számos egyéb tényező befolyásolhatja. A kis és mérsékelt alkoholfogyasztás a gyakorlatban egy 1-2 italt jelent, ami sör esetén egy poharat (330 ml 5 vol%), tömény alkoholnál egy kupicát (40 ml 40 vol%), boroknál egy borospoharat (140 ml 12 vol%), likőröknél egy kis poharat (70 ml 25 vol%) jelent.

  Máj

  Az alkoholnak a májat károsító tulajdonsága a legismertebb. Nem véletlenül: a mértéktelen ivás különböző májbetegségekhez vezethet:

  • a zsírmáj
  • az alkoholos májgyulladás
  • a máj hegesedése (fibrózis)
  • májelégtelenség
  Hasnyálmirigy:

  Alkohol hatására a hasnyálmirigy mérgező anyagokat termel, amelyek végül súlyos hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethetnek. Az alkohol a hasnyálmirigy vénáinak tágulatát okozva akadályozza a megfelelő emésztést. A hasnyálmirigy-sejtek pusztulása inzulinzavarokhoz, cukorbetegséghez vezethet.

  Immunrendszer

  A túlzott mértékű alkoholfogyasztás gyengíti az immunrendszert, így a szervezet sokkal könnyebben célponttá válik a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. A krónikus ivók hajlamosabbak a fertőző betegségekre, például a tüdőgyulladásra vagy akár a tuberkulózisra. Az egyszeri nagy mennyiségű alkoholfogyasztás rontja a szervezet védekezőképességét- akár már 24 órával a részegség után.

  +1 Daganatos megbetegedések

  A túlzott alkoholfogyasztás növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, így

  • a szájüreg
  • a nyelőcső
  • a torok
  • a máj
  • az emlő rosszindulatú daganatát


  NEFI

  alcohol-d00000094335580b414fa.JPG
   
  Georgina Bojana és ladybug7spots kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 18.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Mo-on 800 ezer alkoholista és 2,5 millió (!) ún. nagyivó van.
   Mo-on az egyre főre jutó alkohol fogyasztás duplája a világátlagnak.
   Mo. listavezető Európában az alkohol okozta halálozásban.

   És mégis a dohányosokat cs....tetik állandóan.
   analema és setni kedveli ezt.
  2. Ernoe
   Ernoe
   upload_2017-4-18_14-20-16.png
   -
   "Pálinkás joreggelt!"
   -
   A táblázatban az élenjáro alkoholfogyasztok láthatoak, egy 15 éves átlag alapján, a tiszta alkoholtartalom szerint.
   -
   Vigasztaljon bennünket, hogy a házilégy vidáman tud repülni még akkor is ha anyit alkoholt ivott mind a testsulyának a 40%-a.
   analema kedveli ezt.
  3. mechi
  4. gumelig
   gumelig
   Én csak ennyit mondok...:rolleyes:


   IMG_4872.JPG
   Ernoe, analema, cdurmol és 1 másik tag kedveli ezt.
  5. cdurmol
   cdurmol
   udvarfy, Ernoe, analema és 1 másik tag kedveli ezt.
  6. victorvacendak
   victorvacendak
   Megmondom miért. Mert pl. Mo-n a legmagasabb a tüdőrák előfordulása az EU-n belül. Mert a dohányzás károsítja a legtöbb szervet, többet, mint az alkohol - a dohányzásspecifikus halálozások részaránya 24%. Egyébként van átfedés, az alkeszok magas szálaléka láncdohányos is...
   Mert mondjuk egy szobában elég, ha csak egy dohányzik, és tíz másik csak szívja a füstjét, lehet, hogy ettől a passzívak is betegek lesznek. Ezzel szemben pl. attól, hogy egy szobában iszik valaki, nem lesz részeg meg májbeteg senki más.
   udvarfy kedveli ezt.
  7. Melitta
   Melitta
   Hol es hany olyan szobaba dohanyozni ahol 10 ember tartozkodik?
   A tudorakosok fele nem dohanyzott, meg nem is second smokker, ok hol szedik ossze a tudorakot?
   ladybug7spots és varázsdoboz kedveli ezt.
  8. gumelig
   gumelig
   A passzív dohányzás tényleg ártalmas lehet, de a munkahelyeken, legalább is svájcban már évek óta tilos. Rendeletileg, tehát büntetik. Vendéglőkben, plázákban szintén. Vendéglőkben itt is tilos.
   A passzív dohányzás manapság szerintem a családokon belűl a gyerekeket érinti.
   udvarfy és setni kedveli ezt.
  9. analema
   analema
   A tüdőrákos esetek 80-90%-a összefüggésbe hozható a dohányzással. Mondom ezt úgy, hogy a "fiatalság, bolondság" jegyében én is évekig éltem vele, sőt még előfordul máig, hogy elcsábulok. Milyen ironikus, de elsősorban alkohol hatására :)

   Ami megtévesztő lehet, hogy a szórás viszont életmódtól függően elég nagy. Míg nálunk 100.000 lakosra 90 tüdőrákos megbetegedés jut, más ugyanilyen dohányzási aránnyal rendelkező országban csak 60.
   Ha általánosan nézzük a daganatos megbetegedéseket és benézünk a 65 év alatti korosztályba akkor még súlyosabb a helyzet. Magyarországon az EU átlaghoz képest kétszer annyi ember hal meg daganatos betegségekben 65 éves kor alatt. Szívbetegségekben még ennél is rosszabbul állunk.
   Viszont ez tény a másik irányba lehet megtévesztő, mert azt sugallhatja, hogy egyértelműen a dohányzás és a táplálék a felelős. Azonban az életmód nem csak amit eszünk és szívunk. Hanem ahogy gondolkozunk itt a Kárpát-medencében a körülöttünk lévő világról és az életünkről. No ez az igazi baj, nem az hogy iszunk és dohányzunk.
   udvarfy kedveli ezt.
  10. szundi53
   szundi53
   Alkohol és a nikotin káros a szervezetre. Ebben nincs vita. A gond ott kezdődik, h mindenki a nikotinra fókuszál. Reklámozni tilos a dohánytermékeket, az alkoholra nem vonatkozik tiltás. Főleg a tüdőrák megelőzésére és a passzív dohányosok egészségére hivatkozva harcolnak a dohányzás ellen. Arról "megfeledkeznek", h az alkohol sokkal sűrűbben, nagyobb területen és nagyobb károkat tud okozni. Alkoholizáló szülőtől életre szóló rossz hatás éri a gyerekeket. Részeg ember bárkire halálos veszélyt jelenthet. Alkoholos befolyásoltság állapotában koccanásostól halálos balesetig bármi történhet, vétlenek élete csak a szerencsén múlik. Fenti lehetőségek egyike sem jellemző a dohányosokra.
   Lehet üldözni a nikotint, de nem kéne átesni a ló túlsó oldalára.
   varázsdoboz és ladybug7spots kedveli ezt.
  11. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ne csüggedjünk kedves Ernő, a bronz is szépen csillog ! ... és ha '18-22-ig még mindig sportkedvelő kormányunk lenne, meglesz az arany is...;)
   Ernoe kedveli ezt.
  12. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Százalékok honnan ????
  13. ladybug7spots
  14. szundi53
   szundi53
   Nem lesz, annyit iszunk, h leesünk a dobogóról. Az aranyhoz ki kéne józanodni. De minek... :rohog:
  15. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ugyan miért kellene ? Inni kell az utolső pillanatig, nehogy megelőzzenek, elvégre sport nemzet vagyunk...o_O
   Utoljára módosítva: 2017 Április 19
   szundi53, varázsdoboz és analema kedveli ezt.
  16. Beka Holt
   Beka Holt
   Csak azt tudnám a kutya, macska, tengerimalac, és egyéb rágcsálók hogy a búbánatba lesz tüdő, emlő, petefészek, csont, here, prosztata, nyelő-, és légcső, méh daganatos? Ők biztos hogy soha életükben egy slukkot nem szívtak!
   Madarak, halak szintén nem dohányoznak, és mégis gyakori a daganatos megbetegedés közöttük is.
  17. analema
   analema
   Gugli a barátod és hidd el nem csak KSH adatokat fogsz találni. Dohányzás tekintetében pl. igen jó a Innsbruck Medical University tanulmánya, az részletesen elemzi a kérdést.

   Sajnos személy szerint egy nem reprezentatív, ámde fájdalmas statisztikával tudok szolgálni. Anyukámnak még két fiatalabb lánytestvére született hajdanán. Két húga közül az egyik dohányzott, akik sokkal fiatalabb volt, mint ő. Lassan 10 éve vitte el a tüdőrák, még 48 éves sem volt.

   Ettől még bárki lehet Churchill, aki a zsíros falatokat alkohollal öblíti le, majd egy szivarral zárja a pillanatot. De senki sem tudhatja, hogy ő van-e ilyen szerencsés.
   udvarfy kedveli ezt.
  18. Melitta
   Melitta
   Itt is otthon is ismerek 60-70 eve eros dohanyosokat , a nikotin fuggoseget , mar ilyen esetben nem is ajanljak a leszokast.
   udvarfy, ladybug7spots és varázsdoboz kedveli ezt.
  19. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nekem is barátom a Google, azért kérdeztem...mert én más statisztikákat olvastam....éspedig, hogy a genetikailag predesztináltak közül is csak minden ötödik, azaz 20% lesz tüdőrákos. Ha belegondolsz a múlt évszázadokba, el kell ismerned, hogy környezeti károk sokkal nagyobb súllyal esnek latba, amint azt itt valamelyik tettestársunk ki is fejtette.
   Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy szokjon rá bárki, aki eddig nem tette, csupán ezzel a boszorkányüldözéssel van tele a hócipőm.
   (Jut eszembe...esik a hó !)
   varázsdoboz kedveli ezt.

Megosztás