Nálatok milyen az idő?

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Lezárták Ferihegyet a vihar miatt

A vihar miatt lezárták a Ferihegyi repülőteret, sem az 1-es, sem a 2-es terminálokról nem szállnak fel, és nem landolnak repülőgépek - közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője csütörtökön este az MTI-vel.

<!------ END SENDBYEMAIL ------><!------ END PRINTPAGE ------><!------ kapcsolodo cikkek start ------><!------ kapcsolodo cikkek end ------><!------ PRINTPAGE ------><!------ SENDBYEMAIL ------> A szóvivő elmondta, 20.20 órakor zárták le a Ferihegyi repülőteret, és ezt addig nem oldják fel, amíg a vihar el nem vonul Budapest felett.

A szóvivő korábban még azt közölte, hogy a vihar miatt a Ferihegyi repülőtérről csak a nyugatra tartó gépek nem szállnak fel, azonban, miután a vihar elérte Budapestet, nyolc óra után, teljes zárlatot rendeltek el.

A Volán, a MÁV és a BKV járatainál még nem okozott fennakadásokat a vihar - mondták el az MTI érdeklődésére a közlekedési társaságoknál.

Forrás: www.stop.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Tombol az ítéletidő Magyarországon - képekkel

Heves záporokkal, jégesővel és 90 kilométer feletti széllökésekkel érkezett meg az előre jelzett vihar Magyarországra. Budapesten öt ember megsérült a viharban, négyen a fejükön, az ötödiket a lábán sebezte meg egy tetőcserép.

Budapesten öt ember megsérült a viharban, négyen a fejükön, az ötödiket a lábán sebezte meg egy tetőcserép.

A vihar este fél 9 tájban érte el a fővárost. A Szentendrei úton az egyik tízemeletes ház tetejéről félig letépett a szél egy reklámtáblát.

A Gellért-hegyről patakokban folyik a víz, a közlekedés akadozik, az emberek pedig megpróbálnak fedett helyre húzódni. Hasonló a helyzet a XX. kerületben is, ahol egy autóra dőlt egy fa.

A Lehel téren fél 9 után megállt a villamosközlekedés. Nem jár az 52-es villamos, mert a Székelyhíd utcánál a sínre dőlt egy fa.

Kőbányán a Maglódi úton szüneteltetik a villamosforgalmat és az áramot is kikapcsolják, mert ellepte a víz a síneket. Az autóknak tengelyig ér a víz, amelyet a csatornák sem tudnak elnyelni.

"Meglehetősen kaotikus a helyzet"

A Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az InfoRádióban este 9 óra után "meglehetősen kaotikusnak" nevezte a budapesti helyzetet.

Molnár Péter elmondta: tíz egységük próbálja kezelni a fakidőlés okozta nehézségeket, de még 200 bejelentés van, amivel egyelőre nem tudtak foglalkozni.

"Olyan mennyiségű bejelentést kapunk, hogy arra a világon egyetlen tűzoltóság sem tudna felkészülni" - hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve: először oda vonulnak ki, ahol közvetlen életveszély van, vagy életet kell menteni.

A BKV fődiszpécsere elmondta: fennakadások vannak a szentendrei HÉV vonalán Pomáz és Szentendre között.

A 12-es, 14-es, 42-es, 69-es, 28-es, 56-os, 59-es, 61-es villamos vonalán is gondok adódtak. A 89-es troli vezetékét is leszaggatta a vihar. Nem közlekedik a 22-es, 28-as és 34-es busz - fűzte hozzá.

A 28-as villamos leállt a Maglódi úton, mert a sín nem látszik ki a víz alól.

Felsőpakonyban kigyulladt egy lakóház, mert villám csapott bele.

A vihar este kilenc óra tájban érte el a Balaton déli partját.

Lezárták a Ferihegyet

A vihar miatt lezárták a Ferihegyi repülőteret sem az 1-es, sem a 2-es terminálokról nem szállnak fel, és nem landolnak repülőgépek - közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője a távirati irodával.

Nyugat felől érkezett a vihar

Kilencven kilométer feletti széllökésekkel, heves záporokkal, helyenként jéggel érkezett meg Magyarorzság nyugati határára a Svájcban, Németországban és Ausztriában már halálos áldozatokat is követelő vihar.

Kanzler Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek elmondta: Sopronban a Hársfasor és a Fegyvessor kereszteződésében az erős szél leszakította a villanyvezetéket.

Mosonmagyaróváron a sétálóutcában két étterem teraszáról ragadta magával a napernyőket a szélvihar. Ugyancsak itt, a Bartók Béla úton telefonvezetéket szakított el a szél.

Győrött egy lakótelepi ház erkélyéről szakította le a napellenzőt a szél.

Harmadfokú, piros riasztás van érvényben, ezt a meteorológiai szolgálat rendelte el, s a katasztrófavédelem készültségben várja a további riasztásokat.


Forrás: www.inforadio.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Már halálos áldozatai is vannak a Magyarország felé tartó viharnak

Németországban, Svájcban és Ausztriában is károkat okozott a viharos időjárás. Németország déli részén két halálos áldozatot követelt az ítéletidő. Két halálos áldozata már van a viharnak Bécsben is, ahol az orkán erejű szél fákat csavart ki.

Németországban, Svájcban és Ausztriában már komoly károkat okozott az a vihar, amely az előrejelzések szerint késő este és az éjszaka folyamán éri el Magyarországot.

Dél-Németországban ketten meghaltak a vihar miatt, a frankfurti repülőtéren pedig több mint húsz repülőjáratot kellett törölni.

A heves viharok Svájcban és Ausztriában is fennakadásokat okoztak. Ausztria nyugati felében, Tirol és Salzburg tartományban, valamint Stájerországban szintén nagy mennyiségű csapadék hullott, a víz pincéket és utcákat öntött el, több helyütt sárlavina zúdult az útra.

A stájerországi Murauban 3-5 centiméternyi, a tartomány keleti részén fekvő Weiz körzetében még ennél is több jég esett. A jég súlyos károkat okozott a mezőgazdaságnak Salzburg tartományban is.

Bécs belvárosában éppen a központi tűzőrség épületére dőlt egy daru, s a balesetben egy ember életét vesztette. Beszámolók szerint az orkán erejű szél - amely előzőleg végigsöpört Alsó-Ausztrián is - az osztrák fővárosban fákat csavart ki.

Az osztrák főváros Duna-város kerületében, egy evezőskikötőnél egy kidőlt fa agyonütött egy 60 éves asszonyt, egy 40 éves férfit pedig megsebesített.

Forrás: www.inforadio.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Vezetékeket szaggatott le a vihar

HÉV- és villamosvezetékeket szakítottak le a vihar miatt kidőlő fák és letört ágak Budapesten - mondta el az MTI-nek a BKV fődiszpécsere csütörtökön este.

Fennakadások vannak a szentendrei HÉV vonalán Pomáz és Szentendre között.
A 12-es, 14-es, 42-es, 69-es, 28-es, 56-os, 59-es, 61-es villamos vonalán is gondok adódtak - tette hozzá.

A 89-es troli vezetékét is leszaggatta a vihar - mondta a fődiszpécser.
Nem közlekedik a 22-es, 28-as és 34-es busz - fűzte hozzá.

Forrás: www.stop.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Öt sérültje van eddig a viharnak

Eddig öt könnyebb sérültje van a Budapestre zúdult viharnak - mondta el az MTI-nek Balla Rozália, az Országos Mentőszolgálat ügyeletese csütörtökön este.

A három ember, akire faágak estek, a fején sérült meg, egy embert a lábán sebzett meg a tetőről lesodort cserép.

A tűzoltók nem sokkal a vihar kitörése után már százötven segélykérő telefont kaptak Budapesten - közölte az MTI-vel a Budapesti Tűzoltóság ügyeletese.

Mintegy húsz helyen dolgoznak a fővárosban, eddig csak fakidőlésről érkeztek bejelentések - tette hozzá.

Az ügyeletes arra számít, hogy hajnalig biztosan dolgoznak majd a tűzoltók.

Forrás: www.stop.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Feloldották a Ferihegyi repülőtér zárlatát

Feloldották a Ferihegyi repülőtér zárlatát, amelyet a vihar miatt rendeltek el csütörtök este - közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője az MTI-vel.

<!------ END SENDBYEMAIL ------><!------ END PRINTPAGE ------><!------ kapcsolodo cikkek start ------><!------ kapcsolodo cikkek end ------><!------ PRINTPAGE ------><!------ SENDBYEMAIL ------> Az 1-es és a 2-es terminálokat 20.20 perckor zárták le, azóta nem szálltak fel, és nem landoltak repülőgépek. A reptér zárlatát 21.15-kor oldották fel - mondta a szóvivő.

Szollár Domokos korábban még azt közölte, hogy a vihar miatt a Ferihegyi repülőtérről csak a nyugatra tartó gépek nem szállnak fel, azonban, miután a vihar elérte Budapestet, nyolc óra után, teljes zárlatot rendeltek el.

Kilenc óra után az MTI-nek a szóvivő azt mondta: három járatot - Düsseldorf, München és Varsó felé - törölni kellett, a késések 25 induló és érkező járatot érintenek.

Forrás: www.stop.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Még nincs vége: óriási áramszünet

Itt-ott a fővárosban még zuhog az eső, azonban a problémák sora még korántsem ért véget a vihar vonultával. Országosan több száz településen, több ezer lakóházban, illetve utakon van áramszünet a villamosvezetékekre dőlt és a viharos erejű szél által letépett villamosvezetékek miatt.

<!------ END SENDBYEMAIL ------><!------ END PRINTPAGE ------><!------ kapcsolodo cikkek start ------><!------ kapcsolodo cikkek end ------><!------ PRINTPAGE ------><!------ SENDBYEMAIL ------> Az Elektromos Művek hibaelhárítói e pillanatban országszerte próbálnak úrrá lenni a helyzeten. A vihar ugyanis letépte a villamosvezetékeket, valamint fák dőltek azokra. A fővárosban a tűzoltók mellett az ELMÜ-nek van a legtöbb dolga. Az egyik villamos remíznél pályatestre dőlt egy fa.

A Palatinus strandnál, a Margit-szigeten egy óriási lombkoronájú fa dőlt az úttestre. Egyes források szerint több százmilliós kárérték keletkezett országszerte a magán- és közvagyonban gyakorlatilag hatvan perc leforgása alatt.

A tűzoltók a közterület-fenntartók és az Elektromos Művek munkatársai ezekben az órákban valószínűleg egészen reggelig azon dolgoznak, hogy a hét utolsó munkanapján ne bénuljon meg a közlekedés és az áramellátás.

Ismeretes, leginkább a fővárosban a péntek az egyik legkritikusabb munkanap, mivel ilyenkor hihetetlenül megnő a közlekedési terhelés a fővárosban.

Forrás: www.stop.hu
 

Gabszi

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk egy csepp eső sem volt, szél is csak fújdogált. A vihar nem hiányzott, de egy kis eső és enyhülés jó lett volna.:rolleyes:
Viszont a Balcsipart győőnyörűűűűű.!!:cool:
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Megérkezett a vihar

Ausztria felől átlépte a magyar határt az a front, amelynek mentén a csütörtökihez hasonló, helyenként akár erősebb zivatarok és orkánerejű széllökések is lehetnek, elsősorban az ország északi térségében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) péntek estére narancsszínű riasztási fokozatot adott ki az ország egész területére.

<!------ END SENDBYEMAIL ------><!------ END PRINTPAGE ------><!------ kapcsolodo cikkek start ------><!------ kapcsolodo cikkek end ------><!------ PRINTPAGE ------><!------ SENDBYEMAIL ------> Kolláth Kornél ügyeletes meteorológus elmondta, a csütörtök estinél általában gyengébb, ám helyenként hevesebb zivatarok és széllökések várhatóak.

Az előrejelzés szerint Budapest térségét este 9 és fél 10 óra körül érheti el a front.

A csütörtökihez képest "kisebb területi lefedettségű", heves, tehát az óránként 80-90 kilométert is meghaladó széllökésekre és jégesőre lehet számítani. Egy-egy helyen kialakulhat heves zivatar is, ott akár az óránkénti 120 kilométert is jócskán meghaladhatják a legerősebb, akár orkánerejű széllökések. Ezeken a helyeken akár két centiméternél nagyobb átmérőjű jég is hullhat - tette hozzá.

A meteorológus közölte, inkább az ország északi régióiban fordulhatnak majd elő heves zivatarok.

A front várhatólag a szombat hajnali órákban hagyja el Magyarország keleti határát.

Forrás: www.stop.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Ismét ítéletidő Ausztriában

Huszonnégy órán belül másodszor ismét ítéletidő zúdult Alsó- és Felső-Ausztria osztrák tartományokra és Bécsre, de az előző napitól eltérően péntek délután emberi áldozatokról, sebesülésekről nem érkezett jelentés.

<!------ END SENDBYEMAIL ------><!------ END PRINTPAGE ------><!------ kapcsolodo cikkek start ------><!------ kapcsolodo cikkek end ------><!------ PRINTPAGE ------><!------ SENDBYEMAIL ------> Alsó-Ausztrián jégeső és zivatarok vonultak át, a nyugati autópályán (A1) Bécs irányában Oed és St. Valentin között, Amstetten körzetében forgalmi akadályok voltak. Amstetten és Melk térségében sok fa dőlt az úttestre, a csapadék pincéket öntött el. Baden környékén sűrű zápor és jégeső esett, a déli autópályán (A2) forgalmi akadályok nehezítették a közlekedést. Melk környékén 150 tűzoltó dolgozott a károk elhárításán.

Felső-Ausztriában a tűzoltóság kétszáz munkatársa vonult ki Perg, Freistadt, Linz és Steyr környékén. Elsősorban a Duna térségében és a nyugati autópálya hosszában volt dolguk a villanyvezetékek kijavításával, az utakra zuhant fák eltávolításával és az elöntött pincék kiszivattyúzásával.

Bécsre heves szélvihar és záporok zúdultak, a tűzoltóknak a leszakadt faágak és épületelemek elhárítása adott sok munkát. Néhány utcát egy időre le kellett zárni.

A Duna-szigeten pénteken kezdődött könnyűzenei fesztivált zivatar, jégeső zavarta meg, a szervezők megszakították a húsz színpadon zajló műsorokat, és felszólították az amúgy sem túl nagy számban érkezett látogatókat, hogy húzódjanak biztonságos, száraz helyekre.

Bécs nemzetközi repülőterét, Schwechatot átmenetileg ismét lezárták, a légikikötő nem fogad és nem indít légi járatokat.

A csütörtöki ítéletidő által Ausztriában okozott károk összegét 50 millió euróra (12,5 milliárd forint) becsülik a biztosító társaságok.

Forrás: www.stop.hu
 
Oldal tetejére