Négy nap alatt tűnt el egy bővízű folyó Kanadában

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 18.

Melitta - 2017 Április 18, 05:26
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kanada legnagyobb gleccseréről zubogott le a Slims folyó, ami tavaly mindössze négy nap leforgása alatt tűnt el. Kutatók szerint a teljesen váratlanul bekövetkezett folyóeltűnés egy látványos és ijesztő példája annak, hogyan alakítja át bolygónk földrajzát a kílmaváltozás.

  A 24 kilométer hosszú folyó rendkívül széles mederben folyt le már évszázadok óta a Kaskawulsh gleccserről, bele a Yukon folyóba. 2016 tavaszán viszont olyan ütemben kezdett el olvadni a gleccser, hogy a felszabaduló vízmennyiség egy másik medret talált magának, az Alaszkai-öböl felé terelve így a vízhozamot, ami több ezer kilométernyire fekszik az eddigi végállomástól, azaz a Bering-tengertől.

  A gigantikus mértékű változást a helyszínen dokumentálta végig egy kutatócsapat, akik már évek óta figyelik a gleccser visszaszorulását. Tavaly viszont azt figyelték meg, hogy ott, ahol korábban egy kisebb hajóval tudtak vitorlázni, most homokvihar várta őket.

  A csapat helikopterek és drónok segítségével közelítette meg a gleccsernek azokat a völgyeit, ahova nehéz gyalogosan eljutni. Ekkor fedezték fel, hogy míg korábban az olvadásból felszabaduló vízmennyiség két folyóágra szakadt, most már olyan ütemben zajlott az olvadás, hogy a nagyobb víztömeg egyetlen ágon haladt lefelé. A változásnak köszönhetően a világörökségi védelem alatt álló Alesk vízhozama jelentősen megnőtt.

  A felvett adatokból az is kiderült, hogy a változások mindössze pár nap alatt, 2016. május 26-a és 29-e között történtek meg. Geológusok korábbi korszakokból feltételeztek már olyat, hogy egy folyó ellopta egy másik folyó hozamát, a folyókalózkodásnak is nevezett jelenségre viszont eddig csak a messze régmúltból voltak ráutaló bizonyítékaink. Több ezer vagy tízezer évvel ezelőtti jelenségekre utaltak földrajzi nyomok, a modern korban senki nem rögzített még ilyesmit.

  A Kaskawulsh gleccser 1956 és 2007 között 6-700 méterrel húzodott vissza. 2016-ban viszont hirtelen jelentősen felgyorsult a csökkenése, és a felszabaduló olvadt víz új medret vájt ki magának. Ez a víztömeg térítette vitte magával a korábban a Slimset tápláló medret is.

  Ennek persze súlyos következménye van a közelben élő állatvilágra és a közeli emberi közösségekre is. (Guardian)

  glecser.jpeg
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 18.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots

   Globális felmelegedés márpedig nincs...ezt jópárszor megmondta több (jól megfizetett, vagy csak ostoba) "tudós".
  2. HaroldKing
   HaroldKing
   Jó-jó, értem én hogy izgulunk a felmelegedés miatt, és én nem is tagdom, hogy a jelenség valós.

   Egyet azonban ne feledjünk el: Bolygónk normális állapota NEM EZ amiben most vagyunk! Ugyanis egy jégkorszakban vagyunk épp, ha hiszitek ha nem, csakhogy a jégkorszak mindig tzartalmaz kisebb úgynevezett „interglaciális” periódusokat, amikor a hőmérséklet melegebb, bár nem annyira mint amikor egyáltalán ninbcs is jégkorszak!

   Na most azonban a jégkorszak egésze is, interglaciálisokkal együtt, akármilyen hosszúnak tűnjék is, földtörténetileg csak egy-egy kis időszak azon korszakokhoz képest, amikor nincs jégkorszak. Végeredményben tehát, a globális felmelegedéssel a Föld normális állapota fog visszaállni, még akkor is ha e felmelegedésbe belejátszik az emberi tevékenység is, és akkor is, ha ez az egész folyamat rossz lesz ezért vagy azért a jelenlegi emberiségnek.

   Ezzel nem azt akarom mondani tehát hogy ez az emberiségnek jó lesz. Igenis állítom azonban, nem fog miatta olyan katasztrófa bekövetkezni, hogy az állatvilág vagy növényvilág kipusztul, a fajok fele is vagy akármi, amivel egyesek riogatnak. Pár állat lehet hogy kipusztul, másrészt azonban megnövekszik majd a sekély tengerek mennyisége, a mocsaras helyek mennyisége is, s ez mind előnyös a fajok számának megszaporodásához, s ahhoz hogy e helyeken látványos evolúciós folyamatok induljanak be.

   Tehát, ez a felmelegedés olyasmi, hogy miatta lehet aggódni az emberért, igen, de nem az élővilág összességéért.
  3. phoenyx
   phoenyx
  4. HaroldKing
   HaroldKing
   phoenyx kedveli ezt.
  5. atapata
   atapata
   Az biztos, hogy nem a Kis Kakas szívta fel, mert a Török Császár nem a folyóba dobatta hanem a kútba.
   phoenyx kedveli ezt.
  6. Vaduzia
   Vaduzia
   Nagy ostobaság, mint a jelen civilizáció okozta klimaváltozás. Az a baj, hogy az iskolákban a sok ostobaság helyett lehetne példáúl földtörténetet tanulni.
   A klimaváltozás a Föld életéhez hozzá tartozik, volt van és lesz. Csak annyit, jelenleg a jégkorszakból kifelé megyünk. Ez azzal jár például, hogy a szélsőséges időjárások gyakorísága megnövekszik, magyarul a hőségnapok száma növekszik, a lehulló csapadék mennyiség szintén növekszik, stb. Ez a folyamat már több ezer éve tart, de nem a mi életünkben fog befejeződni!
   Az a baj erről a tényről nem beszélünk, mert tenni kellene valamit. De mit? Például az észak afrikai sivatagosodás nem ma kezdődött, az egykori virágzó településeket csak homok és szikla veszi körül, vagy tünnek el szigetek az óceánban, települések csúsznak le a hegyoldalról, stb. Lehetne tenni valamit, ezen kellene gondolkodni, hogy hogyan alkalmazkodjunk a megváltozandó élettérhez, és nem arra költeni milliárdokat és ostobaságokkal tömni az emberek fejét, hogy ha nem csináljuk ezt meg ezt akkor meg fog változni, vagy megáll a Földön a klíma változás.
   HaroldKing, cdurmol és phoenyx kedveli ezt.
  7. atapata
   atapata
   Már korábban azt gondoltam a maradék eszemmel, ha olvadnak a Sarkok jégsapkái, akkor emelkedik a tenger szintje. Annyit amennyit, de már látszik.A tengerparti strandok néhány helyen kilométereket húzódtak vissza Ettől egyre több víz párolog el több lesz az eső. Az bizony lehullik valahol, ha meleg éghajlaton, akkor elpárolog onnan is le se ér a földre, az eső, hó, a sarkokon is hullik, ettől vastagabb lesz a jég.Ha kizöldell a sivatag megváltozik a széljárás az áramlatok is. Most még nem látszik, de pár ezer év múlva már mini jégkorszakról írhatnak az újságok. Ahhoz persze lesz idő, hogy az esőerdők visszanőjenek. Elfogy az olaj amúgy is és esernyővel járnak a napelemes villanyautók. Amikor a jég ismét Kispestnél jár olcsóbb lesz a fagyi. Én vaníliát:) kérek! Új-Zélandi eszkimók fogják mérni hólapáttal.
   Utoljára módosítva: 2017 Április 18
   Melitta és setni kedveli ezt.
  8. HaroldKing
   HaroldKing
   A dolog úgy áll, hogy a dolgoknak utánanézve... nos, a magyar kerítés lehet hogy megállítja a migránsokat, de a klímaváltozás egyéb következményeit nem. Ha ugyanis minden jég elolvad a Déli-sarkon, s elolvad a grönlandi jég is teljesen (s nyilván a hegyi hósapkák máshol is) akkor a világtengerek szintje nem ám néhány tíz métert fog emelkedni, hanem jó 200 métert. Mármint optimális esetben. Lehet ugyanis hogy lesz abból akár 1 vagy 2 kilométer is, tekintve hogy egyes tudósok szerint - s bár én nem vagyok tudós, de egyetértek ebben velük - ha a déli-sarkról elolvad a jég, az ottani tektonikus lemez súlya érthetően alaposan lecsökken hogy már nincs a tetején a nehéz sokkilométeres jégburok. Ekkor elkezd kiemelkedni a litoszférából, miközben kiemelkedik, megnagyobbodik, azaz olyan részei is felemelkednek a tengerszint fölé, melyek most víz alatt vannak. Ez azzal jár hogy a felette ott levő víznek valahova máshova kell távoznia, azaz a világtenger más részeibe, ezzel szintén növelve a tengerszint átlagos magasságát.

   De ha ezt nem is vesszük figyelembe, a 200 méteres emelkedés is azzal jár, hogy például a Kárpát-medencének annyi. A Dunántúli-középhegységből néhány csúcs marad majd meg mint apró szigetek, oszt' csókolom. A Földközi-tenger és a Kaszpi-tenger egybenyílik majd, s bár nem telljesen biztos de nagy az esély rá hogy még az Aral-tó is. Angliának is annyi, abból is csak apró szigetek csoportja marad meg. Nagyjából vége lesz Franciaországnak is, és Spanyolország jelentős részének. Dániának kampec. Hollandiának is. Teljesen. De az orosz medve se jár jól, mert gyakorlatilag a teljes végtelen orosz síkságból (az ukránból is) sekély, néhol mocsaras sós tenger lesz. Moszkva is teljesen víz alá kerül majd. Finnország is. A skandináv hegyek megmaradnak majd mint valami nagyobbacska sziget, és az Ural hegység szintén, mint sziget.Nem lesz iszlám állam se, annak a területnek a nagy része is víz alá kerül, Pakisztánnal és Bangladesh-sel együtt. Kína keleti része is, szóval nem tudom hol termelik meg majd a gabonát... Sajnos az USA se jár jól, északon Labrador egy része megmarad mint sziget (tudom, az Kanada, mindegy), néhány hegycsúcs megmarad keleten belőle, s egy hosszú szigetként a nyugati hegyek. A közbeeső területeknek nagyjából mind annyi. Floridának is. Kubából is csak pár hegycsúcs marad meg, sőt, eltűnik Brazília nagy része is, kivéve az Andok hegyláncát és északkeleten egy kis maradékot amiből sziget lesz.

   Ausztrália és Afrika területe azonban alig fog lecsökkenni, ebből következőleg előre tudható, hogy ez a két földrész lesz a nagy felmelegedés után az új globális világhatalom...
   varázsdoboz kedveli ezt.
  9. setni
   setni
   Majd megyünk afrikába!
  10. *Rima
   *Rima
   Rocky mountain pont megfelel :hurra::hurra:
  11. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Tökéletesen igazad van... csak nem ekkora mértékben adott idő alatt...hm ?
  12. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nem kell menni...még 20 év és az jön ide....
  13. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Mire ez bekövetkezik a "jobbakat" nem fogja érdekelni....már régen a Marson laknak, a férgese meg hadd hulljon...
   varázsdoboz kedveli ezt.
  14. setni
   setni
   Nem elég az árvíz még tektonikus lemezek is közelednek?
  15. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Jahh...de jóllaksz-e a szép látvánnyal ?....;)
  16. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Speciel a klímára gondoltam, nem a lemezekre...
  17. atapata
   atapata
   Én már vettem is a Kab-hegyen és Kékestetőn telket ,házakat.
   Onnan nézik majd az utódaim hogyan rakódik rá a Pannon tengeri üledékre az újabb fél méternyi réteg.
   Én most 176 méterrel lakom a tenger szint felett, egy ideig megleszek ott, utánam a vízözön
  18. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Évente több ezer állat- és növényfaj pusztul ki csupán az ember "áldásos" tevékenysége okán, sok közülük anélkül, hogy megismernénk őket.

   Több országban folynak kísérletek olyan növényfajták nemsítésére, amelyek kibírják az egyre növekvő UV sugárzást és szárazságtűrők.

   Nem valószínűek evolúciós folyamatok, tekintve hogy ez az egész túl gyorsan zajlik evolúciós szempontból.... az állat- és növényfajok nem 20-100 év alatt alkalmazkodtak a földi körülményekhez.

   A hollandok nem hülyék...felkészültek a költözésre.

   Én pont az emberért (mint fajért) nem aggódom....miután tönkretette a bolygót, itt hagyja, mint eb a .... és átköltözik egy másikra.... dicsőség neki !...:mad2:
  19. atapata
   atapata
   Egy éjjel amikor már a teraszomig ért a víz, horgásztam. jó erős szerelékkel nagy zsákmány reményében. Cserregett az orsó, jó húzósan bevágtam. Akadt is testesnek tűnt, hörgő hangokat adott, mintha ember lett volna. Jujj!

   Hé te kivagy!! Vi. Vii! Milyen Vi? Ovi. Ovi !!
   Megszólalt a halőr: Méreten aluli! Óvodás még! Dobja vissza!!
   Utoljára módosítva: 2017 Április 18

Megosztás