Nagy köszönési illemtan

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2013 Május 1.

Melitta - 2013 Május 1, 01:03
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  683_bigger (1).jpg

  Az, hogy tudod-e, mikor és hogyan illik köszönni, alapvetően meghatározza a rólad kialakított képet. Ez nem csak hétköznapok során kiemelten fontos, hanem a bemutatkozások, az első benyomások kialakulása alatt egyaránt.
  Ki köszön kinek?
  Az illem úgy tartja, hogy mindig neked, férfinak kell előre köszönnöd a hölgyeknek, függetlenül attól, hogy mekkora köztetek a korkülönbség, illetve milyen beosztásban dolgozol.


  Azonos nemek esetén a magasabb beosztottú fél fogadja a köszönést, tehát a főnököket, felsővezetőket mindig előre kell köszönteni.


  Korkülönbség esetén a fiatalabb fél köszön (természetesen magázódva, amíg fel nem ajánlják a tegezést) az idősebbnek, kivéve akkor, ha a férfi idősebb és fiatalabb nőnek köszön. Utóbbi esetén – ahogy már írtuk – a férfinak kell kezdeményeznie.

  Kalap és sapka viselése
  Manapság újra trendi kalapot hordani, ám ezt a kiegészítőt nem csak felvenni, viselni is tudni kell. Amennyiben te is kalapot, vagy bármilyen más sapkát hordasz, fontos, hogy tudd a vele kapcsolatos illemszabályokat.


  Alapvető, hogy a helyiségbe belépve le kell venned a fejfedőt, de köszönésnél is ezt kívánja az illem. (Amennyiben tartózkodik valaki a helyiségben, belépő félként neked kell először üdvözölnöd őt.) Bár utóbbi manapság már nem igazán „divat”, jelzésértékűen megérintheted ezt a kiegészítőt, de bemutatkozásnál mindenképpen meg kell szabadulnod tőle.

  Mire figyelj még?
  Nem illik köszönni sem étellel, sem cigivel a szádban; előbbit le kell nyelned, utóbbit félre kell tenned, amíg az üdvözlés zajlik.


  Hasonlóan illetlenség, ha zsebreteszed a kezedet, vagy ha nem veszed le a napszemüvegedet, esetleg nem tartod a szemkontaktust, ami bemutatkozásnál még kirívóbb illetlenség, mint a köszönés során.


  Köszönés társaságban
  Sokakban felmerül a kérdés, kinek és hogy kell köszönni abban az esetben, ha az üdvözléssel megtisztelt fél nincs egyedül. Társaság esetén először keresni kell egy ismerőst, őt üdvözölni, akinek ekkor már feladata lesz, hogy a többi jelenlévőt is bemutassa.


  Amennyiben nincs egyetlen ismerős sem a társaságban, egyenrangú köszönéssel kell megszólítanod a jelenlévőket, majd azzal a személlyel kell felvenned a kapcsolatot, akivel a későbbiekben is kommunikálni szeretnél.


  Amennyiben egy nap többször összefutsz valakivel (pl. munkahelyen), nem kell minden alkalommal köszönnöd neki, de természetesen a kedves mosolygás ekkor sem maradhat el.
  Legyél illemtudó!


  A legnagyobb baki a köszönéssel kapcsolatosan mégis az, ha nem viszonzod az üdvözlést. Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy a másik fél köszönt, esetleg az utolsó pillanatig arra vár, hogy te kezdeményezz, holott az illem szerint ez az ő feladata lenne, akkor ne késlekedj: előzd meg illemtudásoddal! Az elmulasztott viszonzás őt minősíti ugyanúgy, ha nem tudja, hogy neki lenne illendő előre köszönnie. Téged viszont sosem tüntethet fel rossz fényben, ha udvariasan viselkedsz, és előre köszönsz.


  Ugyanez a szabály vonatkozik arra az esetre is, ha valakinek köszönnek a társaságodban, de te (még) nem ismered az illetőt.  Szabó Böbe,
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2013 Május 1.

Megosztás