Nagy pofont kapott az Olimpiai Bizottság: megnyerték az oroszok a doppingháborút

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Lausanne — Napokkal a pjongcsangi téli olimpia kezdete előtt nagy pofont kapott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), amely még decemberben tiltotta el az Orosz Olimpiai Bizottság versenyzőit a játékoktól, államilag szervezett doppingolás miatt.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 39 orosz esetében törölte az örökös olimpiai eltiltást, s visszaadta nekik a 2014-es szocsi téli játékokon elért eredményeiket. A CAS szerint 28 esetben nem volt bizonyított a doppingvétség, további 11 versenyzőnél viszont igen, de az életre szóló eltiltás az ő esetükben sem érvényes.

A felmentettek között van az 50 kilométeres tömegrajtos sífutás szocsi aranyérmese, Alekszandr Legkov (34) és a négy éve szintén győztes szkeletonos Alekszandr Tretyjakov (32). A CAS-meghallgatáson a sportolókon kívül a visszaéléseket leleplező koronatanú, Grigorij Rodcsenkov (59) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség jogászprofesszora, Richard McLaren (72) is vallomást tett. A botrányt Rodcsenkov állításai és a McLaren vezette vizsgálóbizottság jelentése robbantotta ki, az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárták fel.

A NOB felkészült a CAS döntésére, már korábban jelezte, így sem indulhatnak az érintettek Dél-Koreában, várhatóan a tisztázott 28 versenyző perelni fog.

– Sportolóink nem doppingcsalók. Boldogok vagyunk, hogy a bíróság helyreállította jó hírünket – mondta Alekszander Zsukov (61), az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke.

Az eltiltás miatt 169 orosz sportoló semleges zászló alatt versenyez Pjongcsangban.

Közben elnézést kért Vlagyimir Putyin (65) orosz elnök, amiért országa nem tudta őket megvédeni a sportolókat a külső támadásoktól.

– Bocsássanak meg nekünk azért, hogy nem tudtuk önöket ettől elhatárolni – mondta Putyin, amikor találkozott a sportolókkal.

orosz hoki.jpg
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezek a támadások...Putyin is úgy adja elő mintha mindenki bárány lenne de kívül a farkasok csak ott ártanak ahol tudnak...
 
Oldal tetejére