Nemsokára bevezethetik: 100 év lesz a dohányzás alsó korhatára

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 10.

Melitta - 2019 Február 10, 19:10
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az új korhatár nem terjedne ki az elektromos cigaretták használatára és a szivarozásra.

  Százéves korra emelnék a legálisan dohányzók alsó korhatárát Hawaiin, ugyanakkor az elektromos cigaretták használatára, a dohányrágásra és a szivarozásra nem terjedne ki a korlátozás.

  A törvénytervezetet előterjesztő Richard Creagan demokrata párti politikus szerint fokozatosan kellene emelni a korhatárt 2020 és 2024 között - adta hírül a BBC hírportálja.


  A korábban sürgősségi szakorvosként dolgozó Creagan az "emberi történelem leghalálosabb gyártmányának" nevezi a cigarettát törvényjavaslatában.

  2017 januárjában Hawaii lett az első amerikai állam, amely 21 évre emelte a korhatárt a dohánytermékek birtoklására és élvezetére. Az Egyesült Államok többi államában általában 18-19 év a legálisan dohányzók alsó korhatára.

  Creagan törvényjavaslata szerint 2020-ban 30, 2021-ben 40, 2022-ben 50, 2023-ban 60, míg végül 2024-ben 100 éves korra kellene emelni a dohányzás korhatárát.

  A Hawaii Tribune-Herald című napilapnak nyilatkozva a politikus hangsúlyozta, hogy a dohányipar szándékosan úgy tervezte meg a cigarettát, hogy az függőséget okozzon, noha tisztában van a termék egészségkárosító hatásával.

  "Nem engedünk az embereknek szabad hozzáférést az opioid fájdalomcsillapítókhoz sem, mint ahogy semmilyen receptre kapható gyógyszerhez sem" - fűzte hozzá Creagan.

  Az új korhatár nem terjedne ki az elektromos cigaretták használatára és a szivarozásra, mivel Creagan szerint azok jóval biztonságosabbak a hagyományos cigarettáknál. Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet figyelmeztetése szerint azonban "minden dohánytermék ártalmas és rákot okoz".

  Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint a cigarettázás a vezető oka a megelőzhető betegségeknek és halálozásoknak az országban.

  Az Egyesült Államokban évente nagyjából félmillió ember hal meg dohányzással összefüggő betegség miatt.

  Ahhoz, hogy Creagan javaslata törvénnyé váljon, jóvá kell hagynia a hawaii törvényhozásnak és ki kell állnia a dohányipar várhatóan heves tiltakozását - írja az MTI.

  upload_2019-2-10_13-12-50.jpeg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 10.

  1. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Remek, de én betiltanám igenis a szivarozást is. Nem értem, arra miért nem vonatkozik, hiszen az is FÜSTÖL!!!!!
   A nikotinos tapaszok, bagórágás és az elektromos cigi ellen nekem sincs kifogásom. (Mármint ha helyes az infóm arról hogy az elektromos cigi nem füstöl).

   Nem beszélve arról, az eldobott csikkek mennyi hihetetlen mértékben szennyezik a környezetet, főként a vízháztartást...
   Éva Kismadar kedveli ezt.
  2. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Nagyon helyes, hogy a szivarozást nem tiltanák, hiszen az az USA-ban és még jó néhány országban a hatalom és a jó mód jelképe. Lásd például Kuba :D .
   Az inkák sem a dohányzás miatt pusztultak ki, hanem a spanyol hódítás reszlijeként úgy, mint a fertőző betegségek hagyománnyá tétele és a kereszténység erőszakos terjesztése miatt. :)
   Az elektromos cigivel sincs gond, csak annyi, hogy nem tudni azt, hogy a különféle vegyi anyagokkal telített műfüst amikor melegen leáramlik a tüdőbe, ott lecsapódva ülepedik le és mivé válik, majd kerül be a véráramba, a keringési rendszerbe és hosszú távon mit okoz. :)
   Éva Kismadar és setni kedveli ezt.
  3. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Ez az érved amit az elektromos cigi ellen használsz, IGAZ, elismerem, ennek ellenére mégse érv ebben a kontextusban, mert mindez igaz a közönséges cigire is: ott se tudod, milyen vegyi anyagokkal kezelik a füstszűrőt, de azt se mi mindent kevernek bele a dohánylevelek közé illetve mivel itatjákát azokat, azért hogy „illatosabb” legyen, kevésbé büdös, sőt: könnyebben okozzon függőséget... Nem tudod, s azt se tudod ez mi9 mindent okoz a tüdődben!

   Én egy dolgot tudok: az e-cigi kevésbé füstöl mint a rendes cigi, már ha füstöl egyáltalán, emiatt bár alapvetően azt se helyeslem ha valaki e-cigizik, de kompromisszumos megoldásként fogjuk rá hogy azt még hajlandó vagyok toilerálni valamennyire, tehát inkább arra szavazok, mint a közönséges cigire. Az ok merő önzés: Én magam gyűlölöm ha be kell szívnom mások füstjét, és nincs is joga senkinek se rontani az ÉN egészségemet!
  4. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Nem nagyon értek, sőt egyáltalán nem az e-cigarettához, ezért elolvastam a wikipedia ide vonatkozó, és nem kevés leírását. Ebben az az érdekes, hogy mindenféle vegyi anyagokat, aromákat, fémeket említ azzal a felemelő magyarázattal, hogy csak elenyésző mértékben károsak. Tehát van benne némi kockázat. Aztán amikor odaértem ahhoz a részhez, hogy az e-cigarettát élvező utódja ennek hatására károsodhat, akkor az becstelen gondolat érlelődött meg bennem, hogy ez az élvezeti cikk sem az ártatlan élvezetek kategóriájába esik bele.
   Én magam 35 éven át szívtam a hagyományos cigarettát. Volt úgy, hogy napi kettő csomaggal. Aztán egyszer csak letettem. Nem leszoktam, hanem abba hagytam.
   Egy ideig még elviseltem azt, hogy mások dohányoznak a közelemben, de aztán már nem. Jól esik a füst mentes ájer :D
   Én betiltanám a dohányzást, de akkor mi lesz az egyes országok jövedéki adó bevételével, amely évente nem csekély összeg.
   Azt gondolom, hogy ez a dohányzás tiltás, még egy ideig hamvába hullt ötlet.
   sidavoq és setni kedveli ezt.
  5. gumelig
  6. setni
   setni
   Amiben pénz van azt nem tiltják csak akadályozzák de, nem sokáig.
   Lásd az alkohol tilalom, marihuána...
  7. krabat1
   krabat1
   "minden dohánytermék ártalmas és rákot okoz"
   A nikotin nem rákkeltő.
   A 400+ féle sz*r, ami a cigaretta elégésekor keletkezik, igen.
   Az eciginél is lehetnek káros anyagok az aromákban, ezeket a gyártó honlapján meg lehet tekinteni.

Megosztás