Nemzeti ünnepünk Marcius 15.

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 15.

Melitta - 2019 Március 15, 13:49
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A mai nap minden magyar számára fontos történelmi jelentősségel bír, hiszen 1848. március 15-e indította el a forradalmat, amely mára igazi jelkép lett. A kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbóluma.


  E jeles nap alkalmából nemcsak mi, a kokárdákkal, de még a Goggle is megemlékezett, ugyanis, ha ma rákeresnétek valamire a világ legnagyobb keresőjében egy piros-fehér-zöld lobogót fogtok látni, amelyre, ha rákattintunk a 1848-49-es szabadságharccal kapcsolatos híreket és érdekességeket dobja fel nektek.

  Hogy mégis ki írta a híres 12 pontot, hol szavalták el a Nemzeti dalt vagy, hogy ki volt Táncsits Mihály...erre mind-mind választ kaphattok. Akik az egész napot március 15-e jegyében szeretnék eltölteni a családdal, azoknak két helyszínen is van lehetőségük a gyerekkel együtt kikapcsolódni: a Múzeumkertben és a Budai várban is egészen este 6 óráig várják a családosokat.

  [​IMG]
   
  Éva Kismadar, Georgina Bojana és setni kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 15.

  1. Melitta
  2. Melitta
  3. Ernoe
   Ernoe
   Belenéztem a magyar kormány által rendezett március 15.-i műsorba és nagyon szomorú lettem.
   -
   A műsorban gyerekek arról anekdotáztak, hogy jo dolog megütni egy Németet, egy Osztrákot. :eek:
   Biztos vagyok benne, hogy hamar felkerül az Orbán Viktor védnökség alatt leadott műsor a YouTube-ra és szó szerint tudom idézni.
   -
   Nekem az az érzésem, hogy a magyar kormány direkt elhallgatja, hogy 1848-ban európai felkelések voltak és nem mi tartoztunk az elsők közé. Az sem ártana ha végre szoba kerülne mik voltak a forradalom előzményei? Mert ügye a politikai ok csak egy parciális része volt mindennek. ;)
   -
   Megjegyzem a német "trikolor" is akkor született amikor a magyar.
   Itt a gyerekek egy aktuálisabb okból kifolyólag mennek ma az utcára, szülői vezénylet nélkül.
   Georgina Bojana és gumelig kedveli ezt.
  4. johannsebastian
   johannsebastian
   Egy kérdés. A kokárda kör részében a piros sáv kívül van vagy belül? Én az előbbire tippelnék, de cikkhez mellékelt képen épp fordítva van. Nos?
  5. sidavoq
   sidavoq
   Szabadság, Szerelem
  6. setni
   setni
   Mind a két megoldás helyes.
   Ugye a kokárda úgy készül, hogy egy nemzeti színű szalagot meghajlítunk. Hogyha azt akarjuk, hogy kétoldalt piros-fehér-zöld jöjjön ki belőle, bizony itt a zöld kerül kívülre és a piros belülre. A kokárda mindig belülről kifelé olvasandó. De már 1848-ban a kokárdák többsége fordított volt. Kívül volt a piros, mert úgy csinosabb.
  7. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Megnyugtatlak, HELYESEN VAN FELTÉVE :), ha nem hiszed, olvasd el az alábbi link alatti okosságot!
   http://www.magyarokanagyvilagban.hu/archivum/a-magyar-kokarda-eredete
   Belül kell lenni a pirosnak, majd a fehérnek és kívül pedig a zöld színű sávnak. Tudok örömködni, hogy Neked "csak" ez a problémád ezzel az egész ünnepi beszéddel, rendezvényekkel... Többeknek más jött le.
  8. johannsebastian
   johannsebastian
   Köszönöm! Miket nem tudsz?! :) [Bár mondjuk van, aki nem meghajlítja, hanem a körhöz varrja a két szárat.]
   setni és Georgina Bojana kedveli ezt.
  9. johannsebastian
   johannsebastian
   Köszönöm az infót! - Nekem nem volt problémám a beszéddel, se a lengyel, se a magyar elnök beszédével. De ez - gondolom - nem újdonság. Orbán ugyan aktualizálta a dolgot, de messze nem oly mértékben, mint az ellenzék. Mellesleg én nem akarok föderatív Európát. Gyurcsány pedig igen. Ilyen egyszerű. Amúgy meg jó napom volt, az egyik kislányommal kimentem az ünnepségekre.
  10. Mályvacukor
   Mályvacukor
   A március 15-i Magyar Kokárda Szendrey Júlia nevéhez kapcsolódik, aki hibásan ugyan, de ő készítette francia mintára ere az alkalomra a férjének. Hagyomány lett , a Szabadság, a Függetlenség egyik szimbóluma a magyar történelemben. Én úgy gondolom, hogy nem kell ennek nemzetközi megitélés,, én úgy viselem szívesen, ahogy az eredeti volt, Szendrey Júliáé. Ha hagyomány, akkor hagyomány, ha hibás, ha nem hibás.
   https://netfolk.blog.hu/2013/03/13/szendrey_julia-_neki_koszonhetjuk_a_kokardat
   legeza01 és Ernoe kedveli ezt.
  11. B.Péter
   B.Péter
   A kokárdához , a belinkelt írás egy baromság, már ott kezdődik, hogy keveri a kokárdát és a rundelt, mikor a huszárok csákójára hivatkozik, mivel a katonai jelölés nem ismeri /ismerte a kokárda fogalmát az rundel . Az egyik polgári jelölés a másik pedig katonai , nincs közük egymáshoz. A kokárda (magyarul, szalagrózsa) egy főúri ruhadíszből ered. A kokárda : vízszintesen sávozott magyar nemzeti zászlót jelképező, piros-fehér-zöld szalagot körbehajlítják, középen összehúzva összevarrják és majd két pántlikát is illesztünk hozzá, ez a magyar szalagrózsa vagy kokárda. Most a még elterjedt tesco gazdaságos egyéb kivitelezésekről nem beszélnék , mert pl a meghajlítok egy nemzeti színű szalagot majd kb középen összetűzöm az nem kokárda. A vexillologia szerint is ha egy kokárdának van pántlikája márpedig a magyarnak van , akkor a színei kiviről befelé olvasandóak. A Szendrey Júlia és Laborfalvi Roza által 1848-ban készített kokárdák mindenben megfeleltek a kor előírásainak , még a vexiollogia szerint is. Tehát a fenti kokárda az az iráni kokárda. Az is egy pár éve felbukkanó agymenés mikor már a kokárdát is ki kell kezdeni , ráadásul baromságok alapján.

   és itt szeretnék még gyorsan reagálni egy másik ökörségre miszerint a magyar trikolór a német trikolór együtt alakult volna ki .

   Az piros-fehér-zöld színek együttes használata Mátyás korától vált általánossá az oklevelek függőpecsétjeinek selyemszálakból font pecsétzsinórjainál, majd általánossá vált a magyar koronázási díszítésekben.

   Itt idéznék az 1848 törvényből :

   1848. évi XXI. törvénycikk a nemzeti szinről és ország czimeréről

   1. § A nemzeti szin, és ország czimere ősi jogaiba visszaállíttatik.

   2. § Ennélfogva a háromszínű rózsa polgári jelképen ujra felvétetvén, egyszersmind megállapittatik, hogy minden középületnél s közintézeteknél minden nyilvános ünnepek alkalmával, és minden magyar hajókon a nemzeti lobogó és ország czimere használhassék. - Egyébiránt a kapcsolt Részeknek szabadságukban hagyatván, hogy az ország szinei és czimere mellett, saját szineiket és czimerüket is használhassák
   Mályvacukor és johannsebastian kedveli ezt.
  12. prominor
   prominor
   Töretlen a múlt manipulálása...
   Ha a hagyományt akarja valaki ápolni akkor ugye így...

   kokárda.jpeg

   Talán akik ott voltak tudják jól....
   De ha Kölcsey szavaira vonultak (A Haza minden előtt) nem pedig Petőfiére ( Haza csak ott van ahol jog is van s a népnek nincs joga..) akkor a 12 pont is másként hangzott bizonyára, de ezt majd Putyin sajtósai megírják...
   varázsdoboz és Ernoe kedveli ezt.
  13. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Nagymamám magyarázta el, de még kicsi koromban. Megjegyeztem. Tudtam. Most rákerestem, csak azért, hogy igazamat bizonyítsam. Örülök, hogy most már többen tudjuk. Különben ez mindig is "probléma" volt, már az általános iskolában is. Amikor kötelező volt a kokárda, volt olyan eset, hogy nekem egyedül volt "fordítva", de mégis helyesen. Még az osztályfőnök is "megintett", hogy rosszul van megvarrva. Mondtam, ez u.az, amit már nagyon régen ezen az ünnepen használok, nagyanyám tudomása szerint ez a helyes. Akkor kaptam egy intőt, mert elmondtam az igazamat. Már akkor sem szerették, ha bárki szembeszegül. Én megtettem, már akkor is. Most is megteszem, sőt a gyerekeim is. Hiába, a nevelés... rányomta a bélyegét az életünkre. De így van jól. Meggyőzni hagyom magam érvekkel, de csak azért, mert valaki a "főnököm", azért nem bólogatok. Igaz, ebből többször gondom is volt, de nem változtattam, s már nem is fogok. Nagymamám aztán felkészülve viharzott be az osztályfőnökhöz és felhomályosította, hogy az én kokárdám a jó és miért. Akkoriban vagy ráért a tanárnő, vagy szálka voltam a szemében, de ő is utána nézett... s, a végén beírta az ellenőrzőmbe, hogy "rendben, az a helyes kokárda, ha belül van a piros és kívül a zöld szín". Következő évben már ki volt hirdetve, hogy a szülők ilyen kokárdákat gyártsanak. Amíg élek, el nem felejtem, hogy ilyen "forradalmat" okozott az én drágám.:hurra:
   johannsebastian és Ernoe kedveli ezt.
  14. johannsebastian
   johannsebastian
   Hű - ez ember csak megkaparja a felszínt, és micsoda világok jönnek elő!
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  15. tornando
   tornando
   Stílusparódia lenne?
   Az ne vedd komolyan De ma így írnak kormányék
   És azt vedd komolyan.Mi a módszerük.
   Megszereztük az origo 1848. március 15-i számát.

   [​IMG]
   Utoljára módosítva: 2019 Március 17
   setni és sidavoq kedveli ezt.
  16. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Nohát, nohát... Voltak/vannak még csodák... Kár, hogy nem élem meg, de sok év után, milyen érdekes lesz, majd a mostani újságokat vissza olvasni? Mit tanítanak az iskolákba? Történelmet mindig is hamisították, "fazonra vágva" tanították. Így aztán, most valóban elbizonytalanodtam, honnan is jöttek be ősapáink?! Csak a mélyére kell ásni, majd megtudjuk és talán meg is lepődhetünk?! :o
  17. tornando
   tornando
   Te még a Jancsi és Juliskánál jársz
   Pedig odaírtam stílusparódia
   A kutyapárt alkotta
   Tudod aki kiparodizál minden torzulást
   Azt is odaírtam:"Az.
   Ne vedd komolyan De ma így írnak kormányék"
   tudod a mézeskalács ház is a mesében volt igaz
   hagyjááál máár
  18. tornando
   tornando
   A forrást kerested a véleményedhez?
   Vagy azt is te írtad?
   Egy blog nem lehet jó forrás.
   Bár attól még lehet igaz
   Csak azt is tudod a neten egymást másolják
   És az igazság g tartalmat az se mutatja hogy hány oldal ír ugyanazt
   Talán a wikiepediának hihetsz.
   A blogban szereplő linkek nem tartalmaznak igazolást
   A "MEK"-re való hivatkozáson sem ír róla semmit egy nem hiteles hely az a blog
   Utoljára módosítva: 2019 Március 18
  19. tornando
   tornando
   Hangzatos de ugyanott ahol a tiéd is le van írva : A kokárda színeit kívülről befelé kell olvasni
   Ez a honnan kell olvasni nekem egy önmagát erősító állítás
   Ettől függetlenül jól van az mindkét féleképpen.
   Ha Petőfi kokárdáját őrzik egyáltalán a nemzeti múzeumban az középen a zöld
   De lehet Habonyék már kikölcsönözték és kicserélődött
   setni kedveli ezt.

Megosztás