Netflix módjára lehet autóra előfizetni

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 4.

Melitta - 2018 December 4, 03:44
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Új forma terjed Amerikában az autózásban: az ügyfél nem veszi meg az autót, nem is bérli. Előfizet rá, tetszés szerint időre, mint a Netflixre, és ha elég volt, mondjuk nem kell egy időre az autó, lemondja.

  Később, ha újra kell, újra előfizethet. A megoldás drágább, mint az autóhitel, de megszabadulunk a szervizköltségtől.

  Rugalmatlan a tulajdonlás

  A szolgáltatás úgy jött létre, hogy néhány vállalkozó felismerte: sok embernek túl nagy macera, és túl nagy elköteleződés, hogy hitelre vegyen autót, amit aztán 6 évig fizethet, közben az összes egyszeri költség is terhelje, nem beszélve a biztosításról és a szervizelésről. Ha nem használja folyamatosan az autót, fölöslegesen fizeti addig a költségeket. Igazából csak akkor éri meg a hitelre vásárlás, ha a hitel lejárata után valaki még sokáig megtartja korosodó járművét.

  Előfizetés

  A CNBC szerint az ifjabb korosztályok viszont már annyira megszokták, hogy mindenre előfizetnek egy applikáción, hogy nekik idegen az, hogy nyakukba vegyenek egy hitelt, és ha nem kell az autó, vagy másikra cserélnék, el kell adni, a hitelt visszafizetni, majd ha másik autót vesznek, újra felvenni. A bérlés viszont rövid távra lett kitalálva, ezért hosszabb távon drága mulatság.

  A megoldás a kettő között az előfizetés. Egy applikáción keresztül elő lehet fizetni a kívánt típusra (persze azért meg lehet nézni a kereskedőnél, sőt egy kört is lehet vele menni, hogy eldöntse az ügyfél, tényleg az kell-e neki). Az előfizetési díj tartalmazza a szervizelést és a biztosítást, ami azért nem elhanyagolható tényező, különösen rövidebb távon.

  [​IMG]
  Egyszerű

  A Flexdrive nevű atlantai cég 9000 előfizetője van, és havonta 6-800 új csatlakozó van. Az előfizetéshez csak annyi kell, mint a bérléshez: bizonyos ideje meglévő jogosítvány, és egy bankkártya. Ezekkel meg lehet jelenni a legközelebbi kereskedőnél, aki partnere a cégnek, és átvenni a járművet, de kérésre házhoz is hozzák azt. Ha hosszabb nyaralásra megy az előfizető, addig szüneteltetheti az előfizetést, persze nem biztos, hogy utána ugyanazt az autót viheti újra, de ez sokszor nem is lényeges.

  Kinek éri meg?

  Természetesen már kalkulátorok is vannak, hogy milyen esetben melyik megoldás az ésszerűbb anyagilag. Az előfizetés akkor jobb, valaki rövidebb időre veszi igénybe az autót, vagy nem tudja, meddig kell neki, illetve mekkora időszakok vannak, amikor nem használná. Emellett ha valaki gyakran cserélné autóját (jóval a hitele lejárata előtt), az is jobban jár így.

  Fellegi Tamás
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 4.

  1. setni
   setni
   Nem látom az előnyeit.
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Mert másképp gondolkodsz, mint az amerikaiak...:) Biztosan más, nagyobb városokban is el fog terjedni hamarosan.
   Burgundii és setni kedveli ezt.
  3. Kissné Székely Judit
   Kissné Székely Judit
   Ez egy nagyon.nagy biznisz. Pikk-pakk meg lehetne oldani vele a környezetszennyezést. A világon mindenhol elektromos autó kölcsönző hálózat, s mivel mindenhol lenne ezért megfizethető lenne. Nincs javítási költséged, sem súlyadód, meg biztosításod. Nem kell tárolnod a kocsit sem.
   udvarfy és Burgundii kedveli ezt.
  4. Éleskés
   Éleskés
   Nekem pl. úgy jó lenne, ha lenne egy saját kisautóm. Olyan kétszemélyes mopedautó, rendszám nélkül. Max 45 km/ó. Bevásárolni, a közelbe autózni - színház, mozi. Amikor hosszabb útra kellene egy kényelmes autó, akkor viszont bérelnék.
   Persza ez csak akkor térülne meg, ha évente csak egy-két hosszabb út lenne.
   udvarfy és setni kedveli ezt.
  5. tornando
   tornando
   Nekem ez bérletnek tűnik.Még ha tagadja is a cím.
   Nem napokra hanem hónapokra
   Kitaláltak rá egy új nevet és kedvezményt.
   Na bumm. Ettől még bérlet.
  6. Burgundii
   Burgundii
   Már van miért is nem használod....
  7. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Az utolsó bekezdésben részletesen le van írva ennek az előnye. Az is igaz, ha bárki nem folyamatosan vezet, akkor a bevett tapasztalatom és gyakorlatom szerint örökre "mazsola" marad. Sajnos az utakon, különösen ünnepek előtt-alatt és közvetlen végén, megszámlálhatatlanul sok baleset történik. Miért? Az ilyen esetek többségében az autót, annak vezetője többnyire hétvégén, ünnepekkor v. szabadsága ideje alatt használja. Máskor BKK bérlettel, vonattal, távolsági busszal közlekedik. Ezért nem rendelkezik a napi rutinnal, ami bizony nemcsak a saját, de mások életét is bizonyos szempontok szerint, de kockáztatja.
   Ezzel a megoldással viszont többen, így nem vesznek a nyakukba olyan hitelt, amit évekkel később, amikor az autójuk leamortizálódik, meg is bánják.
   Az okos és pénzzel rendelkező emberek ezért cserélgetik az autójukat 2 évente, mert akkor még jó árban el tudják azt adni. S, viszonylag kevés pénzzel kell kiegészíteni, hogy ismét új autót vásároljanak. Ekkor megszabadulnak a különféle költségektől, amelyek kétségtelenül terhelik a pénztárcánkat. Többen ezt nem tudtuk és nem is tudjuk megtenni. Ilyenkor ébredünk arra rá, hogy bizony pénzt, csak pénzzel lehet keresni...
   Ez az új megoldás, különösen a fiatalok körében biztosan sikeres lesz.
  8. CasaLoma
   CasaLoma
   Ezt azért én nem egészen így látom. Egy autó az értékéből a legnagyobbat éppen az első egy-két évben bukja, utána évről-évre egyre kevesebbet.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  9. krabat1
   krabat1
   Egy ilyen rendszerrel nem égett volna Párizs.
   Kissné Székely Judit kedveli ezt.
  10. Tóthné K. Zsuzsa
   Tóthné K. Zsuzsa
   Nem tudom. Szerintem, ha van egy rövidtávra folyamatosan használható kisebb járgány, akkor hosszabb távra jó, de nagyobb családok esetében szerintem nem jön be. Lehetséges, hogy én vagyok túl földhöz ragadt, de én nehezen tudnám kis hazánkban ezt a konstrukciót elképzelni.
   setni kedveli ezt.
  11. CasaLoma
   CasaLoma
   Az üzemanyag áremelés ott csak az utolsó csepp volt a pohárban.
  12. krabat1
   krabat1
   Beh rossz nekik!
   CasaLoma kedveli ezt.
  13. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Két év alatt egy új autó, még nem amortizálódik olyan erősen, hogy jó árban nem lehetne még eladni. Csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy akinek van pénze, - többek között - ezért is cserélgeti az autóját. Megveszi, egy rövid idő után eladja, kicsi pénzt hozzátesz, majd használja ismét rövid ideig, majd ismét eladja... stb.
   CasaLoma kedveli ezt.
  14. CasaLoma
   CasaLoma
   Azok, akik 2-3 évente az ismeretségi körömben autót cserélnek, nem azért teszik, mert olyan jó árban el tudják adni, hanem azért, hogy egyáltalán el tudják adni. Az üzletkötők stb, akik évente 100ezer vagy annál is több km-t tekernek bele az autójukban, nem tartogathatják 5 éves korig, mert addigra szétesne. Eladják kb. 2 éves korban, amikorra már kb. 200-250 ezer km van az autóban, és hiába fiatal, a kopásból eredő hibák már jelentkeznek.
  15. Balint1967
   Balint1967
   Azért a környezetszennyezés ennél bonyolultabb kérdés. Én pl nem látom mennyivel jobb az elektromos autó azon kívül, hogy nem pöfög a városban. Az előállítása és az akkumulátorok gyártása és megsemmisítése nem igazán környezetkímélő.
  16. Kissné Székely Judit
   Kissné Székely Judit
   Ha megújuló energiákat használnak fel az elektromos autók üzemeltetésére, akkor nem az, s nagy százalékban csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Megosztás