"Nyitott könyv" nem akarsz lenni a Facebook számára?

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Akkor óvatosan a hangulatjelek lájkolásával. Furcsa, hogy ezt, pontosan én írom le. Előszeretettel tűzdeltem és tűzdelem tele az írásaimat a különböző emojikkal. Ezt a figyelmeztetést - viszont - nagyon fontosnak tartottam.
title160_61.jpg
Ha mostanában jár valaki a
Facebookon, könnyen szembetűnik az oldal legújabb vívmánya, a „lájk” hangulatjelek (vagy emojik). Most már az eddig egyetlenként használható felfelé mutató hüvelykujj – a jól megszokott lájkolás ‒ helyett további 5 hangulatjelből (szeret, nevet, nahát, szomorú és dühös) választhatunk, hogy még disztingváltabban fejezhessük ki érzéseinket egy adott poszttal kapcsolatban.
Azoknak, akik már évek óta követelték a „nem szeret” gomb bevezetését, ez a változás egy rég várt, de annál szívesebben fogadott újdonságot hozott.
Azonban azok biztosan nem örülnek neki, akik eddig is attól tartottak, hogy a Facebook túl sokat tudhat meg a felhasználókról.
Így a Facebook több, személyre szóló adatokat fog gyűjteni az emojik használatának elemzésével, hogy mit és mennyire szeretünk.
Miért?

Mindezt azért, hogy még jobban "kiszolgálja" a látogatóit a személyre szabott a Hírfolyamokkal.
A Facebook arra törekszik, hogy kitalálja, mi tartja a felhasználókat még inkább a Hírfolyam olvasása mellett”, írta Jack Smith a Micben. „Minden kedvelés, minden megosztás és minden kattintás még több adatot jelent a Facebook algoritmusa számára. Ez pont olyan, mint egy fát öntözni, amelynek a gyökerei egyre mélyebbre és mélyebbre hatolnak. Minden interakcióval jobban megismer bennünket a Facebook.”
A Facebook 2014-ben jelentette be, hogy 700 000 felhasználót tanulmányozott, hogy meghatározza, a tartalom változtatása a Hírfolyamban milyen hatással van az érzelmeikre.
:o
Tehát jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy amíg az új hangulatjelek nagyobb szabadságot biztosítanak érzéseink kifejezésére, addig használatukkal több információt is szolgáltatunk ki magunkról a Facebook részére.
 
Oldal tetejére