Okosságok, közhelyek.

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
-a Szikáncsi aranykincs-
1963. október 21-én a Hódmezővásárhely melletti Szikáncs egyik tanyája közelében a helybéli gazdasszony, Józó Erzsébet a friss szántásban épp pulykáit terelgette amikor botjával a ragadós földből apró, sáros, sárga érméket fordított ki. Az érméket egy befőttes üvegbe gyűjtötte és a szomszédoknak is ajándékozott belőlük. Sejtette, hogy valami értékeset talált és megpróbált utánajárni, hogy mi lehet az. Másnap az egyik szomszéd gyerek néhány darabbal felkerekedett és bement Hódmezővásárhelyre, hogy a helyi óra-ékszer szaküzletben megvizsgáltassa azokat. Onnan elküldték, mondván, hogy sárgarezet nem vesznek. Végül 10 nap múlva Józó Erzsébet kérésére veje, Ale Sándor vitt fel néhányat a leletekből a Magyar Nemzeti Múzeumba.
Huszár Lajos, az éremtár akkori vezetője, aki felismerve a tárgyak jelentőségét azonnal intézkedett a továbbiakról. Másnap Korek József, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese az éremtár munkatársával, Bíróné Sey Katalinnal a helyszínre utazott. A szakembereket a környékbeliek a következőképpen irányították a helyszínre: „menjenek ahhoz a tanyához, amelyiknél a legtöbb pulyka van.”
Nemcsak az arannyal teli befőttesüveget kapták meg Józó Erzsébettől, hanem összegyűjtötték a szomszédoknak, ismerősöknek ajándékozott pénzeket is, beazonosították a lelőhelyet, majd táskájukban a kinccsel, mindenféle biztonsági intézkedés nélkül visszautaztak Budapestre az esti vonattal. Néhány nappal később egy akkoriban újdonságnak számító eszköz, apró régészeti fémtárgyak észlelésére is alkalmassá tett fémkereső műszer segítségével újabb mintegy 300 érmét szedtek össze. A kutatók alaposságát az is jól jelzi, hogy a szántóföldön legelésző pulykákat egyenként megvizsgálták a fémkeresővel, nem zárva ki annak a lehetőségét, hogy a pulykák lenyelhettek egy-egy aranyat. A fémkeresővel vizsgált pulykák fotói bejárták az akkori sajtót.
Az éremkincs tudományos feldolgozását és publikálását a megmentésében is résztvevő Bíróné Sey Katalin végezte el. Az 1439 darabból álló, darabonként 4–4,5 gramm, összesen 6446 gramm tömegű arany solidusból álló leletegyüttes zömét II. Theodosius (402–450) Konstantinápolyban kibocsátott veretei (1405 darab) jelentik. Kisebb részben előfordulnak III. Valentinianus (425–455) ravennai és római pénzei (32 darab), valamint Honorius (395–423) veretei (két darab). A legkésőbb vert érme 445-ben készült, a többség a 429–430 utáni években. A leletek döntő többsége a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárában található, két darab a megtaláló, Józó Erzsébet tulajdonába került, öt darab II. Theodosius-érme pedig a Tornyai János Múzeum gyűjteményébe.
A solidusok többsége „verdefényes” volt, azaz úgy kerültek a földbe, hogy előtte nem voltak forgalomban. A nagy mennyiségű azonos, a konstantinápolyi verdéből kikerült verdefényes lelet arra utal, hogy a pénzt nem apránként gyűjtötték össze. Az érmék jelentős része egy tömegben juthatott az elrejtője kezébe és egy összegben kerülhetett hun földre. Valószínűleg a hun fejedelmi udvarba, császári adóként küldött pénzt rejtették a földbe legkorábban 445–446 tájékán.
Bizánc az adót, vert arany formájában fizette a hunoknak, akik ezt nem pénzként, hanem arany nyersanyagként használták fel. Miután a kutatók hagyományos pénzgazdálkodással nem számolnak a hunok által uralt területeken, jó eséllyel feltételezhető, hogy amennyiben a szikáncsi solidusokat nem rejtették volna el, akkor idővel azokat is beolvasztották volna és viseleti tárgyakat, ékszereket, fegyver- és lószerszámdíszeket készítettek volna belőlük.
Az „Attila kincsének” is nevezett leletegyüttes numizmatikai értéke jelenleg meghaladhatja a 2 milliárd forintot. A becsületes megtaláló jutalma 1963-ban 70 ezer forint volt, amit Liptai Ervin ünnepélyes keretek között adott át a Józó Erzsébetnek a Tornyai János Múzeumban. Az eseményről a korabeli híradó is beszámolt. A 70 ezer forint egy átlagember közel 7–8 évi bére volt akkoriban, ebből Józó Erzsébet 50 ezer forintért egy városi lakást vett, két lányának pedig 10-10 ezer forintot ajándékozott. Becsületessége és tisztessége példa értékű hogy mert az éremkincs előkerüléséről értesítette a múzeumot.
írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Katharine Hepburn gyerekkora, saját szavaival élve.
"Egyszer, amikor tinédzser voltam, apám és én sorban álltunk, hogy jegyet vegyünk a cirkuszra.
Végre csak egy család volt köztünk és a jegypénztár között. Ez a család nagy hatással volt rám.
Nyolc gyerek volt, valószínűleg mind 12 év alattiak. Ahogy fel voltak öltözve, látszik, hogy nem volt sok pénzük, de a ruhájuk rendezett és tiszta volt.
A gyerekek jól viselkedtek, mindannyian sorban álltak, szüleik mögött kettesével, kézen fogva. Izgatottan fecsegtek a bohócokról, állatokról és az összes fellépésről, amit aznap este látni fognak. Izgalmukból érezhető, hogy még sosem jártak cirkuszban. Életük fénypontja lenne.
Az apa és az anya a falka élén álltak, amennyire csak lehetett. Az anya fogta férje kezét, felnézett rá, mintha azt mondaná: „Te vagy az én fényes páncélú lovagom. Mosolygott és élvezte, hogy boldognak látja a családját.
A jegyes hölgy megkérdezte a férfit, hány jegyet kér? Büszkén válaszolt: „Szeretnék venni nyolc gyerekjegyet és két felnőtt jegyet, hogy elvihessem a családomat a cirkuszba. "A jegyes hölgy megmondta az árat.
A férfi felesége elengedte a kezét, leesett a feje, a férfi ajka remegni kezdett. Aztán egy kicsit közelebb hajolt és megkérdezte: "Mennyit mondtál? A jegyes hölgy ismét megmondta az árat.
Nem volt elég pénze. Hogyan kellett volna megfordulnia és elmondania a nyolc gyerekének, hogy nincs elég pénze, hogy elvigye őket a cirkuszba?
Látva, hogy mi történik, apám benyúlt a zsebébe, elővett egy 20 dolláros bankjegyet, majd leejtette a földre. (A szó semmilyen értelmében sem voltunk gazdagok! Apám lehajolt, felvette a 20 dolláros bankót, megveregette a férfi vállát, és azt mondta: "Elnézést, uram, ez kiesett a zsebéből. "
A férfi megértette, mi történik. Nem alamizsnáért könyörgött, de biztosan értékelte a segítséget egy kétségbeesett, szívszorító és kínos helyzetben.
Egyenesen apám szemébe nézett, megfogta apám kezét mindkét kezébe, szorosan rápréselte a 20 dollárosra, és remegő ajka és könnycsepp csordult le az arcán, így válaszolt: "Köszönöm, köszönöm, uram. Ez tényleg sokat jelent nekem és a családomnak. "
Apám és én visszamentünk az autónkhoz és hazamentünk. A 20 dollár, amit apám elajándékozott, abból akartuk megvenni a saját jegyeinket.
Bár aznap este nem láttuk a cirkuszt, mindketten olyan örömöt éreztünk bennünk, ami sokkal nagyobb volt, mint amit a cirkusz valaha is nyújthatott.
Azon a napon megtanultam az értéket adni.
Az Adakozó nagyobb, mint a Fogadó. Ha nagy akarsz lenni, nagyobb, mint az élet, tanulj meg adni. A szeretetnek semmi köze ahhoz, amit elvársz, hogy megkapj - csak ahhoz, amit elvársz, hogy adni tudj - ami minden.
Soha nem lehet túlhangsúlyozni, hogy milyen fontos adni, megáldani másokat, mert mindig öröm van az adni. Tanuld meg boldoggá tenni valakit az adakozás tetteivel. ”
~ Katharine Hepburn
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
A japán óriás lódarázs hihetetlenül veszélyes mindenre és mindenkire nézve. Át tudják rágni a méhészek védőruházatát. Harminc óriás lódarázs pár óra alatt képes elpusztítani egy harmincezer, európai méhből álló kolóniát. A méhek fullánkjai igen gyengék ahhoz, hogy átszúrják a lódarazsak testét. Ám egy japán óriás lódarázs sem érezheti biztonságban magát egy olyan méhkasban, amiben japán méhek vannak. Kifejlesztettek egy leleményes módszert a darazsak ellen: „megfőzik” őket.
A fatörzsekben fészkelő japán méhek hagyják, hogy az oda garázdálkodó darázs bemenjen a kasba. Amikor már bent van, és biztonságban érzi magát, a méhek gyorsan beborítják, majd rezegni kezdenek, és ezzel kb. 48 fokra hevítik a hőmérsékletet a „méhlabda” közepén, emellett a széndioxid mennyiség értéke a százszorosára nő. A hőre érzékeny lódarazsak már nem képesek elviselni a 48 fokot, így mindössze 5-10 perc alatt „halálra főzik” a támadót.
Azonban egyszerre több darázs támadása esetén ezzel a fegyverrel sem tudnák már olyan könnyedén megvédeni magukat.
Forrás:Lion Világa
 

Arpado

Kitiltott (BANned)
Érdekes a 2. kép az egyszer végre lakomázzunk jól.A roskadásig pakolt asztallal
és rogyásig evéssel.
A TV persze be van kapcsolva a háttérben
Tipikus a ruházat az "otthonka"
A csillár pedig a 1960-s évek általános csillárja ezer helyen láttam ugyanazt.
Még visszaköszön a TV tetején lévő díszként használt TV antenna.
Nagyon erőteljes zsánerkép a 2.
Többet jelent mint a dokumentarista szalmával perzselés.
Az nem évtizedekre jellemző hanem évszázadokra.
Kimaradt egy kor a fatüzeléses perzselőpép

 
Utoljára módosítva:

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes a 2. kép az egyszer végre lakomázzunk jól.A roskadásig pakolt asztallal
és rogyásig evéssel.
A TV persze be van kapcsolva a háttérben
Tipikus a ruházat az "otthonka"
A csillár pedig a 1960-s évek általános csillárja ezer helyen láttam ugyanazt.
Még visszaköszön a TV tetején lévő díszként használt TV antenna.
Nagyon erőteljes zsánerkép a 2.
Többet jelent mint a dokumentarista szalmával perzselés.
Az nem évtizedekre jellemző hanem évszázadokra.
Kimaradt egy kor a fatüzeléses perzselőpép


A hagyományok szerint a disznóvágásokra Disznóölő Szent András napjától, vagyis november 30-tól, egészen a farsangi időszak végéig, azaz a torkos csütörtökig kerülhetett sor. Nagyböjt idején már tilos volt vágni, azonban úgy kellett kiszámolni az utolsó vágás időpontját, hogy az elláthassa a családot a húsvéti sonkával.

Így zajlik a disznóvágás​

Az időpont egyeztetése után a következő lépés, hogy előkészítik a szükséges eszközöket. Fontos, hogy tiszták legyenek az eszközök, élesek a kések, és minden szükséges fűszer és hozzávaló rendelkezésre álljon.

Amint felvirradt a disznóvágás napja, kimentek az udvarra, és általában egy pálinkával melegítették fel magukat, oldották a feszültséget, és alapozták meg a jó hangulatot. Úgymond áldomást ittak a disznóra. Szegény disznó már kevésbé várta izgatottan ezt a napot, hiszen ezután került sor a leölésére. Manapság már jóval humánusabb módszereket használnak, de korábban a gazda szúrta le a disznót. Sokszor a disznó menekülőre fogta, és az egész csapat segítségére szükség volt, hogy meg tudják tartani a disznóvágást.

A folyamat fontos része a vér felfogása, melynek egy részét megsózták és keverték, hogy ne alvadjon meg, hiszen később, a véres hurkához még szükség volt rá. Sőt, a reggeli általában sült vér volt, mely azt jelentette, hogy az alvadt vért kockákra vágták, hagymán megpirították és sóval, borssal és paprikával ízesítették.

A perzselés​

A disznó szőrét sok helyen forrázással, de a legtöbb helyen pörzsöléssel távolították el. A pörzsölést régen szalmacsóvákkal végezték, manapság már pörzsölővel történik. A disznó szőrét addig égetik, míg annak bőre barna nem lesz. Ezután a disznót alaposan lecsutakolták, majd bevitték egy helyiségbe, ahol a bontás történt.A bontás​

A sertés tisztítása és bontása általában mindenhol ugyanúgy történt. Hagyományos módon ez az úgynevezett orjára bontás volt, ami azt jelentette, hogy a megtisztított állatot a bontóasztalon a hátára fektették és négy lábát kihasították. Ezután hasra fordították, és a gerincoszlop két oldalán hosszában átvágták a szalonnát.

Ezt követte a nyakszirttől jobbra és balra, és a fülek alatt a szájig való bemetszés. Ezután fejtették le a szalonnát, vették ki az oldalast és kiszedték a belsőségeket. Az úgynevezett karajra bontás esetében az állatot állványra akasztották, és a bontást a hason kezdték meg, majd a gerincoszlopot kétfelé hasították.

kolbász


A kolbász receptjét a családok generációkon át örökítik tovább. Fotó: Shutterstock

Mindent fel kell használni

Az állattal szembeni tiszteletadás jele, hogy az állatnak minden részét próbálták hasznosítani. A sertéshájat és a szalonnát kiolvasztották, és ebből nyerték a házi zsírt. A szalonnát sok helyen sózták, és sok helyen meg is füstölték. A szalonnának a 18. század végéig óriási értéke volt. Nem véletlen, hogy a könyvekben, később a filmekben is láthatjuk, ahogy a mezőgazdasági munkát végzők ezt vitték magukkal, hogy energiát szerezzenek a nehéz fizikai munkához.

A szalonnát sok helyen táblákra vágták, és így tartósították. Az Alföldön a sózás volt a tartósítás módja, ezért nevezték „fehér szalonnának", míg a füstölés csak nemrég vált a tartósítás eszközévé. Manapság gyakran a sózást követi a füstölés. Sok helyen pedig töpörtyűt készítenek belőle.

Hurka, kolbász és egyéb finomságok​

A bontás után maradó kisebb húsrészeket lebőrözik, a bőrök egy részét abálják és ez lesz a hurka és a disznósajt alapanyaga. A lebőrözött szalonnát felkockázva kisütik, ez a töpörtyű. Az egyéb húsokat és a nyers zsírszalonna egy részét a kolbászkészítéshez összedarálják. A belsőségeket, mint például a szívet, májat, lépet vízben megfőzik, amit abálásnak neveznek. Ezeket töltik a hurkába.​

A beleket megtisztítják és előkészítik a hurka és a kolbász betöltésére. A sonka, a szalonna és a csülök általában sózásra kerül, majd füstölik és elteszik húsvétig. A hurka és a kolbász receptjét a családok generációkon át változatlanul őrizték, és sokszor a legnagyobb titok övezte. Természetesen mindenki meg volt győződve róla, hogy az övé a legjobb recept. Ez manapság is így van, és valószínűleg soha nem is lesz ez másképp, amíg világ a világ.

A hurka nagyon sokféle lehet, de a két leggyakoribb a májas és a véres. A májast fehér hurkának, míg a vérest feketének nevezték. A hurkába húsok és belsőségek kerülnek, különféle fűszerekkel, pirított kenyérrel, darával, ízlés szerint. Az Észak-Tiszántúlon tüdős, májas, véres, és kásás hurkát is készítettek. Az Északnyugat-Dunántúlról és Somogyból ismert lisztes hurka tölteléke fűszerezett kukorica- és búzaliszt volt.

A véres hurkába a húsok mellett került a reggel felfogott vérből is. A hurkák fűszerezése családonként és tájanként eltérő volt. A só és a hagyma mellett kerülhetett bele bors, majoránna, gyömbér, sőt, a keleti területeken kapormag, csombor, alma és aszalt szilva is.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
A disznóvágás napján még a gyerekek sem mentek iskolába, és a család minden tagjának megvolt a maga feladata. Ahogy manapság, úgy akkor is óriási bulinak számított a disznóvágás a munka mellett, de az asszonyoknak és a segítőknek több feladat jutott, ahogy a böllérnek is. Az asszonyoknak kellett a vért sütni reggelire, megtisztítani a fokhagymát, rengeteg dologgal, többször átmosni a beleket, tölteni a hurkát és aprítani a zsírnak való szalonnát. A gazdának ezen a napon csupán csak bort kellett tölteni a csapatnak és viccelődni, tréfálkozni, hogy jó hangulatban menjen a munka.
1701333576854.png
1701333621283.png
(a mai disznóvágások teljesen mások, nincs szórakozás....inkább olyan kötelező munkának tünnek...vagy én járok rossz helyekre.
gépiessé, monotonná váltak. Vicceskedés meg egyáltalán nem járja.
Ital?...az van....)
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Érdekes a 2. kép az egyszer végre lakomázzunk jól.A roskadásig pakolt asztallal
és rogyásig evéssel.
Ezt hívták disznótoros vacsorának. Mikor mindennel végeztek azokat kínálták meg a vacsorával akik segítettek. A vacsora általában orjaleves volt csigatésztával, sült hurka-kolbász, toroskáposzta, vagy pörkölt -sült hús savanyúsággal, frissen sült kenyérrel, valamilyen édes kalács a végén. (60'-as évek nógrádi falvak)
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt hívták disznótoros vacsorának. Mikor mindennel végeztek azokat kínálták meg a vacsorával akik segítettek. A vacsora általában orjaleves volt csigatésztával, sült hurka-kolbász, toroskáposzta, vagy pörkölt -sült hús savanyúsággal, frissen sült kenyérrel, valamilyen édes kalács a végén. (60'-as évek nógrádi falvak)
Békés megyében szintúgy.
Talán annyiban más hogy addigra a férfiak nagy része már részeg volt....
A nők meg takarítottak, mosogattak és ellátták a jószágokat. Persze közben tálaltak és mosolyogtak.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Az egyetlen madár amely meg mer csípni egy Sast, az a Varjú.
A Varjú felül a sas hátára, és belecsip a nyakába.
A Sas nem reagál, nem is harcol a Varjúval..
Nem pazarol időt és energiát a Varjúra,
Csak széttárja szárnyait és elkezd felemelkedni az égbe.
Egyre magasabbra érnek, annál nehezebb lélegezni a Varjúnak.
Végül a Varjú leesik a Sas hátáról, az oxigénhiány miatt.
Tanulj a Sastól, és ne harcolj a Varjúval!
Csak emelkedj tovább. Egy ideig veled lesznek az úton, de hamarosan leesnek.
Emeld a figyelmedet felfelé, és Emelkedj tovább!
 

Arpado

Kitiltott (BANned)
Ezt hívták disznótoros vacsorának. Mikor mindennel végeztek azokat kínálták meg a vacsorával akik segítettek. A vacsora általában orjaleves volt csigatésztával, sült hurka-kolbász, toroskáposzta, vagy pörkölt -sült hús savanyúsággal, frissen sült kenyérrel, valamilyen édes kalács a végén. (60'-as évek nógrádi falvak)
Neked pedig salátás valami és szója izé.
Dehogy disznóság...

1701357975843.png


top 10 közhely​

(további) szép napot<
Ettől kész vagyok, bizalmaskodó, fölösleges cikornya, mint a vigyázz magadra. A fogaskerekű vezetője hétfő este meg azt mondja: további szép hetet. Minek ragozni? Pompás köszönéseink vannak, semmi szükség átvenni és eltorzítani azt, hogy have a nice day. Te nem tudod, milyen napom volt korábban, és nem is érdekel a folytatása sem.

az élet nem igazságos (sajnos)
Szeretnél népmesei elégtételt, és persze csak akkor, ha ez téged igazol, vagy lehet olcsón moralizálni. A te munkád, a te vállalásod, az igen, annak legyen jutalma, másokét viszont lebecsülöd. Te úszd meg, a saját stiklijeidről kussolsz, más meg bűnhődjön. Ez volna a te igazságos világod. Elégtétel nem lesz. Elég önző aspiráció. És nem sajnos.


olyan gyorsan felnőnek
(hozzátéve: most még igénylik, most még bújnak, most még lehet velük…)

majd ha idősebb leszel, te is megérted
Valamit akkor már biztosan meg fogok érteni, de nem biztos, hogy pont arra az eredményre jutok, ami téged igazol.

kinek van arra ideje?
Van idő, idő sok van – kedvünk nincs sok mindenhez, vagy lehetőségünk,

még beszéljünk addig

majd meglátjuk

Ez hosszas tervek, szándéknyilatkozat végén hangzik el, ami pedig úgy kezdődött, hogy beláttad: nem élhetsz tovább így. Ez a végén viszont azt jelenti, hogy igazából fogalmad sincs, mit akarsz, nem lépsz.

1701358090945.png
 
Utoljára módosítva:

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
"Légyszi, NE!!! Ne süss idén is ötfélét! Ne főzz huszonöt főre! Ne sírj a konyhában este tízkor a fáradtságtól! Ne akarj megfulladni a plázában tolongva! Ne szorítsa a torkod a fájdalom, hogy megint egyedül vagy hagyva a feladattal! Ne várd, hogy vége legyen az egésznek!
1. De a gyerekek...
A gyerekeidnek légyszi, ne mutasd azt a példát, hogy a beleket ki kell tekerni karácsony előtt azért a két várható bókért. Szerintem nincs szükségük rá. Jó emlékekre, vidámságra és figyelemre van szükségük, nem aszalt szilvával töltött csirkére mazsolás rizzsel és négyszáz szem házi készítésű bonbonra.
2. De a szülőkkel/rokonokkal nem lehet...
Nem, nem értenék meg az étteremből rendelt vacsorát, elhiszem. De a feleannyi süteményt, kisebb felhajtást, szolidabb ajándékozást meg fogják érteni, csak merd kimondani. “Fáradt vagyok, felnőtt vagyok, boldog akarok lenni és ehhez nem az kell, hogy még két tepsi zserbón dermedjen a csoki, hanem, hogy itt legyél velem, meg az unokákkal.” Ha ez sem érthető... akkor ki miatt hozol éppen áldozatot?
3. De hát mégis egyszer egy évben...
Ott a pont! Miért csak karácsonykor lehet ünnepelni? Különleges receptet kipróbálni? Találkozni a messze élőkkel? Ami ezek közül neked fontos (és nem nekem, vagy a szomszédnak, vagy a keresztanyunak), azt megoldhatod év közben is.
Ami máskor sem fontos, azzal miért pont most kell foglalkozni? Nem kell irreális terheket vállalni és három napba belesűríteni azt, ahogyan egyébként élni szeretnéd az életedet.
4. De a dédi receptjétől/a fa illatától/a nagy ajándéktól lesz karácsony a karácsony...
Rossz hírem van: a karácsony olyan, amilyenné teszed. A dédire emlékszel a mákos süti nélkül is, a facipelős hátfájás übereli a fenyőillatot és a nyolc havi hiteltörlesztés rá fog telepedni a következő évre. Ülj le és írd már össze, hogy mi az, amitől te, most, 2023 karácsonyán boldog lennél?
+1. De a mama miatt meg kell hívni...
Nem, nem kell. Meg fog sértődni? Kellemetlen.
Mondjuk nem annyira, mint éveken keresztül hallgatni, ahogy a családod előtt megaláznak, leszólják a lakásodat, megjegyzést tesznek az alakodra és elvárják, hogy mosolyogj hozzá, “hiszen csak vicc”.
Ha eddig bírtál illedelmesen mosolyogni, akkor tessék ismét felvenni a bűbáj mosolyt és csak nyugodtan: “Idén szűk körű a karácsony, nagyon kedvesek vagytok, hogy megértitek. Tudtam, hogy rátok számíthatok.” (De, meg lehet csinálni.)
Kérlek szépen, ne légy karácsonyi mártír.
A calvados-szal flambírozott almatortából a lángoló függöny miatt lesz jó sztori, a gyerekek évekig fogják vigyorogva emlegetni a csillagszórós pizzát és nem az első megrökönyödésre fognak emlékezni a rokonok, hanem arra, hogy mennyire jó volt zokniban mászkálni és a szőnyegen hason fekve társasozni a sok évnyi elegáns vacsora után.
Tedd le idén a szokásokat, az udvariasságot és legalább ebben az egy évben próbáld ki, hogy milyen egy kicsikét máshogy. Milyen, amikor kipihent vagy, nem vállalod túl magad, nincs aggódás és az van körülötted, aki törődik veled. Hidd el, egy csomó mindenről ki fog derülni, hogy csak te hitted, hogy muszáj, valójában elhagyható és senkinek nem hiányzik. Nem a magas lóról beszélek. Én is átmentem ezen.
Légyszi, próbáld ki, hogy milyen a te karácsonyod igazából!"
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
"Légyszi, NE!!! Ne süss idén is ötfélét! Ne főzz huszonöt főre! Ne sírj a konyhában este tízkor a fáradtságtól! Ne akarj megfulladni a plázában tolongva! Ne szorítsa a torkod a fájdalom, hogy megint egyedül vagy hagyva a feladattal! Ne várd, hogy vége legyen az egésznek!

Annál szebb ünnepet elképzelni sem tudtam volna, mint a karácsony a gyerekeinkkel, és a testvérem családjával. Az ünnepi ebédet a három gyerek választotta, tojásleves krumplistészta volt a kedvencük, de néha héjában sült krumplit kértek sózott vajjal csipketeával, és palacsinta túrós-barackos vagy túrós-epres csokival leöntve. Társasjátékok, kártyázás főleg a fekete péter volt a nyerő náluk. Karácsonyfát sem állítottunk a gyerekek leszavazták, miattuk ne haljon meg egyetlen fenyő se! Igazi kötöttségektől mentes családi összejövetelek voltak.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
"15 éves lehettem, amikor átéltem életem legmegrázóbb karácsonyát. A 84 éves dédnagymamám (nagymamám édesanyja) haldoklott és az egész család lement a faluba, hogy velük legyünk szenteste.
Fel sem merült, hogy az ünnepet a kényelmes, kecskeméti lakásunkban töltsük és a dédnagyit kórházba vigyük az utolsó napjaira. Mi, a család mentünk le hozzá.
Nagy, hófödte december volt, a nagyszüleim házában fel volt díszítve egy arasznyi fenyőfa. Meghallgattuk lemezről a Csendes éjt (mindig azt hallgatjuk gyertyagyújtáskor), aztán együtt átmentünk egy utcával arrébb, a dédi házába.
A dédi egy hatalmas, rózsaszín dunyha alatt feküdt. Az éjjeliszekrényén egy szaloncukorral díszített fenyőág és egy szál gyertya állt, a félhomályos szoba sarkában, egy fotelben ült az orvos.
Akkor már csak órák voltak hátra dédi életéből. Amikor beléptünk a szobába, a haldokló, aszott kis öregasszony látványa olyan ijesztő volt, hogy apám ösztönösen magához húzott és a kezével eltakarta a szememet. Nagyapám halkan odaszólt neki: “Nem kell mindentől megóvni a gyereket, Gábor.” Apám leengedte a kezét, én odaléptem dédihez, aki már nem nagyon tudott magáról, de amikor engem meglátott, kicsit megemelkedett a párnáról, mintha el is mosolyodott volna és erőtlenül végigsimított a karomon.
Talán negyedórát lehettünk ott, aztán a nagymamám elküldött minket, ő maradt virrasztani.
Baktattunk a főutcán, a ropogó hóban. Én megkérdeztem: “Most mit csinálunk, papa?” Nagyapám rám mosolygott: “Elmegyünk az éjféli misére, és mondunk dédiért egy imát. Az egész falu ott lesz, kívánj mindenkinek boldog karácsonyt!”
Sok ajándékot kaptam azóta, drágákat, szeretetteljeseket, de életem egyik legfontosabb ajándékát azon a hóval borított, sötét-szomorú falusi szentestén kaptam meg. A nagyapámtól, akire abban a pillanatban haragudtam is egy kicsit, amiért meg kellett néznem dédit, nem kímélt meg ettől, még az ünnepen sem.
Mégis, épp ezzel véste a fejembe, hogy a család nem az én tiszteletemre rendezett kívánságműsor, nem szolgáltatás, hanem vastörvény, amely alól én sem vagyok kivétel.
És ha az egyik családtag öreg, elesett, urambocsá terhére van mindenkinek – vagy épp távozni készül a világból –, akkor is vele vagyunk, mert akkor van a legnagyobb szüksége ránk. Ez fontosabb a díszkivilágításban úszó lakásnál, a bugyogó halászlénél, az ünnepi hangulatnál, az ajándék-kívánságlistámnál.
És igen, fontosabb az én tinédzser lelkemnél is."
Hargitay Judit írása
 
Oldal tetejére