Orbán hazugságai (4.) – Félelemkeltés minden szinten

Csúsztatás – ez volt a leggyakoribb reakció azoknak a szakértőknek a részéről, akiket arra kértünk, hogy tényekkel értékeljék azokat a kijelentéseket, amelyeket Orbán Viktor kormányfő tett a Vasárnapi Újságnak nyilatkozva. Négy területen intézett ismét erőteljes támadást Brüsszel ellen: a megszorítások, a devizahitelesek, a rezsicsökkentés és a menekültáradat kérdéseiben. Négy téma – négy cikk. Elsőként a megszorításokat, utána a devizahitelek problémáját, majd a rezsicsökkentést vettük górcső alá. Sorozatunkban most a menekültkérdést vizsgáljuk meg.

„Tele van csúsztatással” – reagált Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő Orbán Viktor minapi kijelentésére, mely szerint Brüsszel azt mondta, „engedjük be a migránsokat, mi meg kerítést építettünk. Aztán most azt mondták, hogy fogadjuk vissza a migránsokat, mi meg nem vagyunk hajlandóak elfogadni a kötelező betelepítési kvótát. A két állítás egyik fele sem úgy igaz, ahogy elhangzott. A Magyarország egész területén három éve érvényben lévő válsághelyzet fenntartása pedig „nevetséges”, hiszen az elmúlt egy évben napok telnek el úgy, hogy sem a keleti, sem a déli határszakaszon nincs határsértés.

A migráns-kérdés egész kezelése tele van csúsztatással – állítja Tarjányi, aki a fent idézett, a Vasárnapi Újságban elhangzott orbáni kijelentés kapcsán emlékeztet arra, hogy 2015-ben Orbán jól ráérzett arra, hogy éleződni fog a menekültkérdés: a közel-keleti és közép-afrikai válság miatt komoly tömegek fognak elindulni Európa felé.

„A ráérzésben persze szerepet játszottak azok a hírszerzési, nemzetbiztonsági jelzések, amelyeket 2013-14-ben Törökország adott át az Európai Unónak, s amelyeket Orbánék is megkaptak, tehát tudták, hogy mi várható” – szögezte le Tarjányi. Hozzátette azonban azt is, hogy „mi magyarok is kaptunk olyan előzetes információkat, amelyek alapján lehetett látni, hogy a törökök – későbbi segélyekre és milliárd eurós támogatásokra számítva – kényszerhelyzetbe akarják hozni Németországot és az EU egészét, átengedve a menekültek tömegeit, amit a görögök nem lesznek képesek kezelni”. 20 15 tavaszán néhány kormányzati ember számára ez nyílt információ volt, mondta.

A láthatóan közelgő probléma kezelését a Fidesz-kormányzat sorozatosan elodázta, illetve késve reagált rájuk, s ezt tetézte azzal, ahogy léptek – fejtette ki Tarjányi. „Bajt soha nem viszünk lakott területre – ez alaptétel, ugyanakkor a menekültek nem maguktól jöttek a fővárosba, a keleti Pályaudvarhoz, ide irányították őket, sokukat BKV-buszokkal szállították, majd ráengedték az áradatot Ausztriára” – emlékeztetett a biztonsági szakértő a nem véletlenül így alakult történtekre.

„A legdurvább becsapás azonban az, hogy kormányzati részről pontosan tudták: a menekültek számára nem Magyarország az úticél, ők Franciaországba, Dániába, Hollandiába, Németországba igyekeztek volna. Ennek tudatában költöttek el feleslegesen temérdek sok pénzt Orbánék kerítésre, egyebekre.

Ami pedig a betelepedési kvótával kapcsolatos kormányzati kommunikáció – és Orbán – csúsztatását illeti, Tarjányi aláhúzta: nem úgy kötelező a kvóta, ahogy állítják. Abban ugyan igazuk van Orbánéknak, hogy az eredetileg kitalált kvótarendszer nem működött volna, hiszen a menekültek egy része az első adandó alkalommal oda megy, ahova eredetileg szeretett volna, például, mert ott vannak a családtagjai, ismerősei. S abban is van részigazságuk, hogy a kormányzat – de egyébként az ellenzék is – a kezdetektől szorgalmazta, hogy a közel-keleti térségben kellene felállítani a hot spotokat. A probléma csak az, hogy például a szíriai polgárháborús állapotok miatt akkor erre nem volt lehetőség, ezért kötött az EU Törökországgal megállapodást, s – hírek szerint összesen mintegy hatmilliárd euróért – ők el is végezték a feladatot. Ami persze felvet bizonyos kérdéseket – azt például, hogy ha két hét alatt meg tudtak állítani egymillió menekültet, akkor korábban ezt miért nem tették meg. A válasz lehet a fent már említett korábbi információ, mely szerint Törökország tudatosan készült erre a szerepre.

Így hat a propaganda

Olyan hangulatot teremtett a kormányzat kommunikációja, hogy az emberek nem a tényeknek és nem a saját szemüknek hisznek, a bennük táplált félelmek irányítják őket – véli Tarjányi, aki ezt egy konkrét példával illusztrálta a Hírklikkel beszélgetve. A kormányzati kommunikációban markánsan szerepelt, hogy az Egyesült Államok mexikói határán tűzparancs van érvényben – kezdett bele a történetbe a biztonságpolitikai szakértő, aki így folytatta: „kikerestem az amerikai fegyverhasználati szabályzatot, amit fel is tettem a Facebookra. Ebből kiderül, hogy az amerikai határőrökre is ugyanaz vonatkozik, mint a magyar társaikra és rendőrökre: ha fegyverrel támadják őket, akkor lőhetnek. Egy kormányközeli biztonsági szakértővel közösen részt vettem egy lakossági fórumon, ahol előkerült a téma, amire én előhúztam a magammal vitt dokumentumot, megmutattam és felolvastam belőle a vonatkozó passzust” – vázolta a történteket, majd feltette a (költői) kérdést: „Mit gondol? Kinek hittek?” – amit rögvest meg is válaszolt: „Hát nem nekem”.

Tarjányi reagált arra a kormányzati kommunikációra is, hogy a menekültáradat azért is jelent óriási veszélyt, mert be tudnak vele jutni a terroristák Európába. „A migrációs kérdésnek ez az oldala valóban húsbavágóan fontos Európa számára, csak éppen nem a mai, hanem az ötvenes-hatvanas évek migrációs hullámának az utóhatásaként” – szögezte le a biztonságpolitikai szakértő. Ugyanis – fejtette ki – másod- és harmadgenerációs bevándorlók, már Franciaországban, Németországban, Hollandiában, stb. született, ott nevelkedett, 99 százalékban uniós állampolgárok követték el a legtragikusabb terrorcselekményeket a kontinensen az elmúlt években. „Persze, a menekültek között is beszivárgott pár terrorista, de a kormányzati kommunikáció egy huszárvágással összemosta a korábbi és a mostani bevándorlók által felmerülő veszélyeket” – szögezte le Tarjáni, aki szerint „ez egyszerűen nevetséges”.

NVZS

48052.jpg
 
A szerző Föld S. Péter! A levél egyszerű fikció! De sebaj, lehet fröcsögni.
*
Nem fröcsögök, de Neked komoly problémáid vannak... Sajnálom, hogy ezt eddig senki nem mondta, vagy ha igen, akkor lepattantak Rólad a megjegyzések. Nézz körül, hasznod nincs - gondolom - abból, hogy meghajolsz előtte. Csak azt nem értem, hogy még mindig miért görgeted a vörös szőnyeget a "felséges lábai" előtt?!
 
Abban az időben amikor Orbán középiskolás volt, nem ilyen megfogalmazásban íródott egy ellenőrzői bejegyzés.
Bár egyáltalán nem tetszik az ahogyan manapság politizál, de azt nem hiszem el hogy rossz tanuló vagy buta gyerek lett volna annak idején.
Szerintem, ahhoz amit elértek az elmúlt negyedszázadban, nem kis tudásra volt szükség.
*
Tehetséges abban, hogy jól tudja megválasztani a nyaloncait. S, abban is, nem tagadom, hogy bárhonnan, bármi áron előteremti azt a pénzt, amiért meg is tudja őket fizetni. Erkölcsi érzete a nullával egyenlő. Csoda, hogy tükörbe tud nézni. Ebben is látszik, beteg ember. Egészségesen ilyen nyomást nem lehet elviselni, arra sem gondol, hogy hiába a hatalmas vagyon, van amit pénzért nem lehet megvásárolni. Fél. Fél a saját népétől. Nem véletlenül. Egy pillanatig sem lennék a helyében.
 
Aki nem a hirhez szol hanem a hihozorol annal nincs mint mondani csak fejeze be a szemelyeskedest mert ez nem a fiesznyik oldal ahol karaktergyilkolaszasokat lehet muvelni.
Melitta! Azért azt rögzítsd, hogy ez nem hír. A hír ugyanis tényeken alapul. Ez maximum publicisztika - de annak is felettébb szabad. Sőt, ahogy "jöttment" helyesen mondja: pamflet. Ne állítsd már úgy be, hogy tényközlésről van szó! Ezt ugyanis megtévesztésnek hívják!
 
Ha a küszöbértéket elértük, az európai ember (ha még lesz ilyen) meg fogja állítani a bevándorlást BÁRMILYEN eszközzel. Ne legyenek illúzióid! Nagyon remélem, hogy már nem élek akkor! A kerítés csak ideig óráig megoldás. Legfeljebb tompít és elterel. Ma az EU fősodra egy utópia igézetében él (olyan, mint az amerikai álom), miközben a reális folyamatok pusztítanak, és pusztítani fognak. Csak józan ítélőképességre lenne szükség!
Én nem akarom cáfolni amit írsz.
Csak az a bajom vele.Te egy összehangolt támadást sugallasz Európa ellen.
Ezt összeesküvés elméletek közé kell sorolni.
Mondjuk a józan ítélőképességre való hivatkozásod ott is vedd elő.Hogy Gondolj bele mi mozgatja a tömeget.
Egy nagy összeesküvés vagy pedig egyszerű emberi reakciók?
Ehhez legelőször azt kell megnézned miért van mozgás
Szerintem lényegében nem másabbak az okok mint amikor mi magyarok mozogtunk a pusztákon keresztül.
részben zavartak (menekültünk), részben jobb megélhetésért
 
Utoljára módosítva:

Köszi a cikket!

Egyet nem értek.
Idézek a cikkböl, a szir anyenyelvü török irodalomtanár szerint:
"nagyon fogékonyak az anyanyelvüktől nagyon eltérő török nyelv iránt; tisztában vannak azzal, hogy ennek elsajátítása a helyben boldogulás záloga."
"A mostani osztályom sokat fejlődött már, most írni és olvasni tanulnak, a cél pedig az, hogy megtanuljanak annyira törökül, hogy rendes iskolába járhassanak."

Amit nem értek az, hogy ha Törökországban élés és boldogulás záloga a török nyelv ismerete, akkor ez miért nem fontos Svédországban, a svéd nyelv ismerete?
Ugyanis lassan már ott tartunk, ha a svéd iskolákban svédül folyik a tanitás számukra, akkor ez már rasszizmus. Ezért rengeteg ún. "szabad iskolá"-t engedélyeztek a svédek, ahol többek között arabul folyik a tanitás.
 
Köszi a cikket!

Egyet nem értek.
Idézek a cikkböl, a szir anyenyelvü török irodalomtanár szerint:
"nagyon fogékonyak az anyanyelvüktől nagyon eltérő török nyelv iránt; tisztában vannak azzal, hogy ennek elsajátítása a helyben boldogulás záloga."
"A mostani osztályom sokat fejlődött már, most írni és olvasni tanulnak, a cél pedig az, hogy megtanuljanak annyira törökül, hogy rendes iskolába járhassanak."

Amit nem értek az, hogy ha Törökországban élés és boldogulás záloga a török nyelv ismerete, akkor ez miért nem fontos Svédországban, a svéd nyelv ismerete?
Ugyanis lassan már ott tartunk, ha a svéd iskolákban svédül folyik a tanitás számukra, akkor ez már rasszizmus. Ezért rengeteg ún. "szabad iskolá"-t engedélyeztek a svédek, ahol többek között arabul folyik a tanitás.
Idegen kultúrában és vallásban élnek nem bíznak senkiben aki nem az ő vallásuk szerint él.
Ennyi.
 
Amit nem értek az, hogy ha Törökországban élés és boldogulás záloga a török nyelv ismerete, akkor ez miért nem fontos Svédországban, a svéd nyelv ismerete?
A rokon kultúrában persze hogy egyszerűbb a beilleszkedés és a nyelv se annyira idegen.Több idő biztos hogy kell a svédekhez
És még az se baj ha nem ellenséges a hangulat.
Mint magyarról tudjuk ellenséges hangulatot felszítani is lehet.
Persze mindég kettőn áll a vásár.
 
Idegen kultúrában és vallásban élnek nem bíznak senkiben aki nem az ő vallásuk szerint él.
Ennyi.
Nem annyi!
Az csak része
A Svédországi kultúra még nekünk magyaroknak se saját.
Én csak a szabadosságot is máris látom különbségnek
Persze jórészt hallomásból a svéd szexuális szabadosságot
És még az 1980 években írottakból gondolom
Ha mára már ez visszájába fordult akkor ez nem érvényes
Nagyszabású tanulmányt készíttet a svéd kormány az ország állampolgárainak szexuális életéről, amely állítólag évek óta hanyatlik. Gabriel Wikstrom közegészségügyi miniszter szerint a svédek szexuális szokásait vizsgáló legutóbbi átfogó felmérés 20 évvel ezelőtt készült.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Midi dalok, zenészek!
Kobudera wrote on Boglarka Veres's profile.
Szervusz! Nekem megvan a Jurrasic Parts nevű játék.:)
Szeretetleckék.
Minden bennünk rejlő értelem, elveszíti értelmét, ha nincs mögötte tiszta szándék!
Minden tiszta szándék átlényegül, ha a létezés egyszerűsége, bele szövi a szeretet szálait. Minden szeretet szál összegabalyodhat ha, túl bonyolítjuk!
A szeretet van ... ha, hagyod egyszerűen csak lenni,... egyszerűséggé szelídülni...!!! Keke
A csodát tehát a tudatos ember látja. Tud, mert tanult.
Ne sajnáld hát a tudást magadtól, a mélyebb és magasabb rangú megértést.
Mert amikor megértetted, megértél a csodákra.
Fel is fedezed őket, egy hangban, egy formában, egy színben, egy élet érzésben, az élet megnyilvánulásokban, a természetben, magadban, a másikban.
Mindenben amiben rátaláltál.
Szeretet leckék
Csodák.
A csodák sosem látványosak, óvatosan elbújnak a hétköznapi szürkeség mögött.
Csak meg kell keresni, észre kell venni, nézd a szót, ész-re.
Nem azt mondjuk hogy a gyomrára vette, azt mondjuk az elméjével vette észre.
A csodát tehát a tudatos ember látja.

Statisztikák

Témák
36,974
Üzenet
4,509,784
Tagok
597,270
Legújabb tagunk
Tamasi Petra
Oldal tetejére