Orbán hazugságai (4.) – Félelemkeltés minden szinten

Csúsztatás – ez volt a leggyakoribb reakció azoknak a szakértőknek a részéről, akiket arra kértünk, hogy tényekkel értékeljék azokat a kijelentéseket, amelyeket Orbán Viktor kormányfő tett a Vasárnapi Újságnak nyilatkozva. Négy területen intézett ismét erőteljes támadást Brüsszel ellen: a megszorítások, a devizahitelesek, a rezsicsökkentés és a menekültáradat kérdéseiben. Négy téma – négy cikk. Elsőként a megszorításokat, utána a devizahitelek problémáját, majd a rezsicsökkentést vettük górcső alá. Sorozatunkban most a menekültkérdést vizsgáljuk meg.

„Tele van csúsztatással” – reagált Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő Orbán Viktor minapi kijelentésére, mely szerint Brüsszel azt mondta, „engedjük be a migránsokat, mi meg kerítést építettünk. Aztán most azt mondták, hogy fogadjuk vissza a migránsokat, mi meg nem vagyunk hajlandóak elfogadni a kötelező betelepítési kvótát. A két állítás egyik fele sem úgy igaz, ahogy elhangzott. A Magyarország egész területén három éve érvényben lévő válsághelyzet fenntartása pedig „nevetséges”, hiszen az elmúlt egy évben napok telnek el úgy, hogy sem a keleti, sem a déli határszakaszon nincs határsértés.

A migráns-kérdés egész kezelése tele van csúsztatással – állítja Tarjányi, aki a fent idézett, a Vasárnapi Újságban elhangzott orbáni kijelentés kapcsán emlékeztet arra, hogy 2015-ben Orbán jól ráérzett arra, hogy éleződni fog a menekültkérdés: a közel-keleti és közép-afrikai válság miatt komoly tömegek fognak elindulni Európa felé.

„A ráérzésben persze szerepet játszottak azok a hírszerzési, nemzetbiztonsági jelzések, amelyeket 2013-14-ben Törökország adott át az Európai Unónak, s amelyeket Orbánék is megkaptak, tehát tudták, hogy mi várható” – szögezte le Tarjányi. Hozzátette azonban azt is, hogy „mi magyarok is kaptunk olyan előzetes információkat, amelyek alapján lehetett látni, hogy a törökök – későbbi segélyekre és milliárd eurós támogatásokra számítva – kényszerhelyzetbe akarják hozni Németországot és az EU egészét, átengedve a menekültek tömegeit, amit a görögök nem lesznek képesek kezelni”. 20 15 tavaszán néhány kormányzati ember számára ez nyílt információ volt, mondta.

A láthatóan közelgő probléma kezelését a Fidesz-kormányzat sorozatosan elodázta, illetve késve reagált rájuk, s ezt tetézte azzal, ahogy léptek – fejtette ki Tarjányi. „Bajt soha nem viszünk lakott területre – ez alaptétel, ugyanakkor a menekültek nem maguktól jöttek a fővárosba, a keleti Pályaudvarhoz, ide irányították őket, sokukat BKV-buszokkal szállították, majd ráengedték az áradatot Ausztriára” – emlékeztetett a biztonsági szakértő a nem véletlenül így alakult történtekre.

„A legdurvább becsapás azonban az, hogy kormányzati részről pontosan tudták: a menekültek számára nem Magyarország az úticél, ők Franciaországba, Dániába, Hollandiába, Németországba igyekeztek volna. Ennek tudatában költöttek el feleslegesen temérdek sok pénzt Orbánék kerítésre, egyebekre.

Ami pedig a betelepedési kvótával kapcsolatos kormányzati kommunikáció – és Orbán – csúsztatását illeti, Tarjányi aláhúzta: nem úgy kötelező a kvóta, ahogy állítják. Abban ugyan igazuk van Orbánéknak, hogy az eredetileg kitalált kvótarendszer nem működött volna, hiszen a menekültek egy része az első adandó alkalommal oda megy, ahova eredetileg szeretett volna, például, mert ott vannak a családtagjai, ismerősei. S abban is van részigazságuk, hogy a kormányzat – de egyébként az ellenzék is – a kezdetektől szorgalmazta, hogy a közel-keleti térségben kellene felállítani a hot spotokat. A probléma csak az, hogy például a szíriai polgárháborús állapotok miatt akkor erre nem volt lehetőség, ezért kötött az EU Törökországgal megállapodást, s – hírek szerint összesen mintegy hatmilliárd euróért – ők el is végezték a feladatot. Ami persze felvet bizonyos kérdéseket – azt például, hogy ha két hét alatt meg tudtak állítani egymillió menekültet, akkor korábban ezt miért nem tették meg. A válasz lehet a fent már említett korábbi információ, mely szerint Törökország tudatosan készült erre a szerepre.

Így hat a propaganda

Olyan hangulatot teremtett a kormányzat kommunikációja, hogy az emberek nem a tényeknek és nem a saját szemüknek hisznek, a bennük táplált félelmek irányítják őket – véli Tarjányi, aki ezt egy konkrét példával illusztrálta a Hírklikkel beszélgetve. A kormányzati kommunikációban markánsan szerepelt, hogy az Egyesült Államok mexikói határán tűzparancs van érvényben – kezdett bele a történetbe a biztonságpolitikai szakértő, aki így folytatta: „kikerestem az amerikai fegyverhasználati szabályzatot, amit fel is tettem a Facebookra. Ebből kiderül, hogy az amerikai határőrökre is ugyanaz vonatkozik, mint a magyar társaikra és rendőrökre: ha fegyverrel támadják őket, akkor lőhetnek. Egy kormányközeli biztonsági szakértővel közösen részt vettem egy lakossági fórumon, ahol előkerült a téma, amire én előhúztam a magammal vitt dokumentumot, megmutattam és felolvastam belőle a vonatkozó passzust” – vázolta a történteket, majd feltette a (költői) kérdést: „Mit gondol? Kinek hittek?” – amit rögvest meg is válaszolt: „Hát nem nekem”.

Tarjányi reagált arra a kormányzati kommunikációra is, hogy a menekültáradat azért is jelent óriási veszélyt, mert be tudnak vele jutni a terroristák Európába. „A migrációs kérdésnek ez az oldala valóban húsbavágóan fontos Európa számára, csak éppen nem a mai, hanem az ötvenes-hatvanas évek migrációs hullámának az utóhatásaként” – szögezte le a biztonságpolitikai szakértő. Ugyanis – fejtette ki – másod- és harmadgenerációs bevándorlók, már Franciaországban, Németországban, Hollandiában, stb. született, ott nevelkedett, 99 százalékban uniós állampolgárok követték el a legtragikusabb terrorcselekményeket a kontinensen az elmúlt években. „Persze, a menekültek között is beszivárgott pár terrorista, de a kormányzati kommunikáció egy huszárvágással összemosta a korábbi és a mostani bevándorlók által felmerülő veszélyeket” – szögezte le Tarjáni, aki szerint „ez egyszerűen nevetséges”.

NVZS

48052.jpg
 
A kulonbseg annyi, hogy ezt ok megtehetik(szeerinted) en meg nem, mert ha ok teszik akkor mentegetjuk oket, ha en akkor rasszista vagyok
Hol mondtam olyat hogy megtehetik??
Volt egy kérdés hogy miért nem tanulnak svédül a bevándorlók erre válaszoltam.
Nem mentegettem őket hanem az okot próbáltam elmagyarázni.
 
setni a te logikád szerint a svédeknek kell megtanulni pl. arabul, hogy munkahelyen alkalmazhatók legyenek? Svédországban.
 
setni a te logikád szerint a svédeknek kell megtanulni pl. arabul, hogy munkahelyen alkalmazhatók legyenek? Svédországban.
Na most meg munkahely...
Az előbb a nyelv.
Jó.
Miért kellene megtanulniuk a svédeknek arabul??
Ha dolgozni akarnak svéd munkahelyeken akkor megkell tanulniuk a nyelvet.
Habár fogalmam sincs mekkora létszámról van szó. Vagy egyáltalán akarnak-e ott maradni.
 
Na most meg munkahely...
Az előbb a nyelv.
Jó.
Miért kellene megtanulniuk a svédeknek arabul??
Ha dolgozni akarnak svéd munkahelyeken akkor megkell tanulniuk a nyelvet.
Habár fogalmam sincs mekkora létszámról van szó. Vagy egyáltalán akarnak-e ott maradni.


Mekkora létszám? Nehéz pontos adatot találni, ugyanis törvénybe ütközö a származás szerinti nyilvántartás. A svédek 9 millióan vannak kb, a bevándorlók száma 1,5-2 millióra tehetö, ha nem több.

Éppen azt vetettem fel, hogy nem akarnak svédül megtanulni. A svéd törvények szerint tolmácsot kell biztositani számukra.
Törökországban teljesen oké a török nyelvet megtanulni, de itt nem. Te is emellett tetted le a voksodat.

A tolmácsköltségek csak az egészségügyben (felül) és a biróságokon (alul):
Tolkkostnader i vården o domstolar.jpg

És mit gondolsz ezt és a többi tolmácsot ki fizeti?
 
Abban az időben amikor Orbán középiskolás volt, nem ilyen megfogalmazásban íródott egy ellenőrzői bejegyzés.
Bár egyáltalán nem tetszik az ahogyan manapság politizál, de azt nem hiszem el hogy rossz tanuló vagy buta gyerek lett volna annak idején.
Szerintem, ahhoz amit elértek az elmúlt negyedszázadban, nem kis tudásra volt szükség.
Fenékre volt szükség. " A joghoz fenék kell."
Nem kell túldimenzionálni egy olyan embert, aki Soros pénzén fél évet Oxfordban töltött, és még egy nyelvvizsgát sem sikerült megcsinálni utána ...
S ha belegondolok, hogy hányan kapták meg az én környezetemből ezeket a lehetőségeket ... hááát, nagyjából senki.

Orbán apja párttikár volt, kiskirály a területen, a házmester Kövér felmenői szintén, s a fiú igyekezett profitálni az ősök munkásmozgalmi kapcsolataiból, s nem folytatom a befolyásos dörgölődzők gyerekeinek lehetőséghez juttatását.

upload_2019-4-8_23-22-0.png


Kellett oda más is, az átlagképességeket megtolták egy kicsit ...

Vajh, mások miért nem jutottak ezekhez a feltételekhez?
Orbán gyerekkora óta megszokta, hogy kivételezett. Maradjunk ebben, s hogy nem jó jogász, azt bizonyítja, amit a magyar jogbiztonság területén sikerült összehoznia. Szégyen!!!!

S az eredeti témához - nem ráérzett arra, mit kell csinálni, hanem részese volt. Orbán, Putyin, Erdogán - együtt tervelték ki. S nagyon úgy érzem, nem számít, kit áldoznak a hatalmukért.
 
Utoljára módosítva:
Mekkora létszám? Nehéz pontos adatot találni, ugyanis törvénybe ütközö a származás szerinti nyilvántartás. A svédek 9 millióan vannak kb, a bevándorlók száma 1,5-2 millióra tehetö, ha nem több.

Éppen azt vetettem fel, hogy nem akarnak svédül megtanulni. A svéd törvények szerint tolmácsot kell biztositani számukra.
Törökországban teljesen oké a török nyelvet megtanulni, de itt nem. Te is emellett tetted le a voksodat.

A tolmácsköltségek csak az egészségügyben (felül) és a biróságokon (alul):
Csatolás megtekintése 1662468

És mit gondolsz ezt és a többi tolmácsot ki fizeti?
Mi mellett tettem le a voksomat?
Fura egy összefüggéseket mutatsz ki...
Fogalmam sincs hogy a svédeknél kell-e tolmács vagy sem.
Ha nem bírja a gazdaságuk majd módosítanak valamit.
Annyira érdekel a dolog.....meg annyi ráhatásom van más országok belügyére...
 
S az eredeti témához - nem ráérzett arra, mit kell csinálni, hanem részese volt. Orbán, Putyin, Erdogán - együtt tervelték ki. S nagyon úgy érzem, nem számít, kit áldoznak a hatalmukért.
A menekült és migránshullám megindulásáról 2015-benről mondod
Hangzatos de semmi bizonyítékod nincs rá hogy kitervelés volt
A III. Erdogán kormány igen az hihető mert 3 milliárd eurót és a vízummentesség dátumának előre hozatala.
Volt az alkutárgya.
Putyint se kétlem át nem látható játszmái vannak
De hol lép be a képbe Orbán mint menekülthullám elindító.Megint más ha kapóra jön
De be se vennék egy ilyen tervbe.
Ahhoz kicsi.
Mi lenne a szerepe?
(megállítás,agitáció, zavarkeltés?)az EU-ra?
Egyszóval bomlasztás?
 
Utoljára módosítva:
........Kellett oda más is, az átlag képességeket megtolták egy kicsit ....
Az ilyen családfákat meg az egyébb "felsőbb" kapcsolatokat szinte minden politikában szerepet kapó embernél meg lehet találni.
Minden érában volt valaki az ilyenek családjában, ismeretségi körükben aki ott volt az aktuális tűz mellett.
Ahogy én látom, eléggé zárt körű az a világ, nem lehet csak úgy betoppani közéjük.
 
A menekült és migránshullám megindulásáról 2015-benről mondod
Hangzatos de semmi bizonyítékod nincs rá hogy kitervelés volt
A III. Erdogán kormány igen az hihető mert 3 milliárd eurót és a vízummentesség dátumának előre hozatala.
Volt az alkutárgya.
Putyint se kétlem át nem látható játszmái vannak
De hol lép be a képbe Orbán mint menekülthullám elindító.Megint más ha kapóra jön
De be se vennék egy ilyen tervbe.
Ahhoz kicsi.
Mi lenne a szerepe?
(megállítás,agitáció, zavarkeltés?)az EU-ra?
Egyszóval bomlasztás?
Az EU belső bomlasztása, hiszen az egyetlen eus tagország mi vagyunk.
Orbán Putyin csicskása.
S a zavarkeltés már látszik - Orbán egy métely!!

A jövőnk megpecsételve, ha Orbán további haverokat gyűjt - s nem tudunk elfutni Németországba vagy Ausztriába, ha beindul az, amit kigondoltak.

Nincs "más" tét, mint az európai erőviszonyok, s ezzel a gazdasági hatalom átrendezése!

Tényleg nem látjátok, mire megy ki a játék?
 
Az ilyen családfákat meg az egyébb "felsőbb" kapcsolatokat szinte minden politikában szerepet kapó embernél meg lehet találni.
Minden érában volt valaki az ilyenek családjában, ismeretségi körükben aki ott volt az aktuális tűz mellett.
Ahogy én látom, eléggé zárt körű az a világ, nem lehet csak úgy betoppani közéjük.
Ez így van.
Ezért nem szabad "tehetségesnek" gondolni, "okosnak" titulálni, mert nagyon is komoly hátszéllel tette, amit tett. A sérthetetlenségbe született, a nekem mindent szabad szellemében nőtt föl.
Az apjáék egy elszabadult hajóágyút szabadítottak ránk, s a sok ember hajbókol előtte - kiábrándító.

Orbán veszélyes, és én féltem a fiam életét ettől az erőszakos egoistától.

Ki garantálja a sok orbán-hívőből, hogy nincs igazam ?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Régen jártam erre, kérdezném, hogy lehet-e írást felrakni, és ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm!
alexinho04 wrote on MEVA72's profile.
Szia! Köszönöm szépen hogy feltöltötted az Agota Kristof: Trilógia könyvet!
GyulusH45 wrote on szeged's profile.
Helló! -egy régi számra : "Ölelj ölelj "c. megtudnád szerezni a stílust pa600-ig-és feltöltenéd ? Üdv :Gyulus
Midi dalok, zenészek!

Statisztikák

Témák
36,980
Üzenet
4,511,366
Tagok
597,420
Legújabb tagunk
Imri Szilárd Tamás
Oldal tetejére