Orbán miatt belharcok dúlnak az Amerikai Magyar Református Egyházon belül

„Miért hallgat az Amerikai Magyar Református Egyház a phoenixi Debreczeni András lelkész haláláról?” – ezzel a címmel közölt cikket a Hungarian Free Press portál. Az elhunyt lelkész nem volt hajlandó együttműködni az Orbán-hű püspökkel és presbiterrel.


Debreczenit, az egyház egyik legkarizmatikusabb személyiségét számos durva támadás érte az egyház tisztségviselői részéről, és Demeter Zsolt presbiter, valamint Lizik Zoltán püspök (Vindsor, Kanada) rendkívül gusztustalan gyanúsítgatásokat terjesztett a lelkészről – olvasható a Hungarian Free Press cikkében.

Debreczeni bűne az volt, hogy alapított egy független magyar kongregációt, és nem volt hajlandó együttműködni Lizik püspökkel, aki Orbán Viktor és az Orbán-rezsim elkötelezett híve.


Budapest milliókat ad az egyházaknak Amerikában, ha azok hajlandók Orbán afféle előretolt lobbijaként működni. De Debreczeni nem volt hajlandó követni a budapesti utasításokat. Demeter presbiter április 5-én diadalmasan bejelentette, hogy Debreczeni pert vesztett ellenük, fel kellett adnia a kongregációját, és a Phoenixi Első Magyar Református Egyház által használt épületeket. Demeter dicsérte az Urat a bölcs ítéletért, és köszönetet mondott azoknak, akik vezették a Debreczeni elleni támadást.

Másnap rövid értesítés jelent meg az Phoenixi Első Magyar Református Egyház Facebook-oldalán: Debreczeni András lelkész váratlan hirtelenséggel elhunyt. Élt 41 évet. Az Amerikai Magyar Református Egyház lelkészei hallgatnak, a kongregációi úgyszintén – írta a szerző, és feltette a kérdést: Miért?

templom.jpg
 
Én is református vagyok és az a véleményem, hogy az elhunyt lelkésznek igaza van. A Református Egyház lényege világi vonalon többek között az (volt), hogy nem fogad el pénzt az államtól és nem enged beleszólást az egyház ügyeibe. Ennek már több, mint 500 éves hagyománya van. Az, hogy a lelkészeknek mi a politikai véleménye, az magánügy. Minél magasabb a rangjuk, annál fontosabb lenne ezen "alapelvek" betartása.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,801
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére