Osszetartozunk!!

toth ilona

Új tag
Kerem fogadjak tisztelettel soraimat, melyet a hideg, 2004 decembereben rogzitettem.Az erzekeny irono lelekebe szamtalan emlek szuletik, de van amit fontosnak tart a tavoli kanadai honfitarsakkal is tudatni.A sors neha kegyes es neha kegyetlen, ezt mindannyian tapasztaltuk.S kiket hol aldd es ver az elet, "ott kell kuzdeni" a mindennapi kenyerunkert.Oseinktol orokolt Fold a Haza, draga minden becsuletes ember szamara, "ott elni es halni kell".Termeszetesen sokan jobb remenyseg vagyaban valtoztattak vagy valtoztatnak a szebb Jovo erdekeben.De vannak, vagyunk kik ezt sem tehetjuk segitseg nelkul.Tudjuk, ismerjuk Europat, es benne kis hazankat, Magyrorszagot,szep termeszeti adottsagait, szeles Duna-Tisza folyasat, az Alfoldet, "Karpatok"lanculatat.Talalekony, dolgos nepet, a magyar kulturaval, melyet Oseinktol orokoltunk.Szomoru, regi tortenelmet, hiszen sokat kellett kuzdenie Arpad nepenek, Istvan kiralyunk altal megalapitott Honert, melyet tatarok, torokok hada majd osztrakok is foglalni akartak.Sok kuzdes, megmentes utan haboru keletkezett (1917-20), amely vartlan csapaskent erte az orszagot a Trianoni-szerzodes megkotese utan.
Nagymagyarorszagot kis orszagga faragtak.Korbe szabtak orszagunkat minden ok nelkul.Karpatok kore maradt a hatmillio magyar.
Oseimemmel egyutt megfosztva magyar allampolgarsagtol, "Hontalan magyarkent".
A negyvenes evek elejen felcsillant a feny.Ujra eggye lett az orszag es a nemzet!A masodik vilaghaboru 1944-45-os eveiben ujra sok magyr ifju vert kovetelt.A Karpatok iven elo magyarok ujra kisebbsegek lettek.
E nehez sorsok kozul most a 21.szazadban emlitest szeretnek tenni fiatalokrol, kisebbsegekben elo magyarokrol, ki mas orszagokban dolgoznak, vagy eppen az Oshazaban fillerekert.Mert a milliomosok dolgoztatjak, kik neha ki sem fizetik a Hontalan magyart.
Nagyvaradon elek 40 eve, kozel a regi hazahoz 10 km-re.Mi itt nehez korulmenyek kozott vonszoljuk sorsunkat.
Csak egy pelda:a jelenkori alapfizetes 100$, vagy 50-100$ kozti a nyugdij.Ennyi penzbol kinlodunk:)(! ...Romaniaban...Szolasszabadsag van, ezert le merem irni az igazsagot, de kulonben nem tehetnem!!
Ifju irobaratom 23 eves fiatal ferfi.Nehany sorban szeretnem tudatni karacsonyi oromet...:"Jo hogy van munkam:))!!Mert kulonben ehseg fenyegetne...!!"Ujsagot es magyar folyoiratokat arul mar 2 eve, egy asztalon.Tole olvasom a magyar folyoiratokat egy meleg kaveert!Majdmasnap visszaviszem mert nincs mibol kifizetni:((!A tavaly megjelent verses-kotetem ota ismer es tisztelettel fogad az emlitett elado.Hiszen o is rogziti gondalatait, van temank, megbeszeljuk a szep verssorokat, melyek kiadasra varnak, csak sajnos anyagi dolgainkkal kuzdunk.Novellaink is resen allnak, nem adjuk fel a remenyt!
"Nyaron kellemesen eltelik, meg kartyazunk is egyet, de telen hosszu reggel 4-5-tol a hidegbe allni".Egyetlen gyereke szuleinek, de igen nehezen elnek.Munkasembereknek fia, ki tollal a kezeben rogziti banatat, elmenyet es csalodasait, melyet az elet bokezuen nyujtott az itt elo iroknak, mint valaha Naggyainknak!
Nem panaszkodik sosem ez az ifju kolto bajtars, nagyon sajnalom , de en is segitseg nelkul elek, szerenyen, egyedu.
Ha nem szakitottak volna el minket az Oshazatol, talan megis konnyebb lenne sorsunk, vitatjuk neha Emillel."Hogyan fogjuk kiadni koltemenyeinket?...Talan egyszer...!A hidegbe itt fazik kezem!Este irom le otthol amit szeretnek, szuleim is tele panasszal...mar csak birkozom az elettel"
Vigasztalgatom, mert igen szomoruak a versek."Miert nincs baratnoje?"-kerdezem."Azert mert meg viragra sincs penzem, s a jo csajok igenyesek.A lakasunk is kicsi, es igen egyszeru.Nincs hol lakni, es a nok egy ido utan csaladra vagynak."
Remenykedtunk 2004 dec. 5-i nepszavazasban, majd kulfoldom valami munkat vallalunk!De sajnos nem minden magyar magyar.Keves volt az "igen" szavazat.
"Nem szavazatok aranyaba dontottek az allamporgarsagunk elvetelerol.Es most 84 evnyi kisebbsegben nyomorgo 5-6 mill. magyar sorsarol szavazatokkal dontenek?!Ez jogtalan es igazsagtalan!!"A remeny elve maradt.
Karacsony kozeleg:kerjuk a kis Jezust, hogy segitsen, hogy minden magyar szivben szeretettel dobbanjon a lelek nemzettarsa irant.
Kanadaban, vagy barhol elsz a vilagban, ha Magyar vagy emberi kotelesseg az osszetartozas, es a segito kez nyujtas.Eggyuve tartozassal epitsunk-alkossunk ujat!Szines Os kulturankat adjuk tovabb, es szojjunk-himezzunk-fessunk uj varazsokat.Alkossuk meg szebbe a jovo szepsegeit magyar-erzo ugyesseggel.S mi, kiket a toll szeretetevel lettunk megaldva, legyunk batrak!Merjuk megirni a mindennapok igazsagat.Fiaink fiai is okuljanak a mult es jelen tevedeseibol.Nemzetunk es hitunk orok maradjon verunk meleg keringeseben.Ovakodjunk a huncut arulo emberrektol es vedjuk meg mi a mienk:Bator!Szabad!Europia szellemisegben!Unnepeinkre es hetkoznapjainkra is aradjon Feny es Szeretet.Csaladunkba, Orszagunkba es Beket az egesz vilagra!
 
Oldal tetejére