Pécs lesz Európa kulturális fővárosa

Laci témája a 'Fotó album' fórumban , 2005 Október 19.

 1. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  Nem tudom mi volt a híradóban, de ahhoz nagyon értünk hogyan gáncsoljuk el saját magunkat a külvilág szemében.:8:
   
  Sch.E. kedveli ezt.
 2. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  Ez már politika, nem ez a lényeg. Ha a másik oldal lett volna hatalmon, akkor Debrecen lenne Európa kulturális fővárosa. Ez így megy nálunk. Lassan mindenkire sor kerül, csak a választék lesz egyre silányabb. :(
   
 3. o.ildiko84

  o.ildiko84 Állandó Tag

  Nemrég voltam Pécsett . Gyönyörű város , de azért ne feledkezzünk meg Pécs "lepusztultabb " részeiről sem . A belvárost rendberakták,de mi lesz a peremrészekkel ????
   
 4. radobea

  radobea Állandó Tag

  Pécs Európa kulturális fővárosa? Csak szegény turista ha most utazik Pécsre, rögtön el is menekül. Bármerre jár az ember, minden fel van túrva, útlezárások százai, na meg a kátyúk tízezrei. De emellett gyönyörű is, és egyre szebb lesz, főleg a Mecsek. Annak meg kifejezetten örülök, hogy nem épül meg a katonai radar a Tubesre!!!!!!!!
   
 5. Bodka

  Bodka Állandó Tag

  Ha Pécsett jártok, látogassatok el a Kodály Központba!


  A Kodály Központ Magyarország egyik legszebb és legjobb akusztikájú koncert- és konferenciaépülete. A pécsi kulturális városrész, a Zsolnay Negyed közelében a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült meg több mint 7 milliárd forintért.


  A 11 144 m2 nettó alapterületű multifunkcionális komplexum kivételes adottságaival, világszínvonalú fény- és hangtechnikájával exkluzív helyszínt biztosít minden itt rendezett esemény számára. Csigavonalat formázó alaprajza, szokatlan, derékszögek nélküli izgalmas belső kialakítása, hatalmas aranyló, meleg színű terei azonnal rabul ejtik a látogatót.
  A Kodály Központ rezidens zenei együttese a 200 éves pécsi Pannon Filharmonikusok, amely magas szakmai színvonalával nem csak a tágan vett régióban, de nemzetközi szinten is jegyeznek.
   
  Sch.E. kedveli ezt.
 6. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  Casa da Música, Porto

  Porto 2001-ben volt Európa Kultúrális Fővárosa. Nekik sem ment könnyen, pedig minden segítséget megkaptak az Uniótól, ráadásul igen fejlett turizmussal dicsekedhetnek (az angolok tömegével áramlanak többek közt, hogy más nemzeteket ki ne hagyjak).

  A csodálatos Zenepalota, amit Rem Koolhaas irodája tervezett (Casa da Musica) csak négy évvel később készült el - viszont Porto mégiscsak gazdagabb lett egy neves tervezőtől származó, színvonalas alkotással.
   

  Csatolt fájlok:

 7. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

 8. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  Zsolnay Júlia

  Zsolnay Júlia

  A Zsolnay család harmadik generációja. (1856. február 15. - 1950. április 2.) Júlia igazi művész volt, nem mindig mozgott a realitások talaján. Hozzá kötődik a perzsa, az indiai és a lótuszmotívum is. Férje a lengyel származású Sikorski Tádé, híres bécsi építész. 1883-ban, mint művészeti vezető kapcsolódott be a gyár életébe. A vezetés mellett tervezőművészként is alkotott. Mint képzett építész nagy szerepe volt a gyár épületdíszítő burkolatainak fejlesztésében, ő tervezte a Zsolnay-mauzóleumot is. Júlia nem volt hagyománytisztelő és puritán. Neki sikerült először függetlenítenie magát a gyártól. Ugyan a családi házban éltek, de már nem a gyárnak dolgozott, hanem festőművész lett. Gyermekei születése után is a festésnek élt, még késő öregkorában is festett. 93 évesen halt meg, miután az államosítással mindenétől megfosztva Miklós fia lakásában élt. Képeit nem tudták megtartani, szétszóródtak a világban.
   
  Bodka kedveli ezt.
 9. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  Elfelejtettem mondani, hogy keresek egy kis ibolya mintás teás csészét, amit Zsolnay Júlia sk. festett. Régen az Iparművészetiben volt, az állandó Zsolnay kiállításon, ami a 90-es években megszűnt. Sajnos.

  Fénykép is jó lesz;)! Sok fénykép! Köszönöm!
   
 10. Seth2

  Seth2 Vendég

  Valóban szép város. Már jócskán ősz volt, mikor legutóbb ott jártunk. :)
   

  Csatolt fájlok:

Megosztás