Pénzügyi Válság

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Hallo Smicii
Nem értem mi köze van a demokratiának a szentekhez?

Még a kereszténység sem hirdeti, hogy a pokolban csak pogányok sülnek.
A kommunizmus sem tudta kitenyészteni a hibáktol mentes "szocialista embertipust". :D
 

zolcsika

Állandó Tag
Állandó Tag
Pénzügyi Válság friss

Kedves Barátaim! Tegnap este a HIR TV-n Szalay Berzeviczy Attilával egy igen mértéktartó és mérvadó péntügyi szakemberrel volt interjü a legfrisebb helyzetről Feltettem a rapidra 149Mb AVI 14 perc.
Érdemes megnézni

http://rapidshare.com/files/155752232/20081019SZBA_interj_.avi.html

Amugy hozzátenném hogy a világ vezető tőkés hatalmai most gyorsabban észretértek mint 1929-33 Még a végén lesz valami az olasz KP főtitkárának a 70-es években alkotott konvergencia elméletéből. Akkor nem mert a helyzet más volt! A két rendszer nem vette át egymás jó tulajdonságait. Most lehet
hogy erőteljes állami beavatkozások révén a tőke ugymond tisztességre kényszerül! Nem jóindulatból, hanem saját jól felfogott érdekében. Azért egy két és remélem nem több nehezebb évünk lesz.
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
:mad: Teljes mértékig egyetértek azokkal akik Marx Tőke cimü munkáját alapvetőm münek tartják. A kapitalizmus természete nem változott a tudományos és technikai fejlődés ellenére sem. Itt egy uj dolog a globalizáció ami uj előnyöket és problémákat vet fel. Ami a jelen helyzetet illeti Azt tanultuk, hogy van válság, pangás/recesszió/ megélénkülés és fellendülés. A globalizáció következtében a pénzügyi válság 1-2 nap alatt mindenhol beütött. A másodlagos gazdasági válság viszont még ezután jön.
Viszont a tőkés kormányok vezetői rögtön belátták a beavatkozás szükségességét. Szerintem teljes átalakitás, akár ujraállamositás, szigorú tőkefelügyelet stb várható
Azert a helyzet messze nem annyira egyszeru, mint sokan hinni veli.

A jelenlegi krizisnek nem kizarolag egy indoka van, es a gyokerei egeszen a Lyndon B. Johnson adminisztracioig ill. a '60-as evek vegefele hozott dontesekig (bizonyos tekintetben pedig egeszen Roosevelt-ig!) nyulnak vissza, amit Reagen es Clinton dontesei lelkesen tovabbrosszabbitottak. Marx Tokejet tehat jobb ha hagyjuk, mert a jelenlegi valsag egyik fo okozoja pontosan az allami szabalyozas (ill. iranyitas) es nem pedig annak teljes hianya. Mindenki a penzugyi rendszer 'deregulaciojarol' beszel mint fo okozorol, ami hozzajarult ugyan, de azt mar nem emlitik hogy ez a deregulacio kizarolag elszigetelt teruleteket erintett, mig a szfera tobbsegere eppen hogy az allami beavatkozas novekedese volt a jellemzo (csak eppen a legfelsobb, kozpontositott szinten) es nem tuolso sorban ez a beavatkozas az oka annak hogy a gazdasagi viszonyok ill. allapot annyira elszakadtak a valosagtol.

A jelenlegi krizis egyszeruen az ingatlanpiac termeszetes korrekcioja, mivel az ingatlanarak es -befektetesek - tobbek kozott az amerikai atlagember vak nyereszkedese miatt - teljes mertekben elszakadtak azoktol az araktol amit egy beavatkozas nelkuli un. szabad kereslet/kinalati viszony diktalt volna.

Ami pedig a jelenlegi allami beavatkozasi kiserleteket illeti: ha valaki raszanja az idejet arra hogy utanaolvasson az 1929-33-as Nagy Gazdasagi Vilagvalsag gazdasagi okainak (a Marxista gimnazista tortenelemkonyvek feletti szakirodalmi forrasokban) hamar kiderul, hogy az 1929-es tozsdepiaci osszeomlas alig egy evig tartott volna. Azt, hogy a zuhanas 3-4, sot bizonyos szempontbol 10 evig is eltartott (s hogy az USA-ban 1938-ban a recesszio ujra beindult) pontosan az allami beavatkozas kovetkezmenye (nem utolso sorban Roosevelt szamos dontese is) volt. Ezek koze tartozott a vamtarifak felemelese, a Federal Reserve-re akkoriban vonatkozo szabalyzati korlatok, a Federal Reserve tetlensege, az adok novelese, stb.

A kozgazdasagtanban - mint altalaban a legtobb szferaban - semmi nem fekete/feher; nem leteznek egyszeru, 'abszolut jo' kontra 'abszolut rossz' megoldasok. Sem az allami szabalyozas sem az abszolut szabadverseny onmagaban nem garantal pozitiv eredmenyt. Az, hogy Europaban es Amerikaban jelenleg sokan 'a gazdasagi rendszer vadiuj megformalasrol' meg 'a kapitalizmus vegso valsagarol' kiabalnak, kizarolag populista szlogengyartas; ez a tomegeknek szol, mert minden kormany hanyatt-homlok rohan es kapkod nehogy elveszitse a valasztok bizalmat.

Pontosan ugyanez volt a reakcio az 1930-as evekben - ami mind a kommunizmus, mind a fasizmus, mind szamos mas leegyszerusitett, demagog hulye megoldas nepszerusegenek a novekedesehez vezetett.

Ja, es en sem tudom a megoldast - de azert a valaszadassal meg varok. Erdemes elgondolkodni a regi itteni mondason: Csodalom azokat akik keresik az igazsagot - de rettegek azoktol akik azt hirdetik hogy mar megtalaltak...;)
 

beloka

Állandó Tag
Állandó Tag
Keveset értek az egészhez, de annyit látni, hogy megint a nagyok kerülnek ki győztesen, magyarul megint az nyer, akinek eddig sem volt vesztesége és nem kellett hitelt felvennie gyereke tanítására. Azt látom, hogy eme jóléti társadalomban a bankok gazdagodnak az egyének szegényednek. Azt hallom, hogy valahol mesterségesen idézték elő a válságot, de nem értem hogyan és miért? Azt látom, hogy a bankokat állami pénzeken, a MI adóforintjainkból, segítik és megint hitelfelvételre kényszerítik az országot, amit vissza kell fizetni. Arról megint nem szól a fáma, hogy a sok eladósodott állampolgár mit kap még a nyakába ahhoz, hogy a válság elkerülhető legyen. Mennyit bírunk még? Mennyi a papi tized? Miért kell a fiataljainknak beleszületni a kizsákmányolásba? Miért kell mindig a sereghajtónak lennünk? Miért hazudnak idestova 20 éve? Ki fogja ezt megmagyarázni az utánunk következő nemzedéknek, akiknek felelősségel tartozunk? Ne siránkozzunk a múlton, de ne áradozzunk a jövőnkről sem zengzetes szavakkal(lásd napi hírözön). Élhessünk EMBERhez méltóan!
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem kellene leegyszerűsíteni mindent és Marxot rögtön összekapcsolni a Gulággal. A kommunizmus végletesen rossz rendszer volt, de nem tud engem senki meggyőzni arról, hogy most jól működik a világ.

Azt nem tudom persze, hogy mi volna a megoldás, de ez a szabadjára engedett őrült önzés, ami arra ösztönzi a társadalmakat, hogy mindent a gazdasági és pénzügyi érdekeknek vessenek alá - törvényszerűen ide kellett vezessen, ahol most tart a világ.

Az egyik országban mást sem látunk, mint elhízott 150 kilós embereket akik degeszre tömik a bevásárlókocsikat (otthon meg a felét kiöntik a szemétbe) a másik országban meg csontsovány éhezőket. Ha a gazdag országok nem képesek másképp visszafogni lakosságuk esztelen fogyasztását, akkor majd a kényszer lesz az, ami így vagy úgy megoldja a gondokat.

Az 1929-es évek válsága nem is hasonlítható a mostanihoz. Akkor azért nem volt a globalizáció ilyen mértékű, mint ma és a bajok sem voltak ennyire sokrétűek (klímaváltozás, vízhiány, élelmiszerhiány, atomháború állandó réme, etc...) Lehet most átmenetileg a bankokat kihúzták a bajból, de ha így folyik tovább minden, mint eddig, akkor mi a biztosíték, hogy néhány éven belül nem kell ismét a gazdaságtól elvont pénzeket a bankok megmentésére felhasználni.

Ami pedig a politika "felülemelkedését" illeti: erről aztán láthattuk a bizonyságot az un. "nemzeti csúcson". Mindenki hozta magával a jó kis lerágott csontját és csócsálta tovább.
 

Optimista

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindennemű válság oka, mi a "többség" vagyunk, mivel sokunk nincs tisztába saját képességeivel, s ebből fakadóan a lehetőségeivel, no meg a spekulánsok. Szerintem. A földön még járni is alig tudunk, de repülni akarunk. Az elemzők és a statisztikákat kreálók, hasonlítanak a meteorológusokhoz, kik korrektul el tudják mondani milyen idő volt tegnap. Kérdésem: Honnan a bánatból pumpálják a dollár s euró milliókat ide-oda???:confused:
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
mert a jelenlegi valsag egyik fo okozoja pontosan az allami szabalyozas (ill. iranyitas) es nem pedig annak teljes hianya. Mindenki a penzugyi rendszer 'deregulaciojarol' beszel mint fo okozorol, ami hozzajarult ugyan, de azt mar nem emlitik hogy ez a deregulacio kizarolag elszigetelt teruleteket erintett, mig a szfera tobbsegere eppen hogy az allami beavatkozas novekedese volt a jellemzo (csak eppen a legfelsobb, kozpontositott szinten) es nem tuolso sorban ez a beavatkozas az oka annak hogy a gazdasagi viszonyok ill. allapot annyira elszakadtak a valosagtol.

A jelenlegi krizis egyszeruen az ingatlanpiac termeszetes korrekcioja, mivel az ingatlanarak es -befektetesek - tobbek kozott az amerikai atlagember vak nyereszkedese miatt - teljes mertekben elszakadtak azoktol az araktol amit egy beavatkozas nelkuli un. szabad kereslet/kinalati viszony diktalt volna.

Előrebocsátom, hogy csak laikus vagyok, nincs közgazdasági végzettségem. Olvasom az ujságokat, hallgatom a híreket és próbálom magamnak összerakni amit hallok. Ezek szerint a pénzügyi válság kezdete valóban az amerikai ingatlanpiachoz köthető, de azt rajtad kívül még senkitől sem hallottam, hogy az állami beavatkozás lett volna az eredendő ok. Virtuális pénzekről, nyerészkedő, spekulánsokról, a bankok felelőtlen versengéséről, a tőkepiac nem megfelelő ellenőrzéséről (ami ugye éppen az állami beavatkozást hiányolja) viszont lehetett hallani.

Mint minden egyéb, ez a válság is a közembert sújtja.

Ki mást súlytana? Ki másnak a pénzéhez nyúlhat könnyen az állam? Csakis a nyugdíjasok és a közszolgálatban dolgozókéhoz. Még néhány állami vezető búcsút inthet a prémiumának, csakhogy kitehessék a kirakatba.
 

gideon67

Kitiltott (BANned)
.......mert a jelenlegi valsag egyik fo okozoja pontosan az allami szabalyozas (ill. iranyitas) es nem pedig annak teljes hianya. Mindenki a penzugyi rendszer 'deregulaciojarol' beszel mint fo okozorol, ami hozzajarult ugyan, de azt mar nem emlitik hogy ez a deregulacio kizarolag elszigetelt teruleteket erintett, mig a szfera tobbsegere eppen hogy az allami beavatkozas novekedese volt a jellemzo (csak eppen a legfelsobb, kozpontositott szinten) es nem tuolso sorban ez a beavatkozas az oka annak hogy a gazdasagi viszonyok ill. allapot annyira elszakadtak a valosagtol.

A jelenlegi krizis egyszeruen az ingatlanpiac termeszetes korrekcioja, mivel az ingatlanarak es -befektetesek - tobbek kozott az amerikai atlagember vak nyereszkedese miatt - teljes mertekben elszakadtak azoktol az araktol amit egy beavatkozas nelkuli un. szabad kereslet/kinalati viszony diktalt volna.


T. Forumtárs,

Találunk itt állitásokat, ez az ok, az az ok.Lehetne ezt a regulácio/dereguláció kérdést esetleg konkrétumokkal alátámasztani?

Mert a konkrétumok pont az ellenkezöjéröl szólnak, mint a hozzászolás.

Javasolnám, ha már visszamentünk az idöben korábbi elnökökig, akkor menjünk vissza 1913-ig, a FED alapitásáig.

Üdvözlet
G67
 

Smicii

Kitiltott (BANned)
Ki mást súlytana? Ki másnak a pénzéhez nyúlhat könnyen az állam? Csakis a nyugdíjasok és a közszolgálatban dolgozókéhoz. Még néhány állami vezető búcsút inthet a prémiumának, csakhogy kitehessék a kirakatba.

Mennyi időnek kell még eltelni, hogy az emberek felfogják, az államnak nincs pénze, csak az adófizetőknek?

Nyugdíjsok és közszolgálat....
Túl általános és egyszerűsítő fogalom. Egyrészt nyugdíjasként emlegetnek nagyon sok szimla szociális és eü. jellegű ellátást, illetve közszolgálat alatt a naplopó pártelfekvő önkormányzatokat és a rabszolga pedagógusokat, nem orvos egészségügyieket.

Egyik oldal az ortodox párt fogja a másik pedig csak szimplán a PR-hoz ért....

Hogy Amerikában mi a helyzet, az a helyzet, hogy nem hoz lázba...
 

farkaskati

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát először az volt a nagy hír, hogy a válság nem ér el bennünket. Aztán csak-csak elért :-( Nézzük a híreket, de ki ezt mondd, ki azt.... Egyszóval. Jó lenne ha ahogy jött úgy menne...
 

gideon67

Kitiltott (BANned)
Mennyi időnek kell még eltelni, hogy az emberek felfogják, az államnak nincs pénze, csak az adófizetőknek?

Nyugdíjsok és közszolgálat....
Túl általános és egyszerűsítő fogalom. Egyrészt nyugdíjasként emlegetnek nagyon sok szimla szociális és eü. jellegű ellátást, illetve közszolgálat alatt a naplopó pártelfekvő önkormányzatokat és a rabszolga pedagógusokat, nem orvos egészségügyieket.

Egyik oldal az ortodox párt fogja a másik pedig csak szimplán a PR-hoz ért....

Hogy Amerikában mi a helyzet, az a helyzet, hogy nem hoz lázba...


Elgondolkoztató sorok.

Hogy Amerika nem hoz lázba, OK.De onnan indult minden.X.-dik alkalommal probálja meg az amerikai pénzügyi elit a sarát mással /jelen esetben föleg Kina, Japán EU, egyéb Bond-vásárlók/hitelezök/ kifizettetni.Jelen körülmények között a saját pénzük elértéktelenítésével probálkozva.Ugymint hyperinflácio.

S ez az egész a mai magyar kormánynak nagyon jól jött, a saját dilettantizmusát, korrupt bünös voltát el tudja azzal fedni, hogy mindenütt válság van.Ami ugye a pénzügyek magyar fönöke szerint 4 hete még minket nem is ér el....

Azt kapjuk sajnos amit megérdemlünk.Minden országnak olyan a kormányzata mint a választópolgárai.

És talán nem idöpocsékolás megkérdezni az öregeket, hogy is volt az 46-ban,amikor talicska pénzzel mentek gyufát venni.
 

Smicii

Kitiltott (BANned)
S ez az egész a mai magyar kormánynak nagyon jól jött, a saját dilettantizmusát, korrupt bünös voltát el tudja azzal fedni, hogy mindenütt válság van.Ami ugye a pénzügyek magyar fönöke szerint 4 hete még minket nem is ér el....

Azt kapjuk sajnos amit megérdemlünk.Minden országnak olyan a kormányzata mint a választópolgárai.

És talán nem idöpocsékolás megkérdezni az öregeket, hogy is volt az 46-ban,amikor talicska pénzzel mentek gyufát venni.

Sommás vélemény, ami a magyar dilettáns, korrupt bűnös magyar médiát ismerve nem meglepő...

A pénzügyek magyar főnökének nem feladata a hisztéria felkeltése/fokozása, megteszi azt az ellenzék helyette....

Nem kell kérdezni ahhoz senkit, elég a bankóprést beindítani, és van olyan volt pénzügyér, akinek egyébként ez a filozófiája....

Kilábalás magyar szinten pedig nehéz lesz (pesszimista vagyok, nem igen lesz), mert jó magyar módra mindenki a "másikkal" akarja megfizettetni az árát.

Összefogás helyett sorra "követelőzik" már a sok mélymagyar.

Zárójeles megjegyzés hogy a most agyonhallgatott "bezzeg" Szlovákiában pl csak Kassán közel 600 kamion áll.
 
Oldal tetejére