"pöttyös" és "csíkos" könyvek

lilli témája a 'Irodalom' fórumban , 2005 Január 17.

 1. May113

  May113 Állandó Tag

  GERGELY MÁRTA A MI LÁNYUNK

  "A népszerűvé vált lányregény az 1918-19-es évek Magyarországán játszódik, s azt ábrázolja, hogyan tükröződnek a történelemformáló események - a Tanácsköztársaság kikiáltása, s az azt követő változások - egy vidéki kisváros lakosainak, köztük a főszereplő családjának életében.
  Jakab Zsófi és a frontról hazatért apja, bátyja, a családért állandóan aggódó, meggyötört anya hamarosan belekerülnek az események forgatagába. A címszereplő bátyja tudatosan, Zsófi kezdetben csak ártatlan áldozatként, akit "vörös" testvére miatt - hiába a kitűnő bizonyítvány - kizárnak az apácák polgári leányiskolájából. A vallásos, rendkívül jó magaviseletű kisleányt, aki tanítónőnek készül, mélyen megrázza az az esemény, mely porba dönti minden elképzelését. De nyitott szemmel jár a megváltozott világban, és alig múlik el fél év, már úgy dönt, hogy vissza sem menne a Zárda utcai iskolába. Új barátainak - Szabó Irmus és annak szülei, a bányászok között élő Kék Ibi - köszönheti elsősorban újonnan megszerzett nyugalmát, öntudatát."

  amilányunk.jpg
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2015 November 29
 2. kevidiak

  kevidiak Állandó Tag

  Kőszegi Imre - Szerelmetes Orsikám (1984)
  epub, mobi
  Orsika nem más, mint Kanizsai Dorottya nagyasszonynak, a mohácsi gyásztér temető angyalának unokahúga. 1526-ban árvaságra jut, tizennégy éves korában férjhez adják egy szegény királyi titoknokhoz. Nádasdy Tamáshoz. A művelt, nagyravágyó férfi Parnasszust, magyar Wartburgot szeretne felvirágoztatni Sárvárból, de a király hívására el kell hagynia otthonát, terveit, hitvesét. A még szinte gyerek asszonyka ragadja magához a nemes feladatot, megtanul írni, olvasni, latinul is, messze földön híres kertészetet nevel, tudósokat gyűjt udvarába, köztük Sylvester Jánost, és Dévai Bíró Mátyást, létrehozza a sárszigeti nyomdát, Buda elvesztésekor 1514-ben teszi le Orsika a nemzet asztalára az első magyar könyvet, a vigasztalás szózatával.

  Pdf és docx formában, köszönet Biseka tagtársnak, megtalálható itt:
  http://www.canadahun.com/temak/az-%C3%A9n-elektronikus-k%C3%B6nyvt%C3%A1ram-gy%C3%B6ngyszemei-iii.55213/page-34#post-4758562

  SzerelmetesOrsikam.jpg

   

  Csatolt fájlok:

 3. Kovács Júlia Mária

  Kovács Júlia Mária Állandó Tag

 4. May113

  May113 Állandó Tag

  Astrid Lindgren Britta kiönti a szívét

  „Azt hiszem, az lesz a legjobb, ha mindenekelőtt bemutatkozom. Britta Hagström a nevem, tizenöt éves vagyok. Kisváros leányiskolájának hetedik osztályába járok. Biztosan szeretnéd tudni, milyen is vagyok…. Őszintén szólva, meglehetősen hétköznapi külsőm van; a szemem hétköznapian kék, a hajam hétköznapian világosszőke, az orrom hétköznapian fitos.” A „hétköznapi” svéd kislánnyal és családjával persze – a mulatságos levelek tanúsága szerint – néha nem is oly hétköznapi dolgok történnek! Britta szemével láttatva a kisváros hétköznapisága eleven, érdekes, eseménydús kalandok sorozatává válik, s az érzékeny szemű és szívű kamasz kislány életében felbukkan a szerelem is…."

  britta.jpg
   

  Csatolt fájlok:

 5. May113

  May113 Állandó Tag

  Kertész Erzsébet Szonya professzor

  szonya.jpg

  "1868 tavaszán három izgatott fiatal lány siet titkos találkozóra a pétervári Vaszilij-sziget kis, tömjénszagú templomába. Nem kalandot keresnek, hanem férjet. Olyan férfit, aki hajlandó névházasságot kötni valamelyikükkel, így mindhármuk előtt megnyílna a vágyva vágyott lehetőség: külföldre mehetnek tanulni. Hazájukban ugyanis egyetlen felsőfokú intézmény sem vesz fel nőt a hallgatók sorába, Nyugat- Európában több az esély. A templomban már várakozik a férjjelölt, akinek csak választania kell a lányok közül. Vlagyimir Kovalevszkij a legfiatalabb kisasszonyt, a szürke kis verébfiókát, Szonyát választja. És Szonya elindul az úton, amely sok gáncsot, buktatót és nagyon kevés boldogságot ígér. De ő konok kitartással eléri a célját, nő létére szerelmes hivatásának élhet: világhíres matematikus, a stockholmi egyetem professzora lesz."   

  Csatolt fájlok:

 6. Piroska49

  Piroska49 Állandó Tag

  Pálosy Éva
  Hat lány villája

  upload_2015-12-16_13-52-22.jpeg

  Lágy szellő, tintakék tenger, perzselő nap, halkan duruzsoló motorok – egy sokat ígérő hajóút az Égei-tenger varázslatos szigetére, Rodoszra. A világ minden tájáról – többek között Egyiptomból, Szíriából, Angliából, Amerikából, Kínából és természetesen Magyarországról – utazik ide nyári egyetemre egy csomó vidám fiatal. Az egyetemi előadások mellett persze máshol is megfordul a tarka, többnemzetiségű társaság, az olvasót is megismertetve sok kalandon át a szigetvilág érdekességeivel, szépségeivel – s egy régi szerelem újjáéledésével.  [​IMG]
   

  Csatolt fájlok:

 7. gizi39

  gizi39 Állandó Tag

  Sziasztok!

  Érdeklődöm, hogy hol lehet letölteni ingyen a pöttyös és a csíkos könyveket.
  Köszönöm szépen a választ.
   
  Kata_01 kedveli ezt.
 8. Kovács Júlia Mária

  Kovács Júlia Mária Állandó Tag

  Kedves gizi39! Esetleg keresel valamit konkrétan?
   
 9. May113

  May113 Állandó Tag

  Kőszegi Imre A budai négylevelű

  budai4.jpg
   

  Csatolt fájlok:

 10. Piroska49

  Piroska49 Állandó Tag

  Nem pöttyös és nem is csíkos, de gondoltam ide a legjobb helyre kerül.
  Martonné Homoki Érzsébet
  Igaz mesék
  upload_2016-1-2_9-21-46.jpeg


  Kívánok mindenkinek

  Boldog Új Évet
   

  Csatolt fájlok:

 11. szsziszo

  szsziszo Állandó Tag

  Sziasztok! Keresem "Petrovácz István: Nevelem a családom" c. könyvét! Nagyon megköszönném, ha valaki feltenné!
  Jó éjt!
   
  Müller Alexandra és May113 kedveli ezt.
 12. ninike82

  ninike82 Állandó Tag

  Sziasztok! Nem tudja valaki, mi annak a könyvnek a címe, amiben egy osztály megy osztálykirándulásra. Van benne egy kis szerelmiszál is. Illetve van benne egy fiú ikerpár akik eszperente nyelven beszélnek. Köszi!
   
 13. mohacsiga55

  mohacsiga55 Állandó Tag

  ninike82 és May113 kedveli ezt.
 14. May113

  May113 Állandó Tag

  Petrovácz István Nevelem a családom

  nevelem.JPG
   

  Csatolt fájlok:

 15. May113

  May113 Állandó Tag

  Nil A fehér ruha

  fehérruha.jpg
   

  Csatolt fájlok:

 16. Piroska49

  Piroska49 Állandó Tag

  Thury Zsuzsa
  Ördögtánc
  upload_2016-2-7_8-31-1.jpeg

  A szerző így vall írásáról: „Könyvem megírásának célja, képet adni arról, hogyan élt a századfordulón egy magyar író, aki szembehelyezkedett a kor társadalmával, osztályrésze az örökös gond és korai halál volt, és arról is, hogyan alakult az író özvegyének és négy árvájának életútja”. Nehéz eldönteni, hogy Thury Zsuzsa kinek állít ebben a könyvben kedvesebb, szebb emléket: a fiatalon elhalt, nagy tehetségű írónak, Thury Zoltánnak vagy özvegyének, aki mély hitvesi áhítattal és anyai szeretettel vállalta rengeteg gond között a négy árva nevelését, a négy Thury-testvérnek, a jóban-rosszban összetartó, szertelen és mégis koraérett gyermekeknek vagy az egész kornak, amelyben a könyv fiatal hősei kezdték megismerni a világot. Kétségtelen azonban, hogy Thury Zsuzsa vonzó stílusa, lírai melegségű gondolatai és a gyermeki lélek belülről való, igaz ábrázolása igen élvezetes olvasmánnyá teszik az Ördögtáncot.
   

  Csatolt fájlok:

 17. May113

  May113 Állandó Tag

  Varga Katalin Kislányom, édesem

  "Jovankából Johanna lett. Apából, a kedves, okos magyar újságíróból eltűnt szerb hadifogoly; Kertész Mártából, a zárda legjobban tanuló, leghithűbb növendékéből deportált zsidó. Egy tizenhárom éves kislány körül felborul az élet. A közeli szomszédok feljelentik őket, egy ismeretlen szeplős férfi viszont segít apát megkeresni. Aki nem tud magyarul, magyarnak vallja magát, aki elbújik a pince mélyén, az hisz a szabadságban; és anya, a mindig vidám, okos pedagógus hol hazudik, hol váratlanul pofon üti Jovankát. A második világháború otthont, tájat, lelket feldúló iszonyatát tárja fel a lebilincselően izgalmas, lüktetően drámai és érzelmekben gazdag regény. Varga Katalin verseiben, gyerekeknek írott vidám történeteiben, a hallatlanul népszerű Gőgös Gúnár Gedeonban és Mosó Masa mosodájában bebizonyította, hogy ismeri és szereti a gyerekeket. Első ifjúsági regényével azt bizonyítja be, hogy emberszámba veszi őket, és kíméletlen őszinteséggel szól hozzájuk a felnőttvilág súlyos kérdéseiről."

  kislányom.jpg
   

  Csatolt fájlok:

 18. finczike

  finczike Tag

  Kedves Mindenki, keresek egy könyvet egy iskolai programban van szükségem rá.Előre is köszönöm!

  Thury zsuzsa.jpg
   
  misuga és May113 kedveli ezt.
 19. May113

  May113 Állandó Tag

  Kertész Erzsébet A lámpás hölgy

  A kiemelkedő nőalakok többre, jobbra és szebbre törekvésük útjában majd mindig kettős falba ütköznek. Az egyik, a társadalmi viszonyok, a kényelmesség és a megszokás fala ott mered minden úttörő előtt, akár férfi, akár nő. A nő azonban, mielőtt eddig a falig eljuthatna, már átverekedte magát egy belső, szűkebb akadályon: a kicsinyes család és a szűk környezet ellenállásán. Így kellett Florence Nightingale-nek, a szép és gazdag, társaságában körülrajongott angol leánynak megküzdenie jómódú családja előítéleteivel, hogy eljusson korán felismert hivatásához: a szenvedő, beteg emberek gondozásához. A krími háború vérözöne kellett hozzá, hogy nemzete és a világ rádöbbenjen: az ápolónő munkája képzést, szakismeretet követel és tiszteletet érdemel. Florence ezért áldozta hosszú, magányos, munkás életét.

  lámpás.jpg
   

  Csatolt fájlok:

 20. May113

  May113 Állandó Tag

  Palotai Boris Zöld dió

  A Zöld dió korunk egyik nagy emberi problémájával, a felbomlott házasságok érzelmi következményeivel foglalkozik, középpontjába egy szeretetre éhes, tehetséges kamaszlányt állítva. E finom megfigyelésekkel teli kamaszlányrajzban a költészetnek és az eleven humornak, a lázadásnak és a tiszta hitnek, töretlenségnek és a naponkénti kudarcoknak összetett varázsát, az ifjúság bájának és eredetiségének maradéktalan kisugárzását teremti meg.

  Eredeti megjelenés éve 1968


  zöld.jpg
   

  Csatolt fájlok:

Megosztás