"pöttyös" és "csíkos" könyvek

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
Állandó Tag
TUTSEK ANNA - CILIKE RÖVID RUHÁBAN (Cilike regénysorozat 1. része)
PDF formátum
upload_2020-4-4_20-2-12.jpeg
Tartalom: „Ismertem egyszer egy kisleányt… Talán te is ismerted, te is, meg te is… De nem úgy, mint én. Ha behunyom a szememet, most is látom. Íme… Szép? Nem, azt nem lehet mondani. De nem is csúnya. A szeme fekete, a haja szőke, az arca piros, az orrocskája – az bizony fitos. Néha olyan vidám és jókedvű, hogy nem fér a bőrébe. Néha bánatos és szomorú, tele világfájdalommal, mint egy macska, akinek az orrára koppintottak. Szokott duzzogni és heveskedni, de tud jó és nagylelkű lenni. Szeret tanulni, tele van ambícióval és lelkesedéssel, buzgalommal, aztán néha, csupa buzgóságból olyan ügyetlenségeket és csacsiságokat követ el, hogy még ő maga is megbámulja..” Ezekkel a szavakkal kezdi Tutsek Anna méltán híres lányregény-sorozatát, a Cilikét, amelynek kezdő kötetét tarthatja – több évtizedes szünet után – kezében az olvasó. Ajánljuk mindenkinek, aki szereti a tanulságos, humoros, szórakoztató könyveket.
 

Csatolások

  • 01.Cilike rövid ruhában.pdf
    553.6 KB · Olvasás: 228

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
Állandó Tag
BÁLINT ÁGNES - MADÁRFÜRDŐ (1988)
PDF formátum
upload_2020-4-4_20-40-57.jpeg
Tartalom: A regény főszereplője egy egész család, nagyszülőstül, három gyerekestül. Hogy ez is szeleburdi-e, mint az írónő másik népszerű regényében? Hát persze! Ez a család folyton költözködik. Kis lakásból nagy lakásba, nagy lakásból pedig egy óriási kastélyba. Jobban mondva egy néhai kastélyba, hiszen ez már csak rom. No de a romos termekben lehet tartani kutyát, macskát, kacsát, minden rendű és rangú állatot, a gyerekek nagy örömére. Így aztán teljes a hajnali karének! Persze végül csak megtalálja a neki megfelelő házat ez a család is. No meg az is kiderül, nem is a ház a lényeg, hanem az, hogy a benne élők örüljenek egymásnak.
 

Csatolások

  • Madárfürdő.pdf
    1.6 MB · Olvasás: 417

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
Állandó Tag
DÁNIEL ANNA - ANGYALKERT (BRUNSVIK TERÉZ ÉLETE)
PDF formátum
upload_2020-4-5_18-56-49.jpeg
Tartalom: A könyv gróf korompai Brunsvik Teréz Jozefa Anna Johanna Alojzia (eredetileg Brunswick) magyar grófnő életéről szól, aki az első magyarországi óvodák megalapítója.
Teleki Blanka (Brunszvik Karolina és Teleki Imre gróf leánya) az unokahúga.
"Nőegyletet alapít, melynek Brunsvik Józsefné lesz elnöknője. A Nőegyesület útján kezdi meg a gyűjtést a gyermekmenhely céljaira. Régi barátnője, Forgách gróf felesége, Cziráky Marián, Gyulay grófné, Rudnyánszky báróné mind nagyobb adományokat tettek le az alakítandó kisdedóvók vagy mint akkor hívták, »Angyalkertek« számára."
 

Csatolások

  • Angyalkert.pdf
    510.6 KB · Olvasás: 305

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
Állandó Tag
NAGY KATALIN - A VILÁG LEGROSSZABB GYEREKE (1973)
PDF formátum
upload_2020-4-10_20-28-15.jpeg
Tartalom: Kavics, Nagy Katalin regényének hőse, persze hogy nem a világ legrosszabb gyereke, csak a Nénike, akit az őrzésével megbíztak, mondogatja róla, hogy ő a legrosszabb. Mert hát Kavics nem szeret egész délutánokon át egyedül üldögélni a zárt szobában, s ezért iskola után a Nénike szerint „csavarog”. Mennyi problémával bajoskodik egy kisfiú, akinek új lakóhelyén még nincsenek korához illő barátai, s akit okkal, ok nélkül kiközösítenek egy időre a lakótelepi gyerekek. Erről szól Nagy Katalin új regénye. Aki ismeri a szerző előző Vakarcs-köteteit, a nagy sikerű Intőkönyvem történetét és a Legfeljebb három pofont, az tudja, hogy megint csak nagy gyerekismerettel, jó humorral írt, érdekes történetet kap, melynek középpontjában egy izgató pedagógiai probléma áll. Zsoldos Vera illusztrációi szellemesen és kedvesen elevenítik meg Kavics apró-cseprő kalandjainak színes sorozatát.
 

Csatolások

  • Nagy Katalin - A világ legrosszabb gyereke.pdf
    655.5 KB · Olvasás: 284

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
Állandó Tag
KERTÉSZ ERZSÉBET - SZENDREY JÚLIA (1969)
PDF formátum
upload_2020-4-10_20-56-51.jpeg
Tartalom: Kertész Erzsébet regényéből egy eddig ismeretlen Júlia lép az olvasó elé. A „feleségek feleségét” komoly zene- és irodalomrajongó intézeti kislányként ismerjük meg, akit apja a megye első gavallérjához szeretne feleségül adni. Júlia azonban a szatmári megyebálon megismerkedik Petőfi Sándorral, s úgy érzi, hogy egész életében erre a találkozásra várt. A szerelem mindkettőjük szívében fellángol, s a költő alig egy hónappal a megismerkedés után feleségül kéri az elkényeztetett erdődi várkisasszonyt. Szendrey Ignác, a nagy hatalmú jószágigazgató kikosarazza a költőt, de Júlia kitart szerelme mellett, s családjával dacolva, a kitagadást is vállalva, egy évvel a szatmári megyebál után Petőfi felesége lesz. Kertész Erzsébet lebilincselő regényét kitűnően egészítik ki Keserű Ilona rajzai.
 

Csatolások

  • Kertész Erzsébet - Szendrey Júlia.pdf
    1.6 MB · Olvasás: 340

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
Állandó Tag
SZABÓ MAGDA - ÁLARCOSBÁL (1961)
PDF formátum
upload_2020-4-10_22-31-37.jpeg
Tartalom: A nyolcadikos Krisztina álarcosbálra készül: fontos nap ez az életében. Cigánylánynak öltözve, álarcosan és minden eddigi kötöttségtől szabadulva arra készül, megkéri feleségül kedves tanárnőjét édesapja számára… Krisztina árván nőtt fel, édesanyja a háború alatt meghalt, és tudja, hogy édesapja és a tanárnő szeretik egymást, csak a körülmények és a felnőttek érzékenysége megakadályozza kettőjük kapcsolatának kiteljesedését. A szerző egyéb könyveire is jellemző izgalmas fordulatok, plasztikusan megformált jellemek sora teszi élvezetessé ezt az újabb olvasói nemzedékek körében is sikeres lányregényt.
 

Csatolások

  • Álarcosbál.pdf
    837.5 KB · Olvasás: 379

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
Állandó Tag
SZILVÁSI LAJOS - EGYMÁS SZEMÉBEN (1976)
PDF formátum
upload_2020-4-15_20-33-13.jpeg
Tartalom: Szilvási Lajosnak e szerelmi története valójában két napló. Két fiatal, Tamara és Attila párhuzamosan írt naplója. Önmagukról, a másikról, egymásról, az érzéseikről és a bizonytalan jövőről. Önkéntelenül, s ezért őszintén vallanak arról, milyenek is egymás szemében, és milyen a szemükben a világ. Az Egymás szemében a szerző egyik legkedveltebb műve, a két fiatal története mellett egyben egy sajátos korrajz is a hetvenes évekről.
 

Csatolások

  • Egymás szemében.pdf
    1.2 MB · Olvasás: 338

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
Állandó Tag
TUTSEK ANNA - MINDIG LESZNEK CILIKÉK ( Cilike nagymama / Cilike unokái)
PFD formátum
upload_2020-4-16_20-28-34.jpeg
Tartalom: Részlet a könyvből: Mikor is találkoztam utoljára Cilikével? Hadd gondolkozzam kissé… Igen, most már emlékszem. Akkor Cilike fiatal asszony volt. A Gyöngyharmat-utcában lakott a férjével, Kőváry László mérnök úrral s a három kis gyermekével, Cilikével, Lacival és Vilmával. Boldog, elégedett, nyugodt családi élet. a sok viszontagság, vidám és tréfás balesetek sora és komoly, igazi megpróbáltatások után, csendes, nyugalmas vizeken evezett most Cilike. A felhők elvonultak, fölötte sütött a nap, szép volt az élet, és úgy látszott ezentúl így lesz már mindig. Utolsó találkozásunk emlékszem úgy történt, hogy kimentem hozzá látogatóba, a Gyöngyharmat-utca 904. szám alatt levő szép kis kertes házba. Már nagyon régen nem hallottam felőle semmit és kíváncsi voltam reá, hogy van, mit csinál? Hát Cilike éppen az ablaknál ült és varrt. Azaz, hogy foltozott. Nem díszes kézimunkát hímzett, aranyszállal, ezüstfonállal, ezerszínű tarka, színes selyemmel, hanem foltozott – jó erős, vastag, barna patent-harisnyát, pici gyermeklábra valót, de ökölnyi lyukakkal a térdén.
 

Csatolások

  • Tutsek Anna - Mindig lesznek Cilikék.pdf
    839.5 KB · Olvasás: 259

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
Állandó Tag
TUTSEK ANNA - VIDORKA
PDF formátum
upload_2020-4-16_20-34-54.jpeg
Tartalom: „Tulajdonképpen Nellinek hívták, Tolnay Nellikének, de mindenki csak Vidorkának nevezte. Mert mindig jókedvű volt, mindig vidám, mindig mosolygott az arca, a szeme; nem látta még sírni senki. Apja nevezte el Vidorkának. – Kis napsugaram, – szokta mondogatni neki,- csak mindig vidáman! Úgy segít meg az Isten! Ő is mindig jókedvű volt. Ha nehéz gond nyomta is a vállát, azt nem vette észre rajta otthon senki. Mikor hazajött, s belépett a szobába, már mosolygott és ha valami kellemetlenség, bosszúság érte, igyekezett egy-egy tréfával elütni. Szigorú, határozott, szilárd és egyenes jellemű ember volt Tolnay Károly, de áldott jó kedélyű s szerette magának is, másoknak is derültté, kellemessé tenni az életet. – Ugyan, ugyan, – tréfálkozott a feleségével, mikor az szomorúan és csüggedten nézett maga elé, – hát használ-e az valamit, ha te búslakodol? Ha nagy is a szárazság, könnyeiddel nem öntözöd meg a vetést, édes fiam, csak az én szívemet szomorítod. Csak vidáman előre, majd megsegít a jó Isten! Ha rossz volt az idén a termés, annál jobb lesz majd jövőre… És megcsókolta feleségét, a jó Emma asszonyt, s addig vigasztalta és tréfálkozott vele, míg Emma asszony mosolyogni kezdett és reménység szállt a szívébe, hogy csakugyan nemsokára jobbra fordul majd a sorsunk.”
 

Csatolások

  • Vidorka.pdf
    250.8 KB · Olvasás: 247

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
Állandó Tag
ELEANOR H. PORTER - AZ ÉLET JÁTÉKA / POLLYANNA (1913)
PDF formátum
upload_2020-4-19_11-36-38.jpeg
Tartalom: Régi sérelmektől megkeményedve és a boldogság gondolatát is elfelejtve éli puritánul egyszerű és hasznos életét Polly kisasszony, a Harrington kastély jómódú úrnője. Napjai átgondolt tevékenységek sorával telnek, magányát csak Nancyvel, a mindenessel és Tommal, az öreg kertésszel osztja meg. Egy júniusi napon azonban megérkezik a kastélyba a kisasszony elárvult unokahúga, Pollyanna, aki jelenlétével felforgatja nemcsak Polly kisasszony, de az egész, szigorú szabályok szerint szervezett kisváros életét is. A Harrington ház úrnője hiába írja elő Pollyannának a hasznos élet szabályait, hiába bünteti meg heveskedéseiért és a szabályok áthágása miatt, a kislány alaptermészetét nem tudja megváltoztatni. Pollyanna ugyanis egy szokatlan – meghalt édesapjától tanult – játékot alkalmaz a nehézségek leküzdésére: megtalálni minden bajban és történésben azt a valamit, aminek örülni lehet. Ez az élet játéka, amely a mindent legyőző szeretetről, az élet feltétlen szeretetéről szól, amelynek játékszabályait valamennyiünknek tanulni és gyakorolni kéne.
 

Csatolások

  • Eleanor H. Porter - Az élet játéka.pdf
    606.9 KB · Olvasás: 311
Hú, az említett könyveket szinte mind olvastam. Nagy kedvencem volt a Gálaest a miniklubban és a Mogyoró és a fiú. Szabó Magdától a Születésnapot és Halasi Máriától pedig Az utolsó padbant imádtam nagyon.
Kár, hogy mostanában ilyenek nem nagyon születnek, csak Neveletlen hercegnők, meg olyan könyvek, mint Jacqueline Wilson írásai (Micsoda anya, Lányok a pácban), amik nem valami tanulságosak, és elég bugyuták.

Személy szerint,ugyanúgy rajongtam\rajongok mai napig a klasszikus magyar írók,írónők könyveiért,mint a modern ifjúsági és felnőtt irodalmi alkotásokért.Véleményem szerint a mai regényeket is ellehet olvasni,szórakoztatóak a maguk módján,de igen,nem vagyunk egyformák,más az izlése minden embernek."Kinek a pap,kinek a papné."
 

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
Állandó Tag
LOUISA MAY ALCOTT - KISASSZONYOK(1868)
PDF formátum
Lazi Kiadó / Fordította: Sóvágó Katalin
upload_2020-5-6_22-54-38.jpeg
Tartalom:
A négy March nővér - Meg, Jo, Beth és Amy - egy új-angliai településen, nehéz anyagi körülmények között élnek édesanyjukkal, miközben apjuk a polgárháborúban szolgál tábori lelkészként. A lányokat rengeteg kaland és váratlan balszerencse éri, és a sok tapasztalat révén egyre jobban kirajzolódik a személyiségük: a józan és megfontolt Meg társaságszerető, a fiús Jo imádja a könyveket, a szégyenlős Bethet a zenélés érdekli, a kissé önző Amynek pedig művészi hajlamai vannak. A Kisasszonyok lányregénynek íródott, ám mára az egyik legismertebb amerikai klasszikusként ismert, amely női írók generációinak adott ihletet, és számos film- és egyéb feldolgozás készült belőle.
 

Csatolások

  • Kisasszonyok (Kisasszonyok 1.).pdf
    1,011.8 KB · Olvasás: 335

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
Állandó Tag
BÁLINT ÁGNES - KORÁNKELŐ DARÁZS (1978)
PDF formátum
upload_2020-6-7_19-44-5.jpeg
Tartalom: „Fülöp Gábort osztálytársai csak így emlegetik: Koránkelő Darázs. Ez a sajátos becenév akkor ragadt rá, mikor biológia órán egyéb – a hártyásszárnyúakra vonatkozó – ismeretek híján költői szárnyalású előadást rögtönzött a korán kelő darázsról, amely már pirkadatkor "lesben áll a szagok országútján, hogy minden más rovart megelőzve jusson el, zümmög útonálló módjára, a nap első zsákmányához.”(…)"
Bálint Ágnes egy eseménydús vakáció történetének megírásával ugyanazt kívánja elérni, mint hőse: értelmes célok érdekében akarja mozgósítani a fiatalokat.
 

Csatolások

  • Koránkelő Darázs.pdf
    752.1 KB · Olvasás: 270

titineni

Állandó Tag
Állandó Tag
Colette: Zsendülő vetés (1992)
kisregény
borito.jpg
A „Zsendülő vetés” Colette életművének talán a legszebb darabja. Tiszta, szűkszavű stílusával, mély szenvedélyességével, belső ritmusával olykor a prózai költemény hatását kelti.
Két jókedvű párizsi család immár másfél évtizede együtt nyaral a tengerparton. Gyermekeik együtt nőttek fel, s Philippe és Vinca már régtől fogva öntudatlanul összekapcsolják jövendő életüket. Hanem ezen a nyáron nyugodt, gyermeki biztonságukat, zavartalan gyermekbarátságukat valóban összetöri a nagy, váratlan, az édes és keserves első kamasz-szerelem. Egyedül vannak a tengerrel, kagylókkal, csigákkal, tengeri rákokkal… a felnőttektől, akiket Árnyaknak neveznek, elválasztja őket a harmonikus és szenvedélyes, csak egymást kívánó létük burka…
EPUB itt
MOBI itt
 

Csatolások

  • Colette_-_Zsendulo_vetes.pdf
    596 KB · Olvasás: 199

Gbr67

Állandó Tag
Állandó Tag
Három régebbi ifjúsági regény/lányregény Európa innenső feléből (Pöttyös meg Csíkos könyvek :)

Jurgielewiczowa, Irena - Minden másképpen van (lengyel)
Grasmeyer, Christa - Nem akarom hogy megnősülj (keletnémet)
Majerová, Marie - Robinson kisasszony (cseh)

(EPUB - Calibre és Sumatra programokkal tesztelve. A szöveg különböző forrásokból javítva, egységesen szerkesztve, "új" borítóképpel)
 

Csatolások

  • Jurgielewiczowa, Irena - Minden másképpen van.epub
    156.4 KB · Olvasás: 218
  • Grasmeyer, Christa - Nem akarom hogy megnősülj.epub
    292.9 KB · Olvasás: 213
  • Majerová, Marie - Robinson kisasszony.epub
    170.2 KB · Olvasás: 217

Gbr67

Állandó Tag
Állandó Tag
Kate Douglas Wiggin (1856 – 1923) amerikai írónő Becky sorsa című lányregénye - a sztori kicsit Lucy Maud Montgomery-s :)

(EPUB - Calibre és Sumatra programokkal tesztelve. A szöveg itteni forrásból javítva, modernizálva, "új" borítóképpel)
 

Csatolások

  • Wiggin, Kate - Becky sorsa.epub
    135.1 KB · Olvasás: 260

Gbr67

Állandó Tag
Állandó Tag
Pamela Lyndon Travers összes (7 db) Mary Poppins (Csudálatos Mary) története

(EPUB - Calibre és Sumatra programokkal tesztelve. A szövegek itteni forrásból javítva, egységesen szerkesztve, "új" borítóképpel)
 

Csatolások

  • Travers, PL - Mary Poppins.epub
    585 KB · Olvasás: 441

Gbr67

Állandó Tag
Állandó Tag
Hanna Ożogowska (1904-1995) lengyel írónő legismertebb ifjúsági regénye, amelyből tévésorozat is készült: Egy lány meg egy fiú

(EPUB - Calibre és Sumatra programokkal tesztelve. A szöveg különböző forrásokból javítva, szerkesztve, "új" borítóképpel)
 

Csatolások

  • Ozogowska, Hanna - Egy lány meg egy fiú.epub
    202.6 KB · Olvasás: 291
Oldal tetejére