papagájokról

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Hullámospapagájról kellene valami jó ötlet,hogy miért pusztulnak el,mikor tojnának?
Szia!
Valószínűleg ásványi anyag, főleg mészhiány okozhatja a pusztulást. Olyankor is előfordul ha túl fiatal a madár. Adjál a madaraknak sepiát (madárüzletben kapható). Ez folyamatosan legyen a kalitkájukban.
Ha már gubbaszt a madár, meleg helyre kell vinni, (legjobb ha infralámpát teszünk fölé) óvatosan megfogni és pár csepp paraffinolajat kell cseppenteni a végbélnyílásába, majd nedves ruhával le kell takarni a kalitkát. Ez általában be szokott válni.
Megelőzésre pedig a költési szezon előtt a mageleségre néhány csepp csukamájolajat kell cseppenteni.
 

almatan

Állandó Tag
Állandó Tag
Rossz hírem van: sehogy. Én még nem láttam szobatiszta papagájt, pedig volt jákóm is, az nagyon okos, de ez neki sem ment.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Beszélő papagáj


Az, hogy egy papagáj elsajátít gazdáitól néhány mondatot, nem jelenti azt, hogy az állat valóban beszél emberül. Sokkal inkább mondhatjuk, hogy a papagájok a "hangzó világ kaméleonjai". A környezet hatására, utánzásképp változtatják hangjukat, és tanulják el más fajok, esetleg tárgyak zaját.


Kokó, a négy éves jákópapagáj tojó rendszerint üdvözli látogatóit. Közép-Afrikában ezeket a madarakat ősidők óta úgy hívják: „pampakaj", ami annyit tesz: fecsegő, locsogó. Kokó tehát genetikailag kódolt dolgát teszi, ha egész nap be nem áll a csőre. Ehhez a mutatványhoz azonban nem csupán hangutánzó képesség, hanem magas fokú intelligencia is szükséges. Az, hogy egy papagáj elsajátít gazdáitól néhány mondatot, nem jelenti, hogy az állat valóban beszél emberül. Sokkal inkább mondhatjuk, hogy a papagájok a „hangzó világ kaméleonjai„ . A környezet hatására, utánzásképp változtatják hangjukat, és tanulják el más fajok, esetleg tárgyak zaját.

Az etológusok, vagyis az állati viselkedés kutatói már a múlt században is nagy figyelmet szenteltek a beszélő állatoknak. Ezidőtájt a természettudomány a papagájbeszédről úgy vélekedett, hogy az nem más, mint a madarak társas ösztönének megnyilvánulása. Ezek az állatok ugyanis természetes élőhelyükön nagy- harminc-ötven egyedet számláló közösségekben élnek.

A papagájok társasági lények

Ugyan anatómiája lehetővé teszi a vokális beszédet, természetes élőhelyén meg sem fordulna a fejében, hogy emberi nyelven csacsogjon. Ehelyett a vadon más állatfajainak hangját utánozza. Ezeket aztán rendre beleszövi énekébe. Igyekezete érthető: egy hím annál kelendőbb a tojók körében, minél több nyelven beszél, azaz minél színesebben dalol.

Beszélni csak látszólag egyszerű!

Ám valójában a feladat meglehetősen összetett. Egyedül olyan élőlény képes rá, amelynél hangutánzó képesség, a társas ösztön, illetve a magas fokú intelligencia együtt van jelen. Emberi hangon megszólalni ezért kizárólag a varjúfélék néhány faja képes.

Ebbe a családba tartoznak a papagájok vagy hazai beszélő madarunk, a szajkó. Az utánzó papagáj ugyan manapság kiszorulni látszik a cirkuszi porondokról, ám tenyésztők szerint az attrakció vonzereje nem csökken. A faj igazán elkötelezett barátai azt mondják: a papagáj olyan, mintha kis emberke lenne kalitkában. Csak néha kedvesebb. És emberibb.
 

Csatolások

  • papagaj.jpg
    papagaj.jpg
    23.6 KB · Olvasás: 4

tasunko2

Állandó Tag
Állandó Tag
Hullámos papagájaim voltak, imádtam őket!
Szobatisztaságra nem tudod nevelni őket, esetleg csak egyes kakadu fajokat.
 

Sukhoi27

Új tag
Nagyon úgy tűnik, hogy valamilyen betegség. Még lehet az is gond, ha egyedül érzi magát vagy más miatt idegeskedik. Nekem 2 nimfa papagájom van kb: 3 éve és nem volt ilyen gondom. Ezek mondjuk kézhez szoktatott állatok.
 

vyca82

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok nesszi01 vagyok nagyon sokáig elmaradtam de most újra itt vagyok és újra papgáj gazdi lettem természetesen ismét nimfáké :)
 

Dél Zsóka

Új tag
Szép estét ! Nekem hullámosom van, de eszméletlen. A páromat szó szerint ki nem állhatja. A héten a szomszédban volt, mert mi nyaraltunk. Vérig van sértődve.
 
Oldal tetejére