papagájokról

hegike1

Állandó Tag
Állandó Tag
papagáj

Nekem két hullámospapagájom volt, de sosem tanultak meg beszélni sajnos.
Pedig sokáig csak az egyik volt, később kapott párt, hogy ha már velünk nem beszél, legalább legyen neki valaki. :)
 

TipeTupa

Állandó Tag
Állandó Tag
Ne haragudj Digit-Nyuszi, h szóvá teszem, de számomra teljesen felfoghatatlan, h hogy lehet egy házban macskát és madarat 1xre tartani. (Ha kertes ház, ahol naphosszat kódoroghat a macska az udvaron, az más, bár igy sem tudom, h egészséges-e.) Olyat már láttam, h a kutyán mászkált a papagáj - de ott sem minden kutyafaj tanitható, mert pl. amelyiket spéci kacsavadászatra tenyésztettek ki, azt az életben nem tanitod meg, h a madarat ne bántsa, mert benne van a génjeiben. A németjuhászt pl. meg lehet. Visszatérve, olvastam, h jó, ha a gazda eldönti, h macskát vagy madarat akar tartani, mert ha mindkettőt, akkor örök terrorban él majd az a madár. Még olyanról nem hallottam, h a macska megtűrné, h mászkáljon rajta a madár. A Tweety-s rajzfilmet nem hiába találták ki (csodás paródiája a helyzetnek). Géza rikácsol a macskanyávogásra mert érzi a feszültséget a levegőben (a macska feszültségét) és ő is erre feszülten reagál - nagyon gyorsan ráhangolódnak a madarak a környezetük rezgéseire - és elkezd idegesen ő is rikácsolni. (Mi pl ha ingerült hangnemben kezdünk el beszélni telefonon, akkor a hangnemet hallja és érzi és valamelyikük elkezd rikácsolni torkaszakadtából, és ilynekor szoktuk észrevenni, h lehet a hangnemet pozitivabbra kellene forditani. Ha lecsendesitjük a beszédet és nyugodtabb tónusba váltunk, akkor ők is lecsendesednek.) Ha a madár beszélni tudna emberi nyelven nem biztos, h azt mondaná, h engedjétek már ki azt a macskát, hanem azt, h ragasszátok már le a száját, h ne üvöltsön annyira. Miután a macsek kiszabadul, elhallgat, figyelő állásba helyezedik, h bármikor tudjon reagálni az esetleges macskatámadsára. Az a tapasztalatom, h az ijedt madár nagyon csendben van, meg sem mer mukkani, összeszűkül a pupillája és lelapulnak a tollai. Érdemes azért a madár igényeit is figyelembe venni, nemcsak a macskáét...!

Semmi bajom a macskákkal, de véleményem szerint a két állat nem összeegyeztethető. Mert pl a madarat akkor sosem fogod tudni kiengedni szabadon repülni!!!! És ezúttal, ha már előjött ez a téma, elmondom a gyerekkori nagy fájdalmamat: a beszélő Pityukánkat a saját kutyánk ölte meg - az udvarról épp behozták és egy szobában aludt aznap éjjel a papagájjal, aki szabadon volt. Éjjel a papagáj rosszat álmodot, elkezdett repülni, rárepült az ágy mögötti falvédőre, a kutya is felébredt, vele együtt a vadászösztön, felugrott az ágyra, onnan a falvédőre, és szépen átroppintotta a madár törékeny testét. Pillanatok alatt oda a sok évi idomitás, törődés, gondoskodás, nem beszélve a szeretetünkről a madár iránt. És miért? A kutya volt talán a hibás? Emberi felelőtlenségből és butasábgól.... Az állat nem hibás!!! Itt még elhangzott a fórumon, h nem a madár hibás, ha elrágja a számitógép kábelét, hanem a gazdi, aki nem rejti el. Tanulságos történetek ezek és akkor volt értelme a Pityu halálának is, ha elmesélve mások okulnak belőle és felelősségteljesen eldöntik, h milyen állatokat akarnak maguk köré gyűjteni egyazon időben és helyre...

És bocsátassék meg a szókimondásom, de vigyázni kell, h ne forduljanak meg a szerepek és ne csináljon az állat a gazdival azt, amit akar... Van az a mondás, hogy a gazdi sétáltatja a kutyát vagy a kutya a gazdit...???
 

Digit-Nyuszi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves TipeTupa!
Értem azt amit leírtál, de mivel nem tudhatod, hogy ez nálunk hogy megy, így most mesélek egy kicsit.
Nálunk igenis bent vannak a lakásban a macskák a madarakkal együtt. És bár az én macsuszom napközben szokott kint is mászkálni, de az anyuétnem tudjuk kiengedni a teljes süketsége miatt ( veleszületetten süket ). Ez már hosszú évek óta így van. A macskáink egyáltalán nem foglalkoznak a madarakkal, sőt, amíg volt tengerimalacom, azt még meg is mosdatta a macsuszom. Természetesen ki vannak alakítva macska, illetve madár mentes övezetek, hogy mindkét fajnak legyen mozgástere. Ezt úgy oldottuk meg, hogy a madár röptetésének idejére a macskák el vannak zárva, tehát a repkedés idején a madár nem kerül olyan helyzetbe, hogy a macska megtámadhassa. Egyébként meg a kis süketke macska szivesen alszik a madár kalitkája mellett, s eközben a Gézám teljesen természetesen viselkedik. Egyazon időben sohasem lehet mind a két faj szabadon ugyan abban a szobában. Azt is megfejtettük már, hogy a süket cica miért nyávog olyan hangosan, amikor bezárjuk a fürdőszobába. Annak a szobának olyan az akusztikája, hogy a hangos nyávogás által keletkezett rezgéseket érzékeli a cica, és így megpróbálkozik a kommunikációval. Egyébként teljesen csendes jószág. A Géza kalitkája az étkezőben van, ahonnan ha kell, ki tudjuk zárni a macskákat. Vannak pintyeink is, ők a konyhában vannak, ami igény szerint szintén macskamentessé tehető. A macskák szabadon mászkálnak a lakásban, és az elmúlt 6 év alatt sosem fordult még elő, hogy megtámadták volna a madarakat. Természetesen ha nem vagyunk itthon, akkor nincsenek ennyire szabadon. Olyankor az étkező és a konyha el van zárva a macskák elől a biztonság kedvéért. Úgyhogy szerintem igenis tartható lakásban egyszerre madár és macska.
Egyébként most is éppen az van, hogy a Géza vidáman trillázik a kalitkájában, a kalitka mellett ott alszik a süket cica, az én macsuszom meg itt alszik mellettem.
 

durcy

Állandó Tag
Állandó Tag
2.jpg
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok egy picit lemaradtam mert meghibásodott a modemünk.raktam be fát pityunak műanyag helyett és ma kapott egy kis asszonykát.majd képet is teszek fel.
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
papagájok

remélem sikerült a képet felrakni de nem tökéletes majd ha sikerül jobb akkor felteszem.
Kedves Mindenki!
Pityuka örült a fának rögtön tett is rajt 2-3 kört.Az asszonykának meg azzonal elkezdett udvarolni ahogy beengedtük a kalicba.Széttárta egy kicsit a szárnyait és kihúzta magát majd nekiállt fütyülni és élesen rikácsolni nagyon aranyosak.Csak nem tudom mi legyen a neve az asszonykának.
 

TipeTupa

Állandó Tag
Állandó Tag
De jó, de jó... Példát vehetnénk sokszor a madarakról, h hogyan babusgatják egymást. És fáradthatatlanul.
Érdekes azért az egész páros kapcsolatuk: pl. nálunk este rendszeresen bunyó van a hintákért. Volt már 2 egyforma hinta is egyazon időben a kalicban, mégis ugyanazért volt bunyó, úgyhogy ez a trükk nem működött. Hiába, valahogy ki kell egyezzenek. Tegnap esti a legfrisebb jelenet - mondtuk is, hogy nem kel nézzük a "Szabó családot", mert a papagájok is megteszik. A lánypapi örzi a kiszemelt hintát, amiben szeretne éjjelre aludni, de nem ül bele. A fiú is pont abban szeretne, bár van még más alvóhelyre alkalmas zug. De az kell. Amikor a fiú nagyon közeledik, a lány gyorsan beleül a hintába és elhajtja a fiút. Aztán megint kiszáll és kezdődik az egész előlről. Vagy kergetik egymást körbe-körbe a kalicban. Aztán valahol ottfelejtik magukat - amikor kellőképpen rájuk sötétedik. Érdekes módon az esti bunyó ellenére reggelre már szent a béke és nagy a szerelem. :mrgreen:
Ezt megérteni... :rolleyes:

Ezt a betűs dolgot fejtsd ki, jó?
Az a szép nagy kék papi anyukád madara? Mesélj róla, Durcy. :)
 

durcy

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak arra gondoltam, hogy a szöveg, az irás mellé el kell egy kis szín is, ezért raktam be, hogy ne legyen annyira egyhangu. Szeretem az illusztráciokat, mindenfajta szöveget kedvesebbé, melegebbé tesz. Senkit nem megbántani akartam vele.;)
A madár nem az anyukámé, hanem a lányé aki nekem segit házmunkában, de nálunk van, mert a gazdija is itt lakik és csodálatos szépen énekel. Igaz akkor is, amikor még aludni szeretnénk, de annyira szeretjük, hogy elnézzük neki.:p Gyönyörű egy kis papagayo.:)
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
Tipe Tupa nálunk Pityuka igazi intelligens papagáj,bár ő nem használta a hintát így kivettük,de elöbb hagyja,hogy a lány egyen és ő csak utána.Az ivás a csőrkoptatás dettó ugyanígy műkődik.Nagyon tetszik nekem nagyon aranyosak és megvan a kislány neve mégpedig Sissy.
 

ilikek

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk nincs külön neve a fiúnak és a leánynak, hanem családi nevük van, egyszerűen csak Rikácskáék, én így hívom őket, mert kora reggeltől hangos a ház tőlük, de ahogy Durzy írta mi is nagyon szeretjük Rikácskáékat, úgy hogy szinte családtagok és nem zavarnak bennünket, sőt hiányoznának is. Előfordult már nálunk is, hogy este amikor már a család lefeküdt, elcsendesedett egyszercsak nagy csete-patéra lettünk figyelmesek, hát Rikácskáék vitatkoztak. Pedig eszméletlen mennyire szeretik egymás, szeretnek csókolózni, bogarásszák egymást, szóval produkálják magukat. Egyébként meg van nekik is, hogy ki hol alszik. A lány szeret a tükör előtt aludni, a fiú pedig mindig a hintában alszik.
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem így névvel tetszenek mert meglehet különböztetni őket és a kicsi is jobban különbséget tud rakni köztük.
 

babucs

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

TipeTupa, a táncoló kakadus video valami fantasztikus:) Már többször láttam, de nem tudom megunni. Most beleszerettem a kakadukba:))))))
 
Oldal tetejére