Hírek Pedofilnak nevezte a Google, százhetvenmilliós kártérítést kapott

Ötszázezer dollárt ítélt meg egy kanadai bíróság egy üzletembernek, aki hiába próbált eltávolíttatni a világ legnépszerűbb keresőjéből egy weboldalt, amely szerint a nyolcvanas években gyerekeket molesztált.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint a pert indító férfi egy "ismert üzletember" Kanadában és az Egyesült Államokban, aki "egykor a kereskedelmi ingatlanközvetítés csúcsán állt", ám a nevét az ítéletet követő negyvenöt napban nem lehet nyilvánosságra hozni. A férfi tizenhat éve, 2007-ben keresett rá a saját nevére a Google-ben, miután több potenciális ügyfele visszalépett a vele való szerződéstől, hiába zajlottak jól a megbeszéléseik,

és talált egy cikket, amely szerint 1984-ben elítélték kiskorú molesztálása miatt.
A weboldal tulajdonosa nem volt hajlandó eltávolítani az írást, illetve arra kérte az áldozatot, hogy bizonyítsa be, hogy nem vádolták meg soha ilyen bűncselekménnyel, ami az ügyben most eljáró bíró szerint a "bizonyítási teher kafkai megfordítása".

Az áldozat ráadásul bírósági úton sem tudta töröltetni a bejegyzést, mert Kanadában azt csak az első olvasás utáni egy évben tehette volna meg. Ezért végül úgy döntött, hogy inkább a Google-höz fordul, hogy ne találjanak rá az internetezők a rágalmazó weboldalra.

A cég volt, hogy együttműködött vele, ám ahogyan újra és újra felbukkant a keresőjükben az oldal, egy idő után arra hivatkoztak, hogy az amerikai kommunikációs törvény 230. paragrafusa miatt nem kötelezhetőek annak az eltávolítására, egy szabadkereskedelmi egyezmény miatt még Kanadában sem.

A 230. paragrafus az a kilencvenes években született, a szolgáltatóknak védettséget biztosító passzus, ami szerint a posztoló felelős az általa egy internetes fórumon, közösségi oldalon megosztottakért, és nem a platform maga.

A bíró nem értett egyet a Google érvelésével, de azzal sem, hogy meg kéne bírságolnia a céget, hiszen szerinte tévedtek ugyan, ám jóhiszeműen jártak el az ügyben. Így végül nem ítélte meg a férfi által kért hatmillió dolláros bírságot és kártérítést, de félmillió dolláros erkölcsi sérülés megtérítésére kötelezte a keresőóriást, mert szerinte az, ahogyan a felperes próbálta megőrizni, illetve helyreállítani a reputációját a huzavona során, valódi rémálmot testesített meg. Azok, akik szeretnék magukat eltávolíttatni a keresési találatok listájáról a Google-nél, ezt az űrlapot kell, hogy kitöltsék.

Pőcze Balázs

1682483217741.png
 
Mondja a gugli, ami a többek között a gyerekek megrontása, megcsonkítása ellen tiltakozó youtube-erek demonetizálásával, illetve törlésével "harcol" a gyerekekért... Ellenben a nyilvánvalóan elmebeteg ragadozók szabadon onthatják a szennyet.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

pomagrade wrote on Kincsesbolygó's profile.
Szia! Sajnos nem sikerült még megtalálnom a Viszkok Fruzsi könyvet... Ha szembejön, felteszem majd :)
Hello everyone!!! The Rnata Nativity Bundle pattern is now available!!! Anyone here who already has it and wants to share it?
Erinna Lee has just released a new book: Enchanted Woodland Amigurumi... I hope someone will post it on the forum soon!
remélem jól csinálom!
Burgundii wrote on vandorcsillag's profile.
Ionon vagyok, mindig is az voltam. Hogy vagy

Statisztikák

Témák
37,861
Üzenet
4,729,357
Tagok
610,670
Legújabb tagunk
Aranyvirág71
Oldal tetejére