Róna Péter: Orbán gyorsabban megbukik, mint sokan gondolják

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 10.

Melitta - 2019 Május 10, 18:07
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A közgazdász szerint a sok rossz döntésnek lesznek következményei.

  A Népszavának Róna Péter arról beszél, milyen hagyományai vannak, hogy Magyarország mindig kívülről vár segítséget. Az 1867-es kiegyezéstől eredezteti, hogy a külföldi tőkétől várjuk az export fellendítését. Ez történt az uniós csatlakozásnál is. Más utat jártunk, mint a régió országai. Az Oxfordban élő közgazdász szerint erre nem indok a magyar tőkehiány, a csehek és szlovákok helyzete sem volt jobb, mégis sikeresebbek voltak.

  Magyarországon a képességek megőrzésével volt gond. Példaként hozza, hogy akkor „verték szét” a nemzetközi szinten is elismert vízügyi kutató intézetet, amikor a víz az egyik legfőbb politikai és világgazdasági tényezővé vált. A külföldi tőke fellendülést hozott, de ez a hazai ipar, mezőgazdaság és szolgáltatás elsorvasztásával járt együtt, és ez minden eddigi kormány felelőssége.

  A magyar GDP hozzáadott értékének 52 százalékát nemzetközi nagyvállalatok állítják elő, az Orbán-kormány hazafias ígéretei dacára jobban szolgálja a nemzetközi tőkét, mint baloldali elődei.

  A látványos GDP-növekedés szinte csak a külföldi tőkének és az uniós forrásoknak köszönhető. A multik tőkebefektetésük jelentős részét visszakapták adókedvezmény, támogatás formájában.

  A tavalyi számok alapján látszik, hogy több nemzetközi óriás 3-3,5 évre előre megkapta a munkabérekre fordított összeget, vagyis ingyen van neki erre az időre a munkaerő.

  Róna Péter nem vár csodát a nemzeti burzsoázia megteremtésétől. Ezt egyébként nem Orbán Viktor, hanem Antall József találta ki, de a néhai miniszterelnöknek is elmondta, ez nem működik, ha nem piaci, hanem politikai alapon emelnek fel vállalkozókat.

  Ilyen oligarchákkal marad a lejtő
  Kevés kivételtől eltekintve, mint Csányi Sándor, Demján Sándor, sajnos a politikai hűség lett a kiválasztás elsődleges szempontja, és nem a tehetség. Mészáros Lőrinctől, Garancsi Istvánig, Tiborcz Istvánig és sorolhatnám, a miniszterelnök kegyéből, állami megrendelésekből tollasodtak meg.

  Szerinte a korábbi kormányok sem jeleskedtek a piaci versenyben kialakuló nemzeti burzsoázia megteremtésében, ezért évről évre csúszik le az ország a nemzetközi versenyképességi rangsorban, a helyzeten pedig sokat ront, hogy ez egy velejéig korrupt rendszer, ami enélkül működésképtelenné válna.

  A közgazdász egyelőre nem lát esélyt a változtatásra, pedig az EU, a multik és a magyar emigránsok pénze nélkül a magyar gazdaság nem tudná eltartani a társadalmat. A következő uniós pénzügyi ciklusban csökkenhet a támogatás, és kérdéses, a multik meddig fektetnek be azért, hogy ők diktálhassák a Munka törvénykönyvén keresztül a hazai szabályokat. Abban sem hisz, hogy a kínai vagy az orosz piac kiválthatná az uniósokat.

  A szellemi tőke elhanyagolására nemcsak a Magyar Tudományos Akadémia története világít rá, hanem az is, hogy Orbán Viktor repülőre ül és aláírja úgy a Paks 2 szerződést Putyinnal, hogy bárki tudhatna arról, mi alapozta ezt meg. Ez jellemzi a magyar gazdaságot és politikát. Miközben a világgazdaság egyre inkább tudásalapú, a jelenlegi magyar rendszer a tudás ellensége.

  Róna Péter szerint így könnyen perifériára szorulunk, de a történelmi tapasztalatok alapján az ilyen egyszemélyi diktatúrák előbb-utóbb megbuknak, gyorsabban, mint sokan gondolják. A rossz döntéseknek elkerülhetetlenek a következményei.


  És ma Magyarországon sok a rossz döntés.

  Farkas György

  upload_2019-5-10_12-7-57.jpeg
   
  bamaci90, Ernoe és Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 10.

  1. tornando
   tornando
  2. tornando
   tornando
   Hol van ez kiszámolva, elfelejtetted hozni
   Az alábbi csupán egy "általános" magán megjegyzés:
   Utoljára módosítva: 2019 Május 19
  3. tornando
   tornando
  4. setni
   setni
   Megbukni ezek??
   Amíg olyanok mint egy kaméleon addig nem....
   Kövér László az MTI beszámolója szerint emlékezett, hogy hetven éve vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatot a két ország, néhány nappal a Kínai Népköztársaság megalakulása után. Szerinte ez is szimbolizálja a két nép barátságát, hogy

   "az első pillanattól fogva ott álltunk egymás mellett".
   Ma 30 éve pedig ülősztrájkot szervezetk a kínai nagykövetség elé a diáktüntetések miatt....
   De ha ez kell a választóknak......
   https://nava.hu/id/03107_1989/
   Ernoe kedveli ezt.
  5. setni
   setni
   Akkor szabadjára engedik a békemenetet és állandó tüntetésekkel lesz tele a főváros....
  6. tornando
   tornando
   A következetes DK apró lépésekkel előre
   A DK Brüsszelben is bizonyította, hogy joggal tartják az Orbán-rendszer legkérlelhetetlenebb ellenfelének. Az EP baloldali frakciója ugyanis kifejezetten a DK javaslatára nem szavazta meg
   a fideszes jelölteket a parlamenti bizottságok vezető posztjaira
   . Öt évvel ezelőtt még az összes fideszes jelöltet megválasztották az EP szakbizottságainak vezetésébe, ma ez a többségüknek nem sikerült. Ilyen, ha egy párt Brüsszelben is a hazáját képviseli és semmilyen alkut nem fogad el Európa és az európai Magyarország felforgatóival. Ez újabb győzelem az Európa-pártiaknak.


   De amíg Európában minden úgy történik, ahogy történnie kell, Magyarországon sajnos nem ez a helyzet. Az ország jövő évi költségvetéséből jól látszik, hogy ez a kormány semmiből nem tanult és semmin nem akar változtatni. A DK számtalan módosító indítványt adott be, hogy emeljék az orvosok, ápolók, tanárok, rendőrök, közszolgák bérét, de a kormány ezt lesöpörte az asztalról. Ahogy azt is, hogy külön támogassuk az Akadémiáról leszakított kutatóhálózatot, hogy a tudósaink ne menjenek külföldre. Mondanom sem kell, hogy a lakásfelújítási programokat, a zöldterületek védelmét vagy a megváltozott munkaképességűek és a speciális kezelési igényű gyerekek támogatását is elutasították. Őket ez az ország nem érdekli, csak az a pénz, amit kilapátolhatnak belőle.

   A munka a háttérben persze nem áll meg, hiszen arra készülünk, hogy az ellenzék Budapesten és országosan is legyőzze ősszel a Fideszt. Tesszük a dolgunk, ahogy mindig.
  7. tornando
   tornando
   Eszembe jutott hogyan szoktatták le a kondást a hajnali tülkölésről.Mivel háborgatta a lakókat.
  8. tornando
   tornando
   A Békemenetnek nincs is már Magyar résztvevője.
   Lengyel migránsokból állnak.
   Ha nem fizeti senki nem lesznek.
  9. tornando
   tornando
   Inkább kiszámíthatóbb jövő,jogbiztonsággal.
  10. setni
   setni
   Ajánlom figyelmedbe:
   A Pesti Srácok vezércikkben azt írja:

   „A DK, a Momentum és az MSZP nyugati nagyhatalmak érdekeit képviselő, idegen zsoldban álló ügynökszervezetek, Magyarországra telepített ócska kis végrehajtók. Soha, egyetlen pillanatig sem képviselték semmiben a magyarság érdekeit. Ily módon nem tekinthetők magyar szervezeteknek, nem a magyar ellenzék részei, hiszen valójában külföldiek. Ebből kifolyólag a jövőben nem szabad őket haza-, illetve nemzetárulással vádolni. Az ő hazájuk Brüsszel, a leendő „Európai Egyesült Kalifátusok” meg a homoszexuális felvonulás háromszöge.
   A DK, a Momentum és az MSZP azért sem részei a magyar ellenzéknek, mert ők

   nem ellenzék, hanem ellenség – nemcsak a magyar kormányé, hanem a magyar nemzeté, mindannyiunké.”

   A végkövetkeztetés pedig az:

   „Lehet bámészkodva várni a következő orvtámadásukat a magyar nemzet ellen, és majd újra megdöbbenni rajta. Javaslom, ne tegyük. Semmi meghökkentő nem lesz benne. Kezeljük őket úgy, ahogyan ők minket: ellenségként. S ennek megfelelően viszonyuljunk hozzájuk. Bármilyen eszköz megengedett a védekezéshez.”
   ................................
   ....................................
   Ellenség
   Ellenség
   Bármilyen eszköz....

   Ilyet azért a rendszerváltás óta nem nagyon írtak.
  11. setni
   setni
   Te teljesen félre értelmezel dolgokat.
   Látom nem veszed észre milyen veszélyeket rejt az ilyen újság cikk.
   Olvasd figyelmesen azt írják ˝BÁRMILYEN ESZKÖZ MEGENGEDETT˝....
   Nem ellenzék hanem ELLENSÉG.
   Tisztára az 50 es évek retorikája.
   Ömlik az állami pénz a szerkesztőségükbe, elég nagy véleményformáló ereje is van.
   Lelehet becsüni vagy nézni de, akkor ne lepődj meg hogy hiába akarsz valakit felvilágosítani az nem fog menni mert az agyát teljesen átmosták az ilyen-vagy olyan demagóg hírekkel.
   Most a teljes ellenzéket hazaárulónak nevezték, a kormánypárt szavazói lelkesek hisz ezt és az ilyen híreket szeretik.
   TE pedig csak lekezelően legyintessz....sokkal súlyosabb a helyzet.
   Ami talán reményt adhat hogy ez az óriási mocskolódás talán visszaüthet.
  12. tornando
   tornando
   Pesti srácokat ismerjük és kerüljük.
   Rosszabb mint Bayer Bádog
   Mélyen színvonaltalan,alpári, mocskolódó politikailag teljesen egyoldalú.
   Meghagyom idomítson téged én még tudok olvasni kormány által le nem fizetett szennylapokon kívül mást is.
   Az elfogultság azon magas fokát elkerülve de legalább normális beszédet használó újságokat.
   Persze az is elfogult lesz(pártszócső)
   De ne a Pesti srácok.Stefka István
   Azt még érvként hozni se szabad.
   A volt kommunista Stefka István lapja szerint nem szabad megbocsátani egy volt kommunistának

   Mit vársz tőle?Wass Albert ismerte őket:
   csahosabb a csahos ebnél:
   Aztán egy részük úgy próbálja megoldani a maga bajait, hogy kiszolgálja a hatalmon lévőket. Csatlakozik hozzájuk. Hasán csúszik, farkát csóválja, s ha odalöknek neki egy koncot, s befogadják cselédnek, akkor veszettebb lesz a veszett kutyánál, marósabb a vad farkasnál, kegyetlenebb az ellenségnél, csakhogy bebizonyítsa a maga hűségét, és nagyobb koncot kapjon érte.


   Ilyyen a Stefka István a volt kommunista:
   Utoljára módosítva: 2019 Július 12
  13. tornando
   tornando
   Mélyebben láttad hisz te hoztad
   Egyet lehet rá tenni: Nem felvenni a kesztyűt..
   Itt most igazad van Látjuk teljesen az 1950-s évek rákosi stílusa:
   Ellenséget el kell taposni kivégezni.Aki nincs velünk az ellenünk van.
   Bár neki se sikerült.
   Kádár meghozta az ellenkezőjét:
   Aki nincs ellenünk az velünk van.

   A konszolidációt és erre vár az ország.
   De ettől még Stefka nem irodalom és Bayer után már fel sem tűnhet semmivel.
   Megy a süllyesztőbe mint értéktelen.
   Utoljára módosítva: 2019 Július 12
  14. setni
   setni
   Stefkát nem kell bemutatnod már amikor ide-oda rakták akkor ellenszenves volt ennek az embernek a rendszerváltáskor a süllyesztőben lett volna a helye.
   Mindig a hatalmat szolgálta .
  15. tornando
   tornando
   Még az előző kettőt se fejeztem be minek zavarsz?
  16. setni
   setni
   Ahogy gondolod, szóltam.
   Ez még csak a kezdet. Nem sokára beindul a siker propaganda és az öszi választások óriási kormánypárt győzelemmel zárulnak.
   Az ellenzék kiszorul MINDENHONNAN.
  17. setni
   setni
   Bocs te beteg vagy?
   Oly furán reagálsz dolgokra.
   DanielXYZe kedveli ezt.
  18. tornando
   tornando
   A DK módszere az acsarkodásra:
   Még erőteljesebben felvállalja amivel vádolják.
   Ezzel veszi élét a vád negatív élének.
   Még következetesebben követi a magyarok érdekeit az EU-ban.
   Még következetesebben ragaszkodik az ügyészséghez
   És ezeket kommunikálja.
   És ez a következetesség vagy annak látszata hozza meg az eredményt lehullanak a vádak.
  19. tornando
   tornando
   Nem csak tetű lassú.Bár a gépem is beteg és az én fizikai adottságom is a módszerességet igényli.
   A gépem egere felküldi mielőtt megnyomnám az entert.
   Szoftverhiba a szoftvere Nem a win 10-hez készült
   De egér szoftvere meg kell.De nem ehhez csinálták
   A gép ilyen.
   Az én fizikai adottságom is megköveteli a lassúságot.
   Tudod mint a rosszul látó aki sokkal módszeresebben kénytelen csinálni mindent mert a körültekintőségben látja a biztonságot.Vagy mint a bénult ember aki egy ujjal él.
   Időigényes
   Te meg rögtön idézel.
   Már mondtam : másnap gyere idézni.
   Utoljára módosítva: 2019 Július 12
  20. setni
   setni
   Követi a magyarok érdekeit az eu-ban...
   Sajnos a kormány hírdetései épp az ellenkezőjéről tudatja a választókat ....
   Azt mondja hogy az eu-s ügyészség az az önállóságunk ellen van, az euró az maga az ördög, kína MOST a barátunk mert pénzügyileg jó a kormánynak, azt sugallják hogy tessék kiléptünk a tengerre trianon óta először!!!
   Ezt akarja az ellenzék elvenni tőlünk...
   Borzasztóan nyomja a nemzeti magabiztosság és öntudat erejét mert EZ KELL az embereknek.

Megosztás