Rendhagyó ötlettel akarják leszoktatni az időseket a vezetésről

A rendőrség éttermi kedvezménnyel akarja rávenni az idős embereket Japánban arra, hogy hagyjanak fel a vezetéssel, mivel egyre több balesetet okoznak.

A Japán középső részén fekvő Ajcsi prefektúrában múlt héten indult rendszerben ha egy idős ember leadja a jogosítványát, az egyik étteremlánc 176 egységében olcsóbban kapja meg a japán nemzeti ételt, a rament.

A kezdeményezést az után indították útjára, hogy Abe Sinzo kormányfő hatékony lépéseket követelt a 74 év fölöttiek által okozott, gyakran fatális balesetek visszaszorítása érdekében.

Japánban az elmúlt években csökkent a közúti balesetek száma, ám a 75 év fölöttiek által okozott balesetek aránya 7,4 százalékról 12,8 százalékra nőtt egy évtized alatt a japán rendőrség adatai szerint - írja a Guardian.

Az egyre öregedő japán társadalomban a becslések szerint 17 millió 65 fölöttinek van jogosítványa, közülük 4,8 millió 75 év fölötti. Ez az szám 2005-ben még csak 2,4 millió volt.

Számos baleset oka, hogy a gépkocsivezető a gázpedálra lép a fék helyett, vagy felhajtáskor ellenkező irányban autózik az autópályákon. Ezek a balesetek halálos kimenetelűek is lehetnek: novemberben egy 83 éves gépkocsivezető véletlenül gázt adva elütött két gyalogost, akik meghaltak. Októberben egy 87 éves sofőr iskolába tartó diákokba hajtott bele, megölve egy hatéves fiút. A prefektúrában bevezettek más ösztönzőket is, például kedvezményes fürdőbelépőket, alacsonyabb taxi viteldíjakat, kedvezményeket a fodrásznál, patikákban.

Tokióban a jogosítványról lemondók a busz- és taxiviteldíjnál jogosultak kedvezményre.

Az elmúlt évben 270 ezer idős adta vissza jogosítványát, ez azonban csekély része az autóvezetők hatalmas számának.

Japán 127 millió lakosának több mint egynegyede 65 évnél idősebb, ez az arány 2060-ra 40 százalékra emelkedik.
Faktor

japan kaja.jpg
 
Állandó orvosi igazolást kellene kérni. Mo-on három évenként, de lehet éves is- Nem normális, hogy a 17 éves gyerek és a 90 éves is a forgalomban van. Magam láttam az áruháznál, hogy a bácsi lábát be kellett tenni a pedálra???
 
Ti, akik helyeslitek, tudtok ti gondolkodni??? Emberek vagytok ti egyaltalan, vagy civilizalatlan es eletellenes multirobotok? El kell venni a jogsit, mert valaki elmult x eves??? A sok fijjataaal (a maniatok ugye nemelyiknek) alkoholfogyasztotol nem kell elvenni? Az erettsegivel se rendelkezo, olvasni aligtudo, nyolcosztalytvegzettektol nem kell elvenni? Hol fogunk kilyukadni? Elkuldjuk az oregeket a "budosbarlangba" (nem tudod mirol beszelek? muvelodj, majd megtudod) mert kenyelmetlenek a szamunkra? Hu de felkur az ilyen, kor alapjan valo diszkriminacio! Legyen gyakoribb orvosi es rendori ellenorzes, de nehogymar ne vezethessen egy szuper egeszseges nyolcvaneves, mint peldaul a Szinetar Miklos, hogy ismert peldakepet mondjak, csak mert a statisztikakban az all ami. Kutatoi hatterrel mondom, aki a statisztikakra alapoz sajat eredmenyek nelkul, az is egy barom.
 
A mondas ugy szol mikor nyugdijba mesz akkor kezdodik az elet. NAlunk is sok idos ember vezet, nyaron campingeznek , lakobuszt vezetnek stb...Soknak 50 eves gyakorlata van raadasul 90% ban automata kocsit hajtanak meg ha utanfutos vagy busz azok is automatak. Igaz ismerek 80 felett egy idos hazaspart aki sport kocsit hajtanak sebvaltost a kiszallassal van csak bajuk......80 ev felett evente kell gyakorlati vizsgat tenni es orvosi papirt szerezni hogy alkalmas vezetesre.
 
A mondas ugy szol mikor nyugdijba mesz akkor kezdodik az elet. NAlunk is sok idos ember vezet, nyaron campingeznek , lakobuszt vezetnek stb...Soknak 50 eves gyakorlata van raadasul 90% ban automata kocsit hajtanak meg ha utanfutos vagy busz azok is automatak. Igaz ismerek 80 felett egy idos hazaspart aki sport kocsit hajtanak sebvaltost a kiszallassal van csak bajuk......80 ev felett evente kell gyakorlati vizsgat tenni es orvosi papirt szerezni hogy alkalmas vezetesre.

Ez az! :) Pontosan errol van szo! Ez a tamogato hozzaallas! (Tudod, nehogy az ilyen japan otlet is valami eszement hatalmonlevonek otleteket adjon...mindenre kepesk.) Plane, azert az autok is az automatizalodas iranyaba haladnak, bar a teljes onvezeto kocsik tomeges napi szintu hasznalata meg nem idoszeru, van id problema veluk, de a vilag arra halad, hogy konnyebb legyen. Ezek pedig megszegyenitik, ledegradaljak az "oregjeiket". Azert irtam a Szinetart, mert nekem o az egyik abszolut pelda, talalkoztam vele eloben is, 84 eves, de sok otvenes megirigyelhetne azt a tudatos, okos, bolcs eletmodot, amit folytat, igen, kivetel is lehetne akar, de a mentalitasan van a lenyeg. Vagy ahogy egy itteni otvenhatos ismerosom mondta, otthon azert is nehez, mert mig a hetvenes itt nyugaton blogot ir, jogazik, szinhazba jar, addig a magyar hetvenes az sztkba...sokszor nem annyira fizikai, inkabb mentalitas miatt...leoregezik magukat. Tetszik a canadaiak hozzaallasa, ebben a kerdesben is. :)
 
Latom, lassan tenyleg publikalnom kell amit fiatalkent a mai fiatalsag maniarol gondolok, tobbreszes iromanyom feligkesz, de hamarosan teljes es olvashato lesz. Provokativ is lesz persze, man csak a tolem szokasos stilus, tudjatok. :D:D:D:D
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,609
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére