Reuters: 1,975 billió forint landolt Orbán haverjainál és családjánál

Orbán Viktor 2010-ben történt hatalomra kerülése óta barátai és családtagjai egyre sikeresebbek a közbeszerzések elnyerésében – állapította meg a Reuters magyarországi közbeszerzésekről készült elemzése.

Összesen 10 (tíz) üzletember – köztük Orbán gyermekkori barátja, Mészáros Lőrinc, valamint veje. Tiborcz István kezében lévő cégek 2010 óta összesen 7,85 milliárd dollárnak megfelelő 1,975 billió forint értékben nyertek meg tendereket. Ez az adott időszakban kiadott közbeszerzési megrendelések több mint 10 százalékát teszi ki. Ebben közvetlenül, vagy konzorciumok útján, valamint konkrét, illetve keret-megállapodásokban elnyert szerződések egyaránt szerepelnek.

A tíz üzletember részesedése jelentősen megemelkedett tavaly, amikor Magyarországon a közbeszerzések rekordot értek el 3,63 billió forinttal: a tulajdonukban álló cégek ebből az összegből 28 százalékot nyertek el, szemben az Orbán hatalomra jutása előtti 1-2 százalékkal. A jelentés Tóth Jánost, az MTA egyik közgazdászát, a Budapesti Korrupció-kutató Központ igazgatóját idézte, aki azt mondta: a Reuters elemzése új, kemény adatokat tárt fel, és valós összefoglalót adott, amely releváns módon hozzájárul a témához. Az elemzéssel kapcsolatban feltett kérdésekre sem a kormány, sem Orbán Viktor nem válaszolt.

Ó, a Balaton…

A Reuters akkor bukkant a tíz üzletemberre, amikor egy a Balatonról, Európa egyik jelentős idegenforgalmi célpontjáról készített elő egy jelentést. Azt követően, hogy Orbán 2014-ben bejelentette, hogy nagy állami támogatásokat kap a térség idegenforgalma, ez a tíz ember keszthelyi ingatlanokat vásárolt. Tiborcz István, Orbán veje volt közülük az első: jelenleg a legnagyobb szálloda társtulajdonosa, és cégét a bevétel 45 százaléka illeti meg. Tiborcz sem válaszolt a kérdésekre.

Mivel a balatoni befektetések uniós pénzeket is magukban foglalnak, a hírügynökség feltette kérdéseit az EU Bizottságának is, ahol egy szóvivő azt válaszolta: „Az EU zéró toleranciát tanúsít az uniós pénzekkel való csalásokkal szemben, és ezért ragaszkodik ahhoz, hogy minden tagállam kötelezettséget vállaljon a csalások megelőzésére”, de a jelentésben szereplő állításokra közvetlenül nem válaszolt. Végül a jelentés megemlítette, hogy az OLAF 2016-os jelentésében azt javasolta, hogy Brüsszel kérje vissza Magyarországtól az EU által 2012-2015 között adott pénz több mint 4 százalékát, azaz messze a legtöbbet az összes uniós tagállam közül. Az OLAF nem kívánt kitérni egyes projektekre, de honalapján leszögezi, hogy ilyen javaslatot abban az esetben tesz, amikor fennáll a gyanú, hogy elcsalták, vagy szabálytalanul használták fel az unió pénzeket, például túlárazás, vagy a pályázók összejátszása révén.Die Presse

„Orbán Viktor, a Puszta-Napkirály, az állam Magyarországon” ezzel a címmel közölte Ccekő Balázs Bécsben élő magyar újságíró cikkét a konzervatív bécsi lap.

A szerző szerint Orbánnak jó esély van arra, hogy további négy évre hatalmon marad. Felidézte Orbán 2002-es jelszavát – „A haza nem lehet ellenzékben” -, és megállapította: hasonlóan kirekesztő a mostani központi szlogen is: „Arról szavazunk, hogy Magyarország magyar ország maradjon!”. Ezzel ugyan a migránsokra utal, de mögötte megbújik a magyar „Napkirály” önazonosítása is: Orbán a nemzettel és az állammal. A Fidesz eddigi választási harcát nacionalista szennykampánynak lehet nevezni, és nem változott a Fidesz számára katasztrofális hódmezővásárhelyi vereség után sem: rövid ideig a pozitívumokat hangsúlyozták, de aztán újra Donald Trump (America First) és a Délkelet-Európában oly jellemző Soros-fóbia következett – írta a szerző.

Orbán világképébe nem illenek bele a baloldaliak, a liberálisok és a mérsékelt konzervatívok. „Nem csoda tehát, hogy a kampányban nem is szóltak róluk, hanem némi szalon-antiszemitizmussal Soros György érdekképviselőiként intézték el őket. A nacionalizmussal, idegengyűlölettel és rasszizmussal Magyarországon könnyen meg lehet szólítani kétmillió embert, és ennyi elég ahhoz, hogy a Fidesz biztosítsa magának a hatalmat a következő periódusra is”. Az egységes ellenzéktől elszenvedett váratlan vereség persze fáj, de nehéz ebből következtetéseket levonni a parlamenti választásokra. Megismételhető-e egyáltalán országos szinten a sikeres recept, az ellenzék koalíciója az Orbán-rezsim ellen a szocialistáktól egészen a Jobbikig?

Az eufória nagy volt, de azóta semmi nem változott. Az ellenzéki pártok megosztottak, viszálykodnak, és ezzel rossz jelzést küldenek a szavazóknak. Fennáll a veszély, hogy a széthúzó és megosztott ellenzék lerombolja a magyar többség kormányváltásra irányuló óhaját. Szerepe lehet a kormány messzire elérő kezének is. Orbán arra készül, hogy a választókörzetekben egy ellenzéki jelölttel találja szemben magát, de azoknak igen csekély esélye van. „Az illetékesek nem fognak kihagyni egyetlen lehetőséget sem arra, hogy minimalizálják az ellenzéki jelöltek esélyeit, és minden lehetséges legális és illegális eszközzel biztosítsák a saját hatalmukat. Ebben fontos szerep juthat Orbán ellenzéki pártokban lévő segítőinek” – írta Csekő.

Végül megállapította: XIV. Lajos, a Napkirály soha nem mondta ki valójában, hogy „Az állam én vagyok”, de ennek megfelelően cselekedett. Orbán többször is utalt hasonlókra, ha szó szerint ilyet soha nem is mondott, de nincs is szüksége erre. Mint egyszer mondta: „ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit teszek”.


Die Welt

Orbán Viktor nacionalista hangokkal öv az ellenzék győzelmétől. A felmérések szerint a legjobb úton halad harmadik periódusa felé, de az ellenfelei erősödőben vannak – írta a jobboldali konzervatív német lapban Boris Kálnoky tudósító.

Úgy látja a nemzeti ünnepen a magyar pártok összemérték erejüket. Orbán miniszterelnök százezreket vitt az utcára, az ellenzék csupán ezreket, a kormány mégis aggódik. Néhány héttel a választások előtt a magyarországi kampány egészen moziszerűvé vált: a kormánymédia úgy ábrázolja a magyar –zsidó származású Soros Györgyöt, mint magát Darth Vader filmbeli főgonoszt, közben pedig a kormánnyal szemben kritikus orgánumok egy miniszterelnök-helyettes helikopterről folytatott vadászatét leplezik le. Aztán ott van az öreg hölgy, aki a jelek szerint átvert egy minisztert azzal, hogy van pár felesleges euró-milliárdja, és ez annyira lázba hozta a minisztert, hogy közjegyzői hitelesítéssel vállalta a pénz kezelését. Az illető neve Kósa Lajos, városfejlesztési miniszter, és korábban a Fidesz frakcióvezetője volt. Az ilyen hírek persze nem túl hasznosak a kampányban.

Ehhez járul, hogy a Fidesz nemrég meglepő módon toronymagasan vesztett egy polgármester-választáson az ellenzék támogatta jelölttel szemben. Nem meglepő tehát, hogy a kormánypárt köreiben egyre inkább idegeskednek. A válasz: a párt több éve először újra „Békemenetet” szervezett a nemzeti ünnepre. A Fidesz híveit az egész országból buszokon szállították Pestre, több ezer szimpatizáns érkezett Lengyelországból. Ők magukban alighanem nagyobb csoportot alkottak, mint a különböző ellenzéki pártok hívei a nagygyűléseken. A parlamenthez özönlő tömeg azonban hatalmas volt, százezer, vagy tán 300 ezer is – erőfitogtatás – és politikai siker – írta Kálnoky. Idézett egy Mórról érkezett tüntetőt, aki elmondta: aggódnak, mert sok barátjuk és ismerősük elfordult Orbántól, pedig veszélyben az ország és csakis Orbán mentheti meg. Hasonlóan szólt Orbán is, aki szerint veszélyben a haza, „meg kell védenünk Magyarországot”, és „A gyávának nincs hazája”. Kálnoky rámutatott: a felmérések szerint a Fidesz egyértelműen vezet.

Legutóbb a Fidesz tíz kivételével az összes választókörzetben nyerni tudott, de csak azért, mert az ellenzék megosztott volt. Ha most meg tudna egyezni egy közös stratégiában, le lehetne győzni a Fideszt, legalábbis elméletileg. De a korábban szélsőjobboldali, ma mérsékeltebb képet mutató Jobbik nem akar kompromisszumot kötni. Vona azzal érvel, hogy szavazói jobboldaliak, és nem szavaznának baloldali jelöltre, akkor már inkább a Fideszre. Az LMP eddig elzárkózott, de nemrég jelezte, hogy hajlandó tárgyalni, ha a Jobbik is részt vesz. Kálnoky szerint nem úgy néz ki, mintha ez összejönne. A baloldali ellenzéknél mégis reményteli hangulat uralkodik. Mindez eddig nem mutatkozott meg a felmérésekben. A baloldali tüntetések résztvevői kérdésre hosszú listát sorolnak, hogy mi nem jó Orbán politikájában, köztük az oktatási és az egészségügyi rendszert, a korrupció és a kormány törekvését, hogy aláássa a demokratikus intézményeket. A migránsoktól, akiktől Orbán meg akarja védeni az országot, nem félnek. Hogy van-e az ellenzéknek esélye a győzelemre? Az ellenzéki pártok összefogása nélkül nincs, de talán legalább a kétharmados többséget sikerül megakadályozni – mondta a szerzőnek egy 26 éves fiatalember.Bloomberg

A magyarok hozzászoktak, hogy a választásaik eredménye előre megjósolható. Orbán Viktor, Európa populista főkolomposa, aki nagyobb hatalomra tett szert, mint a kommunizmus bukása óta bárki elődei közül évek óta felmosta az ellenzékkel a padlót.

A kényelmes vezetés ellenére azonban az április 8-i választás eredménye Orbán számára nem adott: korripciós vádak és egy feltámadó ellenzék nehezíti a harmadik periódusához vezető utat. Orbán a parlamenti többségét 2010 óta arra használta, hogy egy orosz mintájú „illiberális államá” alakítsa Magyarországot. Az intézményeket saját szövetségeseivel töltötte fel, miközben a korményhoz kapcsolatokkal rendelkező oligarchák tartják a kezükben a gazdaságot. Orbán a bevándorló-ellenes európai fordulat élharcosa. Egy újabb kétharmados mandátum módot adna arra, hogy növelje az oligarchák hatalmát és tovább korlátozza az intézményeket, köztük az igazságszolgáltatást. Veresége egy új vezető számára lehetővé tenné, hogy visszabontsa Orbán illiberális intézkedéseit. Egyben gyengítené pozícióját, amelyet a más országokon is átsöprő populista hullám ideológiai bástyájaként tölt be.

A mostani választást az különbözteti meg az előzőtől, hogy az ellenzéki pártok azon dolgoznak, hogy ne ismételjék meg az akkori hibájukat, ugyanis akkor külön-külön jelöltekkel indultak a körzetekben, most pedig igyekeznek a lehető legtöbb helyen egyetlen jelöltet állítani. Orbán zárt vezet a felmérésekben, mert sok lojális híve van. Noha a kampány alatt vesztett népszerűségéből, még mindig nagyobb a támogatottsága, mint a négy legnagyobb ellenzéki erőnek. Ez azt jelenti, hogy meg fogja szerezni a listás mandátumok legnagyobb részét, és hacsak nem következik be az Orbán-ellenes szavazatok váratlan megsokasodása, az egyéni mandátumok jelentős részét is megnyeri. Az ellenzéki pártokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy tegyék túl magukat a viszályaikon., és koordinálják a stratégiájukat, különösen azt követően, hogy Hódmezővásárhelyen kicsavarták a polgármesteri tisztséget a Fidesz kezéből.

A választás ugyanis megmutatta, hogy hiába a Fidesz a legerősebb, még a saját fellegvárásban is sebezhető, ha az ellenzéki szavazóknak egyetlen jelöltet állítanak.
A korrupciós botrányokról szinte naponta megjelenő hírek szintén árthatnak Orbánnak. Az ellenzéki egyeztetések megkezdődtek, olyanok is beléptek, akik et korábban mereven elutasították. Ám hogy sikerül-e a koordináció, és ha igen, hány körzetben, az alighanem csak az utolsó pillanatban derül ki. Külön figyelmet érdemel, hogy az MSZP és a Jobbik visszavon-e majd jelölteket, hogy ne egymást szorítsák ki. A jelenlegi ellenzék győzelme zűrös lenne: legalább három teljesen eltérő párt lenne kénytelen koalícióra lépni, és a politika alakítását akadályoznák az Orbán híveivel megtöltött intézmények. Az ellenzéki politikusok sokat ígérnek, és esetleg kockára teszik Orbán fiskális fegyelmét. Megfigyelők szerint az ellenzéki koalíció olyan törékeny lenne, hogy csak nagyon nehezen bírna ki egy négyéves periódust.


hj

safe_image.php
 
Nem, a gondot az jelenti, hogy sem annak a 300000 embernek, meg annak a többi 100, 50, 150, összességében több mint hét millió embernek nincs képviselője, mert a Fidesz képviselői nem az állampolgárokat, hanem Orbán Viktort képviselik a magyar és az európai parlementben..
S ez nemcsak a Te cinizmusodat, de a Fidesz KDNP képviselőit is minősiti... Ezt hivják a statisztikailag nem mérhető erkölcsi szintnek..
Mert az, hogy Valaki magát Magyarországgal azonositja az legalább annyira veszélyes a közre mintha csak simán Napóleonnak gondolná..
Ahogyan Orban, es a kepviselok csak a sajat valasztoik neveben beszelhetnek csak, ugyan ugy nem gondolom, hogy ezt megtehetne mas! Te sem esw mas sem!

Miilyen alapon mondja barki mas neveben, hogy oket nem kepviselik?

Azert mert van ma az orszagban 7 millio ember aki nem a fideszre szavazott, ez iszonyatos nagy batorsag!

Ezek az emberek zommel senkire nem szavaztak! Sem ide sem oda, es most az ellenzek, es az ellenzek kovetoi kisajatitjak oket egy teves feltetelezes alappjan, ami szerint ezek tuti rajuk szavaztak volna, csak eppen izeeeeeeeeee

Ne hari de ez egyreszt nem realis, masreszt borzasztoan nevetseges
 
Ahogyan Orban, es a kepviselok csak a sajat valasztoik neveben beszelhetnek csak, ugyan ugy nem gondolom, hogy ezt megtehetne mas! Te sem esw mas sem!

Miilyen alapon mondja barki mas neveben, hogy oket nem kepviselik?

Azert mert van ma az orszagban 7 millio ember aki nem a fideszre szavazott, ez iszonyatos nagy batorsag!

Ezek az emberek zommel senkire nem szavaztak! Sem ide sem oda, es most az ellenzek, es az ellenzek kovetoi kisajatitjak oket egy teves feltetelezes alappjan, ami szerint ezek tuti rajuk szavaztak volna, csak eppen izeeeeeeeeee

Ne hari de ez egyreszt nem realis, masreszt borzasztoan nevetseges
Ez az amit még mindig nem fogadnak el, megváltozott a választási rendszer ha elakarnak érni valamit akkor aszerint kell a választásokon indulni.
Hogy ez jó vagy sem az mellékes, jogos .
 
Orbán Viktor 2010-ben történt hatalomra kerülése óta barátai és családtagjai egyre sikeresebbek a közbeszerzések elnyerésében – állapította meg a Reuters magyarországi közbeszerzésekről készült elemzése.

Összesen 10 (tíz) üzletember – köztük Orbán gyermekkori barátja, Mészáros Lőrinc, valamint veje. Tiborcz István kezében lévő cégek 2010 óta összesen 7,85 milliárd dollárnak megfelelő 1,975 billió forint értékben nyertek meg tendereket. Ez az adott időszakban kiadott közbeszerzési megrendelések több mint 10 százalékát teszi ki. Ebben közvetlenül, vagy konzorciumok útján, valamint konkrét, illetve keret-megállapodásokban elnyert szerződések egyaránt szerepelnek.

A tíz üzletember részesedése jelentősen megemelkedett tavaly, amikor Magyarországon a közbeszerzések rekordot értek el 3,63 billió forinttal: a tulajdonukban álló cégek ebből az összegből 28 százalékot nyertek el, szemben az Orbán hatalomra jutása előtti 1-2 százalékkal. A jelentés Tóth Jánost, az MTA egyik közgazdászát, a Budapesti Korrupció-kutató Központ igazgatóját idézte, aki azt mondta: a Reuters elemzése új, kemény adatokat tárt fel, és valós összefoglalót adott, amely releváns módon hozzájárul a témához. Az elemzéssel kapcsolatban feltett kérdésekre sem a kormány, sem Orbán Viktor nem válaszolt.

Ó, a Balaton…

A Reuters akkor bukkant a tíz üzletemberre, amikor egy a Balatonról, Európa egyik jelentős idegenforgalmi célpontjáról készített elő egy jelentést. Azt követően, hogy Orbán 2014-ben bejelentette, hogy nagy állami támogatásokat kap a térség idegenforgalma, ez a tíz ember keszthelyi ingatlanokat vásárolt. Tiborcz István, Orbán veje volt közülük az első: jelenleg a legnagyobb szálloda társtulajdonosa, és cégét a bevétel 45 százaléka illeti meg. Tiborcz sem válaszolt a kérdésekre.

Mivel a balatoni befektetések uniós pénzeket is magukban foglalnak, a hírügynökség feltette kérdéseit az EU Bizottságának is, ahol egy szóvivő azt válaszolta: „Az EU zéró toleranciát tanúsít az uniós pénzekkel való csalásokkal szemben, és ezért ragaszkodik ahhoz, hogy minden tagállam kötelezettséget vállaljon a csalások megelőzésére”, de a jelentésben szereplő állításokra közvetlenül nem válaszolt. Végül a jelentés megemlítette, hogy az OLAF 2016-os jelentésében azt javasolta, hogy Brüsszel kérje vissza Magyarországtól az EU által 2012-2015 között adott pénz több mint 4 százalékát, azaz messze a legtöbbet az összes uniós tagállam közül. Az OLAF nem kívánt kitérni egyes projektekre, de honalapján leszögezi, hogy ilyen javaslatot abban az esetben tesz, amikor fennáll a gyanú, hogy elcsalták, vagy szabálytalanul használták fel az unió pénzeket, például túlárazás, vagy a pályázók összejátszása révén.Die Presse

„Orbán Viktor, a Puszta-Napkirály, az állam Magyarországon” ezzel a címmel közölte Ccekő Balázs Bécsben élő magyar újságíró cikkét a konzervatív bécsi lap.

A szerző szerint Orbánnak jó esély van arra, hogy további négy évre hatalmon marad. Felidézte Orbán 2002-es jelszavát – „A haza nem lehet ellenzékben” -, és megállapította: hasonlóan kirekesztő a mostani központi szlogen is: „Arról szavazunk, hogy Magyarország magyar ország maradjon!”. Ezzel ugyan a migránsokra utal, de mögötte megbújik a magyar „Napkirály” önazonosítása is: Orbán a nemzettel és az állammal. A Fidesz eddigi választási harcát nacionalista szennykampánynak lehet nevezni, és nem változott a Fidesz számára katasztrofális hódmezővásárhelyi vereség után sem: rövid ideig a pozitívumokat hangsúlyozták, de aztán újra Donald Trump (America First) és a Délkelet-Európában oly jellemző Soros-fóbia következett – írta a szerző.

Orbán világképébe nem illenek bele a baloldaliak, a liberálisok és a mérsékelt konzervatívok. „Nem csoda tehát, hogy a kampányban nem is szóltak róluk, hanem némi szalon-antiszemitizmussal Soros György érdekképviselőiként intézték el őket. A nacionalizmussal, idegengyűlölettel és rasszizmussal Magyarországon könnyen meg lehet szólítani kétmillió embert, és ennyi elég ahhoz, hogy a Fidesz biztosítsa magának a hatalmat a következő periódusra is”. Az egységes ellenzéktől elszenvedett váratlan vereség persze fáj, de nehéz ebből következtetéseket levonni a parlamenti választásokra. Megismételhető-e egyáltalán országos szinten a sikeres recept, az ellenzék koalíciója az Orbán-rezsim ellen a szocialistáktól egészen a Jobbikig?

Az eufória nagy volt, de azóta semmi nem változott. Az ellenzéki pártok megosztottak, viszálykodnak, és ezzel rossz jelzést küldenek a szavazóknak. Fennáll a veszély, hogy a széthúzó és megosztott ellenzék lerombolja a magyar többség kormányváltásra irányuló óhaját. Szerepe lehet a kormány messzire elérő kezének is. Orbán arra készül, hogy a választókörzetekben egy ellenzéki jelölttel találja szemben magát, de azoknak igen csekély esélye van. „Az illetékesek nem fognak kihagyni egyetlen lehetőséget sem arra, hogy minimalizálják az ellenzéki jelöltek esélyeit, és minden lehetséges legális és illegális eszközzel biztosítsák a saját hatalmukat. Ebben fontos szerep juthat Orbán ellenzéki pártokban lévő segítőinek” – írta Csekő.

Végül megállapította: XIV. Lajos, a Napkirály soha nem mondta ki valójában, hogy „Az állam én vagyok”, de ennek megfelelően cselekedett. Orbán többször is utalt hasonlókra, ha szó szerint ilyet soha nem is mondott, de nincs is szüksége erre. Mint egyszer mondta: „ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit teszek”.


Die Welt

Orbán Viktor nacionalista hangokkal öv az ellenzék győzelmétől. A felmérések szerint a legjobb úton halad harmadik periódusa felé, de az ellenfelei erősödőben vannak – írta a jobboldali konzervatív német lapban Boris Kálnoky tudósító.

Úgy látja a nemzeti ünnepen a magyar pártok összemérték erejüket. Orbán miniszterelnök százezreket vitt az utcára, az ellenzék csupán ezreket, a kormány mégis aggódik. Néhány héttel a választások előtt a magyarországi kampány egészen moziszerűvé vált: a kormánymédia úgy ábrázolja a magyar –zsidó származású Soros Györgyöt, mint magát Darth Vader filmbeli főgonoszt, közben pedig a kormánnyal szemben kritikus orgánumok egy miniszterelnök-helyettes helikopterről folytatott vadászatét leplezik le. Aztán ott van az öreg hölgy, aki a jelek szerint átvert egy minisztert azzal, hogy van pár felesleges euró-milliárdja, és ez annyira lázba hozta a minisztert, hogy közjegyzői hitelesítéssel vállalta a pénz kezelését. Az illető neve Kósa Lajos, városfejlesztési miniszter, és korábban a Fidesz frakcióvezetője volt. Az ilyen hírek persze nem túl hasznosak a kampányban.

Ehhez járul, hogy a Fidesz nemrég meglepő módon toronymagasan vesztett egy polgármester-választáson az ellenzék támogatta jelölttel szemben. Nem meglepő tehát, hogy a kormánypárt köreiben egyre inkább idegeskednek. A válasz: a párt több éve először újra „Békemenetet” szervezett a nemzeti ünnepre. A Fidesz híveit az egész országból buszokon szállították Pestre, több ezer szimpatizáns érkezett Lengyelországból. Ők magukban alighanem nagyobb csoportot alkottak, mint a különböző ellenzéki pártok hívei a nagygyűléseken. A parlamenthez özönlő tömeg azonban hatalmas volt, százezer, vagy tán 300 ezer is – erőfitogtatás – és politikai siker – írta Kálnoky. Idézett egy Mórról érkezett tüntetőt, aki elmondta: aggódnak, mert sok barátjuk és ismerősük elfordult Orbántól, pedig veszélyben az ország és csakis Orbán mentheti meg. Hasonlóan szólt Orbán is, aki szerint veszélyben a haza, „meg kell védenünk Magyarországot”, és „A gyávának nincs hazája”. Kálnoky rámutatott: a felmérések szerint a Fidesz egyértelműen vezet.

Legutóbb a Fidesz tíz kivételével az összes választókörzetben nyerni tudott, de csak azért, mert az ellenzék megosztott volt. Ha most meg tudna egyezni egy közös stratégiában, le lehetne győzni a Fideszt, legalábbis elméletileg. De a korábban szélsőjobboldali, ma mérsékeltebb képet mutató Jobbik nem akar kompromisszumot kötni. Vona azzal érvel, hogy szavazói jobboldaliak, és nem szavaznának baloldali jelöltre, akkor már inkább a Fideszre. Az LMP eddig elzárkózott, de nemrég jelezte, hogy hajlandó tárgyalni, ha a Jobbik is részt vesz. Kálnoky szerint nem úgy néz ki, mintha ez összejönne. A baloldali ellenzéknél mégis reményteli hangulat uralkodik. Mindez eddig nem mutatkozott meg a felmérésekben. A baloldali tüntetések résztvevői kérdésre hosszú listát sorolnak, hogy mi nem jó Orbán politikájában, köztük az oktatási és az egészségügyi rendszert, a korrupció és a kormány törekvését, hogy aláássa a demokratikus intézményeket. A migránsoktól, akiktől Orbán meg akarja védeni az országot, nem félnek. Hogy van-e az ellenzéknek esélye a győzelemre? Az ellenzéki pártok összefogása nélkül nincs, de talán legalább a kétharmados többséget sikerül megakadályozni – mondta a szerzőnek egy 26 éves fiatalember.Bloomberg

A magyarok hozzászoktak, hogy a választásaik eredménye előre megjósolható. Orbán Viktor, Európa populista főkolomposa, aki nagyobb hatalomra tett szert, mint a kommunizmus bukása óta bárki elődei közül évek óta felmosta az ellenzékkel a padlót.

A kényelmes vezetés ellenére azonban az április 8-i választás eredménye Orbán számára nem adott: korripciós vádak és egy feltámadó ellenzék nehezíti a harmadik periódusához vezető utat. Orbán a parlamenti többségét 2010 óta arra használta, hogy egy orosz mintájú „illiberális államá” alakítsa Magyarországot. Az intézményeket saját szövetségeseivel töltötte fel, miközben a korményhoz kapcsolatokkal rendelkező oligarchák tartják a kezükben a gazdaságot. Orbán a bevándorló-ellenes európai fordulat élharcosa. Egy újabb kétharmados mandátum módot adna arra, hogy növelje az oligarchák hatalmát és tovább korlátozza az intézményeket, köztük az igazságszolgáltatást. Veresége egy új vezető számára lehetővé tenné, hogy visszabontsa Orbán illiberális intézkedéseit. Egyben gyengítené pozícióját, amelyet a más országokon is átsöprő populista hullám ideológiai bástyájaként tölt be.

A mostani választást az különbözteti meg az előzőtől, hogy az ellenzéki pártok azon dolgoznak, hogy ne ismételjék meg az akkori hibájukat, ugyanis akkor külön-külön jelöltekkel indultak a körzetekben, most pedig igyekeznek a lehető legtöbb helyen egyetlen jelöltet állítani. Orbán zárt vezet a felmérésekben, mert sok lojális híve van. Noha a kampány alatt vesztett népszerűségéből, még mindig nagyobb a támogatottsága, mint a négy legnagyobb ellenzéki erőnek. Ez azt jelenti, hogy meg fogja szerezni a listás mandátumok legnagyobb részét, és hacsak nem következik be az Orbán-ellenes szavazatok váratlan megsokasodása, az egyéni mandátumok jelentős részét is megnyeri. Az ellenzéki pártokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy tegyék túl magukat a viszályaikon., és koordinálják a stratégiájukat, különösen azt követően, hogy Hódmezővásárhelyen kicsavarták a polgármesteri tisztséget a Fidesz kezéből.

A választás ugyanis megmutatta, hogy hiába a Fidesz a legerősebb, még a saját fellegvárásban is sebezhető, ha az ellenzéki szavazóknak egyetlen jelöltet állítanak.
A korrupciós botrányokról szinte naponta megjelenő hírek szintén árthatnak Orbánnak. Az ellenzéki egyeztetések megkezdődtek, olyanok is beléptek, akik et korábban mereven elutasították. Ám hogy sikerül-e a koordináció, és ha igen, hány körzetben, az alighanem csak az utolsó pillanatban derül ki. Külön figyelmet érdemel, hogy az MSZP és a Jobbik visszavon-e majd jelölteket, hogy ne egymást szorítsák ki. A jelenlegi ellenzék győzelme zűrös lenne: legalább három teljesen eltérő párt lenne kénytelen koalícióra lépni, és a politika alakítását akadályoznák az Orbán híveivel megtöltött intézmények. Az ellenzéki politikusok sokat ígérnek, és esetleg kockára teszik Orbán fiskális fegyelmét. Megfigyelők szerint az ellenzéki koalíció olyan törékeny lenne, hogy csak nagyon nehezen bírna ki egy négyéves periódust.
hj

safe_image.php
*
upload_2019-4-23_20-28-57.jpeg


Sebestyén Balázs már többször mert őszintén és nyíltan véleményt alkotni az ország helyzetéről.
Most sem tette ezt másként, amikor a következő szavakat tette közzé:

Nem szeretnék fotelforradalmárnak tűnni, de az a baj az országban, hogy így cselekszünk.

1.Szüleidnek alacsony a nyugdíja: Sajnálod.
2.Gyereked rossz oktatást kap: Tisztában vagy vele.
3.Nem tudsz elmenni betegállományba:Betegen is bemégy dolgozni.
4.Alacsony a béred: Hallgatsz.
5.Külhoni magyarok szavaznak helyetted, tudod jól, mégis eltűröd.
6.Az adódból stadion lesz: Pontosan tudod, hogy felesleges pénzkidobás, mégis hallgatsz.
7.A képviselők ellopják az adód: Nem mersz szólni.
8.Utál minket politikusaink miatt a fél világ: Még Te szégyelled magad helyettük.
9.A gyereked külföldre megy:Csendben siratod magadban.
10.A szüleid meghalnak a kórházban: Elviseled.
11.Kilakoltatják a szomszédod, az ismerősöd, maximum sajnálod és reménykedsz, hogy Te nem kerülsz ilyen helyzetbe.
A probléma tehát, MI vagyunk, akik mindezt hagyjuk, ez alól én sem vagyok kivétel.
 
Orbán Viktor 2010-ben történt hatalomra kerülése óta barátai és családtagjai egyre sikeresebbek a közbeszerzések elnyerésében – állapította meg a Reuters magyarországi közbeszerzésekről készült elemzése.

Összesen 10 (tíz) üzletember – köztük Orbán gyermekkori barátja, Mészáros Lőrinc, valamint veje. Tiborcz István kezében lévő cégek 2010 óta összesen 7,85 milliárd dollárnak megfelelő 1,975 billió forint értékben nyertek meg tendereket. Ez az adott időszakban kiadott közbeszerzési megrendelések több mint 10 százalékát teszi ki. Ebben közvetlenül, vagy konzorciumok útján, valamint konkrét, illetve keret-megállapodásokban elnyert szerződések egyaránt szerepelnek.

A tíz üzletember részesedése jelentősen megemelkedett tavaly, amikor Magyarországon a közbeszerzések rekordot értek el 3,63 billió forinttal: a tulajdonukban álló cégek ebből az összegből 28 százalékot nyertek el, szemben az Orbán hatalomra jutása előtti 1-2 százalékkal. A jelentés Tóth Jánost, az MTA egyik közgazdászát, a Budapesti Korrupció-kutató Központ igazgatóját idézte, aki azt mondta: a Reuters elemzése új, kemény adatokat tárt fel, és valós összefoglalót adott, amely releváns módon hozzájárul a témához. Az elemzéssel kapcsolatban feltett kérdésekre sem a kormány, sem Orbán Viktor nem válaszolt.

Ó, a Balaton…

A Reuters akkor bukkant a tíz üzletemberre, amikor egy a Balatonról, Európa egyik jelentős idegenforgalmi célpontjáról készített elő egy jelentést. Azt követően, hogy Orbán 2014-ben bejelentette, hogy nagy állami támogatásokat kap a térség idegenforgalma, ez a tíz ember keszthelyi ingatlanokat vásárolt. Tiborcz István, Orbán veje volt közülük az első: jelenleg a legnagyobb szálloda társtulajdonosa, és cégét a bevétel 45 százaléka illeti meg. Tiborcz sem válaszolt a kérdésekre.

Mivel a balatoni befektetések uniós pénzeket is magukban foglalnak, a hírügynökség feltette kérdéseit az EU Bizottságának is, ahol egy szóvivő azt válaszolta: „Az EU zéró toleranciát tanúsít az uniós pénzekkel való csalásokkal szemben, és ezért ragaszkodik ahhoz, hogy minden tagállam kötelezettséget vállaljon a csalások megelőzésére”, de a jelentésben szereplő állításokra közvetlenül nem válaszolt. Végül a jelentés megemlítette, hogy az OLAF 2016-os jelentésében azt javasolta, hogy Brüsszel kérje vissza Magyarországtól az EU által 2012-2015 között adott pénz több mint 4 százalékát, azaz messze a legtöbbet az összes uniós tagállam közül. Az OLAF nem kívánt kitérni egyes projektekre, de honalapján leszögezi, hogy ilyen javaslatot abban az esetben tesz, amikor fennáll a gyanú, hogy elcsalták, vagy szabálytalanul használták fel az unió pénzeket, például túlárazás, vagy a pályázók összejátszása révén.Die Presse

„Orbán Viktor, a Puszta-Napkirály, az állam Magyarországon” ezzel a címmel közölte Ccekő Balázs Bécsben élő magyar újságíró cikkét a konzervatív bécsi lap.

A szerző szerint Orbánnak jó esély van arra, hogy további négy évre hatalmon marad. Felidézte Orbán 2002-es jelszavát – „A haza nem lehet ellenzékben” -, és megállapította: hasonlóan kirekesztő a mostani központi szlogen is: „Arról szavazunk, hogy Magyarország magyar ország maradjon!”. Ezzel ugyan a migránsokra utal, de mögötte megbújik a magyar „Napkirály” önazonosítása is: Orbán a nemzettel és az állammal. A Fidesz eddigi választási harcát nacionalista szennykampánynak lehet nevezni, és nem változott a Fidesz számára katasztrofális hódmezővásárhelyi vereség után sem: rövid ideig a pozitívumokat hangsúlyozták, de aztán újra Donald Trump (America First) és a Délkelet-Európában oly jellemző Soros-fóbia következett – írta a szerző.

Orbán világképébe nem illenek bele a baloldaliak, a liberálisok és a mérsékelt konzervatívok. „Nem csoda tehát, hogy a kampányban nem is szóltak róluk, hanem némi szalon-antiszemitizmussal Soros György érdekképviselőiként intézték el őket. A nacionalizmussal, idegengyűlölettel és rasszizmussal Magyarországon könnyen meg lehet szólítani kétmillió embert, és ennyi elég ahhoz, hogy a Fidesz biztosítsa magának a hatalmat a következő periódusra is”. Az egységes ellenzéktől elszenvedett váratlan vereség persze fáj, de nehéz ebből következtetéseket levonni a parlamenti választásokra. Megismételhető-e egyáltalán országos szinten a sikeres recept, az ellenzék koalíciója az Orbán-rezsim ellen a szocialistáktól egészen a Jobbikig?

Az eufória nagy volt, de azóta semmi nem változott. Az ellenzéki pártok megosztottak, viszálykodnak, és ezzel rossz jelzést küldenek a szavazóknak. Fennáll a veszély, hogy a széthúzó és megosztott ellenzék lerombolja a magyar többség kormányváltásra irányuló óhaját. Szerepe lehet a kormány messzire elérő kezének is. Orbán arra készül, hogy a választókörzetekben egy ellenzéki jelölttel találja szemben magát, de azoknak igen csekély esélye van. „Az illetékesek nem fognak kihagyni egyetlen lehetőséget sem arra, hogy minimalizálják az ellenzéki jelöltek esélyeit, és minden lehetséges legális és illegális eszközzel biztosítsák a saját hatalmukat. Ebben fontos szerep juthat Orbán ellenzéki pártokban lévő segítőinek” – írta Csekő.

Végül megállapította: XIV. Lajos, a Napkirály soha nem mondta ki valójában, hogy „Az állam én vagyok”, de ennek megfelelően cselekedett. Orbán többször is utalt hasonlókra, ha szó szerint ilyet soha nem is mondott, de nincs is szüksége erre. Mint egyszer mondta: „ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit teszek”.


Die Welt

Orbán Viktor nacionalista hangokkal öv az ellenzék győzelmétől. A felmérések szerint a legjobb úton halad harmadik periódusa felé, de az ellenfelei erősödőben vannak – írta a jobboldali konzervatív német lapban Boris Kálnoky tudósító.

Úgy látja a nemzeti ünnepen a magyar pártok összemérték erejüket. Orbán miniszterelnök százezreket vitt az utcára, az ellenzék csupán ezreket, a kormány mégis aggódik. Néhány héttel a választások előtt a magyarországi kampány egészen moziszerűvé vált: a kormánymédia úgy ábrázolja a magyar –zsidó származású Soros Györgyöt, mint magát Darth Vader filmbeli főgonoszt, közben pedig a kormánnyal szemben kritikus orgánumok egy miniszterelnök-helyettes helikopterről folytatott vadászatét leplezik le. Aztán ott van az öreg hölgy, aki a jelek szerint átvert egy minisztert azzal, hogy van pár felesleges euró-milliárdja, és ez annyira lázba hozta a minisztert, hogy közjegyzői hitelesítéssel vállalta a pénz kezelését. Az illető neve Kósa Lajos, városfejlesztési miniszter, és korábban a Fidesz frakcióvezetője volt. Az ilyen hírek persze nem túl hasznosak a kampányban.

Ehhez járul, hogy a Fidesz nemrég meglepő módon toronymagasan vesztett egy polgármester-választáson az ellenzék támogatta jelölttel szemben. Nem meglepő tehát, hogy a kormánypárt köreiben egyre inkább idegeskednek. A válasz: a párt több éve először újra „Békemenetet” szervezett a nemzeti ünnepre. A Fidesz híveit az egész országból buszokon szállították Pestre, több ezer szimpatizáns érkezett Lengyelországból. Ők magukban alighanem nagyobb csoportot alkottak, mint a különböző ellenzéki pártok hívei a nagygyűléseken. A parlamenthez özönlő tömeg azonban hatalmas volt, százezer, vagy tán 300 ezer is – erőfitogtatás – és politikai siker – írta Kálnoky. Idézett egy Mórról érkezett tüntetőt, aki elmondta: aggódnak, mert sok barátjuk és ismerősük elfordult Orbántól, pedig veszélyben az ország és csakis Orbán mentheti meg. Hasonlóan szólt Orbán is, aki szerint veszélyben a haza, „meg kell védenünk Magyarországot”, és „A gyávának nincs hazája”. Kálnoky rámutatott: a felmérések szerint a Fidesz egyértelműen vezet.

Legutóbb a Fidesz tíz kivételével az összes választókörzetben nyerni tudott, de csak azért, mert az ellenzék megosztott volt. Ha most meg tudna egyezni egy közös stratégiában, le lehetne győzni a Fideszt, legalábbis elméletileg. De a korábban szélsőjobboldali, ma mérsékeltebb képet mutató Jobbik nem akar kompromisszumot kötni. Vona azzal érvel, hogy szavazói jobboldaliak, és nem szavaznának baloldali jelöltre, akkor már inkább a Fideszre. Az LMP eddig elzárkózott, de nemrég jelezte, hogy hajlandó tárgyalni, ha a Jobbik is részt vesz. Kálnoky szerint nem úgy néz ki, mintha ez összejönne. A baloldali ellenzéknél mégis reményteli hangulat uralkodik. Mindez eddig nem mutatkozott meg a felmérésekben. A baloldali tüntetések résztvevői kérdésre hosszú listát sorolnak, hogy mi nem jó Orbán politikájában, köztük az oktatási és az egészségügyi rendszert, a korrupció és a kormány törekvését, hogy aláássa a demokratikus intézményeket. A migránsoktól, akiktől Orbán meg akarja védeni az országot, nem félnek. Hogy van-e az ellenzéknek esélye a győzelemre? Az ellenzéki pártok összefogása nélkül nincs, de talán legalább a kétharmados többséget sikerül megakadályozni – mondta a szerzőnek egy 26 éves fiatalember.Bloomberg

A magyarok hozzászoktak, hogy a választásaik eredménye előre megjósolható. Orbán Viktor, Európa populista főkolomposa, aki nagyobb hatalomra tett szert, mint a kommunizmus bukása óta bárki elődei közül évek óta felmosta az ellenzékkel a padlót.

A kényelmes vezetés ellenére azonban az április 8-i választás eredménye Orbán számára nem adott: korripciós vádak és egy feltámadó ellenzék nehezíti a harmadik periódusához vezető utat. Orbán a parlamenti többségét 2010 óta arra használta, hogy egy orosz mintájú „illiberális államá” alakítsa Magyarországot. Az intézményeket saját szövetségeseivel töltötte fel, miközben a korményhoz kapcsolatokkal rendelkező oligarchák tartják a kezükben a gazdaságot. Orbán a bevándorló-ellenes európai fordulat élharcosa. Egy újabb kétharmados mandátum módot adna arra, hogy növelje az oligarchák hatalmát és tovább korlátozza az intézményeket, köztük az igazságszolgáltatást. Veresége egy új vezető számára lehetővé tenné, hogy visszabontsa Orbán illiberális intézkedéseit. Egyben gyengítené pozícióját, amelyet a más országokon is átsöprő populista hullám ideológiai bástyájaként tölt be.

A mostani választást az különbözteti meg az előzőtől, hogy az ellenzéki pártok azon dolgoznak, hogy ne ismételjék meg az akkori hibájukat, ugyanis akkor külön-külön jelöltekkel indultak a körzetekben, most pedig igyekeznek a lehető legtöbb helyen egyetlen jelöltet állítani. Orbán zárt vezet a felmérésekben, mert sok lojális híve van. Noha a kampány alatt vesztett népszerűségéből, még mindig nagyobb a támogatottsága, mint a négy legnagyobb ellenzéki erőnek. Ez azt jelenti, hogy meg fogja szerezni a listás mandátumok legnagyobb részét, és hacsak nem következik be az Orbán-ellenes szavazatok váratlan megsokasodása, az egyéni mandátumok jelentős részét is megnyeri. Az ellenzéki pártokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy tegyék túl magukat a viszályaikon., és koordinálják a stratégiájukat, különösen azt követően, hogy Hódmezővásárhelyen kicsavarták a polgármesteri tisztséget a Fidesz kezéből.

A választás ugyanis megmutatta, hogy hiába a Fidesz a legerősebb, még a saját fellegvárásban is sebezhető, ha az ellenzéki szavazóknak egyetlen jelöltet állítanak.
A korrupciós botrányokról szinte naponta megjelenő hírek szintén árthatnak Orbánnak. Az ellenzéki egyeztetések megkezdődtek, olyanok is beléptek, akik et korábban mereven elutasították. Ám hogy sikerül-e a koordináció, és ha igen, hány körzetben, az alighanem csak az utolsó pillanatban derül ki. Külön figyelmet érdemel, hogy az MSZP és a Jobbik visszavon-e majd jelölteket, hogy ne egymást szorítsák ki. A jelenlegi ellenzék győzelme zűrös lenne: legalább három teljesen eltérő párt lenne kénytelen koalícióra lépni, és a politika alakítását akadályoznák az Orbán híveivel megtöltött intézmények. Az ellenzéki politikusok sokat ígérnek, és esetleg kockára teszik Orbán fiskális fegyelmét. Megfigyelők szerint az ellenzéki koalíció olyan törékeny lenne, hogy csak nagyon nehezen bírna ki egy négyéves periódust.


hj

safe_image.php
*
Mit adott nekünk az EU?

– ezt a kérdést próbáljuk tisztázni, amelyben összefoglaljuk, mire és hogyan költötték az ország-és településvezetők el a Brüsszelből érkező támogatásokat. Első részben azokat a kirívó eseteket szedtük össze, amelyek értelmét még sokáig keresni fogjuk.
Az Európai Bizottság összesítése szerint a 2004-es EU-csatlakozás óta, 2017 végéig nettó 11,8 ezer milliárd forint támogatás érkezett az EU-ból Magyarországra (vagyis ennyivel több pénzt kaptunk a befizetésnél). Ezzel – bár a kormány ezt nem hirdette az Önnek is joga van tudni! vagy éppen az Állítsuk meg Brüsszelt! plakátokon – lakosságszámra vetítve Magyarország mondható az EU második legnagyobb haszonélvezőjének.
Az egyik legsablonosabb receptet – végy (=építs vagy újíts fel) uniós forrásból egy vendégházat, használd nyugodtan magáncélra, öt év múlva, vagyis az utólagos ellenőrzés után úgyis teljesen a tiéd lesz – főként kormánypárti politikusok és rokonaik követték előszeretettel az elmúlt években. Az igazán leleményesek azonban ennél sokkal kevésbé földhözragadt célokra is tudtak uniós támogatást szerezni.
2010 környékén még azt hittük például, hogy nem lesz röhejesebb uniós beruházás a 40 centi magas bodrogkeresztúri kilátónál – szinte belénk égtek a falu akkori alpolgármesterének szavai: „kicsit tényleg alacsony, de csak ennyire futotta a támogatásból” –, de tévedtünk: 2016-ra 500 millió forintnyi támogatással elkészült a világ alighanem egyetlen, lejtő nélküli bobpályája – hol máshol, mint az Alföldön.
Néhány önkormányzat azért még a kilátókban is látott kiaknázatlan lehetőséget: a kétezer lakosú, szintén alföldi (!) Tyukodon például kétszázötven millió forintból rögtön tizenegyet építettek belőlük (hiszen a magyar hatóságok valamiért úgy ítélték, erre érdemes pályázatot kiírni), Tiszafüreden pedig egy a maga nemében mindenképp egyedülálló bicikliskilátót húztak fel potom félmilliárdból. A szerény panorámával kecsegtető (értsd: a főútra és egy töltésre néző) objektumnak lett ugyan egy apró szépséghibája: mivel veszélyes, kizárólag gyalog lehet felmenni, de hát csak az nem hibázik ugye, aki nem dolgozik.
Bár az eszetlen pénzszórás mementójának is beillő létesítmény kétségkívül magasra tette lécet, Hatvanban megpróbálták túlszárnyalni: itt 2015-ben adták át azt a „Kalandozzunk kerékpárral a Zagyva folyó mentén” fantázianevű, mellesleg a Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt építette 1,1 milliárd forintos projektet, amelynek leginkább elhíresült része nem is az egy éven belül feltöredezett és gyommal-náddal benőtt bicikliút lett, hanem a kerékpáros kalandparknak nevezett faizé, amelynek tavaly egyetlen, de egy évvel korábban is négy látogatója volt.
Az értelmetlen beruházások közül ugyanakkor nem lehet kihagyni – a nemzetközi sajtóban is rendre így emlegetik – az Orbán Viktor házával szomszédos felcsúti stadiont a miniszterelnök szülőfaluja, Alcsútdoboz arborétumával összekötő, Vál-völgyi kisvasutat. Az alig hat kilométeres – útközben mérsékelt izgalmakat rejtő – szakaszra majdnem kétmillió euró uniós pénzt költöttek (összesen 857 millió forintba került), ami a napi 0-110 utast figyelembe véve annyira ésszerűtlennek tűnt, hogy még az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága is a delegációt küldött, hogy a helyszínen ellenőrizze az uniós források elköltését.
Egy másik befolyásos fideszes politikus, Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter pátriája nem csak egy projekttel, hanem egy egész listával pályázhatna, ha lenne valamilyen versenye a furcsa/értelmetlen/az építőiparban utazó haverok érdekeit kiszolgáló beruházásoknak, ám ezek nagy részét állami pénzből húzták fel a Kelet Felcsútján. Az egyik, mondjuk úgy, furcsa projekt viszont egy 1,295 milliárd forintnyi uniós támogatással létesülő nagyobb projekt részeként épül: a látvány-szegénynegyedéről elhíresült mozipark mellett megvalósuló okö-filmparkot a tervek szerint csak a minimálisan kötelező 5 éves fenntartási időszak végéig fogják működtetni, utána el fogják bontani. Nem csoda, ha a napi 100, hétvégente 200 (!) látogatóval számoló projekt az OLAF figyelmét is felkeltette. Mivel ellenőrizhetetlenségük miatt jóval kisebb a lebukás kockázata, népszerű módszer az uniós pénzek magánzsebekbe transzportálásának, ha – persze csak papíron – különböző hangzatos nevű képzéseket és egyéb társadalmi célú programokat szervez az ember. Ez utóbbiak – ahogy a módszerekbe egy őszinte pályázó és a 444 és jóvoltából bepillanthattunk – lehetnek, mondjuk, egészségi állapot javítását célzó programok (értsd: marmonkanna-kerülgetés vagy szántóföldi ki néz magasabbra-verseny alkalmanként 1 millió forintból), de a kreatívabbak szervezhetnek akár egy velős, 4 órás „tábort” is, vagy akár egy autómentes napot is egy 600 fős, kétutcás falucskába.
(Bővebben HVG https://m.hvg.hu/gazdasag/20190423_unios_forrasok_felhasznalasa__leglegleg)
 
Ahogyan Orban, es a kepviselok csak a sajat valasztoik neveben beszelhetnek csak, ugyan ugy nem gondolom, hogy ezt megtehetne mas! Te sem esw mas sem!

Miilyen alapon mondja barki mas neveben, hogy oket nem kepviselik?

Azert mert van ma az orszagban 7 millio ember aki nem a fideszre szavazott, ez iszonyatos nagy batorsag!

Ezek az emberek zommel senkire nem szavaztak! Sem ide sem oda, es most az ellenzek, es az ellenzek kovetoi kisajatitjak oket egy teves feltetelezes alappjan, ami szerint ezek tuti rajuk szavaztak volna, csak eppen izeeeeeeeeee

Ne hari de ez egyreszt nem realis, masreszt borzasztoan nevetseges

Nem, itt és most az a nevetséges, hogy egyesek azt gondolják, hogy azok után, hogy egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy a kormánypárti képviselők közül bárki is a kormány ellen, a Fidesz által beterjesztett javaslat ellen szavazott volna, itt nem diktatúra van... Pedig ugye a választó körzetük szavazóinak többsége nem Fidesz szavazó, ahogy nem hiszem, hogy nem tudnád belátni, hogy ha az emberek többségének kivánalmai szerint születtek volna a törvények, akkor ugye nem lettek volna sem sztrájkok, sem tüntetések...
Azt sem gondolom, hogy Te a lopásra, a hazugságra szavaztál, ahogyan sokan azok közül sem szintén nem, akik a mai kurzusra szavaztak... De értelmetlen a rossz döntést azzal tetézni, hogy mindenáron meg kell védeni a mundér becsületét... Mert nem az elvekkel a gyakorlattal van baj.. S a történelem folyamán mindig beigazolódott, hogy a túlzott hatalom nem vezet jóra, sőt a vezetők hajlamosak maguknak tulajdonitani a sikereket, a kudarcokat pedig az ellenfeleknek..
A tények makacs dolgok... Ha egy országban a vagyon 99%-a a 0.8%.nál van ott valami nincs rendben, miközben 34% a szegénységi küszöb alatt él.. S a vagyonosok az elmúlt években lettek ilyen vagyonosok, s közpénzből...
Erről kéne beszélni, nem a matematikán rugózni...
 
Utoljára módosítva:
Nem, az a nevetséges, hogy egyesek azt gondolják, hogy azok után, hogy egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy a kormánypárti képviselők közül bárki is a kormány ellen, a Fidesz által beterjesztett javaslat ellen szavazott volna, itt nem diktatúra van... Pedig ugye a választó körzetük szavazóinak többsége nem Fidesz szavazó, ahogy nem hiszem, hogy nem tudnád belátni, hogy ha az emberek többségének kivánalmai szerint születtek volna a törvények nem lettek volna sem sztrájkok, sem tüntetések...
Azt sem gondolom, hogy Te a lopásra, a hazugságra szavaztál, ahogyan sokan azok közül szintén nem akik a mai kurzusra szavaztak... De értelmetlen a rossz döntést azzal tetézni, hogy mindenáron meg kell védeni a mundér becsületét... Mert nem az elvekkel a gyakorlattal van baj.. S a történelem folyamán mindig beigazolódott, hogy a túlzott hatalom nem vezet jóra, sőt a vezetők hajlamosak maguknak tulajdonitani a sikereket, a kudarcokat pedig az ellenfeleknek..
A tények makacs dolgok... Ha egy országban a vagyon 99%-a a 0.8%.nál van ott valami nincs rendben, miközben 34% a szegénységi küszöb alatt él.. S a vagyonosok az elmúlt években lettek ilyen vagyonosok, s közpénzből...
Erről kéne beszélni, nem a matematikán rugózni...
Egyetlen dologrol irtam!

Sem Te sem mas nincs arra feljogositva, hogy mas emberek neveben beszeljen, ha ez nem konkretum alapjan tortenik.
Szivesen meghallgatom barki velemenyet, de akkor ha hangsulyozza, hogy ez az O velemenye es nem X millio embere.

Ismered a pletykat nem? Akik elinditjak mind azt mondjak, hogy hat mindenki ezt mondja!
Nme nehez belatni azt hiszem, hogy amit igy mond mindenki azt nem mondja senki!

Az osszhesc valasztonak modjaban allt szavazni.
Volt aki elt ezzel a joggal, es voltak sokan akik nem.
Egy szavazas nem ugy mukodik, hogy akik elmennek azok szavaznak erre, arra, a tobbit meg, aki nem vette a faradtsagot, azt hozzacsapjuk valamelyik parthoz, hogy tguti arra szavaztak volna.

Teny hogy elment X valaszto szavazni, es ezek nagy tobbsege az egyik partra adta le a voksat!
Most Ti meg elmagyarazzatok, ki kulturaltan, ki meg eleg vulgarisan, hogy de hat akik nem szavaztak...

A demokracianak szabalyai vannak pro is, es kontra is. Vonatkozni kell mindenkire egyarant!

Amirol ti itt sokszor beszeltek, az egy nagyon furcsa demok,racia, aminek az a lenyege, hogy mindig mindenben nektek van igazatok, es aki ezt nem latja az elvakult felrevezetett, lefizetett partkatona

Szerintem nem igy van
 
Magyarországon éves szinten kb. 1000x annyi a KIvándorló, mint a BEvándorló. Akkor meg mitől van tele a gatya?
Ha egy ember naponta tobbszor is mossa a fogat es hibatlan a fogsora, akkor hulyezzuk le?
Kerdezzuk meg tole mi a feneert toltod ezzel az idot, mikor nem is rossz a fogsorod?
Mi az ok, es mi az okozat!
 
Konkrétum alapján sem kell más nevében beszélni....
Itt nem én vagyok aki nem a saját véleményét irja le, s az sem én vagyok aki hamis matematikák felé viszi el a beszélgetést ahelyett hogy leirná: igen engem nem zavar, hogy lopnak, hogy hülyének néznek, hogy nekem semmi beleszóllásom nincs mire költik az adómat, fehér emberekre, kereszténységre hivatkoznak, mikor a bazilikában ghánai pap celebrálja a misét, Magyarországon 54% vallja vallásosnak magát, amiból keresztény csupán 41%, s ez csak a válaszadók száma, nem a lakosságé.. Az adójuk 1 %-t csupán 800 ezren ajánlották az egyháznak... Olyan embernek, aki helyett az ország fizet meg 12 milliárdot, a felesége egy átlagos napján olyan cipőt és táskát visel aminek az ára az évi átlagjövedelem bruttoban.. Az órája pedig egy másik éves átlagbér...
Tényleg a témáról nem is tetszenek beszélni, csak ugye kellemetlen, hogy nincs más mint belekötni az előttünk szólóba...
Mi lesz ha kiderül a király meztelen?...
 
Konkrétum alapján sem kell más nevében beszélni....
Itt nem én vagyok aki nem a saját véleményét irja le, s az sem én vagyok aki hamis matematikák felé viszi el a beszélgetést ahelyett hogy leirná: igen engem nem zavar, hogy lopnak, hogy hülyének néznek, hogy nekem semmi beleszóllásom nincs mire költik az adómat, fehér emberekre, kereszténységre hivatkoznak, mikor a bazilikában ghánai pap celebrálja a misét, Magyarországon 54% vallja vallásosnak magát, amiból keresztény csupán 41%, s ez csak a válaszadók száma, nem a lakosságé.. Az adójuk 1 %-t csupán 800 ezren ajánlották az egyháznak... Olyan embernek, aki helyett az ország fizet meg 12 milliárdot, a felesége egy átlagos napján olyan cipőt és táskát visel aminek az ára az évi átlagjövedelem bruttoban.. Az órája pedig egy másik éves átlagbér...
Tényleg a témáról nem is tetszenek beszélni, csak ugye kellemetlen, hogy nincs más mint belekötni az előttünk szólóba...
Mi lesz ha kiderül a király meztelen?...
Ha a király meztelen?
Gondolod lesz aki megmondja neki?
 
Na, arra kíváncsi lennék, hányan fizetnének önként, csak úgy, zsebből.
Fizetnének.
Szépen be is kasztosodnának szépen soronként lehetne látni hogy ki mennyit áldoz a templomra...
Hiszen az egyházi temetés, házasságkötés az mind alapja a vallásosságnak.
Keresztelő....óó...fizetnének még többen is.
Csak az állam az sokkal többet ad most így nem eröltetik az egyházi adót.
 
Fizetnének.
Szépen be is kasztosodnának szépen soronként lehetne látni hogy ki mennyit áldoz a templomra...
Hiszen az egyházi temetés, házasságkötés az mind alapja a vallásosságnak.
Keresztelő....óó...fizetnének még többen is.
Csak az állam az sokkal többet ad most így nem eröltetik az egyházi adót.
Az én otthoni környezetemben nem tapasztalom. Egyházi temetésre az utóbbi években nem is kellett mennem. Amióta olyan nagy urak, hogy szombaton nem hajlandók híveiket eltemetni, csak munkanapokon, sokan inkább lemondanak az egyházi temetésről.
Keresztelő, egyházi esküvő? Még polgári sem nagyon, az együttélést választják inkább.
 
Az én otthoni környezetemben nem tapasztalom. Egyházi temetésre az utóbbi években nem is kellett mennem. Amióta olyan nagy urak, hogy szombaton nem hajlandók híveiket eltemetni, csak munkanapokon, sokan inkább lemondanak az egyházi temetésről.
Keresztelő, egyházi esküvő? Még polgári sem nagyon, az együttélést választják inkább.
Én ennek az ellenkezőjét látom .
Az egyházi iskolákban is fontos a keresztelés hagyománya és minden hétvégén mise.
 
*
Vérlázító! Valaminek kell(ene) történnie, ez nem mehet így a végtelenségig? Még, hogy "napkirály"?! :mad: Közönséges hazug csaló, aki meglopja, kiárusítja az országot. Azt ahová megszületett, azokat pocskondiázza, akinek a diplomáját köszönheti. Nem folytatom, mert zsigerből gyűlölöm. A legjobban azért, mert olyan indulatokat hoz ki belőlem, amit én szégyenlek - saját magam előtt is... :confused: Az okosok azt tanácsolják, ne gyűlölj, ne táplálj haragot, mert bele is betegedhetsz. Irgalmatlan nehezen tudom megállni, hogy naponta ne ordítsak rá valami borzalmat. Pedig, saját érdekeimet nézve, nem hiányzik sem a magas vérnyomás, sem más stressz miatt megkapott betegség. Amit ez a nem is nevezem a nevén, szóval ez az embernek látszó akárki, kivált(hat) belőlem. Iparkodom, nem ráfigyelni az aljasságaira, iparkodom átlapozni, de mérhetetlenül dühös és elkeseredett vagyok. Már most azon agyalnak, szervezkednek, a tavaszi voksolást, hogyan csalják meg?! Remélem és bízom nem sikerül. Hangsúlyozom, minden szavazó helyiségbe kamera kellene, központilag kellene figyelni a ténykedéseiket. :o
Megértelek! Én Gyurcsány alatt voltam így. :)
 
Nem, a gondot az jelenti, hogy sem annak a 300000 embernek, meg annak a többi 100, 50, 150, összességében több mint hét millió embernek nincs képviselője, mert a Fidesz képviselői nem az állampolgárokat, hanem Orbán Viktort képviselik a magyar és az európai parlementben..
S ez nemcsak a Te cinizmusodat, de a Fidesz KDNP képviselőit is minősiti... Ezt hivják a statisztikailag nem mérhető erkölcsi szintnek..
Mert az, hogy Valaki magát Magyarországgal azonositja az legalább annyira veszélyes a közre mintha csak simán Napóleonnak gondolná..
2 824 551 ember a Fidesz-KDNP képviselőire szavazott. Ezt a tényt pedig másképp is lehet értelmezni.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Marcipanos wrote on caviking's profile.
Szia, évekkel ezelőtt a Játsszunk beszédet könyvet feltetted. Tudom, sokan kerestek ez ügyben. Tudnál segíteni, szükségem lenne rá!
Köszönöm!
get to the top 3 test új verzióját keresem. Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni.
Fehér József wrote on janikaaa24's profile.
Midi Sies letőlteni mert törölni fogják .
Sziasztok! Régen jártam erre, kérdezném, hogy lehet-e írást felrakni, és ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm!

Statisztikák

Témák
36,981
Üzenet
4,512,033
Tagok
597,456
Legújabb tagunk
SzSMarcsi
Oldal tetejére