Hírek Robert Fico elleni merénylet pillanatairól

Fico elleni merényletről: Öt lövést adott le az elkövető​

Drámai pillanatok.

A TA3 szlovákiai hírtelevízió közzétett egy felvételt a Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen elkövetett merényletről. A felvételen öt lövés hangját lehet hallani.

A hivatalos közlések szerint a szlovák kormányfő életveszélyes állapotban került kórházba a merényletet követően.

Mint megírtuk, a szlovák ellenzék lemondta a szerdai tüntetést a Robert Fico elleni merénylet miatt. A történtek után határozatlan ideig felfüggesztették a szlovák parlament működését.

Szlovák sajtóinformációk szerint egy 71 éves lévai író volt az elkövető.1715796009995.jpeg
 
Érzelmeink érthetők, de értelmünk is segít. Ugyanis a gyűlölet - patkánykísérletek szerint - TÚLNÉPESEDÉSI MARKER, bizonyos szempontból tehát objektív kategória, amennyiben akaratunktól független. Bár átmeneti eredmények akarati úton elérhetők, a trend csak a túlnépesedés felszámolása során változik meg. (Jézus is tiltotta a gyűlöletet a szeretet parancsával, tapasztalva a gyűlöletet, mégis jelen van azóta is, akárcsak a túlnépesedés. Az arabok pl. egész népeket irtottak ki, de amint az üressé vált terület túlnépesedett, megjelent a gyűlölet is.)
Megjegyezném Európában erősen fogy a népesség.
 
Megjegyezném Európában erősen fogy a népesség.
Ez így van, a globális túlnépesedés nagyjából 145-szörös, Európában valamivel kisebb. Ha globális egyke útján lecsökkentjuk a létszámunkat a fenntartható szintre, az nagyjából 200-éves recessziót jelent, Európanak valamivel kevesebbet.

Úgyhogy a gyűlöletnek Európában még jó ideig lesz jövője, sajnos.
 
Robert Fico szlovák miniszterelnök újabb műtéten esett át pénteken, a besztercebányai Roosevelt Kórház intenzív osztályán kezelik. A kormányfő, akit szerda délután a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után lőttek meg, eszméleténél van, állapota stabil, azonban továbbra is nagyon súlyos. Több ország is felajánlotta kórházát a miniszterelnök kezelésére
Szlovákia Kormányhivatala pénteken ismételten megkérte a sajtó képviselőit, a politkusokat valamint a nyilvánosságot, hogy a hivatalosan közreadott információkból induljanak ki. „A kormány tagjai és a biztonsági egységek által tartott csütörtöki sajtótájékoztató után is téves, félrevezető információk jelentek meg a sajtóban” – figyelmeztettek. Kijelentették, hogy a félrevezető vagy megtévesztő állásfoglalások nem járulnak hozzá a helyzet lecsillapításához, és fölöslegesen növelik a feszültséget és a társadalmi megosztottságot
A tárcavezető felszólította az embereket, ne üzengessék a politikusoknak, hogy „rájuk is golyó vár”. Határozottabb fellépést ígért nemcsak a dezinformációt és az összeesküvés-elméleteket terjesztőkkel, hanem a gyűlöletkeltőkkel szemben is. A szatirikus weboldalakat felszólította, hagyjanak fel a gúnyolódással és gyűlöletkeltéssel.
(csak információ nincs ebben a magánvéleményem) (csak annyi hogy EZT másoltam ide)
 
megafonosoktól lestem :D csak ők ezért még pénzt is kapnak a fidesztől az adófizetők pénzéből hogy napi 12 órában ocsárolják az ellenzéket.
fájdalmas esetleg a fidesznek ha visszanyal a fagyi? ;)
 
Én pedig az egy sort felhasználva teljesen mást akartam mondani cezúráról és a Kocsis Mátékról.
Na meg arról hol nyúlnak a cenzúra eszközéhez
Ahol nyúlnak belép a sorok közti olvasásértés a virágnyelv
Tudjuk a szoc időkből és ne hagyjuk sose hogy terror legyen a túlkapó cenzorok kezében.
Pár hírrel lejjebb van a hír az oldalon, hogy Kanadában dutyi járna a gyűlöletbeszédért. Szóval, ha egy nagyon liberális államban is kvázi full cenzurát vezetnének be egy nagyon nem körül határolható dologért (mert ami neked vicc, az másnak a legnagyobb gyűlöletbeszéd is lehet és fordítva), akkor Magyarországon is ránézhetnek azoknak a körmére akik vígan posztolgatják naponta 10x hogy haljon meg egy politikus családjával együtt (mindkét oldalt van ilyen).
Továbbá nagyon negatív hatású a bünözők mosdatása. Ott az olasz antifa nő esete aki a társaikkal több emberre is rátámadtak és ütötték verték mert az Ő jelképrendszerük szerint nácik voltak a ruhájuk alapján. Ez miben különbözik attól amikor a nácik vertek meg embereket, mert a nagy orruk alapján csak zsidók lehetnek? Aztán meg a ment a mosdatása milyen rossz neki a börtönben, most meg háziőrizetbe tették át. Ha egy ilyen esetben az elkövetőből lesz a "hős" akkor mit csodálkozunk, hogy egyre jobban átlépik a normalitás határait egyesek. A szélsőségesek támogatása számos esetben nagyon sok ember halálába került ám a történelem során (Hitler is egy sörözőből emelte fel magát, mert voltak akik pénzelték).
 
Setni , valamikor igen én voltam az a személy aki megkért bennettelk , hogy a mondatot nebontsátok szét és csak szavakat emeljetek ki belölle mert az megváltoztatj a maondant értelmét ! Egyszerü magyar nyelvtan ! Pont most olvasom a német médiákban , hogy igazából a mai médiák lennének a felelösek a tettért ami Ficot érte . De azért még mai nap is heccelnek ellene , hogy Ö osztotta meg a szlovák társadalmat ! Még jó , hogy némely média nemtapsolt a tettesnek ! Még emlékszem amikr Rudi Dutschke a német diákmozgalom vezetö alakja a "Bild" nevü szennylap hecckampánya miatt 3 golyot kapott !Szoval jólenne , ha némely média kicsit visszafogná magát ilyenkor nem csak az ellenzék ! Szomorú , hogy europába már ennyire jutottunk , hogy az érvek megszüntek és az eröszaknak adnak utat !
 
Az eddigi legnormalisabb értékelés amit olvastam.
A BUMM.sk szlovakiai magyar portal cikke:

Fontos egyáltalán, mi járt a merénylő fejében, amikor meghúzta a ravaszt?​


2024. május 20. hétfő - 18:28
Baloldali a merénylő? Igen és nem félrefordítás alapján jelenthetjük ki ezt. Liberális? Nem jellemző, mindenesetre kormánykritikus. Rasszista szélsőjobboldali? Megnyilvánulásai alapján joggal nevezhetjük annak. Van mindennek jelentősége? Csak ha ideológiai alapon akarjuk használni.
CÚTH CSABA

Képernyőfotó/Bumm.sk

Képernyőfotó/Bumm.sk

A merénylet után mindenki arra volt kíváncsi, mi járhatott a 71 éves lévai amatőr költő fejében, milyen indítékai voltak tette elkövetésére. Tények és hoaxok követték egymást a személyével kapcsolatban, a nagy hírverseny közepette alig lehetett ellenőrizni a bezúduló információkat, ha valaki nem akart lemaradni.
Baloldali?
Egy félrefordításnak köszönhetően a külföldi sajtó baloldaliként kezdte aposztrofálni az elkövetőt. A baki leleplezése után egyre kellemetlenebb ennek ismételgetése annak ellenére, hogy a merénylőt az ismerősei valóban leginkább baloldaliként tudták leírni.
Ez szlovákiai kontextusban csak tovább növelte a zűrzavart, hiszen miért támadna egy baloldali gondolkodású költő baloldali politikusra, hacsak azért nem, mert elárulta az ideáit. A magyar propaganda ráharapott az amúgy is módszeresen lejáratott „baloldali” jelzőre és összekötötte az okkal vagy ok nélkül baloldaliakkal hírbe hozott merényletekkel.
Liberális?
Matúš Šutaj-Eštok megsértődött, hogy a szlovák közszolgálati média a merénylet utáni első sajtótájékoztatón arra volt kíváncsi, hogy szivároghatott ki a támadó pár mondatos szövege, amiben az indítékairól beszélt. Pedig a kérdés teljesen jogos volt, hiszen a felvétel abban a felfokozott hangulatban tömegekben kelthetett vagy fűthetett tovább gyűlöletet az ellenzéki politikusok ellen.
Ezen a ponton sokan igazolni láthatták azokat a hoaxokat is, melyek szerint a merénylő neves ellenzéki politikusokkal szerepel egy fényképen, mintegy arra utalva, hogy a 71 éves férfi az ő politikai véleményük miatt ragadtatta magát a véres tettre. A Sme beszámolója szerint a merénylő egy időben Matovičhoz állt közel, de sem ő, sem a liberális politikusok vagy újságírók nem felelősek a merényletért még annyira sem, mint a melegek ellen hergelő politikusok a másfél évvel ezelőtti pozsonyi kettős gyilkosságért vagy a harmadik Fico-kormány a Kuciak-gyilkosságért.
Hogy a merénylő baloldali volt-e vagy liberális, az Szlovákiában gyakorlatilag kizárja egymást, hiszen két szembenálló politikai táborról beszélünk, de a magyar propagandának a „liberális” jelző is kapóra jött, hiszen a „baloldal” mellett ez a csoport is célkeresztben van évek óta Magyarországon.
Szélsőjobboldali, rasszista?
A Slovenskí branci rendezvényén pózoló merénylő képe a fenti két állítást cáfolandó jelent meg a sajtóban. Mint kiderült, az azóta betiltott oroszbarát szélsőjobboldali szervezet képviselője szerint legfeljebb egy fél órát beszélgethettek évekkel ezelőtt és ezzel ki is fújt az együttműködésük. Matúš Šutaj-Eštok még inkább igyekezett cáfolni ezt a vonalat, mondván éppen fegyvermentességre kérte a paramilitáris szervezetet, de erre nem mutatott bizonyítékot. A „költő” romák és migránsok elleni idézetei szintén bejárták a világhálót, amiből kiderült, hogy korántsem a tolerancia angyaláról van szó.
Pedig Ukrajna melletti kiállt. Éppen az erőszakellenességének erre az ellentmondásosságára hívta fel a sajtó a figyelmet azzal is, hogy a rendszerváltáskor a támadó a Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN) köreiben tűnt fel, majd tűnt el közülük, miután nem kapott pozíciót és a rendszerváltó erő nevére hajazó mozgalom (Hnutie proti násiliu) bejegyzésével is próbálkozott – sikertelenül.
Ügynök?
A közösségei hálón kommentár nélkül megjelent egy oldal az Štb nyilvántartásából, amelyen az ő neve is szerepelt. A Sme cikkében az egyik ismerőse magyarázata szerint rebellis személyisége miatt az együttműködés reményében figyelte meg őt a kommunista titkosszolgálat. Ám hiába, nem adta be nekik a derekát.
Magányos farkas?
Az összeesküvés-elméletek híveinek arany időszakot jelentenek az ilyen turbulens pillanatok, mert gyakorlatilag indoklás nélkül dobhatnak az éterbe vadabbnál vadabb konteókat, amelyek villámgyorsan szétterjednek. Így kerülhettek a potenciális megrendelői státuszba a legkülönfélébb szereplők: az amerikaiak (hiszen Fico régóta a bögyükben van), maga Soros (hiszen éppen Fico beszélt arról, hogy szervezkedik ellene), az ukránok (mert nem támogatja őket), az oroszok (mert nélkülük akar atomerőművet építeni), stb., stb. Még a helyszínen az események hatására megkövülten álló Fico-rajongó párt is elkezdték azzal gyanúsítani, hogy együttműködtek a támadóval, mert a hoax szerint csak azért nem mozdultak, mert egyikük vak, a másikuk meg süket.
Egészen döbbenetes, milyen találékonyak az emberek, amikor valami magyarázatot akarnak találni számukra felfoghatatlan eseményekre, még ha azok még kevésbé racionálisak is, mint a valóság. Ezt azonban tekinthetjük jó jelnek is, mert ez azt is jelenti, hogy nem mindenki látja értelmét annak, hogy a miniszterelnökre támadjon, de rossz jelnek is, hogy nem csak a támadó fejében van zűrzavar.
Fontosak az indítékok?
A fentiekből ugyanis kiderülhet, hogy az elkövető korántsem viselkedett koherensen és nehéz ráhúzni bármilyen ideológiai hátteret. Aki mindenben politikai eszközt lát, az könnyedén fel tudja használni a saját narratívájára a merénylő valamelyik motivációját, életrajzi elemét, de ezzel még inkább torzítja a képet.
Elkezdhetnénk gyanúsítgatni akár a költőket, a biztonsági őröket, a kőfaragókat, a bányászokat, a tanárokat is, hiszen életének egy-egy szakaszában például ezek is a támadó identitásának részét képezték, de minek? Ha bármelyik csoportot hibáztatni kezdjük, amelyekhez tartozónak gondolta magát a merénylő, akkor szépen lassan belegyaloglunk a kollektív bűnösség kérdésébe, amit mi, szlovákiai magyarok már megtapasztaltunk.
Be kell látnunk, hogy a merénylő „csak” egy beteg ember és nem minden elv, amire hivatkozott, alkalmas a gyűlölet kiváltására. Egy tébolyult elme ugyanúgy gyilkolhat embertelen ideológiák és Isten nevében is. A különbséget ott lehet megragadni, mely elvek alkalmasak a tömegek olyan mértékű hergelésére, amelyek tömeges erőszakhoz vezetnek és melyek azok, amelyeket a szerencsétlen zavarodott elme csak rosszul értelmez és alkalmaz.
Magunkra nézve pedig az önkritika lehet a legfontosabb eszköz. Mennyire vagyunk hajlamosak elragadtatni magunkat a kiélezett pillanatokban? Mennyire vagyunk nyitottak ordas eszmékre vagy szent eszmék félreértelmezésére? Mennyire vagyunk igazságosak kritikáinkkal másokkal szemben?
Jó önvizsgálatot mindenkinek!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vivant wrote on nadva's profile.
máj 14 péntek
PaSa1957 wrote on Elek János's profile.
Legalább olvasnád el a játékszabályokat!
Kostenszky Valéria wrote on Olaszné Kovács Andrea's profile.
Helló! (Gábor vagyok.)
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!

Statisztikák

Témák
38,221
Üzenet
4,818,898
Tagok
616,686
Legújabb tagunk
victorss
Oldal tetejére