Hírek Rossz hír a kávéimádóknak: komoly fennakadások a világ kávéellátásában

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A járványvédelmi lezárások komoly fennakadásokat okozhatnak.

A vietnámi exportőrök attól tartanak, hogy a Ho Si Minh-városi járványvédelmi lezárások komoly fennakadást okozhatnak a világ kávéellátásában. Vietnám Brazília után a világ második legnagyobb kávéexportőre, az ázsiai országból származik a sok instant kávéban és eszpresszókeverékben használt robuszta kávébabok jelentős része.

Ho Si Minh-város Vietnám legnagyobb városa, egyben a globális tengeri kereskedelem és szállítmányozás egyik fontos kikötője. A városban a járvány elleni védekezés érdekében szigorú lezárást vezettek be, ami a szállítmányozást is érinti.

A Vietnámi Kávé- és Kakaószövetség és más érdekvédelmi szervezetek arra kérték a kormányt, hogy gondolják át a szigorú lezárást, és enyhítsenek rajta a kereskedők érdekében. A termelők dolgát a konténerek hiánya és a gyorsan dráguló szállítási költségek is megnehezítik. Múlt héten a közlekedésért felelős miniszter felszólította a helyi hatóságokat, hogy enyhítsenek az áruszállítást nehezítő intézkedéseken.


A világ kávéellátása nem csak Vietnámban akadhat el: 1994 óta az idei volt a leghidegebb tél Brazíliában, és a fagyok, valamint a szárazság súlyos károkat okozott a legnagyobb kávéexportőr ültetvényein.


Mint ahogyan azt mi is megírtuk, a kávétermesztés is veszélyben van a klímaváltozás miatt, most újra felfedeztek egy olyan kávéfajt, amely segíthet. A Nyugat-Afrikában újra felfedezett növény, amelynek tudományos neve Coffea stenophylla, ízében az arabica kávéra hasonlít. Jobban viseli azonban a magas hőmérsékletet – közölték a tudósok a Nature Plants című tudományos folyóiratban.

kave1.jpg
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Ráadásul az autógyárak is egymás után állnak le chip hiány miatt....magyarországon is a Mercedes után a Suzuki is.
 
Oldal tetejére