Súlyos feszültség Amerika és Európa között – mi lesz a NATO jövője?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 19.

Melitta - 2019 Május 19, 05:40
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Tavaly ősszel a tagállamok lerakták a közös európai hadsereg alapját 17 közös katonai programmal. A Pentagon egy éles hangvételű levelet küldött Brüsszelbe, amelyben a NATO összeomlásával fenyegetnek egy független EU-s hadsereg megvalósulása esetén. De mennyibe kerülne Európának, ha az USA elhagyná a NATO-t? Káncz Csaba jegyzete.

  [​IMG]
  A Brexittel és Trump megválasztásával egy új korszak kezdődött a nyugati világban. Az európai biztonsági rendszer megrendült, hiszen az Egyesült Királyság kiválásával a legütőképesebb nukleáris haderő távozik az EU-ból és egyben az EU védelmi költségvetésének negyede – és ez még akkor is óriási csapás, ha tudjuk, hogy a brit hadsereg hamarosan 50 ezer aktív főre zsugorodhat, amely a legkisebb szárazföldi hadereje Londonnak azóta, hogy 1770-ben sikertelenül próbálta leverni az amerikai függetlenségi felkelést. London eddig vehemensen ellenezte a közös európai hadsereg felállításának ötletét, tehát most a Brexittel megnyílt az út egy önállóbb európai kül- és biztonságpolitika kialakítása felé.

  De mi az a PESCO?

  Ráadásul a NATO szerepe folyamatosan erodálódik a hidegháború vége óta. Tagjainak az érdekei és katonai képességei folyamatosan divergálnak - a gyakorlatban ugyanakkor erős korlátok léteznek a NATO képességeit illetően egyes tagjainak a megvédésére. A török politikai válság pedig csak tovább tépázza a szervezet tekintélyét.

  A közös európai haderő terve az 1950-es években merült fel először, de azóta sem valósult meg, bár az EU formálisan rendelkezik a tagállamok által kiállított gyorsreagálású hadtestekkel. Tavaly novemberben viszont a tagállamok megteremtették a közös európai hadsereg alapját 17 közös katonai programmal, amelyeket az állandó strukturált együttműködés (PESCO) alatt kívánnak működtetni.

  Ezek között olyanok találhatók, mint közös kémképzési program (görög és ciprusi vezetésével), közös drónprogram (német vezetéssel), közös partraszállási járműfejlesztési program (olasz vezetéssel), permanens EUFOR krízis-válasz központ létrehozása (német vezetés), közös kibervédelem (litván vezetéssel), új közös BLAS rakétarendszer kifejlesztése (francia vezetés), közös nemzetközi bázishasználat program (francia vezetés), katonai mobilitási program (holland vezetéssel) és közös katonai kémszatellit program (olasz vezetés).

  Transzatlanti bizalmatlanság

  Washingtonban ferde szemekkel nézik az európai törekvéseket és május 1-én egy éles hangvételű levelet küldött a Pentagon az EU kül- és biztonságpolitikai főnökének, amelyben a NATO összeomlásával fenyegetnek egy független EU-s hadsereg megvalósulása esetén. A levél tele van nyílt és burkolt politikai, valamint kereskedelmi fenyegetéssel arra az esetre, ha Brüsszel úgy akarja megvalósítani európai fegyverzeti projektjeit, hogy ez ügyben nem konzultál Washingtonnal. A levél ellenzi az Európai Védelmi Alap (EDF) azon rendelkezéseit, amely az európai cégeket teszi meg az európai védelmi rendszerek technológiai ellenőrévé. Válaszul a Pentagon az európai cégek kizárásával fenyeget amerikai fegyverzeti szerződésekből.

  [​IMG]
  Káncz Csaba
  A transzatlanti feszültségeket jól tükrözi a vezető londoni biztonságpolitikai agytröszt (IISS) e heti tanulmánya is, amely éppen most becsülte meg, mennyibe kerülne Európának, ha Washington elhagyná a NATO-t. A dokumentum szerint csupán a haditengerészet felpofozása 110 milliárd dollárba kerülne, egy esetleges orosz konfliktus előkészületeire pedig 357 milliárd dollárt kellene költeni. Valóban, Washington és az európai vezető fővárosok között tapintható a feszültség az Északi Áramlat II ügyétől kezdve az iráni eszkalációig.

  Nem tekinthető véletlennek, hogy a hét elején a spanyol kormány visszavonta fregattját a Perzsa-öbölbe tartó amerikai USS Abraham Lincoln anyahajó mellől. Madrid ezzel a lépéssel legalább két dolgot üzent: a szocialista kormány nem kér többet abból, amit José Aznar miniszterelnök csinált 2003-ban, az iraki beavatkozás évében - vagyis a spanyolok nem követik Amerikát a katasztrofális rezsimváltások kierőszakolásában a Közel-Keleten -, és nem akarnak újra olyan bosszú áldozatává válni, mint amilyen a 2004-es madridi vonatrobbantás volt.

  Káncz Csaba
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 19.

  1. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Ez mind, mint a fegyver-bizniszről szól.
   1991-ben megszűnt a Varsói Szerződés és mégsem tört ki a világháború. Oroszország nem rontott rá Nyugat-Európára és a megszűnt VSz egyik ex tagállamára sem.
   "Szép csendesen" folyt tovább a fegyverkezés és mert volt rá ok Európában, egy idő után létrejött az Sfor, a Kfor, mert mindegyik adott okot az újabb fegyverzetek kipróbálására. És láss csodát, mindez nagy többségében amerikai fegyverek voltak, pl a "grafit-bomba" Belgrádban.
   Közben még ott volt az "Öböl háború" és társai.Afganisztán sem maradt ki a "játékból", majd jött Szíria, és végül itt van megint Irán a Perzsa öböllel. De, nem folytatom.
   konflikt régiók.jpg Ez a térkép a fegyveres konfliktusok körzeteit mutatja, ahol kereslet van a fegyverre.
   A kérdés csupán költői: Kinek az érdekében is történik a folyamatos militarizálódás, függetlenül a különböző rendszerek változásaitól?
   Utoljára módosítva: 2019 Május 19
   ladybug7spots és sidavoq kedveli ezt.
  2. tornando
   tornando
   És éppen most mehetett Orbán Trumphoz, fegyvervásárlásért cserében.
   Ez is egy magához láncoló zsarolás eredménye.
   Ki tudja az európai haderőbe mennyire fog illeszkedni?
   elenorka és ladybug7spots kedveli ezt.
  3. johannsebastian
   johannsebastian
   Oh, hát nézd meg, kik a legnagyobb fegyverexportőrök. Csendben megsúgom, számos EU-tagországot is találsz.
  4. orion-köd
   orion-köd
   '45 óta a földrészről két ország tartotta megszállva. Az egyik azóta megszűnt (vele együtt a a Varsói Szerződés is) és eltakarodott.
   Ideje megszabadulni már a másik megszállótól is.
  5. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Ó..., hát nekem nagyon is ismerős a képlet, Ezt még tavaly tettem fel a YouTube-ra, de igen csak keveseknek váltotta ki az érdeklődését...
   prominor és johannsebastian kedveli ezt.
  6. Melitta
   Melitta
   Ritka nagy baromsag ez a video.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  7. eddy56
   eddy56
   2016-ban csak a legalis fegyvereladasok 374,8 milliard dollart tettek ki, es ez, csak a 100 legnagyobb fegyvergyerto ceg eladasa.

   A legnagyobb fegyvergyartok az USA, Oroszorszag, Nemetorszag, Anglia, Franciaorszag
   Az usa ebben az evben 217 milliard dollarert adott el fegyvert, ezzel mintegy 60%-ban reszesedik ebbol az osszegbol
   Az adatokat a Stockholmi bekekutato intezet a SIPRI tette kozze.

   Aztan ezek is erdekes es elgondolkodtato szamok:

   Legjobb védelmi importőrök
   2013 2014
   1. India 1. Szaúd-Arábia
   2. Szaúd-Arábia 2. India
   3. UAE 3. Kína
   4. Tajvan 4. UAE
   5. Kína 5. Tajvan
   6. Indonézia 6. Ausztrália
   7. Dél-Korea 7. Dél-Korea
   8. Egyiptom 8. Indonézia
   9. Ausztrália 9. Törökország
   10. Szingapúr 10. Pakisztán


   Top védelmi exportőrök Top védelmi exportőrök
   2013
   2014
   1. Egyesült Államok 1. Egyesült Államok
   2. Orosz Föderáció 2. Orosz Föderáció
   3. Franciaország 3. Franciaország
   4. Egyesült Királyság 4. Egyesült Királyság
   5. Németország 5. Németország
   6. Izrael 6. Olaszország
   7. Kína 7. Izrael
   8. Olaszország 8. Kína
   9. Svédország 9. Spanyolország
   10. Kanada 10. Kanada


   Top Company Exportőrök Top Company Exportőrök
   2013
   2014
   1. Boeing 1. Boeing
   2. Raytheon 2. Lockheed Martin
   3. Lockheed Martin 3. Raytheon
   4. Airbus csoport 4. Airbus csoport
   5. UAC 5. UAC
   6. BAE rendszerek 6. Orosz helikopterek
   7. Thales 7. United Tech Corp
   8. United Tech Corp 8. BAE rendszerek
   9. UralvagonZavod 9. Thales
   10. Orosz helikopterek 10. Finmeccanica
  8. tornando
   tornando
   Nem tudom konkrétan honnan szedted.Illetve tudom.
   Nem is fontos és nem érdekes.
   Csak amikor itt legelőször szóba került Orbán USA látogatásának ára.
   A fegyvervásárlást cserébe.
   Akkor hozzád közelálló azzal mentegette.Hát kitől vegyen mástól hisz NATO tag.
   Akkor akartam rá válaszolni Hát NATO tag és NATO kompatibilis fegyver van más is.És éppen a franciákat és az angolokat akartam írni.
   És itt a listád ami mutatja nem kell feltétlen Trumptól csúzli.
   Maradt a kérdés ennyire el kellett magunkat épp most oda kötelezni?
   Mikor Trumpnak millió Európa ellenes dolga van?
   És még NATo is
  9. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Mivel az évtizedek óta tervezett légvédelmi fejlesztések elmaradtak, várhjató volt, hogy ezen a téren lesz fegyverbeszerzés (ha lesz!).
   A 12 JAS-39 elvben lefedi a vadászgép igényünket (ez persze - így - nem igaz).
   A lokátorokról lemondtunk (elég a 3 NATO telepítésű).
   Maradtak a rakéták és a helikopterek.
   Arról ne is álmodozzunk, hogy apacs helikoptereink lesznek (vagy akár az akár 5 éve belengetett Black Hawkok ). Ahhoz legalábbis figyelembe kellene venni a szakemberek (katonák) véleményét.
   Ahhoz túl kicsi falat lennénk, hogy megvesztegessék a magyar vezetést, pláne a Gripen ügy után.
   Maradtak a rakéták, pontosabban rakéta-rendszerek. Abból van a francia Mistral (ami nálunk picit megbukott, de azért rendszerben van), van amcsi és ott van a norvégok a NASAMS rendszerükkel.
   Februárban - Pompeo ittjártakor - szóba került a rakétavásárlás, de akkor a kormány (vagy aki a kormányból viszi ezt az üzletet), megpróbált ügyeskedni, hogy vegyük meg a norvégoktól a rendszerüket, de magukat a rakétákat az amcsiktól. Így egyszerre két legyet üthetnek egy csapással. Ráadásul a norvég rádiók a norvég rendszerrel frankón együtt tudnak működni és a civilek felé még érvnek is jó, hogy már van néhány hozzávalónk...
   Hogy ezt az amerikaiak elfogadták-e? Nem tudni, majd kiderül.
   Végső soron lesz egy halom vasunk töméntelen pénzért, amit nem tudni ki fog majd üzemeltetni. Ugyanis 100 eFT-ért senki sem fog elmenni szerződéses technikusnak (illetve aki ennyiért elmegy, az a saját képességeivel, annak értékével nincs tisztában). Hivatásost pláne nem fognak találni, mert ki az a bolond aki az előbbi összeg alig több, mint duplájáért lemond egy csomó alanyi jogáról (bármikor lehallgathatják, nem mehet külföldre akármikor, viszont akármikor beránthatják, elvezényelhetik...).
   És akkor még nem említettem az EU hadsereget, amit n+1-szer próbálnak megalapítani és, ha sikerül, akkor minek is a NATO?
   (Szerintem ez bántja Trumpék csőrét leginkább az EU kapcsán haditechnikai téren.)
  10. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Úgy gondolom, hogy ez a te, saját(os) véleményed, mert még életed során nem foglaltál le több kamionnyi USA-ból származó M15-ös gépkarabélyt és föld-föld rakétákat, japánból származó mobil kommunikációs harcvezetési felszeléseket, a NATO raktárban csomagolt stingreket, kanadai félautomata fegyvereket, valamint Eritreába indított AK 45-ös géppisztolyokat. Közös tulajdonságuk, hogy a fél földgolyót körüljárták pusztán azért, hogy a sok adminisztráció során elsikkadjon a lényeg és fel se tűnjön senkinek az eredeti feladó cég, amelyről papíron az volt a vélemény, hogy "korrekt".
   Én azonban igen, és ezeket saját magam tapasztaltam és láttam. A te polgári jólétedhez kis részben ezek mind, mind hozzájárultak és hozzájárulnak manapság is. De, ne aggódj ezek az eszközök nem rád fognak veszélyt jelenteni, hanem csak azokra akik életüket féltve ezek elől menekülnek a biztonságosabbnak vélt élet felé.
   Azt hiszem, hogy te még nem láttál életüket mentő menekülteket. Én azonban már több tízezret már akkor, amikor 1991-ben kitört a koszovói válság, és nem sok időre rá a szerb - horvát konfliktus a Balkánon. Ők már akkor Kanadát, az USA-t, vagy valamely Skandináv országot célozták meg.

   Ennyi erről a véleményed szerinti "ritka nagy baromság"-ról.
   Egyébként lehet, hogy valóban baromság ez az egész és egyáltalán nem is kellene ezzel foglalkozni? De, beszélni mégis milyen jó róla...
   Utoljára módosítva: 2019 Május 19
   sidavoq és prominor kedveli ezt.
  11. tornando
   tornando
   Beidéztél de írásod nem válaszol rá, vagy kurva hosszú és nem konkrétan arra írod.Csak írod. KÁR ÉRTE
   Nem párbeszéd csak monológ

   Ezt idézted:
   előtte ott volt az Orbán látogatásról írom és hogy miért oda kötelezte el a vásárlást.Én tippeltem ez volt az ára a látogatásnak.
   Szóval nem válaszoltál de idéztél.Értesz hozzá de tömörebben és a kérdésre illetve az idézett részre kérem a választ
   De tudod mit? hagyjuk nem ér ennyit hogy beidézz
   Ez az egész így egyben:

   Nem tudom konkrétan honnan szedted.Illetve tudom.
   Nem is fontos és nem érdekes.
   Csak amikor itt legelőször szóba került Orbán USA látogatásának ára.
   A fegyvervásárlást cserébe.
   Akkor hozzád közelálló azzal mentegette.Hát kitől vegyen mástól hisz NATO tag.
   Akkor akartam rá válaszolni Hát NATO tag és NATO kompatibilis fegyver van más is.És éppen a franciákat és az angolokat akartam írni.
   És itt a listád ami mutatja nem kell feltétlen Trumptól csúzli.

   Maradt a kérdés ennyire el kellett magunkat épp most oda kötelezni?
   Mikor Trumpnak millió Európa ellenes dolga van?
   És még NATO is bántja a csőrét

   Súlyos feszültség Amerika és Európa között
   Utoljára módosítva: 2019 Május 19
  12. takan
   takan
   Ideje, hogy Németország, a gazdasági elsősége után Európában, katonai téren is a legerősebb nemzet legyen.
   Szakmai tudása és gazdasági ereje meglenne hozzá.
  13. tornando
   tornando
   Ez volt a grippen bunda 2006 táján
   Most a Lockheed Martin céggel köt megállapodást 290 milliárd forint értékben
   Erről beszélek
   Akkor most F vadászgépek vagy grippenek?
   Ki fizet le kit? Orbán Trompot hogy fogadja?
   Vagy Trump Orbánt hogy támaja az eut és segítsen NATO-t is bontani?
   Netán a Lockheed keneget mint máskor is már?
   Ha már beálltak grippenre meglepő a váltás pont most és pont arra.
  14. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Nem párbeszéd, hanem egy lehetséges válasz a feltett kérdésre.
   Lehet kár érte, de szerintem kell ennyi kiegészítés Káncz cikkéhez, hogy egy picit a dolgok mögé lássunk (ha már valaki veszi a fáradságot és elolvassa).
   Ráadásul amit leírtam, minden nyílt, a médiumokban megjelent.
   Ha hozzá lehetne tenni nem publikus dolgokat, még sötétebb lehetne a kép.
   Nem. A bunda 2001-ben volt.
   2007 és 2009 között csupán kiderültek dolgok, aminek folyományaként az osztrák gróf rács mögé került, meg a BAE fizetett egy rakás büntetést és ennyi.
   Majd, ha felmentést kapnak a közbeszerzés alól.
   De, ha megkapják sem fogjuk tudni mire költenék.
   (A LM még fúziós reaktorokat is gyár. Lehet, hogy bevonják a Paks-3-ba...)
   Még 2-3 évig biztos, hogy maradnak a Gripenek (csak 1 p-vel).
   Trumpnak nem áll érdekében a NATO bomlasztása csak az EU-é.
   Ezért is írtam azt a záró mondatot, hogy az EU hadsereg létrehozását tekinti nagy problémának.
   Akkor tegyük tisztába!
   Minden fegyvergyártással foglalkozó cég használja a kenőpénz módszert. Tucatnyi alapítványt támogatva (főként az afrikaiakat) máris elveszíti a kenőpénz jellegét az oda utalt összeg. Hogy aztán az alapítvány mit, hová és kinek, az - még ha kiderül is - , már nem a cég sara. Ezt mindenki tudja, aki tovább lát az mingráncsoknálorránál.
   Azt persze már kevesebben tudják, hogy anno nem csak az első Orbán kormány embereivel tárgyalt Mensdorff, hanem az mszp-vel is.
   Azaz nekik mindegy volt, hogy melyik párt lesz kormányon a következő kurzusban a 180 millió schillinget a magyaroknak tették félrekenési célzattal. (Gondoljon mindenki amit akar arról, hogy Juhász védelemgazdasági államtitkára a bankszektorból került a HM-be és állítása szerint hivatalosan sohasem találkozott a lobbista gróffal.)
   tornando kedveli ezt.
  15. tornando
   tornando
   Na most mondok olyat mit nem szoktam, feléd érthető és kielégítő volt válaszod.
   kivéve a Lokkheed keneget most, kérdés.
   Kettő:
   Ez sima monológnak hatott.
   Mondhatnám publikációnak is.

   Persze hogy tudtam hogy a gripen ügy több kormányon átívelő kenőpénz.
   De most ez még csak egy mert Orbán ment a Trumphoz és most történik mindez.
   Van még ez írd át magyarra:
   :
   Ebből a BAE és az ennyi és a rakás szót nem értem
   Nem úgy értettem a NATO bomlasztást hanem pont a cikk cím miatt és a feltételes kérdés USA elhagyná a NATO-t
   Sugallata
   Ja és ezt írtam:
   Ilyen messziről nézve az pontos adat hisz a táján az körülbelül jelentésű
   és 5 év nem komoly eltérés egy saccoláshoz.
   Ha 2000 tájánt írtam volna az is jó
   Ne kötözködj ezzel: akivel általánosban 5 év korkülönbséged volt az más korosztály
   De 110 évesen azonos korosztály, már 55 évesen is belefér egy 5 év eltérés
   Vagyis hagyd a körülbelüli saccolást úgy.
   Persze lehetne ezt hegyezgetni de ne tedd.
   Utoljára módosítva: 2019 Május 20
  16. FLAMINGO
   FLAMINGO
   A keneget azt jelenti, hogy közvetett módon valószínűleg most is veszteget, mint szinte minden nagy multi.
   Ez egy hozzászólás/üzenet/poszt....
   Kicsit hosszabb, mint egy átlagos, de maga a téma sem egyszerű.
   Mivel Trump huszonvalahányadikként fogadta Orbánt az európai állam-/kormányfők sorában, én nem tulajdonítok neki nagyobb jelentőséget. Pompeo februári látogatása sokkal jelentőségteljesebb volt, mint ez a mostani protokolláris Orbán-Trump találkozó (legalábbis szerintem).
   A BAE a British Aerospace cég rövidítése. Ez a cég alkalmazta "lobbizásra" az osztrák grófot és ők árulják a Gripeneket.
   A rakás szinonimája a rengeteg, sok, rahedli, töméntelen...
   Az ennyi szó pedig azt jelezte volna, hogy a történet kb itt ér véget (hisz a cég kifizetett valamennyi büntetési pénzt - helytelen könyvelésért - , de sem vesztegetés, sem hatalommal való visszaélés, sem hűtlen kezelés, sem más címen nem történ vádemelés az ügyben).
   Az USA a Földön az egyetlen hadsereg, aki képes egyszerre az országon kívül két helyen is háborút vívni és e mellett még az országot is meg tudja védeni.
   Vagyis katonailag nincs szüksége más országok támogatására. Viszont politikailag annál inkább. Gyakorlatilag csak ezért bővíti (járul hozzá) a NATO tagjainak számát, ha jelentkezik egy ország, aki megfelel a kritériumoknak. Mert így egy-egy megmozdulása közösségi döntés és nem egy országé (legalábbis ebben a színben tüntetheti fel).
   Nem, nem jó. Pont az ilyen hozzáállás miatt "elmult8év"-ezhet még ma is a fidesz.
   Ráadásul 2001 Orbán, 2002 Medgyessy,2004 Gyurcsány.
   A saccolás pont a felelősséget mossa el.
   De teszem, mert pont így lehet felhívni a figyelmet lényegtelennek tűnő, ám fontos dolgokra.
   sidavoq, tornando és setni kedveli ezt.
  17. elenorka
   elenorka
   Ó hogyne, nemcsak amerika fog fegyvert venni, hanem a többi ország is. A kifejlesztett könyű fegyverre, mindenki vevő lesz. A fegyvervásárláson töri a fejét a magyar kormány is, és közben az embereket az utcára teszi.
   Haldokló rákos beteget akarnak kilakoltatni Pécsen

   [​IMG]

   Fotó: iStock

   Az idei kilakoltatások legsötétebb napja a keddi
   Egy 65 év körüli házaspárt lakoltatnának ki Sirály utcai otthonukból deviza hiteltartozás miatt, a férfi végstádiumú rákos beteg. Az első felszólításban 15 napos kiköltözési határidőt kaptak, majd a végrehajtó kitűzte a kilakoltatást a keddi napra. Ez a magyar kormány politikája. Senkit nem tusztelnek, és a megjegyzésük is sértő, a munkájukat végző újságírók felé. alábbi szöveg.

   Kovács Zoltán meglehetősen kiakadt a Washington Post szerzőjének, Richard Cohennek a Donald Trump és Orbán Viktor találkozójáról szóló írásán, szúrta ki a hvg.hu.


   Trump három dolgot tud Magyarországról, és nem is érdekli több

   Siker, de a befektetett energiához képest elég kicsi, hogy az amerikai elnök fogadta Orbán Viktort a Fehér Házban. Trump pedig megkapta, amit igazán szeret.

   A szerző többek közt arról írt, hogyan rombolta le a demokráciát a magyar miniszterelnök, illetve miért nem kellett volna fogadni őt a Fehér Házban.

   A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Twitteren azt írta, az írás „a keleti parti liberális elit lélegzetelállító tudatlanságát és arroganciáját” tükrözi.

   Richard Cohen azt írja Magyarországról, hogy a legjobb napjait már maga mögött hagyta. Több mint 10 millió magyar bizonyítja be nap mint nap, hogy téved, és van egy üzenetük számára: Menj a francba!”

   – írta az államtitkár.

   The breathtaking ignorance and arrogance of the East Coast liberal elite: Richard Cohen writing re HU in @washingtonpost says about Hungary that "Its best days are behind it”. More than 10 mn Hungarians proving him wrong everyday have a msg for the WaPo windbag: Menj a francba! https://t.co/bHcNuZQ1K6

   — Zoltan Kovacs (@zoltanspox) May 21, 2019
  18. 139
   139
   tökéletes válasz egy gyalázkodó cikkre amit Magyarországról írt a Trump-Orbán találkozó margójára a Washington Post újságírója.
   elenorka kedveli ezt.

Megosztás