Sajtószabadságharc Kanadában

Christopher Adam: Önvédelemre szorulunk.
A 2004-ben alapított online Kanadai Magyar Hírlap március tizenötödike alkalmából Szabad Sajtó-díjat kapott az MSZP Szabad Sajtó Alapítványától.

A főszerkesztő azt mondja: a politika annyira durvává tette és megosztotta a kinti közéletet, hogy egy kanadai magyar plébános szerint ők az ördögöt szolgálják, és imádkozik azért, hogy végre kitépjék a nyelvüket.
– Olvasom, hogy durva politikai adok-kapok, anyázás, hazaárulózás dívik a kanadai magyarok között – akár egy kis Magyarország.

– A magyar állam jó ideje aktív szerepet vállal a magyar közösség belső diskurzusában, a nagykövetség konkrétan pártpolitizál. Néhány éve az akkori nagykövet, Pordány László újévi beszédében azt találta mondani: Kanadában is harcolni kell a nemzetellenes erők ellen, majd listázta, mely városokban találhatók ezek. A kinti magyarság kicsi, körülbelül háromszázezer fő, ebből pár tízezren vesznek részt a közösség munkájában. Akit politikai nézetei miatt kiközösítenek és hazaárulónak, nemzetellenesnek titulálnak, az elveszíti a barátait, az ismerőseit, akár a családtagjait. A nagynénémet pár éve a halálos ágyán zaklatták és félemlítették meg amiatt, hogy felléptem a nagykövetség elfogult pártpolitizálása ellen.

szabad-sajto-dij-christopher-adam-20150314-kd-45-d0002040F271fe6c99e38.jpg

Fotó: Kovalovszky Dániel

– Kopírozzák az óhazai közéletet?

– Importálják a kormány stratégiáját. A Kőrösi Csoma Sándor Programban például több tucat magyarországi ösztöndíjas került a nyíltan fideszes Kanadai Magyarok Országos Szövetségéhez. A magyar kormány nemzetközi bírálat alatt áll, ezért fokozottan támaszkodik a diaszpórára, remélve, hogy az ilyen közösségek lobbiznak az anyaország politikai vezetése mellett.

– Mikor durvult el a helyzet?

– Megosztottság mindig is volt. A magyar állam a kommunizmus idején sok informátort, kémet küldött Kanadába, az amúgy aktívan politizáló közösségbe. Szerencsére a kilencvenes évektől a mindennapi életben már nem a politika játszotta a főszerepet, ám 2010 után megint minden megváltozott: létrejött a kanadai magyar politikai ernyőszervezet, amely a kormány politikáját hivatott képviselni.

– Nagy visszhangja volt, amikor Oláh Lajos, a követség egyik diplomatája egy önök által szervezett egyetemi rendezvényen „megvédte” a magyar kormányt. Az esemény után Göllner András kinti professzor azt nyilatkozta: „Orbán Viktor sajnos rengeteg kanadai magyart meghülyített, mára nincs demokrácia, szólásszabadság és vita a kanadai magyar diaszpórában. Egyívású módszerrel működik a szervezett magyar kolónia. Aki nem azt fújja, amit Orbán Viktor, az ki van zárva a közéletből.”


Rengeteg cikket kapunk Magyarországról, a szerzők kilencven százaléka azt kéri, név nélkül publikáljuk az írásait. Ez Kanadából nézve érthetetlen.


Durva a helyzet. A politikailag „egyívású” kifejezés amúgy Pordány László nagykövettől származik, szerinte ilyen a kanadai magyarság. Miközben sosem volt az. Pordány nyilván azt akarta jelezni: aki másképp gondolkodik, azt kiveti magából a közösség. Ugyanis nem tehetik meg, hogy betiltják a lapunkat, de azt igen, hogy szólnak az ismerőseiknek, lekötelezettjeiknek: ne üljenek le vitázni velünk.

Mert ez esetben szegregálódunk, úgy tűnik, mintha a peremről kiabálnánk befelé, és előbb-utóbb a közösség nem hallja a hangunkat, csak azt, amit rólunk beszélnek. Rólam például azt mondják, hogy vörös pelenkában születtem és hazaáruló vagyok.

Vörös pelenkában? Ez a kommunista szinonimája Kanadában?

Úgy valahogy. És ha egy nagykövet állít ilyen badarságot, annak súlya van, az emberek azt gondolják: csak van ebben valami.

A magyarországi sajtóhelyzetet ismeri?

Képben vagyok. Erős az öncenzúra: nem a kormány számolja fel a sajtószabadságot, hanem maga az újságíró, a blogger, aki önként befogja a száját. Mi kint ugyan merünk beszélni, de ezzel azt is vállaltuk: nem lehetünk tagjai a közösségnek és nem vehetünk részt a rendezvényeken.

Talán nem engedik be?
Meghívót ugyan kapok, de felhívnak, hogy különteremben leszek, és másnak ne is szóljak. Göllner András barátom nemrégiben nem mehetett el egy emléktábla-avatásra, mert a szervező telefonon azt mondta neki:„Sajnos most nem alkalmas.” Korábban teljesen más alapon működött a közösség. Én minden héten tanítottam a magyar iskolában, aktív tagja voltam az egyházi életnek.

A Kanadai Magyarok Országos Szövetségének megalakulásával és a követség unortodox diplomáciájával változott meg minden. Az egyik félelmetes megnyilvánulás épp most karácsonykor történt. A szövetség lapjában Bárdossy László egykori Horthy-miniszter szavaival kívántak boldog karácsonyt. És azt írták: Németország számára a legnagyobb teher Izrael. Nyílt zsidózással kívántak szép ünnepet.

Azért ön is erősen fogalmaz: „Érdemes lesz Ottawában és másutt is jól átgondolni, hogy mire iratkozunk fel, amikor útlevélhez és magyar állampolgársághoz folyamodunk, és amikor az Orbán-rendszer Kanadába kihelyezett antiszemita és szélsőjobboldali diplomatái előtt teszünk esküt a kétharmad morális szarhalmazára.”Kanadában a magyarhoz képest kisebb közösségben még megosztottabb a diskurzus. Ha ennek a retorikának nem lennének magas rangú támogatói, nem jutottunk volna idáig. Mi pedig önvédelemre szorulunk, a kanadai magyar médiában sehol máshol nem tudunk megjelenni. Amolyan aktivista újságírást folytatunk.

A helyzet hasonlít a magyar állapotokhoz: van ugyan független hang, mégis nehéz annak maradni. Rengeteg cikket kapunk Magyarországról, a szerzők kilencven százaléka azt kéri, név nélkül publikáljuk az írásait. Ez Kanadából nézve érthetetlen. Ott az angol és francia közösségben nincs ilyen félelem. Egyetemi oktatóként én sem aggódom, hogy elveszítem az állásom. De amint átlépek a magyar közösségbe, az érzés előjön, felerősödik.

Az MSZP alapítványa által önöknek ítélt Szabad Sajtó-díj politikailag megbélyegezheti önöket.
A díjat olyanok is megkapták, akik bírálták a pártot. Én intellektuális sivatagnak neveztem a baloldalt. Ez előfordulhatott volna a Fidesz–KDNP-nél? Ennél kevesebbért is persona non grata lehet ott valaki. Külföldről nézve az látszik, szabad a magyar sajtó, sokféle újság van.

Csak épp azt nem látják, milyen következményei vannak, ha valaki a kormány ellen beszél. Kanadában is vannak jobb- és baloldali újságok, amelyek konzervatív vagy liberális megközelítéssel írnak egy-egy témáról. De tudják kritizálni a saját oldalukat is, gyakran meg is teszik. A pártlapok ideje rég lejárt.

A jobboldal önöket is pártlapnak tekinti.

Sokszor kezdeményeztünk párbeszédet a másik oldallal, hiába. Talán azt hiszik, azzal legitimálnának minket. Orbán Viktor láthatatlan ellenséggel küzd. Ha kiderül, hogy az ellenfélnek is van arca, és nem maga az ördög, hanem gondolkodó ember, az nem férne bele az elképzelésekbe.

Ez a médiában és a diaszpórában is így van. Csak épp az a következménye, hogy egy kanadai magyar plébános azt mondja rólunk: az ördögöt szolgáljuk, és imádkoznak azért, hogy végre kitépjék a nyelvünket. És ezt el is hiszik nekik. Ez történik, ha egy diplomata háborút hirdet ellenünk azért, hogy „leszámoljon a nemzetellenes erőkkel”. Az emberek pedig azt érzik: a magyarságuk kerül veszélybe miattunk. Nonszensz.

168ora Lampé Ágnes


christopher-adam-150316-rg-07-d0002040Efb86afdbb00e.jpg
 
Nézd tisztelt ratalics ha a logikádat vesszük alapul és és a magyarsághoz való kapcsolat azt tartalmazza, hogy egy csoport tapos és kirekeszt egy másik csoportot akkor kérdem én Te hol állsz? Lehet, hogy ezen a téren is elég tudatlan vagyok de nem képzelhetö el egy közösség ami politika nélkül tartja össze az embereket. Egyébként milyen az a politika ami megoszt egy csoportot?
Azt hiszem a CanadaHun ami a kanadaiak szervezete de azért nagy létszámú magyarországi magyarral felette áll az ilyen napi torzsalkodó csoportocskáknak és itt se felejtsd el az élet nemcsak politika. Nem utolsó sorban amig egy gyülésen valaki tudja a másikat, mindennek elmondani, megalázni addig egy pl.CanadaHunban egyszerüen kimoderálják ami azt jelenti, hogy egy "eddig és ne tovább" szintet fent lehet tartani.
Kedves Blober!
Most nem igazán értem, mit akarsz közölni, szerintem nem jól értetted az én közlésemet.
Te azt írtad, hogy a kanadai magyarok ne foglalkozzanak az anyaországi közélettel, foglalkozzanak a saját kanadai ügyeikkel, meg hogy sok náluk a torzsalkodás. Erre reagáltam, amelyben a közlésem két lényege:
1. Az értelmezhetetlen, hogy a kanadai magyarok csak a saját kanadai (magyar) problémákkal foglalkozzanak, és az itthoniakkal ne. Ugyanis, ha egy diaszpórának megszűnik a kapcsolata az anyaországgal, akkor már nem tudja megtartani az "anyaidentitását", azaz jelen esetben kanadai magyarból kanadai kanadaivá válna. A magyarságuk megtartásának alapfeltétele, hogy részt vegyenek az anyaország közéletében, de többet mondok, ez az anyaországiak legfőbb érdeke!
2. A jelen téma nem arról szól, hogy a kanadai magyarok illetéktelenül beleszólnak torzsalkodva az anyaország közéletébe, és hogy egymásközt torzsalkodnak, hanem épp az ellenkezőjéről, miszerint az anyaország kormánya "torzsalkodik bele" a kanadai magyarok közéletébe, pártérdekek alapján szétverve az ottani kialakult kapcsolat- és viszonyrendszert - amint azt minden egyes magyar diaszpórával teszi jelenleg a kormány és régóta a FIDESZ, Erdélytől Amerikáig. A magyar kormány jelenleg azt hajtja, hogy a határon túli magyarokon is a FIDESZ uralkodjék. Emiatt van jóideje az ottani torzsalkodás zöme.
 
Ne haragudj FLAMINGO de gondolom Te is érzed, hogy a választ a kérdésre "Egyébként milyen az a politika ami megoszt egy csoportot? Nem lehet csillagos ötössel dijazni!
A többi lényegében elfogadható.
"Azt hiszem a CanadaHun ami a kanadaiak szervezete" lehet, hogy tévedek de mutass rá hol áll az állitásod?
Abban is nagyon igazad van, hogy a politika már része az életnek. Kényszerüségböl.
Az nem kényszerűség, hogy a politika része a mindennapi életünknek, hanem vívmány! A kényszerűség eben az, hogy a pánostoba, agresszív magyar pártpolitika furakodott be a mindennapi életünkbe (már aki hagyja), olyan ostoba szintig, hogy a madárinfluenza elleni oltás hatékonyságát is pártszimpátia alapján ítélik meg az emberek! Az vívmány, hogy politizálunk, az a kényszerűség, hogy hogyan tesszük!
 
Montreal ,Toronto es Vancouver ahol legaktivabb a magyar kozosseg. Canadaba a legszinvonalasabb szellemi muhely ,es kozosseg Montrealba Christopherek /Kanadai Magyar Hirlap,/ es a Demokratikus Charta Göllner András akiket probalnak lehetetlene tenni, otthoni segitseggel.
Minden tiszteletet elismerest megerdemelnek,mert itt magyarkodni nem csak szivbol elhivatottsagbol teszi az emebr hanem meggyozodesbol es a tenni akaras, a segitsegnyujtas, hogy a sok demagog propaganda kozott konyebben lehesen eligazodni, es azon a bizonyos mas szemuvegen keresztul valo latas is eljuson sok emberhez. Komoly munka es aldozat es zsebbe nyulas itt magyarkodni fuggetlen szabad mediat uzemeltetni.
Gratulalunk a dijhoz, es tovabbi sok sikert kivanunk !
 
Kedves Blober!
Most nem igazán értem, mit akarsz közölni, szerintem nem jól értetted az én közlésemet.
Te azt írtad, hogy a kanadai magyarok ne foglalkozzanak az anyaországi közélettel, foglalkozzanak a saját kanadai ügyeikkel, meg hogy sok náluk a torzsalkodás. Erre reagáltam, amelyben a közlésem két lényege:
1. Az értelmezhetetlen, hogy a kanadai magyarok csak a saját kanadai (magyar) problémákkal foglalkozzanak, és az itthoniakkal ne. Ugyanis, ha egy diaszpórának megszűnik a kapcsolata az anyaországgal, akkor már nem tudja megtartani az "anyaidentitását", azaz jelen esetben kanadai magyarból kanadai kanadaivá válna. A magyarságuk megtartásának alapfeltétele, hogy részt vegyenek az anyaország közéletében, de többet mondok, ez az anyaországiak legfőbb érdeke!
2. A jelen téma nem arról szól, hogy a kanadai magyarok illetéktelenül beleszólnak torzsalkodva az anyaország közéletébe, és hogy egymásközt torzsalkodnak, hanem épp az ellenkezőjéről, miszerint az anyaország kormánya "torzsalkodik bele" a kanadai magyarok közéletébe, pártérdekek alapján szétverve az ottani kialakult kapcsolat- és viszonyrendszert - amint azt minden egyes magyar diaszpórával teszi jelenleg a kormány és régóta a FIDESZ, Erdélytől Amerikáig. A magyar kormány jelenleg azt hajtja, hogy a határon túli magyarokon is a FIDESZ uralkodjék. Emiatt van jóideje az ottani torzsalkodás zöme.

Mindegy min megy a torzsalkodás. A lényeg az, hogy megy a torzsalkodás és ráadásul olyanon ami lényegében nem is tartozik a kanadai magyarok minden napjához. Lehet, és igazad van kell foglakozni az anyaországi élettel de ha ez ilyen eredménnyel jár akkor mi az értelme? Biztos, söt nagyon igazad van a kormány torzsalkodik bele de a cikket olvasva az ottani közösség folytatja úgy, hogy rátesz még két lapáttal.
Egyet azonban Te is más is jobb ha megemészt ezeknek a magyaroknak az unokáik már, minden eröfeszités ellenére, kanadaiak, németek, olaszok, osztrákok, svédek mert egyrészt ez az élet rendje másrészt ahogy nö az idegengyülölet úgy nem akar a felnövö ifjúság idegen lenni. Miért? Mert oda akarnak tartozni ahol életüket élik. Ez ellen nincs mit csinálni.
Nézd. Én Németországban születtem de amikor visszatértünk Magyarországra olyan kicsi voltam, hogy semmi emlékem nincs Németországról. Ezzel szemben egész életen keresztül úgy tekintettem Németországra, hogy ez az ország ahol születtem, tehát más mint a többi. Nos, négy unokám van, mind a négy természetesen itt született számukra egy ország van a világon és az Svédország. Miért kéne beléjük sulykolnom, hogy anyátok magyar, ti is magyarok vagytok. Miért? Én mindentöl függetlenül magyar vagyok. Feltehetöen soha többé nem fogok magyar földre lépni de magyar vagyok. Ez benne van az énemben. De ha az unokám aki itt született és természetesen svédnek érzi magát, miért kellene nekem ezen változtatni (nem mintha tudnék)?
 
Mindegy min megy a torzsalkodás. A lényeg az, hogy megy a torzsalkodás és ráadásul olyanon ami lényegében nem is tartozik a kanadai magyarok minden napjához. Lehet, és igazad van kell foglakozni az anyaországi élettel de ha ez ilyen eredménnyel jár akkor mi az értelme? Biztos, söt nagyon igazad van a kormány torzsalkodik bele de a cikket olvasva az ottani közösség folytatja úgy, hogy rátesz még két lapáttal.
Egyet azonban Te is más is jobb ha megemészt ezeknek a magyaroknak az unokáik már, minden eröfeszités ellenére, kanadaiak, németek, olaszok, osztrákok, svédek mert egyrészt ez az élet rendje másrészt ahogy nö az idegengyülölet úgy nem akar a felnövö ifjúság idegen lenni. Miért? Mert oda akarnak tartozni ahol életüket élik. Ez ellen nincs mit csinálni.
Nézd. Én Németországban születtem de amikor visszatértünk Magyarországra olyan kicsi voltam, hogy semmi emlékem nincs Németországról. Ezzel szemben egész életen keresztül úgy tekintettem Németországra, hogy ez az ország ahol születtem, tehát más mint a többi. Nos, négy unokám van, mind a négy természetesen itt született számukra egy ország van a világon és az Svédország. Miért kéne beléjük sulykolnom, hogy anyátok magyar, ti is magyarok vagytok. Miért? Én mindentöl függetlenül magyar vagyok. Feltehetöen soha többé nem fogok magyar földre lépni de magyar vagyok. Ez benne van az énemben. De ha az unokám aki itt született és természetesen svédnek érzi magát, miért kellene nekem ezen változtatni (nem mintha tudnék)?
Persze, a beolvadás az élet természetes rendje, a külföldi magyarok addig akarnak külföldi magyarok lenni, amíg akarnak, ez általában egy-két nemzedék, aztán már csak helyiek lesznek. Ezért írtam, hogy elsősorban az anyaország érdeke, hogy minél inkább segítse, hogy minél tovább kapcsolódni akarjanak az elszakított és elszakadt nemzettest-részek az anyaországhoz. Mert az utóbbi évszázadban területileg és lakosságilag fogyatkozó magyar anyaországnak különösen fontos, hogy minél több idegenbeszakadt hazánkfia minél tovább megmaradjon hazánkfiának. Ez az idegenbeszakadtak többségének természetesen nem ennyire fontos, az unokáik többségének meg aztán főleg nem. Ez természetes.
Magyarnak lenni amúgy se könnyű manapság, hát sok magyar szívesen csatlakozik valami sikeresebb, nyugalmasabb, kiszámíthatóbb országhoz. Ez inkább az anyaországban maradtaknak fáj, általában kevésbé az elvándorlóknak. És ez így van jól, hiszen azért vándorolnak el.

A torzsalkodásról. No persze tudom én, hogy a diaszpórában élők egy részének nem kell kétszer mondani, hogy vesszenek össze, rátesznek ők néha három lapáttal is, de ott is persze csak az egy részükre igaz ez - akik aztán jól el tudják rontani a többiek hangulatát is. Mindazonáltal az anyaországnak nem csak Rákóczi, Kossuth, Neumann... idejében, hanem ma is elemi érdeke, hogy az emigráció minél többet törődjön az itthoniakkal, mert jobbára a képzettebb, felkészültebb, vállalkozókészebb rétegek, személyek mennek el - már persze az ország rossz hírét keltő szélhámosokon kívül, lásd például kanadai magyar rabszolgatartó hálózat.
 
Persze, a beolvadás az élet természetes rendje, a külföldi magyarok addig akarnak külföldi magyarok lenni, amíg akarnak, ez általában egy-két nemzedék, aztán már csak helyiek lesznek. Ezért írtam, hogy elsősorban az anyaország érdeke, hogy minél inkább segítse, hogy minél tovább kapcsolódni akarjanak az elszakított és elszakadt nemzettest-részek az anyaországhoz. Mert az utóbbi évszázadban területileg és lakosságilag fogyatkozó magyar anyaországnak különösen fontos, hogy minél több idegenbeszakadt hazánkfia minél tovább megmaradjon hazánkfiának. Ez az idegenbeszakadtak többségének természetesen nem ennyire fontos, az unokáik többségének meg aztán főleg nem. Ez természetes.
Magyarnak lenni amúgy se könnyű manapság, hát sok magyar szívesen csatlakozik valami sikeresebb, nyugalmasabb, kiszámíthatóbb országhoz. Ez inkább az anyaországban maradtaknak fáj, általában kevésbé az elvándorlóknak. És ez így van jól, hiszen azért vándorolnak el.

A torzsalkodásról. No persze tudom én, hogy a diaszpórában élők egy részének nem kell kétszer mondani, hogy vesszenek össze, rátesznek ők néha három lapáttal is, de ott is persze csak az egy részükre igaz ez - akik aztán jól el tudják rontani a többiek hangulatát is. Mindazonáltal az anyaországnak nem csak Rákóczi, Kossuth, Neumann... idejében, hanem ma is elemi érdeke, hogy az emigráció minél többet törődjön az itthoniakkal, mert jobbára a képzettebb, felkészültebb, vállalkozókészebb rétegek, személyek mennek el - már persze az ország rossz hírét keltő szélhámosokon kívül, lásd például kanadai magyar rabszolgatartó hálózat.
Tudod itt több olyan is van, hogy... itt volt alkalmam többször is megfigyelni, hogy milyen különbséget, szakadást hoz létre az az egyszerü tény, hogy az egyiknek jobban sikerül a másiknak kevésbé. Talán ez a legnagyobb erö ami megosztja a magyarságot. Vannak a sikeresek akik ha kell ha nem mesélik, hogy - igy kell ezt csinálni és vannak a többiek akikböl egy jelentös többség egyszerüen képtelen kordában tartani az irigységet. Na most képzeld el ezek politizálnak egymással. Ez is egy része a valóságnak. Ez is egy része a külföldönélésnek.
 
Azt hiszem probalkozunk sokan,hogy fenn maradjon a magyar kozossegek operencian innen es tul, tobb kevesebb sikerrel. Szandekunk volt, hogy a masodgeneracios gyerekeket bevonjuk igy vagy ugy a magyar kulturalis eletbe.Nagyon sokan elmaradtak a magyar kozossegtol pontosan a sok politikai vitak miatt. 50 ezer magyar el itt Toronto es kornyeken, a Magyar Haz ami a legnagyobb is csak par szaz taggal bir, az osszes egyhazak 1-2 ezer , ujsagoknal is szazas nagysagrendek vannak,a Canadahun meg az aki a legtobb canadai magyar latogatoval bir, de ez egesz Canada teruletere vonatkozik ,Torontobol csak 5000 korul van a regisztracio. Elkeseritoen keves az aktiv magyar a magyar kozossegekben.
Az en gyerekeim mind beszel magyarul,de mar az unokam nem, a vejem angol es szamara erthetetlen nyelven ne karatyoljon a gyereke amit o nem ert.
Mikor vigyazok rajuk, mindig egy egy mondokat vagy eneket verset megtanitok nekik magyarul de hogy nem leszek felnott korukban aktiv tagok a magyar kozossegi eletbe majdnem biztos vagyok benne.
 
Azt hiszem probalkozunk sokan,hogy fenn maradjon a magyar kozossegek operencian innen es tul, tobb kevesebb sikerrel. Szandekunk volt, hogy a masodgeneracios gyerekeket bevonjuk igy vagy ugy a magyar kulturalis eletbe.Nagyon sokan elmaradtak a magyar kozossegtol pontosan a sok politikai vitak miatt. 50 ezer magyar el itt Toronto es kornyeken, a Magyar Haz ami a legnagyobb is csak par szaz taggal bir, az osszes egyhazak 1-2 ezer , ujsagoknal is szazas nagysagrendek vannak,a Canadahun meg az aki a legtobb canadai magyar latogatoval bir, de ez egesz Canada teruletere vonatkozik ,Torontobol csak 5000 korul van a regisztracio. Elkeseritoen keves az aktiv magyar a magyar kozossegekben.
Az en gyerekeim mind beszel magyarul,de mar az unokam nem, a vejem angol es szamara erthetetlen nyelven ne karatyoljon a gyereke amit o nem ert.
Mikor vigyazok rajuk, mindig egy egy mondokat vagy eneket verset megtanitok nekik magyarul de hogy nem leszek felnott korukban aktiv tagok a magyar kozossegi eletbe majdnem biztos vagyok benne.
Gondolkoztam hogy rákattintsak a tetszik gombra vagy sem...mert egyetértek a véleményeddel csak sajna nem tetszik.
 
Ez az "olaj a tűzre" szólásod olyan, mint amikor a rendőrség a megerőszakolt nőn keresi a fogást, hogy mennyire volt kihívó a magatartása, meg hogy a megvert feleség mivel provokálta ki a verést.

Nem olyan. Ha a te szemedben politikus paprikajancsik mubalhezasa egyenerteku nok megeroszakolasaval, akkor nincs is mirol beszelnunk.

A tobbieknek elmondom a szemelyes peldamon keresztul, miert karos, mikor a partok idejarnak kampanyolni:

Az en vilagnezetem az atlag magyar "kisember" szamara elfogadhatatlanul liberalis, es halmazatilag hive vagyok a tarsadalmi egyuttmukodesnek es szolidaritasnak. Megis teljesen normalis emberi kapcsolataim vannak hivokkel, fideszesekkel, msz(m)psekkel, es agnosztikusokkal egyarant, mert a normalis emberi kapcsolatoknak nem alapveto feltetele, hogy negy evente ugyanarra szavazzunk, vagy hajszalra azonosan neveljuk a gyerekeinket. A hetkoznapi eletben normalis esetben az ilyesminek kb annyi a jelentosege, minthogy ki eszi cukrozva a turoscsuszat.

Egesz addig, mig ide nem jon nekem most eppen mondjuk az mszp, aki konkretan a vallasos es/vagy fideszes ismeroseim szemeben a megtestesult patasordog, es el nem kezdi oket heccelni, hozzam meg dorgolozni meg a vallamat veregetni a lepras kezevel, hogy na latjatok micsoda fasza gyerek, jobb mint ti vagytok, es aki a sajtoszabadsagot szereti, az velunk van.

Nem azert koltoztem Kanadaba, hogy a partok utanamjojjenek, es morzsanyi belpolitikai elonyert itt is szabotaljak a normalis emberi kapcsolatokat Magyar es Magyar kozott.

Ez ugyanigy vonatkozik az osszes partra:
Ha reszt akarnek venni a kolcsonos szardobalasukban, nem koltoztem vona el.

Tokmindegy, melyik kezde.
Nem erdekel, melyik csinalja durvabban.
Nem kifogas, hogy dehat mi csak azert mert a masik is csinalja.
Egyiknek sincs "igaza", mert mind csak hazudnak a szavazatokert. Az is, amelyeik epp azt hazudja, hogy az enyemhez hasonlo elvekert kuzd. Francokat. Szavazatokert "kuzd".
Menjenek vissza Magyarorszagra, ott szitsanak es gyulolkodjenek.
 

“Azt hiszem a CanadaHun ami a kanadaiak szervezete" lehet, hogy tévedek de mutass r á hol áll az állitásod?
...
Jelen pillanatban egyetlen kanadai állampolgár - Melitta - az, akié a CanadaHun szőröstül bőröstül.
Az oldalra viszont BÁRKI regisztrálhat, aki elfogadja a szabályzatot.
Magánvéleményem szerint a CH több csoport (könyvesek, filmesek, elméletboncolgatók, hímzéscserélgetők, kertimádók…) szövevényes összessége.
Ezt nem nevezném szervezetnek.
Van olyan argentin balettimádó tagunk, aki egy kukkot sem tud magyarul, ami nem lenne gond, de angolul sem tud, mégis sikerült megértenie a CH működését. Igaz ez szélsőség, de több tucat más taggal sikerült megismertetni a
CH-t, miközben nem is tudnak magyarul.
 
Nem olyan. Ha a te szemedben politikus paprikajancsik mubalhezasa egyenerteku nok megeroszakolasaval, akkor nincs is mirol beszelnunk.

A tobbieknek elmondom a szemelyes peldamon keresztul, miert karos, mikor a partok idejarnak kampanyolni:

Az en vilagnezetem az atlag magyar "kisember" szamara elfogadhatatlanul liberalis, es halmazatilag hive vagyok a tarsadalmi egyuttmukodesnek es szolidaritasnak. Megis teljesen normalis emberi kapcsolataim vannak hivokkel, fideszesekkel, msz(m)psekkel, es agnosztikusokkal egyarant, mert a normalis emberi kapcsolatoknak nem alapveto feltetele, hogy negy evente ugyanarra szavazzunk, vagy hajszalra azonosan neveljuk a gyerekeinket. A hetkoznapi eletben normalis esetben az ilyesminek kb annyi a jelentosege, minthogy ki eszi cukrozva a turoscsuszat.

Egesz addig, mig ide nem jon nekem most eppen mondjuk az mszp, aki konkretan a vallasos es/vagy fideszes ismeroseim szemeben a megtestesult patasordog, es el nem kezdi oket heccelni, hozzam meg dorgolozni meg a vallamat veregetni a lepras kezevel, hogy na latjatok micsoda fasza gyerek, jobb mint ti vagytok, es aki a sajtoszabadsagot szereti, az velunk van.

Nem azert koltoztem Kanadaba, hogy a partok utanamjojjenek, es morzsanyi belpolitikai elonyert itt is szabotaljak a normalis emberi kapcsolatokat Magyar es Magyar kozott.

Ez ugyanigy vonatkozik az osszes partra:
Ha reszt akarnek venni a kolcsonos szardobalasukban, nem koltoztem vona el.

Tokmindegy, melyik kezde.
Nem erdekel, melyik csinalja durvabban.
Nem kifogas, hogy dehat mi csak azert mert a masik is csinalja.
Egyiknek sincs "igaza", mert mind csak hazudnak a szavazatokert. Az is, amelyeik epp azt hazudja, hogy az enyemhez hasonlo elvekert kuzd. Francokat. Szavazatokert "kuzd".
Menjenek vissza Magyarorszagra, ott szitsanak es gyulolkodjenek.
Na de a hír nagyjából éppen az ellenkezőjéről szól, mint amit te kihüvelyeztél belőle. A hír arról szól, hogy a magyar kormányzat, illetve a FIDESZ a kanadai magyarok körében is elnyomni igyekszik a szólás- és sajtószabadságot, a plurális élethelyzetű és világnézetű ottani magyar közösségből kizárattatott a pluralizmus, és csak azok jutnak szóhoz, akik lelkesen gazsulálnak a magyar kormánynak (Kanadában!!!). Én ugyebár innen Magyarországról nem ismerem részleteiben a kanadai magyarok viszonyait, de általánosságban véve rálátok, hogy a hír nagymértékben igaz. Ennek fényében tehát nem az történik, hogy az MSZP "hőbörgése" felszítja a tüzet, hanem az MSZP (részben persze nyilvánvalóan önös érdekből) Szabad Sajtó-díjjal jutalmazott valakit, aki a kanadai magyarok körében a szólás- és sajtószabadságért küzd. Nem ismerem részleteiben, hogy a konkrét személynek, azaz Christopher Adam-nek a konkrét téziseivel, példálózásaival mennyire van konkrétan igaza, és esetleg mi mindenben hibázott ő és elvtársai, de azt tudom, hogy általánosságban sajnos nagyon is igaza van, azazhogy a jelenlegi magyar kormány, és pártja a FIDESZ minden országban, ahol jelentősebb magyar diaszpóra vagy tömbmagyarság él, így Kanadában is piszkos kamarillamódszerekkel rátelepszik az ottani magyarok közéletére és a saját szájaíze szerint befolyásolja azt, amennyire tudja - ugyanúgy, mint az anyaországban.
Nem mindegy, melyik kezdte, hogy lenne mindegy. Érdekeljen, hogy melyik csinálja durvábban. Azért az nem ugyanaz, ha valakit folyton ütnek és hogy akit ütnek, védi magát.
A hír és az interjú nem arról szól, hogy az MSZP a "leprás kezével" Szabad Sajtó-díjat osztogat a szavazatok érdekében, hanem hogy milyen előzményeknek köszönhető az, hogy C.A. megkapta a díjat. Ezek az előzmények most sokkal lényegesebbek, mint az, hogy a pártok a határon túlra járnak, részben szavazatokért, részben pedig gondozni a külhoni magyarokat.
A magyar politikai pártoknak természetes feladatuk, hogy törődjenek a külhoni magyarokkal, ha egyik se nézne felétek, akkor az lenne a baj. Az persze valóban nagyon nagy baj, hogy ez a "gondozás" mostanában milyen módszerekkel történik - részben erről a nagy bajról (és persze részben pártérdekekről) is szól ez a díjadományozás.
 
Utoljára módosítva:
Itt nem igen van MSZP-es a magyarok kozott, nem is volt kint egy part aktivista se. Akik baloldaliaknak tunnek azok is inkabb liberalisok es nem baloldaliak. Termeszetesen en igy latom, es nem sokat tevedhetek. en magam sehol soha semmilyne partnak tagja nem voltam es nem is leszek. Akik ide jottek mind jobboldali volt vagy megjobbra a jobbiktol , igaz o kozuluk parat nem engedtek be Canadaba.
A Szabad Sajto lassan ritka mint a feher hollo, es ennek orulni kell. Kell felemelni a szot minden olyan dologert ami nem vezet semmi jora csak kart okoz. A szabad media, konroll a mindenkori kormanynak allamnak, meg akkor is ez a jelenlegi vezetesnek nem tetszik.
 
Utoljára módosítva:
Mindegy min megy a torzsalkodás. A lényeg az, hogy megy a torzsalkodás és ráadásul olyanon ami lényegében nem is tartozik a kanadai magyarok minden napjához. Lehet, és igazad van kell foglakozni az anyaországi élettel de ha ez ilyen eredménnyel jár akkor mi az értelme? Biztos, söt nagyon igazad van a kormány torzsalkodik bele de a cikket olvasva az ottani közösség folytatja úgy, hogy rátesz még két lapáttal.
Egyet azonban Te is más is jobb ha megemészt ezeknek a magyaroknak az unokáik már, minden eröfeszités ellenére, kanadaiak, németek, olaszok, osztrákok, svédek mert egyrészt ez az élet rendje másrészt ahogy nö az idegengyülölet úgy nem akar a felnövö ifjúság idegen lenni. Miért? Mert oda akarnak tartozni ahol életüket élik. Ez ellen nincs mit csinálni.
Nézd. Én Németországban születtem de amikor visszatértünk Magyarországra olyan kicsi voltam, hogy semmi emlékem nincs Németországról. Ezzel szemben egész életen keresztül úgy tekintettem Németországra, hogy ez az ország ahol születtem, tehát más mint a többi. Nos, négy unokám van, mind a négy természetesen itt született számukra egy ország van a világon és az Svédország. Miért kéne beléjük sulykolnom, hogy anyátok magyar, ti is magyarok vagytok. Miért? Én mindentöl függetlenül magyar vagyok. Feltehetöen soha többé nem fogok magyar földre lépni de magyar vagyok. Ez benne van az énemben. De ha az unokám aki itt született és természetesen svédnek érzi magát, miért kellene nekem ezen változtatni (nem mintha tudnék)?
Ez egy nagyon érdekes kérdés.
Itt nem igen van MSZP-es a magyarok kozott, nem is volt kint egy part aktivista se. Akik baloldaliaknak tunnek azok is inkabb liberalisok es nem baloldaliak. Termeszetesen en igy latom, es nem sokat tevedhetek. en magam sehol soha semmilyne partnak tagja nem voltam es nem is leszek. Akik ide jottek mind jobboldali volt vagy megjobbra a jobbiktol , igaz o kozuluk parat nem engedtek be Canadaba.
A Szabad Sajto lassan ritka mint a feher hollo, es ennek orulni kell. Kell felemelni a szot minden olyan dologert ami nem vezet semmi jora csak kart okoz. A szabad media, konroll a mindenkori kormanynak allamnak, meg akkor is ez a jelenlegi vezetesnek nem tetszik.

Nekem, itthonélő magyarnak - mindenféle pártfüggőségtől mentesen (tényleg!) - nagyon fontos az, hogy aki külföldön él az magyar maradjon és aki már ott született, az is tudja, hogy kik voltak ősei. Mert magam is azt vallom, akik azt mondják, hogy nem csak az a fontos, hogy hová tart az ember, hanem az is hogy honnan jött! Mert az természetes, hogy aki pl. Kanadában él vagy pláne ott született, annak kanadainak kell lennie elsősorban, de meg kellene maradni magyarnak is és erkölcsi kötelessége gondoskodnia arról, hogy - lehetőségeihez mérten - az utódokban nevelgesse, beültetesse azt, hogy ő nem kizárólagosan pl. kanadai, hanem magyar is! Akár csak néhány magyar mondat erejéig, de ha lehetséges, akkor az utódokkal kizárólag magyarul beszéljen. És nem félni attól (mert erre is van személyes példám), hogy amikor a kis jövevény iskolába kerül, akkor nem fogja érteni az angolt/franciát... Aki fontosnak tartja magyarságát külföldön megőrizni, a legtöbb, amit megtehet, hogy a nyelvet a lehetséges mértékben továbbadja. Valahogy úgy, mint egy 40 éve külföldön élő magyar barátom, aki azt mondja, hogy az otthona ott van, de a hazája Magyarország! Megkönnyeztető hitvallás. És teljesen érdektelen, hogy egyébként amúgy milyen a világnézete! Hibátlanul beszéli a nyelvet, és bár gyerekei aktív magyar tudása itt-ott botladozik, de a passzívban nincs hiba. Mindent értenek!
A magyar állam nem, vagy csak igen-igen nehezen mond le állampolgárairól (azt ki kell érdemelni - negatív értelemben). A jelenlegi kormány igen megkönnyítette az állampolgárság felvételét. Nagyon helyesen! Ez különösen a trianoni - bár helyesebb a II. VH-t lezáró párizsi békeszerződésre hivatkozni, amely átvette és több tekintetben módosította is (szerintem felülírta) a trianoni egyezményt - határokon kívülre került magyarság számára fontos. Az baj, hogy abba némi öncélúság is került. Jó dolog, hogy a távol élő magyarok is részt vesznek akár a választásokon is szavazataikkal az itthoni életben, hiszen ez alapvető állampolgári jog. Vitathatatlan szerintem! Ugyanakkor én azt várom itthon, hogy ha valaki él állampolgári jogaival azt nem pusztán azért teszi, mert hálás, hogy újra a nemzethez tartozónak érezheti magát. Mert arról "papírja van". Legyen úgy magyar, hogy folyamatosan informálódik. Mintha itthon lenne! Tőlem szavazhat bárkire és bármire, de az legyen megalapozott!
Korábban talán kissé bátortalanul eresztettem meg egy bejegyzést, amelyben arra igyekeztem utalni, hogy ha fontos egy külföldön élő magyarnak tudni, hogy mi történik itthon, akkor ne egyoldalúan informálódjon! Vegye az internetet - és bár legyen alapvetően bármilyen beállítású világnézetét tekintve - legyen tájékozott! Ne úgy szóljon bele itthoni ügyeinkbe akár itt, akár másutt, hogy panelek alapozzák meg véleményét! Se jobbra. se balra! Szélsőre meg pláne!!!
 
Ez egy nagyon érdekes kérdés.


Nekem, itthonélő magyarnak - mindenféle pártfüggőségtől mentesen (tényleg!) - nagyon fontos az, hogy aki külföldön él az magyar maradjon és aki már ott született, az is tudja, hogy kik voltak ősei. Mert magam is azt vallom, akik azt mondják, hogy nem csak az a fontos, hogy hová tart az ember, hanem az is hogy honnan jött! Mert az természetes, hogy aki pl. Kanadában él vagy pláne ott született, annak kanadainak kell lennie elsősorban, de meg kellene maradni magyarnak is és erkölcsi kötelessége gondoskodnia arról, hogy - lehetőségeihez mérten - az utódokban nevelgesse, beültetesse azt, hogy ő nem kizárólagosan pl. kanadai, hanem magyar is! Akár csak néhány magyar mondat erejéig, de ha lehetséges, akkor az utódokkal kizárólag magyarul beszéljen. És nem félni attól (mert erre is van személyes példám), hogy amikor a kis jövevény iskolába kerül, akkor nem fogja érteni az angolt/franciát... Aki fontosnak tartja magyarságát külföldön megőrizni, a legtöbb, amit megtehet, hogy a nyelvet a lehetséges mértékben továbbadja. Valahogy úgy, mint egy 40 éve külföldön élő magyar barátom, aki azt mondja, hogy az otthona ott van, de a hazája Magyarország! Megkönnyeztető hitvallás. És teljesen érdektelen, hogy egyébként amúgy milyen a világnézete! Hibátlanul beszéli a nyelvet, és bár gyerekei aktív magyar tudása itt-ott botladozik, de a passzívban nincs hiba. Mindent értenek!
A magyar állam nem, vagy csak igen-igen nehezen mond le állampolgárairól (azt ki kell érdemelni - negatív értelemben). A jelenlegi kormány igen megkönnyítette az állampolgárság felvételét. Nagyon helyesen! Ez különösen a trianoni - bár helyesebb a II. VH-t lezáró párizsi békeszerződésre hivatkozni, amely átvette és több tekintetben módosította is (szerintem felülírta) a trianoni egyezményt - határokon kívülre került magyarság számára fontos. Az baj, hogy abba némi öncélúság is került. Jó dolog, hogy a távol élő magyarok is részt vesznek akár a választásokon is szavazataikkal az itthoni életben, hiszen ez alapvető állampolgári jog. Vitathatatlan szerintem! Ugyanakkor én azt várom itthon, hogy ha valaki él állampolgári jogaival azt nem pusztán azért teszi, mert hálás, hogy újra a nemzethez tartozónak érezheti magát. Mert arról "papírja van". Legyen úgy magyar, hogy folyamatosan informálódik. Mintha itthon lenne! Tőlem szavazhat bárkire és bármire, de az legyen megalapozott!
Korábban talán kissé bátortalanul eresztettem meg egy bejegyzést, amelyben arra igyekeztem utalni, hogy ha fontos egy külföldön élő magyarnak tudni, hogy mi történik itthon, akkor ne egyoldalúan informálódjon! Vegye az internetet - és bár legyen alapvetően bármilyen beállítású világnézetét tekintve - legyen tájékozott! Ne úgy szóljon bele itthoni ügyeinkbe akár itt, akár másutt, hogy panelek alapozzák meg véleményét! Se jobbra. se balra! Szélsőre meg pláne!!!

Azért egy óriási különbség, hogy egy magyar az elcsatolt területen él vagy a világ bármely más részén.
Például itt van ez a külföldi magyar szavazata a magyarországi kérdésekben. Szerintem ez bármennyire is szépnek, nemesnek tünik tehát mindennel együt nem igazságos mert a szavazatok, választások következményeit az ottélöknek kell elviselniük mig például egy erdélyinek ahogy esik úgy puffan. Se több sem kevesebb.
Az otthoni ügyekbe való beleszólás még a legjobb tájékozottság mellet is nagyon kényes dolog mivel tiszteletben kell tartani ha valaki a jobboldalon áll és tiszteletben kell tartani a baloldalit is. Kicsit népszerübben úgy is mondhatnám az ostor a mi hátunkon soha nem csattan. Szóval kényes...
 
Azért egy óriási különbség, hogy egy magyar az elcsatolt területen él vagy a világ bármely más részén.
Például itt van ez a külföldi magyar szavazata a magyarországi kérdésekben. Szerintem ez bármennyire is szépnek, nemesnek tünik tehát mindennel együt nem igazságos mert a szavazatok, választások következményeit az ottélöknek kell elviselniük mig például egy erdélyinek ahogy esik úgy puffan. Se több sem kevesebb.
Az otthoni ügyekbe való beleszólás még a legjobb tájékozottság mellet is nagyon kényes dolog mivel tiszteletben kell tartani ha valaki a jobboldalon áll és tiszteletben kell tartani a baloldalit is. Kicsit népszerübben úgy is mondhatnám az ostor a mi hátunkon soha nem csattan. Szóval kényes...

Neked egyik oldalról tökéletesen igazad van. Aki csak szeret bélyeget gyűjteni, az ne szavazzon arról, amikor megválasztják a bélyeggyűjtő szövetség vezetőségét.
Csak létezik egy másik oldal is és ez pedig a jog, a jogrendszer. Nézetem szerint az állampolgári jogok tekintetében az egyik legfontosabb a választójog. Aki állampolgár, attól - ha nem esik törvényi tilalom alá - nem lehet megtagadni a szavazati jogot. Ez nem csak magyar és a Fidesz specialitás, nem speciális magyar megoldás. Ott, ahol engedélyezik a kettős állampolgárságot. (Ahol nem, ott szerintem csorbulnak az egyén szabadságjogai - de ez egy másik téma.)
Egyébként lehet, hogy sokan vannak, akik nem élnek ezzel a joggal, mert úgy úgy vélekednek, hogy ha nem viselik döntésük következményeit, akkor nem élhetnek a beleszólás jogával. Tökéletesen érthető álláspont. Nem élnek egy törvények által biztosított lehetőséggel. Ám, ez egy szubjektív megközelítés. (Ugyan úgy, mint sokan idehaza, de ennek motivációi mások lehetnek.)
Anélkül, hogy erre kitértem volna, írásom arról szólt, hogy ha valaki élni kíván a kettős állampolgárság által biztosított jogával, akkor azt úgy tegye, hogy birtokában van az ahhoz szükséges körültekintő ismereteknek. Ne panelek döntsenek. Akárhová...
És az is természetes számomra, hogy a külhoni magyarok szavazási készségét illetően más súllyal jelentkezik a szükségesség érzete pl. egy erdélyi és egy kanadai magyar esetében. Ám, egyik eset sem zárja ki azt, hogy ha szavazunk - akár itthon - azt megfelelő ismeretek birtokában tegyük meg.
 
Ez mind szep es jo, de mas orszagok nincsenek ilyen helyzetben mint a magyarok, akiknel ugy alakult ,hogy tobb magyar el orszaghataron kivul mint belul. Sokkal tisztesegesebb lenne ha a kintiek szaznanak egy egy kepviselot es azt kuldenek haza, hogy kepvisleje oket. Bar ez meg azert santit, ki is aki raer es haza kivan menni egy emigraciobol oda ahonan eljott ilyen olyan indokkal.
Egy nagyon szoros versenynel lehet donto a kintiek szavazata.
Valtozatlanul ugy gondolom mindenki ott szavazon ahol adot fizet, es joga lesz beleszolni ovodat vagy stadiont epitsenek.
 
Ezt a kérdést igen egyszerűen meg lehetett volna oldani, amennyiben a lakcímkártyához kötik a szavazati jogot (tudom, hajléktalanok is vannak, de nekik most is létezik megoldás).
Ebben az esetben ugyanis egyrészt az illető rendelkezik lakhatási kötődéssel, másrészt kötelezettségekkel és egyfajta közteher viselésével.
Ugyanis - már meg ne sértődjön senki aki magyar útlevéllel rendelkezik és külföldön él -, de erkölcsileg akkor van joga szavazatával beleszólni az ország ügyeibe, ha hozzá is járul az ország terheihez.
 
Neked egyik oldalról tökéletesen igazad van. Aki csak szeret bélyeget gyűjteni, az ne szavazzon arról, amikor megválasztják a bélyeggyűjtő szövetség vezetőségét.
Csak létezik egy másik oldal is és ez pedig a jog, a jogrendszer. Nézetem szerint az állampolgári jogok tekintetében az egyik legfontosabb a választójog. Aki állampolgár, attól - ha nem esik törvényi tilalom alá - nem lehet megtagadni a szavazati jogot. Ez nem csak magyar és a Fidesz specialitás, nem speciális magyar megoldás. Ott, ahol engedélyezik a kettős állampolgárságot. (Ahol nem, ott szerintem csorbulnak az egyén szabadságjogai - de ez egy másik téma.)
Egyébként lehet, hogy sokan vannak, akik nem élnek ezzel a joggal, mert úgy úgy vélekednek, hogy ha nem viselik döntésük következményeit, akkor nem élhetnek a beleszólás jogával. Tökéletesen érthető álláspont. Nem élnek egy törvények által biztosított lehetőséggel. Ám, ez egy szubjektív megközelítés. (Ugyan úgy, mint sokan idehaza, de ennek motivációi mások lehetnek.)
Anélkül, hogy erre kitértem volna, írásom arról szólt, hogy ha valaki élni kíván a kettős állampolgárság által biztosított jogával, akkor azt úgy tegye, hogy birtokában van az ahhoz szükséges körültekintő ismereteknek. Ne panelek döntsenek. Akárhová...
És az is természetes számomra, hogy a külhoni magyarok szavazási készségét illetően más súllyal jelentkezik a szükségesség érzete pl. egy erdélyi és egy kanadai magyar esetében. Ám, egyik eset sem zárja ki azt, hogy ha szavazunk - akár itthon - azt megfelelő ismeretek birtokában tegyük meg.

Ez mondjuk egy elméleti kérdés de amig egy magyar szavaz vagy választ a saját maga által tartott legjobbra addig mondjuk egy erdélyi szavaz arra amire valaki meggyözi. Mert ugye az, hogy drágul a kenyér az semmit nem mondd annak aki másik országban él és maga süti a kenyeret. Nem tartom igazságosnak, hogy egy külföldön élö magyar szavaz és választ ahol él és szavaz és választ Magyarországon ahol esetleg néha mint látogató megfordul. Nem tartom igazságosnak mert egy magyarországi magyar, hogy két országban választhasson abból eleve ki van zárva. Természetesen mert csak egy ország állampolgára de akkor is.
 
Sok magyar teljesen elszakadt a napi Mo i tajekozodastol politikatol csak a szive huz haza,es akar valamiben resztvenni. Ilyenkor jonnek a agitatorok otthonrol es se perc alatt meggyozik szavazz a Fideszre mert minden magyar ezt teszi. /Mas nem igen volt me g itt/ 2 jobbikos es 1 MDF et kiveve./
Volt vitam ebben az ugyben tobbszor, mert mikor megkerdeztem ha szavazol legalabb feltudod sorolni a kormany tagjait akiket ismet szeretned ha meg 4 evre kapna mandatumot.? Orbanon es Koveren kivul nem hallottak meg a tobbiekrol. Itt sokan netteznek de meg sok ember nem. Ket magyar ujsagot csinalnak itt, ahol a legnagyobb tetszamu magyarsag el es azok is szazas peldanyszamuak lehetnek. Mindenhol elnek magyarok de hozzajuk szinte minimalis info jut el Mo-rol. Tobbseg beilleszkedni akar ,az itteni mediat lesi, az erdekli Mr Harper mit csinal, milyen a gazdasag a politika stb.
Allithatom ha szavaz Mo i valasztasokon az kimondottan a szive a magyar erzelmei miatt teszi.
 
Melittának, blobernek és Flamingonak!
Szerintem véleményetekben ütközik a szubjektivitás a jogi normákkal. Hogy ti személy szerint úgy ítélitek meg, hogy csak az döntsön, aki viseli a következményeket ez egy logikus és elfogadható álláspont. Nem vitatom. Ám, ezt a szubjektív véleményt nem tartom egy-az-egyben alkalmazhatónak, mert nem konform a jogrendszerrel. Ugyanis aki állampolgársággal rendelkezik, azzal automatikusan kell járnia a választójognak is, hiszen Magyarországon egy magyar állampolgárt csak szankcionálisan lehet megfosztani választójogától. Egy olyan külföldön élő vagy leszármazott, aki állampolgársággal rendelkezik, de nem rendelkezik választójoggal, az jogilag eleve szankcionálva van, vagy másként állampolgársága nem egyenértékű egy Magyarországon élő állampolgárral - ha tetszik: nemzettársával. Hátrányos megkülönböztetésben részesül.
Azon lehet vitatkozni ezen az alapon, hogy szükséges-e a kettős állampolgárság intézménye vagy sem - szerintem meg ez nem lehet vitatéma - de ha már, akkor nem lehet megkülönböztetés!
Elvileg lehetne talán egy választott, a külföldi magyarságot megjelenítő parlamenti képviselő, de ez gyakorlatilag kivihetetlen, hiszen a jelöltség megszerzését egy olyan procedúra előzi meg, amelynek lényege, hogy a jelölt megszerezze a választói bizalmát, szavazatait. Hogyan is lehetne ezt kivitelezni a világban szétszórt magyarok körében?
Megértem érveléseteket, de az adott esetben csak egy járható utat látok, amire megpróbáltam utalni, hogy aki bele kíván szólni az itthoni magyarság életébe, az úgy tegye, hogy legyen tájékozott és ezáltal tudja mire szavaz.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,095
Üzenet
4,794,946
Tagok
615,342
Legújabb tagunk
Kovács Lászlóné13
Oldal tetejére