SAL - Gerda Bengtsson botanikai tervezései

macleod témája a 'Kreatív ötletek' fórumban , 2016 Február 2.

 1. macleod

  macleod Állandó Tag

  Kedves Barátaim!

  Lehet, ez a téma nem lesz annyira közkedvelt, mint más SAL témák, de már régóta mocorog bennem, hogy mint a botanikai szekció lelki állapotáért felelősséget érző tag, nyitnom kellene egy topikot egészen kötött témával, aki maga a Nagy Botanikai Tervezőasszonyság, :D , Gerda Bengtsson és az ő munkássága - általunk valamely SAL-ként előadva, növényi csodáit anyagban megvalósítva.

  [​IMG]
  Ha már a Mester R.P. is egy egész mintát szentelt neki, tiszteletből, akkor ez engem is kötelez, hogy jó téma mellé szegődjek. Számomra mindenesetre lenyűgöző, hogy van/volt valaki a világban, akinek fontos volt egy látszólag semmi növénynek vagy mások által gaznak minősített virágnak kézimunkába álmodása. És ez az álmodás egyszerre művészi és ugyanakkor pedig valósághoz közeli is - ez szép.

  [​IMG]
  Kicsit olvasgattam róla, keresgéltem, ki is volt tulajdonképpen. Így találtam egy kevés információra, azt itt megéneklem, és kezdődhet a varrás, meg néha a mutizás.

  Szép hosszú élet adatott neki (1900-95), abból vagy 70 évet a dán Fremme cégnél dizájnolt, és azt mondja a szakirodalom, ez annyira jól sikerült, hogy a dán kézimunkát tulajdonképpen a világ az ő nevével azonosítja. Fiatal korában tájképfestő akart lenni, ezért rajzot és festést tanult a dán művészeti akadémián, majd tanult kb. 8 hónapot Párizsban is, vízfestést például, elsősorban - micsoda véletlen :D - növényeket és állatokat festett, de tanulmányozta közben a középkori goblenművészetet is. Azt írják, hogy egy goblen, a Lady with the Unicorn indította meg annyira, annak részlet-, formagazdag kialakítása, a sokféle növény, és leginkább az egyik nyuszi, hogy figyelme - halleluja - a minták tervezése felé fordult. Ezért soha nem lehetünk elég hálásak a középkori goblenek művészetének! :D

  Ez itt a kis házikó, a nyári lak, ahol tavasztól-őszig lakott és tervezett. Hja, kérem, itt könnyű inspiráltnak lenni. :D A különböző növényeket, fákat-bokrokat ő ültette.
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva a moderátor által: 2016 Február 4
 2. macleod

  macleod Állandó Tag

  A holnapi nap során folytatom, és mutatom, hogy milyen kisebb-nagyobb, sokféleképpen felhasználható mintákra gondoltam.
   
 3. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Andi!
  Nagyon köszönöm! Jó volt róla olvasni.:dr_24:
  Nekem az a bajom,hogy hímezünk mindenfélét és a tervezőkről jóformán semmit nem tudunk,pedig nélkülük sivár lenne az életünk vagy unalmas!:D
  Én nagyon szeretném ha sok ilyen topik lenne ahol nem csak SAl-ozhatunk,hanem információhoz jutunk a kedvenc tervezőinkről.
  Még sulis időre visszaemlékezve volt egy tárgyunk azt hiszem a rajzott váltotta fel,de már rég volt tán igaz sem. Művészettörténelem vagy valami ilyesmi volt a neve és ott a festők élete mellett a munkásságújukról is tanultunk. A múzeumban olyan boldogság volt,hogy a felirat elolvasása nélkül is tudtuk akkor,hogy ki festette. Most nem tudom,hogy van-e ilyen,de visszatérve a hímzéshez szerintem kell, hogy ne csak vakon a mintát hímezzük,hanem ismerjük az alkotóját vagy tervezőjét is. Nos ez az én egyéni rálátásom a dologra.
   
 4. Baló Erzsébet

  Baló Erzsébet Állandó Tag

  :dr_33:MINEK NEVEZZELEK! az előzmények ismertetése és velünk való megosztása óriási köszönetet érdemel. Szeretnék benne lenni a buliba, megismerve a feltételeket stb. KÖSZÖNÖM :D
   
 5. zzsuzsa

  zzsuzsa Állandó Silver Tag

  Mivel virág,főleg mezei,nekem nagyon tetszenek.
  Ha lehet,szeretnék veletek hímezni.
   
 6. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Mintákkal nagyon szívesen segítek ha van olyan ami nálad hiányzik és nálam megtalálható.
   

  Csatolt fájlok:

  • 1.JPG
   1.JPG
   Fájlméret:
   15.1 KB
  • 2.JPG
   2.JPG
   Fájlméret:
   72.8 KB
  • 3.JPG
   3.JPG
   Fájlméret:
   45.9 KB
  • 4.JPG
   4.JPG
   Fájlméret:
   100.9 KB
  • 5.JPG
   5.JPG
   Fájlméret:
   56.5 KB
 7. macleod

  macleod Állandó Tag

  Kószónóm,sok van, de mindenképpen átnézem, nincs olyan szó, hogy elég. ☺
   
 8. Edet

  Edet Állandó Tag

  Andi!

  Nagyon köszönöm ezt a részletes tájékoztatást, jó volt olvasni a tervezőnőről. Valamelyik mintáját biztosan kivarrom, ha a madarakkal végzek.

  Edet
   
 9. macleod

  macleod Állandó Tag

  És amikor varrtunk valamit, amit leteszünk a SAL "oltárára", akkor végre megvarrom a megénekelt, általam igen-igen vágyott Parolin mester képét, az Il bosco di Bengtssont, ami évek óta a szívem vágya. :D


  [​IMG]


  Röviden: ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. :D
   
 10. macleod

  macleod Állandó Tag

  Én """feltételként""" nem gondoltam arra, hogy egyformát kellene varrni. Egyáltalán, csak valami kis díszként felhasználható apróság is érvényes """teljesítés""" lehetne, bármikori kezdéssel, majd fényképpel is. Kerestem néhány már kész munkát a neten, a variációk száma, mint általában, végtelen. Apró képecskéktől a naplóborítón keresztül a lógattyúkig, párnákig, a nagyobb ívű képekig, virággal díszített tolltartóig, befőttes üveg díszig bármi beleillik, de ami ebben a témában igazán megvalósítható, az az illatpárna, vagy a gyógynövényes zsákocskák. Ezek azért jók, mert hamar elkészülnek, és az ember lányának nem kell attól tartania nagyon, hogy megint egy félig kész munka rontja az alkotó hangulatát és kelt benne felesleges - újabb - frusztrációt. :D No, lássunk néhány képecskét ötletelésként. (Ezek a minták megvannak, és majd töltök is fel belőle, de nem megy olyan hamar. :) )
   

  Csatolt fájlok:

 11. Kirjava

  Kirjava Állandó Tag

  Feltennéd a 14, 18, 26-os képek mintáját. Köszönöm
   
  evelyn13, Ametiszt.01 és zzsuzsa kedveli ezt.
 12. zzsuzsa

  zzsuzsa Állandó Silver Tag

  Mind fantasztikus!
   
  evelyn13, Ametiszt.01 és macleod kedveli ezt.
 13. macleod

  macleod Állandó Tag

  Van egy saját tervem-válogatásom is. Ezt eredetileg az egyéni RR-ben szerettem volna indítani, de a minták között volt néhány, ahol volt némi trükközés, ezért nem kínoztam vele a lányokat. A 4 évszak szerint válogattam kisebb, max. 70-70-es tervezéseiből 3-3 növényt (meg néhol plusz egyet, mert ott vacilláltam. :D ) Ezt az RR-ben megosztottam, de most ide is feltöltöm. Úgy képzelem, ha ezt választanám, hogy havonként, ahogy egy RR menne egyébként is, megvarrok egyet, nem túl nagyok, és elég szellősek is többnyire, nagy varrási-öltési kunsztok nincsenek benne, elvétve egy-egy fél x, és valami naptári felhasználást találnék ki belőle - ez elég bírhatónak látszik (és ha közben ti figyeltek, akkor nem is adhatom fel. :) ) . (A mellékelt válogatás a nagy képen csak egy terv volt, a mappákban több kép is van, ahogy a felsorolásból látszik.)

  Fentről lefelé, balról jobbra - azért 3-nál több, mert voltak variálási lehetőségek is.

  tél>>>>>>>>>>: fagyöngy, hunyor, enyves éger, mogyoróbarka
  tavasz>>>>>>>: pitypang, ibolya, almavirág, kankalin
  nyár>>>>>>>>: háromszínű (vad) árvácska, érdes napvirág, málna, komló, kapor
  ősz>>>>>>>>>: hecsedli :), kökény, hárs, galagonya, svéd berkenye, útifű
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2016 Február 4
 14. macleod

  macleod Állandó Tag

  És egyéb apró minták. Ahol felismerhető a növény, mármint közismertebb, ott nem neveztem el a képet (hóvirág, pölö :) ) , és ahol valamilyen speciális faj volt, mondjuk valamilyen alpesi, északi gaz :) , de hazánkban is van családja, ott odaírtam, hogy fajta. A feltöltés kever egyet rajta, néhány mintához van csak színes, kivarrt kép, csak nem egymás mellett.

  2/1
   

  Csatolt fájlok:

 15. macleod

  macleod Állandó Tag

  2/2
   

  Csatolt fájlok:

 16. macleod

  macleod Állandó Tag

  váltók, okosságok, színminta Fremme és Bengtsson mintákhoz.
   

  Csatolt fájlok:

 17. Szalárd

  Szalárd Állandó Tag

  Jaj,Andi,mit tettél???!!!
  Csodálatos minták,mindet ki akarom varrni!!!!!!!!!!!!
   
  evelyn13, B.V.Regina és macleod kedveli ezt.
 18. macleod

  macleod Állandó Tag

  :cool::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2:

  [​IMG]
   
 19. macleod

  macleod Állandó Tag

  Termések, bellpull ajtócsengő banner
  A képen látható sort a készítő válogatta össze, a minták több helyen megjelentek (egyébként a cégnek valószínűleg ez az egyik legjobb biznisze, egyes mintákat már nem tudom, hány kiadványban láttam megjelenni, csak mondjuk más körítéssel, más borítóval).
  Ez a néhány minta megjelent a >>>>>>> Herbes folles című gyűjteményben, és egy másikban (fekete-fehér), ahol őszi termések voltak többnyire (>>>>Berries and fruits). De ott nem mindegyik volt benne.
  [​IMG] [​IMG]
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2016 Február 5
 20. macleod

  macleod Állandó Tag

  A függöny mintái egy 1981-es Fremme-Bengtsson naptárban voltak benne.

  >>>> ITT fent van.

  [​IMG]
   

  Csatolt fájlok:

Megosztás