Hírek Segít az ukránokon a kanadai mesterlövész, aki 3,5 kilométerről gyilkol

Wali. Csak így ismeri a világ a francia–kanadai családapát, aki – érthető okokból – titokban tartja személyazonosságát.

A földkerekség legjobb mesterlövészének mondják, a távolsági világrekordot egy 3540 méterről leadott halálos lövéssel tartja. Wali egyes hírek szerint megérkezett Ukrajnába, hogy beszálljon az orosz csapatok ellen folytatott honvédő háborúba.

Hat nappal ezelőtt titokban lépte át a lengyel–ukrán határt, eleget téve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívásának, amelyben a külföld segítségét kérte az orosz csapatoktól szorongatott hazája számára.

A neve Wali – 2009-ben, Kandaharban kapta ezt a becenevet, amikor napi átlagban 40 tálibot lőtt ki az eredetileg a 22. Királyi Ezredben szolgálatot teljesítő kanadai mesterlövész, aki pályafutása során már Irakban, Afganisztánban és Szíriában is teljesített küldetést. Valódi nevét nem ismerjük, de azt tudjuk róla, hogy civilben informatikus, nős, a felesége most várja a második gyereküket, és a férfi el fogja mulasztani a kisfia közeljövőben esedékes első születésnapját.

Wali számára szürreális élmény volt a határátlépés. „Három kanadai önkéntes társammal érkeztünk meg Ukrajnába” – nyilatkozta a cbc.cs hírügynökségnek.

Elképesztő fogadtatásban volt részünk: az ukránok öleltek, csókoltak, szorongatták a kezünket, amint átléptük a határt. Úgy fogadtak bennünket, mintha régi barátok lennénk.

Wali azt nem árulta el, melyik határállomáson át érkezett meg Ukrajnába. „Sokkolt annak a tömegnek a látványa, amely velem szemben igyekezett Ukrajnából Lengyelországba – mondta. – A legtermészetesebb dolog, hogy segíteni próbálok ennek a szerencsétlen népnek. Azért lövik és bombázzák őket, mert európaiak akarnak lenni, és nem oroszok.”

Az elmúlt években már harcolt önkéntesként a kurdok oldalán az Iszlám Állam ellen Észak-Irakban. A kanadai mesterlövész nem az ukrán hadsereg, hanem a területvédelmi csapatok kötelékében fog harcolni. Ezt a 120 ezer fősre tervezett, gyakorlatilag nemzetőrségnek is nevezhető alakulatot most toborozzák Ukrajnában.



Wali amúgy többször szerepelt már a kanadai televízióban, hiszen híresség. ő tartja a legnagyobb távolságból, 3540 méterről leadott halálos lövés világrekordját.

1646949524414.png
 

Csatolások

  • 1646949413007.png
    1646949413007.png
    164.6 KB · Olvasás: 2,998

A kanadai hadsereg egykori mesterlövésze azt mondja, ő volt az utolsó, aki saját halálhíréről értesült, miután egy héten át harcolt a kijevi frontvonalon az ukránok oldalán.

"Jó mesterlövész vagyok, sem több, sem kevesebb. Nem öltem meg eddig egy oroszt sem. Segítek az ukránoknak, mert egy jó mesterlövész megfigyeléseket is végez" – fogalmazott.
Háború Ukrajnában...
Életben vagyok. Ez itt háború.
Két nappal ezelőtt Árnyék elvtársammal egy orosz tankokkal körülvett pozíció felé tartottunk, egy kis erdőben.
A helyszínen két ukrán katona fogadott minket mosolyogva, egy kis nyomorult, sáros árokból. Az egyik katona még franciául is beszélt egy kicsit. Mondtam Shadownak, hogy maradjon az árokban, még ha unalmasan is hangzik.
A két ukrán katona kijött az árokból dohányozni. Mondtam nekik, hogy tegyék le a cigarettát és menjenek vissza a menhelyre, amíg én az orosz tank állást keresem. Nem figyeltek, sőt közel merészkedtek az erdei szénához, próbálták megmutatni nekem az orosz tankok helyét. Mondtam nekik, hogy azonnal jöjjenek vissza a menhelyre, és ne tegyék fel magukat így. Szerencsére meghallgattak és visszajöttek cigizni az árok mellett. Nem akartak bemenni az árokba.
Katonai tükörképem mindennek ellenére megmozgatott, mert lehetséges volt, hogy ellenséges tankok hőlátó berendezése észlelte a két hanyag katonát.
Húsz másodperccel később 15 lábra voltam a katonáktól. Az ikerbabámmal való megfigyelés egy hatalmas robbanás rázott meg. Obus épp most ment el mellettem, úgy néznek ki, mint a tábortűz cickók. Füstbe burkolóztam. Ösztönösen megfeszült a testem, ahogy az arcom is. Már nem hallottam semmit az egyik fülemtől.
Fedezékbe költöztem, hogy csatlakozzak az árokban kúszva és megpróbálva megtalálni az ellenséges tankokat. Balra néztem. A két ukrán katonát a földig feszítették. Pont olyan volt a jelenet, mint egy hollywoodi háborús filmben. Egy katona öt lábra volt tőlem. Feküdt és nem volt lába. A test többi része részlegesen szét volt tépve. Már nem mozdult.
Egy másik katona egy méterre volt tőlem. Eltépett a lába. A testét több helyen megcsonkították. Még lélegzett, de előttem vette utolsó lélegzetét, egy tucat másodperccel később. Az orosz tankok folyamatosan lövöldöztek felénk.
A történet nem ért véget ott, de elmondom még egyszer.
Vissza a bázisra, Shadow barátomnak megint nem volt életmentése. Nem volt sérülése. A robbanás megtervezte a földhöz. Nekem sem volt semmilyen sérülésem. Egyetlen karcolás sincs. Ma jól van a fülem és normálisan hallok.
Fontosak a fantázia témák és a gyakorlatok. Szembetűnő példát látunk itt.
A hét egyik eseményét mondom el nektek. Veszteséget okoztunk az ellenségnek, de sok bajtársat elvesztettünk.
Ez itt háború. Az igazi.
Dicsőség Ukrajnának!
 
Wali már otthon van.
"Elmondta, hogy Ukrajnába érkezve az ukrán hadsereg nem tudott mit kezdeni a külföldi önkéntesekkel, nagyon nem is foglalkoztak velük. Magának kellett beszereznie a fegyvert kerülő utakon, míg élelmet a civilektől kaptak, üzemanyagot meg úgy kellett összeügyeskedniük. Ez az ügyeskedés az egész ukrán hadseregre jellemző, áthatja a rendszert a korrupció.
Ahhoz, hogy ilyen mostohán kezelik a külföldieket, az is hozzájárul, hogy az önkéntesek jelentős részének pocsék a minősége. "Kidüllesztett mellkassal érkeznek, és behúzott farokkal távoznak", ahogy Wali mondja. Nagyon sokan dezertálnak közülük. Amikor a lvivi kiképzőközpontjukat megsemmisítették az oroszok, rendes menekülthullám indult meg.
Végül Walit a donbasi fronton vetették be, ahol két ukrán katonatársa fegyelmezetlenül elhagyta a fedezéket, hogy kint dohányozzanak. Egy orosz harckocsi rögtön odalőtt, mindketten darabokra szakadtak. Walit elkerülték a repeszek, de légnyomást kapott, és ekkor eldöntötte, hogy neki ennyi elég volt a háborúból. Visszatért Quebecbe, már a családja mellett él. Azt mondja, a két hónap alatt a front közelébe se jutott nagyon, emberre pedig nem tudott lövést leadni."
(persze vagy igaz vagy nem...)
 
Wali már otthon van........ Walit elkerülték a repeszek, de légnyomást kapott, és ekkor eldöntötte, hogy neki ennyi elég volt a háborúból. Visszatért Quebecbe, már a családja mellett él. Azt mondja, a két hónap alatt a front közelébe se jutott nagyon, emberre pedig nem tudott lövést leadni."
(persze vagy igaz vagy nem...)
Hát igen, így hogy visszafelé is lőnek sokkal veszélyesebb, mint több száz vagy ezer méterről, fedezékből leszedni embereket.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,117
Üzenet
4,799,596
Tagok
615,614
Legújabb tagunk
AndikaLaOL
Oldal tetejére